Επίσημη επίσκεψη Τζιτζικώστα, στη Ρώμη

Επίσημη επίσκεψη Τζιτζικώστα, στη Ρώμη

Συναντήσεις με Περιφερειάρχες, Δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη της Ιταλίας είχε στη Ρώμη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τη διασυνοριακή συνεργασία στο Campidoglio και στη Διάσκεψη για τη Νησιωτικότητα στο Palazzo San Macuto.

Ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον νέο Δήμαρχο Ρώμης Roberto Gualtieri, ενώ είχε και συνάντηση με τους Περιφερειάρχες της Ιταλίας, στα γραφεία της «Ένωσης Περιφερειών και Αυτόνομων Επαρχιών της Ιταλίας» (Conferenza delle Regioni e delle Province Autonome).

Στη συνάντησή τους ο κ. Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος της Ρώμης Roberto Gualtieri συζήτησαν για τα ζητήματα της ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, της «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal) και της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης..

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Επιτροπή τόσο για την εξασφάλιση ενός δίκαιου σχεδίου ανάκαμψης της Ευρώπης και των τοπικών κοινωνιών της, όσο και για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής, ως αναγκαία συνθήκη για το μέλλον της Ευρώπης. «Παρότι στηρίζουμε το σχέδιο ανάκαμψης, οι όροι για τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων παραμένουν ασαφείς και ο συγκεντρωτισμός απειλεί να υπονομεύσει το σχέδιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών πιέζει την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις για τη βελτίωση του σχεδίου και για την ισότιμη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στη λήψη των αποφάσεων», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών μπορεί να χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα την πρωτοβουλία Urban20, τον αστικό πυλώνα του G20, προκειμένου η πράσινη, δίκαιη, ψηφιακή και βιώσιμη ανάπτυξη να φτάσει σε όλες τις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στις ευρωπαϊκές Περιφέρειες και Δήμους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών συμφώνησε με τον Δήμαρχο της Ρώμης, ώστε ο Δήμος να συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την προώθηση του Green Deal, και συγκεκριμένα στους τοπικούς διαλόγους για την κλιματική αλλαγή, στις εκτεταμένες αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις με πρωτοβουλία των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών πράσινων βιώσιμων έργων. Επίσης, τον προέτρεψε η Ρώμη να συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Περιφερειών για τη διοργάνωση διαλόγων με τους πολίτες για το Μέλλον της Ευρώπης. Αναφερόμενος στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως «την ατολμία ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων να αναλάβουν γενναίες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, θα κληθεί να αναπληρώσει η αυτοδιοίκηση. Πρέπει να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να συμμετέχουν ενεργά οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τη χρηματοδότηση των δράσεων για το κλίμα».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών προσκάλεσε τόσο τον Δήμαρχο της Ρώμης, όσο και τα μέλη της Ένωσης Περιφερειών και Αυτόνομων Επαρχιών της Ιταλίας να συμμετέχουν στην Σύνοδο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαρτίου 2022 στη Μασσαλία, όπου θα διαμορφωθεί και θα υπογραφεί το «Μανιφέστο της Μασσαλίας», ένα μανιφέστο για το Μέλλον της Αυτοδιοίκησης στην ΕΕ, ένα μανιφέστο που θα φέρει την ίδια την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε στη

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" (27/6/2022)

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" (27/6/2022)

Τάσος Μπαρτζώκας: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του στην πολύτεκνη οικογένεια!

Τάσος Μπαρτζώκας: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του στην...

Με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας...

Στ. Πέτσας: Αρμοδιότητα των Δήμων η επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων

Στ. Πέτσας: Αρμοδιότητα των Δήμων η επισκευή και...

-Απάντηση σε Ερώτηση Βελόπουλου για την «απαράδεκτη...

Πολύπλευρη ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΕΕEΕΚ Αλεξάνδρειας το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου

Πολύπλευρη ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΕΕEΕΚ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας μέσω του Κέντρου Κοινότητας του,...

Τάσος Μπαρτζώκας: Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» η Πολιτεία στέκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες!

Τάσος Μπαρτζώκας: Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» η...

Στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Ημαθίας και της ΔΗΜ.ΤΟ...

Τα αιτήματα των Πολυτέκνων δεσμεύθηκε να φέρει στη Βουλή ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Τα αιτήματα των Πολυτέκνων δεσμεύθηκε να φέρει στη...

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου...

Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν rapid tests στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας θα...

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ Μερος 2ο

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ...

Του Δ.Π.ΤΟΛΙΟΥΣε συνέχεια του πρώτου δημοσιεύματος σε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...

Θλίψη σκόρπισε η είδηση της απώλειας του 76χρονου συνταξιούχου δικηγόρου Φώτη Καλιάνη, που έχασε το απόγευμα της Παρασκευής (17/6) την μάχη με τον καρκίνο, που διεγνώσθη τυχαία πριν λίγες ημέρες μετά από τροχαίο...

Σε 7 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε γιατρός της Ημαθίας από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα...

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022 στην Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος των ΣΕΑ Πλατάνου, οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του...