Η ένταση με την Τουρκία το βασικό επίδικο των εκλογών;

Η ένταση με την Τουρκία το βασικό επίδικο των εκλογών;

Του Γιάννη Μαγκριώτη

Ο Πρωθυπουργός στο Νταβός μίλησε για την επιτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία και τις υψηλές ξένες επενδύσεις στην χώρα μας, την τετραετία της διακυβέρνησής του.

Υπάρχουν αριθμοί που του επιτρέπουν να το δηλώνει, υπάρχει όμως και η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της πλειοψηφίας των πολιτών, που του το απαγορεύει.

Υπάρχουν φυσικά και επιχειρήματα που αποδομούν το success story της οικονομίας, δεν υπάρχουν όμως επιχειρήματα, που μπορούν να ωραιοποιήσουν την τραγική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Αυτός είναι ο λόγος που τελευταία ο Πρωθυπουργός, προβάλλει το προεκλογικό του σύνθημα “Η επόμενη τετραετία θα είναι, η τετραετία των καλύτερων μισθών και συντάξεων”.

Το ουσιαστικό ερώτημα όμως είναι: Θα είναι μόνο ονομαστικά καλύτεροι οι μισθοί και οι συντάξεις ή θα έχουν έστω και λίγο υψηλότερη αγοραστική δύναμη από τους σημερινούς; Αυτούς, που πέρα από τις μειώσεις των μνημονίων, τους μείωσαν δραματικά η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, και θα τους μειώσουν ακόμη περισσότερο το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, που η κυβέρνηση ψήφισε τον Δεκέμβρη;

Είναι βέβαιο, πως όσο και αν προσπαθήσει να πείσει η κυβέρνηση τους πολίτες ότι, η ζωή τους βελτιώθηκε και, πως το μέλλον τους με αυτήν στην εξουσία θα είναι καλύτερο, δεν θα το πετύχει και το ξέρει.

Τα δυνατά της χαρτιά μέχρι τώρα, που της δίνουν σχετική δημοσκοπική υπεροχή, είναι: Το κυβερνητικό παρελθόν του Σύριζα και η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να δηλώσει την αποδοχή της Πρωθυπουργίας του μετά τις εκλογές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό σε χάος.

Αυτά, λίγο πολύ, περιμένουμε να πει και στην συνέντευξη τύπου, που γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι θα δώσει ο Πρωθυπουργός την προσεχή Δευτέρα 23 του Γενάρη.

Δυστυχώς, για αυτόν και για την ΝΔ, ξέρει ότι με αυτά τα επιχειρήματα και τα συνθήματα, μπορεί, εκτός απροόπτου, να βγει πρώτος στις εκλογές, Πρωθυπουργός όμως, δύσκολα θα γίνει την επόμενη ημέρα, με ότι σημαίνει αυτό για τον ίδιο και την ΝΔ.

Το ισχυρό του χαρτί, αυτό που μπορεί να του δώσει την εκλογική επιτυχία, είναι η ένταση με την Τουρκία στο δρόμο προς τις εκλογές και ειδικά τις ημέρες πριν από αυτές.

Το σκηνικό είναι έτοιμο από το 2018, ειδικά από το 2019 και το Τουρκολυβικό Μνημόνιο, λείπει μόνο η τελική διαμόρφωσή του.

Κατά παράδοξο τρόπο, τον σχεδιασμό αυτό έχει και ο Ερντογάν, αφού στο εσωτερικό της χώρας του, δηλαδή στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, όπως και στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πραγματικότητα είναι τραγική, ενώ το δυνατό του χαρτί είναι ο επιθετικός αναθεωρητικός λόγος, ενίοτε και η πρακτική του προς τους γείτονες της Τουρκίας, όπως και η “περήφανη” στάση του στις μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.

Τα ισχυρά χαρτιά των δύο ηγετών, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και στις δύο χώρες, είναι η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, ενώ τα αδύναμα σημεία και στους δύο, είναι η εσωτερική πολιτική.

Το μέχρι που μπορεί να φθάσει ο Ερντογάν, θα καθοριστεί από τις δημοσκοπήσεις την τελευταία περίοδο πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου και από τις επιλογές της Ουάσιγκτον.

Μέχρι που μπορεί να χρησιμοποιήσει την ένταση με την Τουρκία και την πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, εξαρτάται επίσης από τους ίδιους παράγοντες.

