Ελλάς το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει

Ελλάς το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει

Γράφει

η Καλλιόπη

Λοτσοπούλου

-Χειμωνίδου

Δασκάλα

συνταξιούχος

Ελλάδα! Σ΄αυτή τη χώρα ζει ο Έλληνας .Χώρα πανέμορφη, με τεράστια ιστορία και αξιοθαύμαστο πολιτισμού,που μας τον κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και εμείς σήμερα, αδυνατούμε να τον συνεχίσουμε.

Έλληνας! η σημασία της λέξης σημαίνει ανθρωπιά, ιστορία, με πλούσιο περιεχόμενο, πρόοδο, προκόπη, δημιουργικότητα, δημοκρατία, με αξίες και ιδανικά για παραδειγματισμό.

Η φήμη του Έλληνα ανά τους αιώνες, μεγάλη και αναγνωρισμένη, δίδαξε πολιτισμό, επιστήμες φιλοσοφίας, ιατρικής, αρχιτεκτονικής ,αστρολογίας ,γλυπτικής ,ζωγραφικής, επιστήμες μαθηματικών και φυσικής ,γνώσεις τεχνολογίας ,γνώσεις μάθησης.

Οι Έλληνες ξύπνησαν τους λαούς και άρχισε και η δική τους ανάπτυξη.

Δίδαξε δημοκρατικά πολιτεύματα και σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Σταθμός μεγαλοφυΐας και δημιουργίας ο χρυσός αιώνας του Περικλή 5ος αιώνας π.χ.

Ο Ρήτορας Περικλής και ηγέτης της Αθήνας με τα περίφημα έργα αρχιτεκτονικής του Φειδία αναμόρφωσε την Αθήνα με έργα γνωστά και σήμερα ανά τον κόσμο. Με αποκορύφωμα τον Παρθενώνα που αποτελεί το κυριότερο έργο αρχιτεκτονικής και σήμερα είναι η δόξα της χώρας μας.

Η Ελλάδα του Αριστοτέλη, του Αισχύλου, του Πλάτωνα, του Ευριπίδη, του Σωκράτη, φιλόσοφοι ,ιστορικοί διάνοιες του πνεύματος.

Ζουν ανά τους αιώνες.Τους διαβάζουμε και σήμερα και είναι τα φωτεινά μας παραδείγματα.

Αυτοί οι Έλληνες φώτιζαν και φωτίζουν και σήμερα τις αποφάσεις μας.Ήξεραν να δημιουργούν, είχαν διορατικότητα εξυπνάδα και ανυστερόβουλα προσέφεραν για την πρόοδο της χώρας τους, μακριά από εγωισμούς, εγωκεντρισμός και προβολή τους.

Αυτός ο αξιόλογος Έλληνας ,ήταν, είναι και θα είναι το παράδειγμα η δόξα η τιμή και το αισιόδοξο μέλλον για τις νέες γενιές.

Συμβαίνει όμως σήμερα αυτό που ποθούμε; Miα καθημερινή μάτια των γεγονότων μας απογοητεύουν.

Το πρόσφατο συνταρακτικό γεγονός του άδικου χαμού νέων παιδιών ,τα βλαστάρια της Ελλάδας μας ,μας έχει συγκλονίσει όλους και με το δίκιο μας ζητούμε τους υπεύθυνους.

Δίνονται χρήματα από παντού.Το κράτος εισπράττει για να γίνονται βελτιώσεις και νέα έργα. Που πάνε όμως; Πώς τα διαχειρίζονται;

Tα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα. Φτάνουν επιτέλους το δε βαριέσαι και το άσχετο, << πάμε καλά>> ! τα θύματα της αδιαφορίας είναι αμέτρητα. Όχι αλλά!δεν αντέχει άλλο η ψυχή του Έλληνα θρηνεί καθημερινά.

Οι ξένοι αναγνωρίζουν και ξεχωρίζουν τους απανταχού Έλληνες πτυχιούχους. Αγώνα κάνουν να τους κρατήσουν στη χώρα τους γιατί διαπιστώνουν πως οι Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται υπερτερούν και διαπρέπουν. Είναι ασύγκριτοι.

Οι περισσότεροι Έλληνες βαυκαλιζόμαστε με τις μνήμες του παρελθόντος του μακρινού .

Ίσως οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σκοτώνουν τη σκέψη για κάτι καλύτερο! Ίσως η αδιαφορία; ίσως το κυνήγι του πλούτου;

Φρικτά γεγονότα Καθημερινά με γνώμονα το άδικο και ανήθικο κέρδος πληγώνουν τον Έλληνα αγωνιστή,. και την ιστορία του, και αμαυρώνουν τη δόξα και την φήμη της Ελλάδος μας.

