Επίσκεψη του Μητροπολίτου Βεροίας στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας - Συνάντηση με τον Μακαριώτατο και παρουσίαση βιβλίου

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Βεροίας στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας - Συνάντηση με τον Μακαριώτατο και παρουσίαση βιβλίου

Το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων επισκέφθηκε την Εκκλησία της Βουλγαρίας στη Σόφια, προσκεκκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρούσε κ. Ναούμ, προκειμένου να παραστεί και να ομιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου «Σύγχρονες οσιακές μορφές» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και μεταφράστηκε στη βουλγαρική γλώσσα με τον τίτλο «Σύγχρονοι γέροντες της Ορθοδοξίας». Η βουλγαρική έκδοση έγινε από την Ιερά Μητρόπολη Ρούσε και το Ίδρυμα «Ντβέρι» με την υποστήριξη της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Μπασαρμπόφσκι.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος, τον οποίο συνόδευαν ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας π. Πανατελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Μοναχός Γεράσιμος Μπεκές, έγινε δεκτός από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο και τα μέλη της Ιεραρχίας στην αίθουσα συνεδριάσεων αυτής. Μετά τις σχετικές προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον Μακαριώτατο τον χρυσό Σταυρό των Παυλείων και σε όλους τους Αρχιερείς πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων του.

Στην παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητροπόλεως Σόφιας, παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μεγάλου Τυρνάβου κ. Γρηγόριος, Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ, Βράτσης κ. Γρηγόριος και Βιδινίου κ. Δανιήλ, καθώς και ο Επίσκοπος Μπελογκράντσικ κ. Πολύκαρπος.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναούμ παρουσίασε τον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας, ενώ αναφέρθηκε και στα «Παύλεια» της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, που διοργανώνονται κάθε χρόνο κατά τον μήνα Ιούνιο.

Η μεταφράστρια Ζλατίνα Καραβάλτσεβα επέστησε την προσοχή στις ιδιαίτερες ιστορίες από τους βίους των: Αγίου Παΐσίου του Αγιορείτη, Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ (Ζαχάρωφ), Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτη, Οσίου Φιλοθέου Ζερβάκου, Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη, Οσίου Αμφιλόχιου Μακρή, Οσίου Ιωσήφ Ησυχαστή, μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτη, γέροντος Φιλάρετου Κωνσταμονήτη και γέροντος Γαβριήλ Διονυσιάτη.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων μίλησε για την προσωπική του εμπειρία με κάποιους γέροντες, ίσως όχι τους πιο γνωστούς για τους οποίους έχουν γραφτεί πολλά. Επτά από αυτούς έχουν ήδη αγιοκαταταχθεί. Ο ίδιος, πάντως, εστίασε στον γέροντά του Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη και τον γέροντα Φιλάρετο Κωνσταμονίτη, που είναι λιγότερο γνωστοί. Μίλησε για τη νεανική του δίψα για τα θαύματα που αναζητούσε στην επίσκεψή του στο Άγιο Όρος και για το διακριτικό μάθημα του χαρισματικού γέροντα Γεράσιμου, που του αποκάλυψε την ομορφιά της αυθεντικής μοναστικής ζωής.

Πριν τελειώσει την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές της έκδοσης στην βουλγαρική γλώσσα για την επιμελημένη εργασία τους, καθώς και ιδιαιτέρως τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρούσε κ. Ναούμ, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την έκδοση.

Την απευθείας μετάφραση της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου ανέλαβε ο Καθηγητής Θεολογίας κ. Ιβάν Δημητρόφ, ο οποίος πολλές φορές κατά το παρελθόν έλαβε μέρος σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια των Παυλείων στη Βέροια.

Η όλη εκδήλωση ήταν άρτια οργανωμένη και μέσα στη σχετικά σύντομη διάρκειά της δόθηκε η δυνατότητα σε όσους την παρακολούθησαν να εμβαθύνουν στο περιεχόμενο του βιβλίου που παρουσιάστηκε, ενώ είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν και κατ’ ιδίαν με τους συντελεστές της έκδοσης μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από  3 έως 10 Ιουλίου

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 3 έως 10 Ιουλίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ενενήντα εννέα χρόνια Ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε δώδεκα σημεία.

Ενενήντα εννέα χρόνια Ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε...

Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης1. Αμέσως μετά την Συνθήκη...

ΑΛΚΜΗΝΗ-ΗΡΩ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΥ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ

ΑΛΚΜΗΝΗ-ΗΡΩ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΥ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ...

Του Δ.Π.ΤΟΛΙΟΥΘα ήταν παράλειψη να μην γίνει μια...

Από τη Σμύρνη ως τη Λωζάννη… *Του Πάρη Παπακανάκη

Από τη Σμύρνη ως τη Λωζάννη… *Του Πάρη Παπακανάκη

 Ένθετο:Η μεραρχία θρύλος, η  “Ανεξάρτητη Μεραρχία”...

ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ!

ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ!

του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου...

Το Μονοπάτι

Το Μονοπάτι

Μοιράζεται ο Νους,ανάμεσα σε δύο κόσμους Της...

ΕΚΘΕΣΕΙΣ  ΣΤΟΥΣ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ  ΜΟΥ ΧΩΡΟΥΣ…

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΧΩΡΟΥΣ…

Παλαιόθεν έκανε αυτός εκθέσεις  στους μέσα χώρους ...

Συλλήψεις δυο ατόμων για ναρκωτικά από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας

Συλλήψεις δυο ατόμων για ναρκωτικά από την Ομάδα...

Συνελήφθησαν χθες (30 Ιουνίου 2022) το μεσημέρι...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών η εκπαιδευτικός Κυρατσώ Σωτ. Πανταζή, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις...

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...

Θλίψη σκόρπισε η είδηση της απώλειας του 76χρονου συνταξιούχου δικηγόρου Φώτη Καλιάνη, που έχασε το απόγευμα της Παρασκευής (17/6) την μάχη με τον καρκίνο, που διεγνώσθη τυχαία πριν λίγες ημέρες μετά από τροχαίο...

Σε 7 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε γιατρός της Ημαθίας από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα...