Βασίλης Παπαδόπουλος: Το πρώτο βήμα για τους πολίτες πρέπει να είναι η μείωση των σκουπιδιών και η ανακύκλωση

Βασίλης Παπαδόπουλος: Το πρώτο βήμα για τους πολίτες πρέπει να είναι η μείωση των σκουπιδιών και η ανακύκλωση

Μια καμπάνια σχεδόν, μέσω ανακοινώσεων που απευθύνονται στους πολίτες, ξεκίνησε εδώ και καιρό ο Δήμος Βέροιας δια της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης με στόχο να πείσει τους πολίτες να συμβάλλουν και να συμμετέχουν στο δύσκολο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων «για την οποία απαιτείται μια συνολική προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα της πόλης και του Δήμου ώστε να ζούμε σ’ ένα καθαρότερο περιβάλλον με τα πενιχρά πλέον οικονομικά που υπάρχουν» όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, για το θέμα αυτό αλλά και τη νέα πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων που ουσιαστικά στοχεύει στην εφαρμογή των νόμων, μίλησε χθες στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm 99,7 «Επί Τύπου και Τόπου» τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η μείωση των σκουπιδιών και η ανακύκλωση.

«Εδώ και 1,5 χρόνο περίπου από την ανάληψη των καθηκόντων μου ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να εξορθολογίσουμε όλους τους κανονισμούς και τις συμβάσεις που υπήρχαν για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο της Βέροιας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πετύχουμε σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την διαχείριση που ουσιαστικά είναι η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Υπήρχε ένα έλλειμμα σ’ αυτό το κομμάτι και από το 2010-2011 καθ΄ότι  μέχρι τότε όπως γνωρίζετε τα θάβαμε όλα σε μια χωματερή.  Σήμερα  τα πάμε στην Κοζάνη που σημαίνει ότι υπάρχει μια σωστή διαχείριση σ’ όλα αυτά, με βάση την Ευρωπαϊκή αλλά και την Ελληνική νομοθεσία και μας στοιχίζει στο χαμηλότερο δυνατό κόστος  αφού, μιλάμε περίπου για 40 ευρώ, όταν οποιαδήποτε άλλη διαχείριση θα κόστιζε ίσως τα διπλά ή και τα τριπλά με βάση τη σύμβαση που υπήρχε με τη θέση «12» και την εγκατάσταση εργοστασίου.  Η επικοινωνία μας με τον πολίτη έχει στόχο  να τον κάνουμε συμμέτοχο σ’ ένα πολύ δύσκολο κομμάτι της διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων, όπου είναι απαραίτητο η προσπάθεια να είναι συλλογική. Μαζί μπορούμε να κάνουμε το σήμερα καλύτερο, δεν μπορούμε να περιμένουμε το αύριο για να λύσουμε κάποια ζητήματα. Πρέπει να γίνει συμμέτοχος ο πολίτης στην προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων. Η επικοινωνία μας αυτή που έχει να κάνει με  τις συχνές  ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου, του λέει ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην καθημερινότητα και του Δήμου αλλά και του πολίτη,  ώστε να ζούμε σ’ ένα καθαρότερο περιβάλλον με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε. Και από πλευράς προσωπικού αλλά και από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής του Δήμου.

 

- Πώς μπορούν δηλαδή να βοηθήσουν οι πολίτες σ’ αυτό;

Οι πολίτες μπορούν κάλλιστα να βοηθήσουν τα μέγιστα σ’ αυτό, μειώνοντας τα σκουπίδια και αυξάνοντας τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών κάνοντας  ένα διαχωρισμό στο σπίτι και βάζοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά σ’ άλλη σακούλα την οποία θα ρίξουν στο μπλε κάδο. Μειώνουμε λοιπόν τα απορρίμματα. Πώς τα μειώνουμε;  Αρχικά μ’ αυτό τον τρόπο, αυξάνοντας την ανακύκλωση, και στην πορεία επιτυγχάνοντας να επαναξιοποιήσουμε κάποια ανακυκλώσιμα υλικά και να προχωρήσουμε σε κομποστοποίηση για την οποία ο Δήμος αυτή τη στιγμή υποβάλλει κάποιες προτάσεις και περιμένει απαντήσεις. Εχουμε βέβαια προμηθευτεί και στο παρελθόν κάποια υλικά από το Πράσινο Ταμείο καθώς και κομποστοποιητή ο οποίος όμως αυτή την στιγμή δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος. Όμως σε μικρό χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει και αυτός για να κάνει και ο Δήμος από την πλευρά του κάποια βήματα. Ο πολίτης , το πρώτο βήμα που έχει να κάνει είναι να ανακυκλώνει και να μειώνει τα απορρίμματα.

 

-Υπάρχει όμως μια επιφύλαξη τελευταία στους πολίτες για το αν πραγματικά γίνεται ανακύκλωση

Αυτό είναι ότι χειρότερο έχει περάσει στον κόσμο, άδικα, γιατί ήταν συνυφασμένο ίσως  με κάποιες φήμες που κυκλοφορούσαν. Η ανακύκλωση στον Δήμο καλά κρατεί, γίνεται με το σωστότερο τρόπο και γίνεται η μεταφόρτωση σε αδειοδοτημένο πλέον χώρο.  Μπορεί ο καθένας να τον επισκεφθεί και να είναι σίγουροι οι πολίτες ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ούτε υπήρξε ποτέ. Απλώς ο χώρος μεταφόρτωσης ήταν κοντά στο χώρο της χωματερής και γι’ αυτό υπήρξε αυτή η σύγχυση. 

