Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας Αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης, κόμβοι, ΔΕΥΑΒ, λακκούβες, παράταση σχολικού ωραρίου, αγροτικά και θερινό σινεμά, κυριάρχησαν προ ημερησίας…

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας Αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης, κόμβοι, ΔΕΥΑΒ, λακκούβες, παράταση σχολικού ωραρίου, αγροτικά και θερινό σινεμά, κυριάρχησαν προ ημερησίας…

Σε θέματα καθημερινότητας του Δήμου και των πολιτών κινήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, το απόγευμα της Δευτέρας, στο δημαρχείο. Αρχικά τοποθετήθηκε ο δήμαρχος και ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις εκπροσώπων παρατάξεων, αντιδημάρχων, προέδρων επιχειρήσεων και Επιτροπών, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος Άρης Λαζαρίδης άνοιξε την συνεδρίαση με σχόλιο για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι, με αφορμή την απουσία λόγω covid των αντιδημάρχων, Βασίλη Παπαδόπουλου και Στέλιου Ασλάνογλου.

Για την παράταση του σχολικού ωραρίου στα ολοήμερα μέχρι τις 5.30 μ.μ. έκανε λόγο ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, μετά την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, θεωρώντας ότι θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι μαζί με την παράταση θα γίνουν και οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού. «Αναμένουμε να ακούσουμε βεβαίως και για τους παιδικούς σταθμούς ότι θα καλυφθούν οι οποίες δαπάνες για τις επιπλέον ώρες που θα απαιτηθούν μέχρι τις 6:00 το απόγευμα τόσο στην καθαριότητα των σχολείων όσο και στις λειτουργικές δαπάνες και κυρίως στο θέμα της ενέργειας».

Ο δήμαρχος συνέχισε με την νέα διάταξη που αφορά την απαγόρευση των αρχηγών δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερήσιας διάταξης ως έκτακτα, εκτιμώντας ότι «το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αυτορυθμιστεί, μπορεί να αποφασίσει αν ένα θέμα πρέπει να μπει και να συζητηθεί προ ημερησίας και είναι άκυρες, άσκοπες και αχρείαστες οι οποίες απαγορεύσεις».

Επίσης ενημέρωσε ότι από την πλευρά του δήμου γίνονται προσπάθειες και συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία της κατάθεσης προτάσεων, κάτι που θα αφορά την μεθεπόμενη θητεία. Οπότε, «αν κάποιος ενδιαφέρεται, θα πρέπει εγκαίρως να τρέξει…»πρόσθεσε ο κ. Βοργιαζίδης.

Η Γεωργία Μπατσαρά ευχήθηκε να δούμε κάποια στιγμή τη Βέροια πολιτιστική πρωτεύουσα και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο με τις μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, κάνοντας έκκληση προς τον ΕΛΓΑ και στο υπουργείο να επισπεύσουν τις εκτιμήσεις. Εξέφρασε επίσης θετική άποψη για τον κυκλικό κόμβο στην Θωμαΐδου.

Ερωτήματα από τον Παύλο Παυλίδη, για τις κινήσεις του Δήμου ως προς την λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ έθεσε και θέμα βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΒ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Διαμάντη για δυσκολίες στην Επιχείρηση. Έθιξε και πάλι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη γέφυρα Κούσιου καθώς και το πρόβλημα με τις λακκούβες σε κεντρικούς δρόμους που «σπάνε ζάντες», Σε αναφορά του για τους δύο προβλεπόμενους κόμβους στην Ακροπόλεως, είπε χαρακτηριστικά, «ας γίνει ένας και βλέπουμε… δεν είμαι εναντίον των κόμβων, αλλά να είναι λειτουργικοί».

Σε ότι αφορά την βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΒ, ο πρόεδρος Στ. Διαμάντης απάντησε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που είναι ζωντανός οργανισμός και προσπαθεί να ισορροπήσει τα πράγματα. «Ο κόσμος έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον μετά την έκκληση να τακτοποιήσει τις οφειλές του και είμαστε σε καλό σημείο. Δεν κινδυνεύει η ΔΕΥΑΒ, είναι από τις πιο υγιείς κι από τις λίγες με πρόβλεψη για ενεργειακή εξοικονόμηση και φωτοβολταϊκά».

