Ιδιώτες Εργαστηριακοί Γιατροί: Τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, ακόμα και με την συμμετοχή ασθενών, μετά βίας καλύπτουν τα υλικά και λειτουργικά μας έξοδα»

Ιδιώτες Εργαστηριακοί Γιατροί: Τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, ακόμα και με την συμμετοχή ασθενών, μετά βίας καλύπτουν τα υλικά και λειτουργικά μας έξοδα»

-Κλείνουν από 26 μέχρι και 30 Νοεμβρίου μικροβιολογικά, ακτινοδιαγνωστικά, κυτταρολογικά κ.α. εργαστήρια

Για πέντε ημέρες, από αύριο Παρασκευή 26 μέχρι και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, κλείνουν τα ιατρεία τους οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί (Μικροβιολόγοι-Βιοπαθολόγοι, Ακτινοδιαγνώστες, Πυρηνικοί Ιατροί και Κυτταρολόγοι) διαμαρτυρόμενοι για την συνεχόμενη, εδώ και 7 χρόνια, επιβολή των μνημονιακών μέτρων rebate - την οποία χαρακτηρίζουν ληστρική έκπτωση- και clawback - που το χαρακτηρίζουν ως ληστρική αναγκαστική επιστροφή- των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό για την Υγεία.

«Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 55% των μηνιαίων υποβολών μας προς τον ΕΟΠΥΥ, που αν συνυπολογιστεί και η προείσπραξη φόρου συνολικά ανέρχεται στο 75% τις μηνιαίας υποβολής. Το κράτος μας κοροϊδεύει. Υπογράψαμε το 2012 μια σύμβαση για να πληρωνόμαστε τις εξετάσεις με τις προ 30-ετιας τιμές (του 1991) και τώρα με το «έτσι θέλω», μας δίνει το ¼ αυτών!. Ποσό που δεν επαρκεί ούτε καν για την κάλυψη των υλικών μας και των λειτουργικών μας εξόδων», τονίζουν οι ιδιώτες γιατροί και προσθέτουν: «Το clawback ανεβαίνει και το ποσοστό (%) της υποβολής που μπαίνει στον λογαριασμό μας έχει μειωθεί δραματικά. Τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, μαζί ακόμα και με την συμμετοχή των ασθενών, μετά βίας καλύπτουν υλικά και λειτουργικά μας έξοδα, χωρίς να μείνει αμοιβή για εμάς (και δεν έχουν μπει ακόμα οι νέες 120 δόσεις). Έχουμε οικογένειες και πρέπει να μπορούμε να ζήσουμε από την δουλειά μας. Με τα ποσά που μπαίνουν στους λογαριασμούς, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ρευστότητας και αποπληρωμής υλικών, φασόν και λοιπών προμηθευτών», προσθέτουν οι εργαστηριακοί γιατροί, εκτιμώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, για τους ίδιους.

Γι’ αυτό τον λόγο και «παρόλο που ειδικά αυτήν περίοδο ζημιώνονται επαγγελματικά» (λόγω των καθημερινών τεστ για τον κορονοϊό) όπως επισημαίνουν, κλείνουν τα ιατρεία για 5 ημέρες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και από την 1η Δεκεμβρίου αναστέλουν επ’ αόριστον την εξυπηρέτηση ΕΟΠΥΥ, ζητώντας την κατανόηση του κόσμου, ως εσχάτη φωνή διαμαρτυρίας.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαστηριακοί γιατροί διεκδικούν:

-Άμεση κατάργηση Clawback και Rebade (την πληρωμή δηλαδή του συνόλου των εξετάσεων που εκτελούν). Να πληρώνονται για κάθε εξέταση που εκτελούν. Να σταματήσει το άδικο μέτρο της υποχρεωτικής έκπτωσης και υποχρεωτικής επιστροφής των χρημάτων για τις εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν υπερβεί τον κλειστό προϋπολογισμό.

-Αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.

-Εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων για έλεγχο της αλόγιστης συνταγογράφησης και υπερβολικής ζήτησης εξετάσεων.

