Ελλάς το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει

Ελλάς το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει

Γράφει

η Καλλιόπη

Λοτσοπούλου

-Χειμωνίδου

Δασκάλα

συνταξιούχος

Ελλάδα! Σ΄αυτή τη χώρα ζει ο Έλληνας .Χώρα πανέμορφη, με τεράστια ιστορία και αξιοθαύμαστο πολιτισμού,που μας τον κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και εμείς σήμερα, αδυνατούμε να τον συνεχίσουμε.

Έλληνας! η σημασία της λέξης σημαίνει ανθρωπιά, ιστορία, με πλούσιο περιεχόμενο, πρόοδο, προκόπη, δημιουργικότητα, δημοκρατία, με αξίες και ιδανικά για παραδειγματισμό.

Η φήμη του Έλληνα ανά τους αιώνες, μεγάλη και αναγνωρισμένη, δίδαξε πολιτισμό, επιστήμες φιλοσοφίας, ιατρικής, αρχιτεκτονικής ,αστρολογίας ,γλυπτικής ,ζωγραφικής, επιστήμες μαθηματικών και φυσικής ,γνώσεις τεχνολογίας ,γνώσεις μάθησης.

Οι Έλληνες ξύπνησαν τους λαούς και άρχισε και η δική τους ανάπτυξη.

Δίδαξε δημοκρατικά πολιτεύματα και σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Σταθμός μεγαλοφυΐας και δημιουργίας ο χρυσός αιώνας του Περικλή 5ος αιώνας π.χ.

Ο Ρήτορας Περικλής και ηγέτης της Αθήνας με τα περίφημα έργα αρχιτεκτονικής του Φειδία αναμόρφωσε την Αθήνα με έργα γνωστά και σήμερα ανά τον κόσμο. Με αποκορύφωμα τον Παρθενώνα που αποτελεί το κυριότερο έργο αρχιτεκτονικής και σήμερα είναι η δόξα της χώρας μας.

Η Ελλάδα του Αριστοτέλη, του Αισχύλου, του Πλάτωνα, του Ευριπίδη, του Σωκράτη, φιλόσοφοι ,ιστορικοί διάνοιες του πνεύματος.

Ζουν ανά τους αιώνες.Τους διαβάζουμε και σήμερα και είναι τα φωτεινά μας παραδείγματα.

Αυτοί οι Έλληνες φώτιζαν και φωτίζουν και σήμερα τις αποφάσεις μας.Ήξεραν να δημιουργούν, είχαν διορατικότητα εξυπνάδα και ανυστερόβουλα προσέφεραν για την πρόοδο της χώρας τους, μακριά από εγωισμούς, εγωκεντρισμός και προβολή τους.

Αυτός ο αξιόλογος Έλληνας ,ήταν, είναι και θα είναι το παράδειγμα η δόξα η τιμή και το αισιόδοξο μέλλον για τις νέες γενιές.

Συμβαίνει όμως σήμερα αυτό που ποθούμε; Miα καθημερινή μάτια των γεγονότων μας απογοητεύουν.

Το πρόσφατο συνταρακτικό γεγονός του άδικου χαμού νέων παιδιών ,τα βλαστάρια της Ελλάδας μας ,μας έχει συγκλονίσει όλους και με το δίκιο μας ζητούμε τους υπεύθυνους.

Δίνονται χρήματα από παντού.Το κράτος εισπράττει για να γίνονται βελτιώσεις και νέα έργα. Που πάνε όμως; Πώς τα διαχειρίζονται;

Tα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα. Φτάνουν επιτέλους το δε βαριέσαι και το άσχετο, << πάμε καλά>> ! τα θύματα της αδιαφορίας είναι αμέτρητα. Όχι αλλά!δεν αντέχει άλλο η ψυχή του Έλληνα θρηνεί καθημερινά.

Οι ξένοι αναγνωρίζουν και ξεχωρίζουν τους απανταχού Έλληνες πτυχιούχους. Αγώνα κάνουν να τους κρατήσουν στη χώρα τους γιατί διαπιστώνουν πως οι Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται υπερτερούν και διαπρέπουν. Είναι ασύγκριτοι.

Οι περισσότεροι Έλληνες βαυκαλιζόμαστε με τις μνήμες του παρελθόντος του μακρινού .

