ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Γράφει ο

Αναστάσιος Βασιάδης

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με απόφαση που ψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση το 1990, ανακήρυξε την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους, ως Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων. Εκείνη η απόφαση επικαιροποιείται κάθε χρόνο με τις διάφορες ανακοινώσεις αρχών, φορέων και θεσμικών παραγόντων.

Η ιδιαίτερη σημασία που εμπεριέχεται στην ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, η οποία δεν μπορεί παρά να ισχύει για κάθε ημέρα του χρόνου, αναδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια της επιδημικής κρίσης με τα ιδιαίτερα προβλήματα που καταγράφηκαν ιδιαίτερα σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Αποτελεί γενικότερα διαπιστούμενο το γεγονός ότι, η υπογεννητικότητα, η σημαντική αύξηση του μέσου όρου ζωής του ανθρώπου και η μεταναστευτική τάση των νέων σε αναζήτηση καλύτερων και αποδοτικότερων συνθηκών απασχόλησης, έχουν οδηγήσει τον πληθυσμό της χώρας μας σε δημογραφική γήρανση, πράγμα το οποίο είναι καθημερινά αισθητό στον κοινωνικό περίγυρο.

Με το δεδομένο ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι σύνθετα, ιδιαίτερα από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς, έχουν καθιερωθεί θεσμοί και διαδικασίες στήριξης και φροντίδας των ηλικιωμένων, όπως είναι τα διάφορα Ιδρύματα, οι Οίκοι Ευγηρίας, τα ΚΑΠΗ και τα προγράμματα ΕΣΤΙΑ που αποτέλεσαν επιτυχημένους και αποδεκτούς θεσμούς.

Παρ όλες αυτές τις σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της ανοιχτής προστασίας των ηλικιωμένων, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός περασμένης ηλικίας προσώπων που διάγουν μοναχικό βίο στα σπίτια τους και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες εξυπηρέτησης, οι οποίες δεν υποστηρίζονται από την υφιστάμενη κοινωνική υποδομή. Αυτές οι ανάγκες κατέστησαν ιδιαίτερα επιτακτικές στην εποχή της επιδημικής κρίσης, πολύ περισσότερο όταν κατά τεκμήριο τα πρόσωπα αυτά και λόγω μοναχικότητας, στερούνται της ευχέρειας χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων, που συνήθως ενεργοποιούνται για τους εμβολιασμούς, τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων κλπ.

Τα ηλικιωμένα αυτά πρόσωπα χρειάζονται ειδικότερη υποστήριξη, με υπηρεσίες που περιλαμβάνουν περιοδικές ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, επισκέψεις στο σπίτι από κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτικό προσωπικό, υγειονομικές συμβουλές, νομική καθοδήγηση και μελέτη συνθηκών διαβίωσης.

Σημαντικό μέρος των υπηρεσιών αυτών προσπαθούν να καλύψουν τα διάφορα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης. Αυτά όμως δεν αρκούν, όπως διαφάνηκε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της επιδημικής συγκυρίας που βίωσε ολόκληρη η κοινωνία.

Όσες υπηρεσίες και αν καθιερώσει για τους ηλικιωμένους η πολιτεία, τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία που αποτελεί το θεμέλιο της οποιασδήποτε κοινωνικής προσέγγισης.

Είναι καθήκον επομένως του κάθε ανθρώπου, να μη αδιαφορεί για τον ηλικιωμένο γείτονα που οι συνθήκες της ζωής όρισαν να διάγει μοναχικό βίο. Όσο και αν ο σύγχρονος αγώνας της ζωής και οι τρέχουσες απαιτήσεις επιβάλλουν ένα συνεχές τρέξιμο, πάντα περισσεύει ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για μια «καλημέρα».

Αυτή η ανέξοδη και ταπεινή «καλημέρα», για τον μοναχικό ηλικιωμένο συνάνθρωπο έχει ανεκτίμητη αξία που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα κοινωνικό πρόγραμμα, όσο ενισχυμένο και αν είναι. Αυτή η «καλημέρα» είναι που θα αναδείξει τα όποια δυσχερή προβλήματα βιώνει στη ζωή του ο ηλικιωμένος γείτονας και θα δρομολογήσει την αντιμετώπιση τους.

Με αφορμή επομένως την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων ας υπάρξει μια γενικότερη περισυλλογή και ας καταστεί συνείδηση ότι η τρίτη ηλικία και τα προβλήματα που την συνοδεύουν, αποτελεί τον ορίζοντα όλων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μπαρτζώκας: Τέλος στην αδικία των κρατήσεων, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων!

Τάσος Μπαρτζώκας: Τέλος στην αδικία των κρατήσεων, στα...

Τέλος στην αδικία με τις κλιμακωτές κρατήσεις στα...

ΔΕΥΑ Βέροιας: Η βλάβη στον αγωγό ύδρευσης στην οδό Μητροπόλεως προήλθε από το συνεργείο που τοποθετούσε οπτικές ίνες

ΔΕΥΑ Βέροιας: Η βλάβη στον αγωγό ύδρευσης στην οδό...

Από τη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης...

Συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη δοκιμαζόμενη Τουρκία και Συρία από το Δήμο Βέροιας

Συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη δοκιμαζόμενη...

Πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας...

Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας επελέγη ως μέλος του δικτύου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Οικοδομώντας την Ευρώπη μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας επελέγη ως...

Μέλος του δικτύου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Πρακτική άσκηση δικηγόρου για 12 μήνες στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Νάουσας

Πρακτική άσκηση δικηγόρου για 12 μήνες στη Νομική...

Ένας ασκούμενος δικηγόρος θα απασχοληθεί με πρακτική...

Μνημόσυνο Γεωργίου και Βασιλικής Τζιτζή

Μνημόσυνο Γεωργίου και Βασιλικής Τζιτζή

Την Κυριακή 12 ΦΕβρουαρίου 2023 στον Ιερό Ναό Αγίας...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Μακροχώρι για τις διαγράμμισεις διαβάσεων πεζών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Μακροχώρι για τις...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Ανθρωπιστική βοήθεια για Τουρκία και Συρία συγκεντρώνει στη Βέροια και η Π.Ε. Ημαθίας

Ανθρωπιστική βοήθεια για Τουρκία και Συρία...

Ανθρωπιστική βοήθεια για τις σεισμόπληκτες περιοχές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΠριν από 176 χρόνια τέτοια εποχή, μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουάριου του 1847, εξελίχθηκε μεταξύ του τότε Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδιαίτερα έντονη...

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 30-01-2023), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...

 Ένας χρόνος έκλεισε από τη δολοφονία του  Άλκη Καμπανού και εκατοντάδες πολίτες τίμησαν τη μνήμη του, στο τρισάγιο που έγινε στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου...

Η σύμβαση κατασκευής του Διοικητηρίου Ημαθίας υπογράφηκε με επισημότητα χθες στη Βέροια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Ημαθίας, στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», από τον περιφερειάρχη Κεντρικής...