Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα των ανηλίκων

Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα των ανηλίκων

«Εξαρθρώθηκε σπείρα ανηλίκων που λήστευε με ρόπαλα». Οκτώβριος 2021. Συνελήφθησαν 10 ανήλικοι για ληστείες. «Σπείρα ανηλίκων μαχαίρωσε μαθητή». Νοέμβριος 2021. Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι. «Χειροπέδες σε σπείρα ανηλίκων με ταξί». Δεκέμβριος 2021. Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για διαρρήξεις καταστημάτων. «Αναμορφωτικά μέτρα στους πέντε ανήλικους που λήστευαν με ψεύτικο πιστόλι». Νοέμβριος 2021. Συνελήφθησαν επτά ανήλικοι για απόπειρα ληστείας. 

Είναι μερικοί από τους τίτλους μέσων ενημέρωσης που ακολουθούν ανακοινώσεις της αστυνομίας μόνον το τελευταίο τρίμηνο. Χωρίς η κατάσταση να έχει αποτυπωθεί από ακριβή στατιστικά στοιχεία, γίνεται φανερό πως ανήλικοι λαμβάνουν ένα σοβαρό ποσοστό στην πίττα της εγκληματικότητας. Ληστείες του δρόμου, κλοπές και διαρρήξεις, χρήση όπλων, μέχρι και βιασμοί, αποτελούν περιπτώσεις που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τις διωκτικές αρχές. Όπως παρατηρούν αστυνομικοί που ασχολούνται με τη δίωξη του εγκλήματος, η εμπλοκή ανηλίκων είτε σε σπείρες ενηλίκων, αλλά το χειρότερο οι συμμορίες ανηλίκων με δράση στην εγκληματικότητα του δρόμου, προκαλεί ανησυχία.  

«Υπάρχει μία άποψη που θέλει αρκετά την κατάσταση της πανδημίας να επηρεάζει τη βία στην κοινωνία και την παραβατικότητα των ανηλίκων», εκτιμά η εγκληματολόγος Μαρία Αλβανού που μίλησε στην Karfitsa. «Ούτε απορρίπτω ούτε ενστερνίζομαι αυτή την άποψη απόλυτα επειδή ακριβώς πρέπει να δούμε πώς ακριβώς έχει επιδράσει ο παράγοντας την πανδημίας. Αυτό το οποίο σίγουρα πρέπει να πούμε είναι ότι έχουμε μία κατάσταση στην οποία η κοινωνία ζει μία συγκρουσιακή πραγματικότητα που επιδρά και στους ανήλικους», συμπλήρωσε. 

Αυτό που τρομάζει όσους εμπλέκονται σε ερευνητικό, προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο με τη δράση των ανηλίκων και την ένταξή τους στον κύκλο της βαριάς εγκληματικότητας, είναι πως τα φαινόμενα αυξάνονται ραγδαία και πλέον οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν διαρκώς περισσότερες υποθέσεις. Και αν μέχρι πρότινος οι περιπτώσεις επιθέσεων ανηλίκων είχε αντικείμενο τα κινητά τηλέφωνα και τα χαρτζιλίκια άλλων ανηλίκων με απειλή σωματικής βίας ή το περισσότερο ένα μαχαίρι, πλέον οι μορφές έχουν διαφοροποιηθεί. Καταγράφονται βίαιες ενέργειες ακόμη και με χρήση όπλων.  

«Αυτό που εμφανίζεται είναι ότι η βία που ασκούν ανήλικοι είναι βία που συνήθως ασκούν ενήλικοι. Δεν έχουμε περιστατικά που ήταν συνυφασμένα γενικότερα με τον τρόπο κοινωνικοποίησης, όπως καβγάδες παιδιών, που είναι μεν καταδικαστέες αλλά που εντάσσονται στον κύκλο αναμενόμενης παραβατικότητας των ανηλίκων. Βλέπουμε τρόπο συμμετοχής στο έγκλημα με χρήση μαχαιριών με υπέρμετρη χρήση βίας που απαντάται σε μεγαλύτερες ηλικίας», σημειώνει η κυρία Αλβανού υπογραμμίζοντας τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση. 

Έχουν θράσος  

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν πως το τελευταίο διάστημα οι περιπτώσεις εγκλημάτων με δράστες ανήλικους έχουν ως χαρακτηριστικό την αποφασιστικότητα στη δράση τέτοιων ομάδων. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της ομάδας των ανηλίκων στην Καλαμαριά, που έφτασαν να απολογηθούν στον ανακριτή για απόπειρες ληστείας. Παίρνοντας ένα πλαστικό όπλο απειλούσαν τον κάθε περαστικό. Μάλιστα μαγνητοσκοπούσαν την κάθε απόπειρα ληστείας με το κινητό τους τηλέφωνο, μιμούμενοι τις επιθέσεις των συμμοριών ανηλίκων στην Αθήνα.  

«Έχουμε το ζήτημα του κατά πόσο έχουμε μιμητισμό σε πράξεις και βίαια πρότυπα ενηλίκων αλλά και πόσο έχουμε μιμητισμό από τη βία που παρουσιάζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και σε τηλεόραση και διαδικτύο, όπως και σε ταινίες ή videogames», ανέφερε στην Karfitsa η εγκληματολόγος Μαρία Αλβανού. Είναι αλήθεια ότι σε υποθέσεις εμπλοκής ανηλίκων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της καταγραφής των σκηνών βίας και της μετάδοσής τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναμφίβολα, εκτιμούν οι ειδικοί, αυτό οδηγεί σε μία σειρά αύξησης παρόμοιων ενεργειών, πολλές φορές με σκοπό απλώς… να ανέβει ένα βίντεο στο tiktok. Αυτό υποστήριξαν μάλιστα και συνήγοροι κάποιων εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της απόπειρας ληστειών στην Καλαμαριά από τους ανήλικους. Ακόμη και ένα από τα θύματά τους παραδέχτηκε πως όταν απειλήθηκε με το πιστόλι, που τελικά ήταν ψεύτικο, ένας από τους νεαρούς μαγνητοσκοπούσε με το κινητό του τηλέφωνο τη σκηνή.  

«Έχει ιδιαίτερη σημασία να ενσκύψουμε στο φαινόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κατά πόσον εκεί η επικοινωνία γίνεται με όρους που διευκολύνουν τη σταδιακή εξέλιξη βίαιων συμπεριφορών», παρατηρεί η κυρία Αλβανού. Ωστόσο οι προσπάθειες που γίνονται από κρατικούς φορείς, αναφορικά με την προστασία των συγκεκριμένων ανηλίκων, περιορίζονται μόνον στο πλαίσιο του επιεικούς νόμου και όχι σε δράσεις που θα ενισχύσουν την πρόληψη.  

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa, του Κώστα Καντούρη

Πηγή:karfitsa.gr


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...