Μια όξυνση της έντασης τις τελευταίες ημέρες από τον Ερντογάν, θα ανεβάσει τον εθνικιστικό οίστρο στην πλειοψηφία των Τούρκων και φυσικά την εικόνα του Ερντογάν, αντιθέτως στην χώρα μας θα μεγαλώσει τον φόβο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, γεγονός που ξέρουμε ότι ευνοεί τον κάτοχο της εξουσίας.

Θυμίζω ότι, ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, δήλωσε, ως βασικό λόγο της μη προκήρυξης εκλογών, τις οποίες ουσιαστικά ο ίδιος είχε προαναγγείλει στο τέλος της Άνοιξης, τον φόβο του να μείνει η χώρα για αρκετές ημέρες με υπηρεσιακή και άπειρη κυβέρνηση, απέναντι στον Ερντογάν που καραδοκεί.

Αυτό το επιχείρημα, στο βαθμό που το πιστεύει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, θα είναι πολύ πιο ισχυρό, τις ημέρες των εκλογών, που όλα δείχνουν ότι, θα συμπέσουν χρονικά.

Φυσικά, αυτό το επιχείρημα γίνεται πιο “ισχυρό”, αν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές στις 14ης Μαΐου και ακολουθήσουν οι δικές μας, στο τέλος Μαΐου.

Αυτός ο χρόνος των εκλογών θα βρει επίσης εκατοντάδες χιλιάδες νέων, να έχουν μετακινηθεί στα νησιά κυρίως, για να δουλέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις, που σημαίνει οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα ψηφίσουν, και όλοι ξέρουν, ποιο κόμμα συμφέρει η αποχή των νέων από τις εκλογές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μπλίγκεν, με την καθόλου τυχαία, προγραμματισμένη επίσκεψή του σε Αθήνα και Άγκυρα, στο τέλος του Φλεβάρη και τις συμφωνίες που θα κάνει ή δεν θα κάνει με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, θα διαμορφώσει τα όρια της έντασης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων πριν τις εκλογές, γεγονός που θα καθορίσει και το περιβάλλον στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές στις δύο χώρες.

Ελπίζω να μην γίνουν λάθος υπολογισμοί, γιατί μπορεί να συμβούν, όπως το παρελθόν έχει δείξει, μη αντιστρεπτές βλάβες.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Πορεία στο χιόνι με τους Ορειβάτες Βέροιας

Πορεία στο χιόνι με τους Ορειβάτες Βέροιας

Ένα ταξίδι  τόσο  κοντά  από την πόλη της  Βέροιας...

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών φαινομένων από πλημμύρες και χιονόπτωση στην Αλεξάνδρεια

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση επικίνδυνων φυσικών...

Συνεδρίασε σήμερα την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 το...

Γιατροί και Οδοντίατροι τίμησαν τους προστάτες τους Αγίους Αναργύρους, Κύρο και Ιωάννη

Γιατροί και Οδοντίατροι τίμησαν τους προστάτες τους...

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Τρισάγιο και ...  ανθρώπινη

Τρισάγιο και ... ανθρώπινη "αλυσίδα" κατά της βίας...

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ...

Ολυμπία Αποστόλου: Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική

Ολυμπία Αποστόλου: Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική

Ενώ ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, η...

Κινητοποίηση με αγροτικά και επαγγελματικά αυτοκίνητα στο κέντρο ης Βέροιας - Πότε θα πραγματοποιηθεί

Κινητοποίηση με αγροτικά και επαγγελματικά...

Οι αγρότες της Ημαθίας με την υποστήριξη της...

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή  για την οικονομία της Ημαθίας

Πυλώνας ανάπτυξης η αγροδιατροφή για την οικονομία...

- Η Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ   ΣΤΟ 31ο MONEY-SHOW...

Ποιοι βεροιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον 83ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ» και Υπατίας 2022

Ποιοι βεροιώτες μαθητές διακρίθηκαν στον 83ο...

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της E.Μ.E....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή μας Άλκη Καμπανού, οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Βέροιας ενώνονται με τους μαθητές/τριες και τους...

Η σύμβαση κατασκευής του Διοικητηρίου Ημαθίας υπογράφηκε με επισημότητα χθες στη Βέροια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Ημαθίας, στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», από τον περιφερειάρχη Κεντρικής...

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης 17 Ιανουαρίου σπορ αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας του και μπήκε σε αυλή κοντά στα Φανάρια της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός Ρομά που οδηγούσε το σπορ αυτοκίνητο...

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και αισθήματα δικαίωσης πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι ένα έργο που αποτέλεσε διαχρονικά πρώτο αίτημα του Δήμου Βέροιας και του Νομού Ημαθίας, εγκαινιάζεται από τον...