 

- Έχετε σκοπό να μοιράσετε μήπως στις πολυκατοικίες κάποιον κανονισμό ή κάποιες οδηγίες χρήσης προς τους πολίτες για την διαχείριση των απορριμμάτων;

Ναι, βεβαίως, πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί ο κανονισμός καθαριότητας όπου ήταν μια δύσκολη διαδικασία διότι άλλαξαν όλα. Έγινε με πολύ μεγάλο κόπο ο κανονισμός λειτουργίας που είχε ξεκινήσει και από την προηγούμενη περίοδο της αντιδημαρχίας του κ. Θεοδωρίδη.  Ετσι λοιπόν θα γίνει μια σύνοψη του κανονισμού καθαριότητας (ο οποίος υπάρχει και στο site του Δήμου προς ενημέρωση των πολιτών) και θα μοιραστεί σε όλες τις οικοδομές και στους διαχειριστές των πολυκατοικιών, ενώ ένα κομμάτι του κανονισμού θα πάει στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από κει και πέρα θα μοιραστούν και κάποια φυλλάδια σε όλες τις οικοδομές και τα σπίτια.

Είναι σημαντικό τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να συμβάλουν τα μέγιστα ώστε το Σαββατοκύριακο να μπορέσουμε να κρατήσουμε το κέντρο της πόλης καθαρό. Το Σάββατο και την Κυριακή δεν υπάρχει αποκομιδή και δεν εργάζονται  οι δημοτικοί υπάλληλοι. Ο Δήμος Βέροιας το Σάββατο προσπαθεί να εξυπηρετήσει τουλάχιστον το κέντρο της πόλης για την αγορά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος . Το Σάββατο το βράδυ λοιπόν και την Κυριακή δεν πρέπει να βγαίνουν απορρίμματα στους κάδους, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές να ξεχειλίζουν και να διασκορπίζονται τα σκουπίδια από αδέσποτα σκυλιά σ’ όλη την περιοχή.

Με μικρές λοιπόν παρεμβάσεις και συμμετοχή όλων μπορούμε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας. 

Επίσης έχει ολοκληρωθεί και η σύμβαση για τις μικροηλεκτρικές συσκευές και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες  ώστε πρώτα να είμαστε νόμιμοι καθόλα ως προς τον χώρο τοποθέτησής  τους (σ’ ένα σημείο του Μακροχωρίου)  και μετά να τα μαζεύουμε.  Γι’ αυτές τις συσκευές μπορούν οι πολίτες να συνεννοούνται προηγουμένως με το Δήμο  στο τηλ. 2331350595 να δηλώσουν την πρόθεσή τους να ανακυκλώσουν κάποιες συσκευές και εμείς να περάσουμε να τις πάρουμε. Διότι εάν τα βγάλουμε στο πεζοδρόμιο δημιουργούμε μια τεράστια ρύπανση αφού έρχονται οι ρακοσυλλέκτες και τα διαλύουν επιτόπου με αποτέλεσμα όλα τα επικίνδυνα υλικά να διασκορπίζονται στο περιβάλλον. 

Οι συχνές ανακοινώσεις μας λοιπόν, έχουν σκοπό να καθοδηγήσουν τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό πρέπει να γίνεται από εδώ και πέρα, σιγά σιγά, ώστε να περάσει στο υποσυνείδητο του κόσμου ώστε να γίνει καθημερινή συνήθεια και όχι προσωρινά και αποσπασματικά. 

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεάν Rapid Tests στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια

Δωρεάν Rapid Tests στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με κλιμάκιο του...

Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου

Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία...

Δύο δειγματοληπτικοί έλεγχοι αυτή την εβδομάδα με...

Περισσότερα από 108 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα σε προπληρωμές επιδομάτων και Δώρου Πάσχα στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ

Περισσότερα από 108 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα σε...

Σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, ο ΟΑΕΔ κατέβαλε...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Να επιτραπούν οι εξετάσεις απόκτησης διπλώματος οδήγησης κατηγορίας Β’ για επαγγελματικούς λόγους

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Να επιτραπούν οι εξετάσεις...

Να εξεταστεί η άρση της αναστολής των εξετάσεων για...

Η λαϊκή αγορά είναι το κύτταρο της οικονομικής ζωής

Η λαϊκή αγορά είναι το κύτταρο της οικονομικής ζωής

Με εκπροσώπους των λαϊκών αγορών συναντήθηκε ο Τάσος...

Συνάντηση του Δημάρχου Βέροιας με το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών, Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας

Συνάντηση του Δημάρχου Βέροιας με το Σωματείο...

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών...

Συλλογή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Βέροιας για συμπολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας

Συλλογή τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Βέροιας...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βέροιας απευθύνει...

Κώστας Καλαϊτζίδης για παγετό: Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ζημιές 100% και πρέπει να δοθούν άμεσα προκαταβολές αποζημιώσεων”

Κώστας Καλαϊτζίδης για παγετό: Είμαστε σε κατάσταση...

Σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 με πρωτοβουλία του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...

Καταφέραμε λοιπόν να δαμάσουμε τον μυθικό θεό Αλιάκμονα* μεταξύ 1954-57!!![ * Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο, προερχόμενο από το άλς (άλας, θάλασσα) + άκμων (αμόνι) και κατά ορισμένους μελετητές σημαίνει «αυτός...

Η έμπνευση του φετινού πρωταπριλιάτικου που είχε ο ΛΑΟΣ με την ανακάλυψη σεντουκιού κατά την διάρκεια των εργασιών της ΔΕΥΑΒ στην οδό Ανοίξεως, εν μέρει επιβεβαιώθηκε!!! @@ads-307@@Σύμφωνα με τις πρώτες...