Η «BLACK FRIDAY»... ΣΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ!

Η «BLACK FRIDAY»... ΣΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ!

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η φράση «Στης ακρίβειας τον καιρό...», όσο και αν παραπέμπει σε στίχους γνωστών τραγουδιών, δεν παύει να εκφράζει μια πραγματικότητα που υφίσταται και σήμερα με τις ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων διαβίωσης, που παρά τα αναγγελόμενα μέτρα υποστήριξης των καταναλωτών, δεν φαίνεται να εξασφαλίζονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην γενικότερη αγωνιώδη προσπάθεια που εξελίσσεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας, ανακύπτει και η αναβίωση της λεγόμενης «Μαύρης Παρασκευής», του ξενόφερτου θεσμού που έγινε γενικότερα γνωστός υπό την αγγλόφωνη εκδοχή του ως «Black Friday», σαν μια προσπάθεια αύξησης του τζίρου μέσω γενικευμένων εκπτώσεων των τιμών στα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση.

Η «Black Friday» εντάσσεται στις κινήσεις που επιχειρούνται προκειμένου να αυξηθεί ο τζίρος, με διάφορα μέσα επικοινωνιακού κυρίως χαρακτήρα, στα πλαίσια των παγιωμένων πλέον προβλημάτων του τόπου, μεταξύ των οποίων η κρίση που βιώνει η αγορά. Η βελτίωση των δεικτών της αγοραστικής κίνησης αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ζητούμενη ανάκαμψη της αγοράς, προβάλλει η οικονομική ευχέρεια των καταναλωτών, ώστε να δοθεί η απαιτούμενη πνοή που χρειάζεται και να υπάρξει ανάκαμψη.

Οι τοπικές οικονομικές δραστηριότητες κάθε τόπου που στηρίζονται στον πρωτογενή αλλά και στον δευτερογενή παραγωγικό τομέα, σημειώνουν μια κατιούσα πορεία. Το κόστος της παραγωγής, τα προβλήματα στη διακίνηση και την μεταποίηση των προϊόντων και η γενικότερη οικονομική κρίση, μειώνουν συνεχώς το εισόδημα των πολιτών, με εμφανείς τις συνέπειες για την αγορά. Σημαντικός αριθμός πολιτών που βλέπει τις οικονομίες του να μειώνονται δραματικά λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης, δυσχεραίνεται να προμηθευτεί τα προϊόντα της αγοράς εκτός από τα απολύτως αναγκαία, όσο και εάν αυτά περιστασιακά διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές, στα πλαίσια επικοινωνιακού κυρίως τύπου εκπτώσεων, όπως είναι η «Black Friday». Οι νομοθετικοί πειραματισμοί στον χώρο της Υγείας, υποχρεώνουν τους πολίτες να διαφυλάττουν έντρομοι τα υπολείμματα των οικονομιών τους για την απευχόμενη «κακιά ώρα», που θα χρειαστούν υπηρεσίες περίθαλψης.

Η εμφανής υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και η υπέρμετρη αύξηση της παραπαιδείας, έχουν δημιουργήσει οικονομικές συνθήκες δυσβάστακτες για τη μέση οικογένεια. Όλα αυτά κι άλλα πολλά επιμέρους ζητήματα απωθούν τους καταναλωτές από την αγορά, με αποτέλεσμα η κίνηση να είναι εμφανώς υποβαθμισμένη. Αυτό παρατηρείται κατά αντίθεση με ότι συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια, όπου οι καταναλωτές κυριολεκτικώς συνωστίζονταν στα καταστήματα και η αγορά έσφυζε από κίνηση, ενεργοποιώντας όλα τα επαγγέλματα, με αποτέλεσμα την ευημερία του τόπου.

Η επίκαιρη πολιτική, παραγωγική και κοινωνική συγκυρία, θέτει προ των ευθυνών τους όλες τις Αρχές, τους Φορείς και τους Παράγοντες, για την ανάληψη συντονισμένων δράσεων, ώστε να μην αφεθούν οι τοπικές κοινωνίες στο ρόλο του απλού παρατηρητή των εξελίξεων.