Αντιδημοκρατική χαρακτήρισε ο Αντώνης Μαρκούλης την απόφαση που απαγορεύει τους επικεφαλής παρατάξεων να θέτουν έκτακτα θέματα, ενώ αναφέρθηκε στα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το εισόδημα όχι μόνο των αγροτών αλλά και όλου του νομού καθώς και στην έλλειψη εργατικών χεριών «από την απραξία της κυβέρνησης». Για την φετινή συνεργασία της ΚΕΠΑ με τον κιν/φο ΣΤΑΡ για το «θερινό σινεμά», αφού θύμισε προηγούμενη πρότασή του για τόνωση των τοπικών κινηματογράφων, διαφώνησε με το αντίτιμο που πληρώνεται στον ιδιώτη για τις προβολές, αφήνοντας αιχμές για «προεκλογική σκοπιμότητα».

Ο Κώστας Ρίζος, ως πρόεδρος της ΚΕΠΑ απάντησε ότι οι προβολές για τον κόσμο είναι δωρεάν και με το μικρότερο κόστος για την ιδιωτική επιχείρηση. Επισήμανε επίσης ότι «φέτος είναι και μία χρονιά που δίνεται βαρύτητα στις υποδομές και στην εξασφάλιση χρημάτων για αποκατάσταση ζημιών». Παράλληλα με την ιδιότητα του γιατρού ενημέρωσε με στοιχεία για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό, συστήνοντας την χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και σε συνωστισμό.

Ο Δημήτρης Τσανακτσίδης ρώτησε για την κατάσταση στο βρεφονηπιακό σταθμό της Κυψέλης «που χτίζεται εδώ και χρόνια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί» δίνοντας χώρο σε ανήλικους που μπαίνουν μέσα, να σπάνε, να καταστρέφουν το κτίριο και να οχλαγωγούν ενοχλώντας την γειτονιά. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αλέκος Τσαχουρίδης απάντησε οτι υπογράφηκε η σύμβαση και το αμέσως προσεχές διάστημα θα προχωρήσει το έργο και θα κλείσουν οι τοίχοι.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος συγχάρηκε τις αθλήτριες και τους αθλητές του δήμου για τις διακρίσεις που πέτυχαν, «με πολλές θυσίες και χωρίς τη στήριξη της πολιτείας» και ρώτησε τι μέτρα θα λάβει ο δήμος για τον καύσωνα που έρχεται αλλά και για το κόστος ενέργειας, ζητώντας στοιχεία για το ύψος των αυξήσεων στους λογαριασμούς του Δήμου. Πρότεινε στον δήμαρχο να ζητήσει αύξηση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση για να μην περάσει το κόστος στους δημότες, ενώ ζήτησε να ληφθούν άμεσα, γενναία μέτρα για τις μετακλήσεις εργατών γης.

Για ένα έγγραφο της Αιολικής Βερμίου με το οποίο η εταιρία εξέφραζε την πρόθεση χορηγίας στο Δήμο, μετά από επικοινωνία με την δημοτική Αρχή, έκανε λόγο ο Γιώργος Μιχαηλίδης ζητώντας περεταίρω ενημέρωση. «Δεν είμαστε σε χρόνια παχιών αγελάδων, πρέπει να τρέξουμε για να φέρουμε χρήματα, η πρόθεση της Αιολική Βερμίου ανήκει στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνη εταιρειών κι εμείς προσπαθούμε να έχουμε όλους τους πόρους που μπορούμε, στη διάθεσή μας», απάντησε ο δήμαρχος.

Την δυσαρέσκειά του που δεν ενημερώθηκε το Σώμα για την χορηγία, εξέφρασε ο Κυριάκος Θεοδωρίδης και πρότεινε θεματικές συζητήσεις στην ημερήσια διάταξη.

Κινητοποίηση του ΕΛΓΑ και του υπουργείου για τις ζημιές στις καλλιέργειες ζήτησε ο Στ. Κελεσίδης, ενώ για την επιμήκυνση του ωραρίου των ολοήμερων αλλά και τις αρμοδιότητες που δίνονται στους δήμους χωρίς κονδύλια, έκανε λόγο ο κ. Τσαναξίδης.