Στήριξη από τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) με ανακοίνωσή του δηλώνει οτι συντάσσεται στο πλευρό των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών και στηρίζει την κινητοποίηση διαμαρτυρίας που εξαγγέλθηκε για το διάστημα 26-30 Νοεμβρίου 2021, «λόγω των άδικων και καταχρηστικών περικοπών που επιβάλλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ στις αμοιβές των εργαστηρίων».

Εκ μέρους του ΔΣ του ΙΣΗ, ο πρόεδρος κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, αναφέρει: « Οι περικοπές οφείλονται στην υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, η οποία και χρεώνεται στους εργαστηριακούς ιατρούς. Ουσιαστικά, το κράτος αντί να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για τις εργαστηριακές εξετάσεις του πληθυσμού, επιβάλλει μέτρα όπως το Rebade (αυτόματη έκπτωση) και το Clawback (αυτόματη επιστροφή σε υπέρβαση του προϋπολογισμού) στον ιατρό και του περικόπτει τα χρήματα που έχει λαμβάνειν για τις εξετάσεις που έχει ήδη διενεργήσει με δικά του έξοδα στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Συνυπολογίζοντας στο Rebade και το Clawback τον φόρο, ουσιαστικά το κράτος δημεύει το 70% των εσόδων των εργαστηριακών ιατρών».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν προς όλους τους συναδέλφους τους το ΔΣ του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών, τονίζοντας ότι «η ευκαιρία να αντιδράσουν ομαδικά και συντονισμένα, είναι τώρα!».

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φωτογραφίες και βίντεο από την σύντομη επίσκεψη του χιονιού στη Βέροια

Φωτογραφίες και βίντεο από την σύντομη επίσκεψη του...

Φωτογραφίες και βίντεο από την σύντομη επίσκεψη του...

Απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών ο Νικόλαος Μπλατσιώτης

Απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών ο Νικόλαος Μπλατσιώτης

Απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών ο Νικόλαος Μπλατσιώτης. Η...

To πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας - Από Δευτέρα 24.01.22 έως Παρασκευή 28.01.22

To πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας - Από Δευτέρα 24.01.22...

Συνεχίζεται η διενέργεια των δωρεάν δειγματοληπτικών...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Eυχές για τα γενέθλια του «ΛΑΟΥ»

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Eυχές για τα γενέθλια του...

Χρόνια Πολλά και Δημιουργικά πάντα, στο ΛΑΟ!Με θετικές...

Μορφές σύγχρονης απιστίας (Ορκίζομαι στο Θεό, ότι είμαι άθεος!)

Μορφές σύγχρονης απιστίας (Ορκίζομαι στο Θεό, ότι...

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΟ σημερινός...

Συνεδριάζει  την Τρίτη (25/01/2022) η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη (25/01/2022) η Οικονομική Επιτροπή...

Τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου...

ΌΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΜΗ

ΌΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΤώρα στα...

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου - Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με 18 θέματα

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου - Συνεδριάζει το Δημοτικό...

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας θα γίνει...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Φωτό: Ιούλιος 1942: Ο Βασίλης Τσιτσάνης και η σύζυγός του Ζωή Σαμαρά (με καταγωγή από τα Γρεβενά). Όταν ο Τσιτσάνης ήλθε για να τραγουδήσει στη Βέροια, έξι μήνες μετά, φαίνεται ότι ήλθε μόνος του αφού σύμφωνα με...

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας - Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ενόψει της νέας κακοκαιρίας, ενημερώνει τους δημότες για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό. Ο...

Πέρασε μια εβδομάδα από την κακοκαιρία που άφησε 1-1,5 μέτρο βαρύ, υγρό χιόνι στο Σέλι. Μια κακοκαιρία που άφησε το Σέλι δυο ημέρες χωρίς ρεύμα και εδώ και μια εβδομάδα αφήνει χωρίς νερό ένα πολύ μεγάλο τμήμα της...

Υπεγράφη η σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια» μεταξύ του Δήμου Νάουσας και της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας  «Ορεινός Τουρισμός»Υπεγράφη σήμερα Πέμπτη (20.01.2022) η...