ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ Σ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ - Τι  σημαίνει  η  λέξη κίνδυνος

ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ Σ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ - Τι σημαίνει η λέξη κίνδυνος

Ο κίνδυνος είναι μια πιθανή στιγμή όπου μπορεί να δημιουργηθεί κάποια πιθανή βλάβη από ένα η περισσότερα οποιαδήποτε σφάλματα . Στην ουσία διάφορα γεγονότα και καταστάσεις γύρω μας μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους , όταν από τη φύση τους θα μπορούσαν έστω και θεωρητικά μόνο , να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία , τη ζωή , την περιουσία ή οτιδήποτε άλλο έχει αξία και ενδιαφέρει κάποιο άτομο .

Η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν μία ή περισσότερες βλάβες σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό , σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο μέγεθός της βλάβης , είναι αρκετά μεγάλη . Ο κίνδυνος πάντοτε καραδοκεί και συχνά γίνεται αντιληπτός ως όρος και χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά μας .

Πολλοί μπορούν να αντιληφθούν έναν η περισσότερους κίνδυνους και άλλοι πάλι όχι και τόσο , γιαυτό και ο ορισμός 'ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ' έχει μεγάλη έννοια για συζήτηση και κυρίως για αυτούς που νομίζουν ότι γνωρίζουν από κινδύνους , αλλά στην ουσία απλά τους αγνοούν . Ο ορισμός ως κίνδυνος χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μια ενδεχομένως επιβλαβή κατάσταση που πρόκειται να επέλθει και πρέπει εμείς να έχουμε την ικανότητα να αντιληφθούμε γρήγορα πριν δημιουργηθεί ένα γεγονός . Το επιβλαβές γεγονός μόλις αρχίσει , ταξινομείται ως έκτακτη ανάγκη ή ένα περιστατικό .

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις ενός ή περισσοτέρων κινδύνων , οι οποίες περιλαμβάνουν :

• Έντονος : είναι μία κατάσταση που έχει τη δυνατότητα να γίνει γρήγορα επικίνδυνη και πρόκειται να επηρεάσει έναν άνθρωπο , μία ιδιοκτησία ή το περιβάλλον του γύρω από αυτόν . Παράδειγμα , υπάρχει η πιθανότητα να μας προκαλέσει κάποιος ή κάτι μία ζημία στην εικόνα μας , την οικογένειά μας , την υγεία μας , ή την δουλειά μας , σαφώς πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα αποφυγής των κινδύνων που ελλοχεύουν , γιατί θα μπορούσε να επηρεαστεί η ζωή μας για να προκληθεί από εμάς μία ποιό σοβαρή ζημία από τα μέτρα που θα λάβουμε απέναντι σε αυτόν ή αυτούς που θα τολμήσουν να βάλουν σε κίνδυνο τον κόσμο μας .

• Ανενεργός : είναι μία κατάσταση που έχει τη δυνατότητα να γίνει γρήγορα ποιό επικίνδυνη , αλλά δεν πρόκειται να επηρεάσει κανέναν άνθρωπο , ιδιοκτησία ή περιβάλλον . Για παράδειγμα , υπάρχει η πιθανότητα μίας κατολίσθησης σε μία ασταθή βουνοπλαγιά , όμως δεν υπάρχει τίποτα κάτω από αυτή που θα μπορούσε να επηρεαστεί για να προκαλέσει μία πιθανή σοβαρή ζημία .

• Πιθανός : είναι μια κατάσταση όπου ο κίνδυνος μπορεί να έχει επιπτώσεις σε πρόσωπα , καταστάσεις , ιδιοκτησία ή περιβάλλον . Αυτού του είδους ως τύπος κινδύνου , είναι πολύ πιθανό να απαιτήσει την περαιτερω αξιολόγηση κινδύνου σε μία κατάσταση .

• Ενεργός : είναι ο κίνδυνος που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει κάποια ζημιά και είναι δεδομένο ότι θα συμβεί ως γεγονός .