Ερώτημα για το 9ο Δημοτικό σχολείο μετά από φήμες περί επικινδυνότητας έκανε ο Θόδωρος Θεοδωρίδης. Ενοχλημένος ο δήμαρχος για «την σοβαρή αναφορά περι επικινδυνότητας του σχολείου», ζήτησε στοιχεία από τον κ. Θεοδωρίδη ο οποίος απάντησε ότι απλά «ήρθε στα αυτιά του» από κάποιους πολίτες, γι αυτό το έφερε προς διερεύνηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ρώτησε επίσης, αν η ΔΕΥΑΒ ολοκλήρωσε το δίκτυο ύδρευσης στο Μακροχώρι. Ο κ. Διαμάντης απάντησε ότι ολοκληρώθηκε το δίκτυο και ήδη κάθε βδομάδα απομονώνεται το παλιό δίκτυο ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να σταματήσουν και οι διακοπές νερού.

Ο Ηλίας Τσιφλίδης είπε για τις πρόσφατες καταστροφές από βροχή και χαλάζι ότι ο ΕΛΓΑ ναι μεν κάνει μεγάλη προσπάθεια, αλλά χωρίς στελέχωση με γεωπόνους δεν γίνεται… «Πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε πιο γρήγορες αποζημιώσεις, έχουμε χτυπήσει το κουδούνι του κινδύνου και για τους εργάτες γης», πρόσθεσε.

Η Συρμούλα Τζήμα κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό τόνισε ότι η φετινή σχολική χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο, τόσο για τη λειτουργία όσο και για τα έργα που έγιναν όπως οι «πράσινες αυλές» με ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, ενώ αναφέρθηκε και στον αθλητικό τομέα, τον οποίο, όπως είπε, έχει αγκαλιάσει ο κόσμος στη Βέροια. «Κι αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού» τόνισε και ευχήθηκε να γίνει σύντομα το κλειστό γυμναστήριο στην είσοδο της πόλης. Εξέφρασε επίσης, μία επιφυλακτικότητα για τον κυκλικό κόμβο στη Θωμαΐδου και πρότεινε, οι επόμενοι κόμβοι να γίνουν σε σημεία που είναι επικίνδυνα και έχουν σημειωθεί ατυχήματα.

Τέλος, για τις νέες εξελίξεις στο κτηματολόγιο για τα Ριζώματα, ενημέρωσε ο Θανάσης Δέλλας.

Απαντήσεις δημάρχου περι ενεργειακού και κόμβων


Κλείνοντας, ο δήμαρχος έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούσαν στις πρωτοβουλίες του Δήμου απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Όπως είπε, έχουν γίνει ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, σχεδιάζονται νέα φωτιστικά led στην πόλη, ξεκινάει το σχέδιο Ηλέκτρα τον επόμενο μήνα, υπάρχει διαθέσιμος χώρος για φωτοβολταϊκά, ενώ σε μεγάλο βαθμό ο δήμος βρίσκεται σε ετοιμότητα για συνολική αλλαγή φωτισμού. Όσο για το κόστος ενέργειας στο Δήμο, αυτό, αυξήθηκε κατά 120%. «Πήραμε μία έξτρα ΚΑΠ από την πολιτεία, 700.000 ευρώ και αναμένουμε ένα επιπλέον ποσό 650.000 ευρώ. Τα ζητάμε και τα παίρνουμε…».

Απάντησε τέλος, στην κα Συρμούλα Τζήμα για τον κυκλικό κόμβο της Θωμαίδου στο Βυζαντινό Μουσείο, ότι η χρηστικότητα των κόμβων δεν καθορίζεται από το δήμο και οτι υπήρξε μελετητής που πρόκρινε να γίνει στο σημείο αυτό καθώς και στην αναγκαιότητα του διπλού κόμβου στην Ακροπόλεως. «Εμείς οφείλουμε να εμπιστευτούμε την επιστημοσύνη του», κατέληξε ο δήμαρχος.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...