Ο ξένος τουρίστας που έρχεται στη χώρα μας έχει να δει και να θαυμάσει όλα αυτά που διάβασε, που άκουσε, που διδάχτηκε εκπλήσσεται, θαυμάζει συγκινείται, ρώτα μαθαίνει θέλει να τα γνωρίσει.

Επισκέπτεται την Ακρόπολη τον Παρθενώνα το τεράστιας και υπέρτατης αξίας και πολιτισμού μουσείο, τις Καρυάτιδες. Πηγαίνει στην Αρχαία Ολυμπία ,στους Δελφούς, θέλει να πάει στη Βεργίνα, στο πασίγνωστο μουσείο να δει τους Μακεδόνες βασιλείς Φίλιππο , Μ. Αλέξανδρο,να θαυμάσει τη δόξα τους.

Μαθαίνει για το Μαραθώνα, Θερμοπύλες τις δημοκρατικές ιδέες που βοήθησαν τους λαούς. Ριζώνει μέσα τους περηφάνεια γι΄ αυτή τη χώρα. Βροντοφωνάζουν Τι χώρα! Τι λαός! Τι κουλτούρα! Τι γνώση! Τι αυτοθυσία! Τι παλικαριά! Τι πολιτισμός! Ναι Ελλάδα μου ,χώρα ευλογημένη δοξάστηκες και φώτισες όλη την οικουμένη.

Ο θαυμασμός των ξένων για τη χώρα μας ας ταρακουνήσει περισσότερο τις νέες γενιές. Οφείλουνε να τα επαναλαμβάνουνε να επισκέπτονται αυτούς τους χώρους και να ριζώσει μέσα τους γνωρίζοντάς τους η περηφάνεια για τη γη που ζουν. θα γίνουν και οι ίδιοι θιασώτες και αφηγητές και με περηφάνια θα λέν: Είμαι Έλλην και καυχιέμαι. Ξέρω την καταγωγή μου, η Ελληνική ψυχή μου Ελευθέρα πάντα ζει και για αυτήν θα αγωνιστεί.

Γιορτή της 25ης Μαρτίου σήμερα. Διπλή γιορτή Ευαγγελισμός με θρησκευτικά συναισθήματα .Προσκυνούμε Τη σεπτή εικόνα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ με το θείο μήνυμα προς την Υπεραγία Θεοτόκο ως μητέρα του θεανθρώπου Ιησού και η Επανάσταση του 1821, γιορτή με Εθνικό περιεχόμενο.

Γονατίζω και χειροκροτώ τους πρωτεργάτες και αποφασιστικούς Έλληνες ήρωες για τη λεβεντιά τους και την αυτοθυσία τους. κάποιες διαπιστώσεις δυστυχώς μας απογοητεύουν.

Ρωτώντας κάποιοι δημοσιογράφοι περαστικούς Έλληνες όλων των ηλικιών και περισσότερο μαθητόκοσμο, τι γιορτάζουμε σήμερα; οι γνωρίζοντες τα γεγονότα απαντούν με περηφάνια. Δυστυχώς όμως πολλοί άλλοι μπερδεύουν την 25η Μαρτίου με την 28η Οκτωβρίου κι άλλoi αγνοώντας τα πάντα μειδιώντας από αμηχανία δεν απαντούν. Τραγικό!.

Tο τι φταίει το γνωρίζω. Δυστυχώς δεν μπορώ να το αναλύσω, ο καθένας μας λίγο πολύ καταλαβαίνει το γιατί.

Aς προσπαθήσουμε κάποια γεγονότα θρησκευτικά ,ιστορικά, πολιτισμικά να τα εμπεδώσουν οι νέοι μας. Είναι οι ρίζες μας είναι η εξέλιξη της ζωής μας.Είναι φωτεινά παραδείγματα Δόξας και μεγαλείου.

Η συνείδηση, ας μας ξυπνήσει όλους μας και ας αναλογιστούμε τις αξίες του παρελθόντος και να βελτιώνουμε το μέλλον μας καθημερινά.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024...

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο...

Θύμα τροχαίου έπεσε τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο...

Τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βέροια, σε...

ΒΕΡΜΙΟ  Κορυφή   Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους...

 Ένα ταξίδι,  μια διαδρομή, μια ορειβασία, μια απόδραση...

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον κατάμεστο Ναό του πολιούχου της Βεροίας

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον...

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου,...

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 18 Μαρτίου2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...