• Μετριασμένος : είναι ένας πιθανός κίνδυνος που έχει προσδιοριστεί ως βλάβη , αλλά έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι δεν θα εξελιχθεί σε περιστατικό με δυναμική ανάπτυξης . Αυτό μπορεί να μην αποτελεί απόλυτη εγγύηση εξάλειψης του κινδύνου , είναι όμως πιθανό να μειώσει σημαντικά τις συνέπειες ενός μεγαλύτερου κινδύνου .

Από τη φύση του , ένας κίνδυνος περιλαμβάνει κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι επιβλαβές στη ζωή , την υγεία και την ιδιοκτησία ενός προσώπου ή το περιβάλλον γύρω του . Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ταξινόμησης ενός κινδύνου , όμως τα περισσότερα συστήματα στην ζωή μας , χρησιμοποιούν κάποια παραλλαγή των παραγόντων της πιθανότητας ενός κινδύνου να μετατραπεί σε ένα συμβάν και τη σοβαρότητα του συμβάντος εάν αυτό επρόκειτο να εμφανιστεί .

 Υπάρχουν πολλές αιτίες των κινδύνων :

• Φυσικός : οι φυσικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν οτιδήποτε προκαλείται από μια φυσική διαδικασία και μπορούν να περιλάβουν από τους προφανείς κινδύνους , π.χ. ( ηφαίστεια ) μέχρι τους κινδύνους μικρότερης κλίμακας π.χ. ( χαλαροί βράχοι σε μια βουνοπλαγιά ).

• Ανθρώπινος : είναι οι κίνδυνοι που δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους ως αιτία και περιλαμβάνουν μια τεράστια λίστα πιθανοτήτων , περιλαμβάνει μακροπρόθεσμους ( και μερικές φορές αμφισβητούμενους ) κινδύνους , όπως για παράδειγμα η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

• Σχετικοί με μια δραστηριότητα : μερικοί κίνδυνοι δημιουργούνται από την ανάληψη μιας ορισμένης δραστηριότητας και η διακοπή της δραστηριότητας αυτής παύει τον κίνδυνο .

Ένας φυσικός κίνδυνος είναι μια κατάσταση που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα γεγονός το οποίο θα έχει επίδραση στους ανθρώπους , όπως και στο περιβάλλον γύρω από αυτούς . Προκύπτουν από τις φυσικές διαδικασίες του περιβάλλοντος , ενώ οι φυσικοί κίνδυνοι μπορεί συσχετίζονται μεταξύ τους ή και να προέρχονται από άλλους κινδύνους ( οι σεισμοί για παράδειγμα μπορούν να οδηγήσουν σε Τσουνάμι ) .

Οι φυσικοί κίνδυνοι , είναι ανάλογα με τις αιτίες που τους προκαλούν , διακρίνονται σε Γεωλογικούς , Υδρολογικούς , Κλιματικούς , Διαστημικούς , τις Πυρκαγιές και τους σχετικούς με την Υγεία και τις διάφορες Ασθένειες .

Ο Κίνδυνος αγοράς , είναι ο κίνδυνος μείωσης της αξίας μιας επένδυσης εξαιτίας αλλαγών στους παράγοντες που διαμορφώνουν την αξία της αγοράς και διακρίνεται σε χρηματιστηριακός , νομισματικός , κίνδυνος επιτοκίου και κίνδυνος εμπορευμάτων .

Ως Οικονομικός κίνδυνος , ορίζεται η μεταβλητότητα των δυνητικών αποτελεσμάτων μιας επένδυσης γύρω από την αναμενόμενη τιμή ή τον αριθμητικό τους μέσο.

ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ   Σ.   ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Καθηγητής Ενηλίκων - Σύμβουλος Ασφαλείας - Εκπαιδευτής της

Ελληνικής Αστυνομίας των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων & των

Σωμάτων Ασφαλείας - Εκπαιδευτής ( Ι.Δ.Α.Φ.Κ. ) - Ινστιτούτο Διαχείρισης

Ανθρωπογενών Φυσικών Καταστροφών - ( Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ.) , Πανελλαδικό

Δίκτυο Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ελλάδος .

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...