Επιβάλλεται άμεσα να πραγματοποιηθούν δυναμικές τομές στο χώρο του τοπικού εμπορίου, που να αποβαίνουν προς όφελος των καταναλωτών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εμπιστεύονται και θα προτιμούν τα τοπικά εμπορικά καταστήματα για τις αγορές τους. Η διεκδίκηση πόρων και η διασφάλιση των αναγκαίων επενδύσεων θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν σημαντικά την οικονομική πορεία του τόπου. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος επιβάλλεται γενικότερος συντονισμός και συνεργασία όλων των αρμοδίων, ώστε ο χρόνος να πάψει να κυλά εις βάρος των τοπικών αγορών. Ο ανταγωνισμός που ήδη κλιμακώνεται, είναι σκληρός και αμείλικτος. Ο καταναλωτής δέχεται συνεχώς αμέτρητα καταναλωτικά ερεθίσματα από τα τηλεοπτικά προγράμματα και από το διαδίκτυο, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Αν το στοίχημα για την βελτίωση των δεικτών της αγοραστικής κίνησης δεν κερδηθεί, οι τοπικές κοινωνίες θα υποβαθμιστούν δραματικά, με συνέπειες την πτώση των τιμών των ακινήτων, την ένταση της ανεργίας, την επίταση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και τελικά τον μαρασμό και την εγκατάλειψη. Όσο και εάν το σύγχρονο marketing προβάλλει την «Black Friday» ως ευκαιρία φτηνής κατανάλωσης, σίγουρα δεν δίδεται πειστική απάντηση στην προσδοκία ως προς την ανάκαμψη της αγοράς, για την οποία απαιτείται γενικότερη κινητοποίηση.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Πορεία στο χιόνι με τους Ορειβάτες Βέροιας

Πορεία στο χιόνι με τους Ορειβάτες Βέροιας

Ένα ταξίδι  τόσο  κοντά  από την πόλη της  Βέροιας...

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων από πλημμύρες και χιονόπτωση στην Αλεξάνδρεια

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών...

Συνεδρίασε σήμερα την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 το...

Γιατροί και Οδοντίατροι τίμησαν τους προστάτες τους Αγίους Αναργύρους, Κύρο και Ιωάννη

Γιατροί και Οδοντίατροι τίμησαν τους προστάτες τους...

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Τρισάγιο και ...  ανθρώπινη

Τρισάγιο και ... ανθρώπινη "αλυσίδα" κατά της βίας...

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ...

Ολυμπία Αποστόλου: Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική

Ολυμπία Αποστόλου: Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική

Ενώ ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, η...

Κινητοποίηση με αγροτικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα στο κέντρο ης Βέροιας - Πότε θα πραγματοποιηθεί

Κινητοποίηση με αγροτικά και επαγγελματικά...

Οι αγρότες της Ημαθίας με την υποστήριξη της...

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή  για την οικονομία της Ημαθίας

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή για την οικονομία...

- Η Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ   ΣΤΟ 31ο MONEY-SHOW...

Ποιοι βεροιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον 83ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ» και Υπατίας 2022

Ποιοι βεροιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον 83ο...

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της E.Μ.E....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή μας Άλκη Καμπανού, οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Βέροιας ενώνονται με τους μαθητές/τριες και τους...

Η σύμβαση κατασκευής του Διοικητηρίου Ημαθίας υπογράφηκε με επισημότητα χθες στη Βέροια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Ημαθίας, στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», από τον περιφερειάρχη Κεντρικής...

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης 17 Ιανουαρίου σπορ αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας του και μπήκε σε αυλή κοντά στα Φανάρια της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός Ρομά που οδηγούσε το σπορ αυτοκίνητο...

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα δικαίωσης πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι ένα έργο που αποτέλεσε διαχρονικά πρώτο αίτημα του Δήμου Βέροιας και του Νομού Ημαθίας, εγκαινιάζεται από τον...