Ίσως οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σκοτώνουν τη σκέψη για κάτι καλύτερο! Ίσως η αδιαφορία; ίσως το κυνήγι του πλούτου;

Φρικτά γεγονότα Καθημερινά με γνώμονα το άδικο και ανήθικο κέρδος πληγώνουν τον Έλληνα αγωνιστή,. και την ιστορία του, και αμαυρώνουν τη δόξα και την φήμη της Ελλάδος μας.

Ο ξένος τουρίστας που έρχεται στη χώρα μας έχει να δει και να θαυμάσει όλα αυτά που διάβασε, που άκουσε, που διδάχτηκε εκπλήσσεται, θαυμάζει συγκινείται, ρώτα μαθαίνει θέλει να τα γνωρίσει.

Επισκέπτεται την Ακρόπολη τον Παρθενώνα το τεράστιας και υπέρτατης αξίας και πολιτισμού μουσείο, τις Καρυάτιδες. Πηγαίνει στην Αρχαία Ολυμπία ,στους Δελφούς, θέλει να πάει στη Βεργίνα, στο πασίγνωστο μουσείο να δει τους Μακεδόνες βασιλείς Φίλιππο , Μ. Αλέξανδρο,να θαυμάσει τη δόξα τους.

Μαθαίνει για το Μαραθώνα, Θερμοπύλες τις δημοκρατικές ιδέες που βοήθησαν τους λαούς. Ριζώνει μέσα τους περηφάνεια γι΄ αυτή τη χώρα. Βροντοφωνάζουν Τι χώρα! Τι λαός! Τι κουλτούρα! Τι γνώση! Τι αυτοθυσία! Τι παλικαριά! Τι πολιτισμός! Ναι Ελλάδα μου ,χώρα ευλογημένη δοξάστηκες και φώτισες όλη την οικουμένη.

Ο θαυμασμός των ξένων για τη χώρα μας ας ταρακουνήσει περισσότερο τις νέες γενιές. Οφείλουνε να τα επαναλαμβάνουνε να επισκέπτονται αυτούς τους χώρους και να ριζώσει μέσα τους γνωρίζοντάς τους η περηφάνεια για τη γη που ζουν. θα γίνουν και οι ίδιοι θιασώτες και αφηγητές και με περηφάνια θα λέν: Είμαι Έλλην και καυχιέμαι. Ξέρω την καταγωγή μου, η Ελληνική ψυχή μου Ελευθέρα πάντα ζει και για αυτήν θα αγωνιστεί.

Γιορτή της 25ης Μαρτίου σήμερα. Διπλή γιορτή Ευαγγελισμός με θρησκευτικά συναισθήματα .Προσκυνούμε Τη σεπτή εικόνα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ με το θείο μήνυμα προς την Υπεραγία Θεοτόκο ως μητέρα του θεανθρώπου Ιησού και η Επανάσταση του 1821, γιορτή με Εθνικό περιεχόμενο.

Γονατίζω και χειροκροτώ τους πρωτεργάτες και αποφασιστικούς Έλληνες ήρωες για τη λεβεντιά τους και την αυτοθυσία τους. κάποιες διαπιστώσεις δυστυχώς μας απογοητεύουν.

Ρωτώντας κάποιοι δημοσιογράφοι περαστικούς Έλληνες όλων των ηλικιών και περισσότερο μαθητόκοσμο, τι γιορτάζουμε σήμερα; οι γνωρίζοντες τα γεγονότα απαντούν με περηφάνια. Δυστυχώς όμως πολλοί άλλοι μπερδεύουν την 25η Μαρτίου με την 28η Οκτωβρίου κι άλλoi αγνοώντας τα πάντα μειδιώντας από αμηχανία δεν απαντούν. Τραγικό!.

Tο τι φταίει το γνωρίζω. Δυστυχώς δεν μπορώ να το αναλύσω, ο καθένας μας λίγο πολύ καταλαβαίνει το γιατί.

Aς προσπαθήσουμε κάποια γεγονότα θρησκευτικά ,ιστορικά, πολιτισμικά να τα εμπεδώσουν οι νέοι μας. Είναι οι ρίζες μας είναι η εξέλιξη της ζωής μας.Είναι φωτεινά παραδείγματα Δόξας και μεγαλείου.

Η συνείδηση, ας μας ξυπνήσει όλους μας και ας αναλογιστούμε τις αξίες του παρελθόντος και να βελτιώνουμε το μέλλον μας καθημερινά.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με λαμπρότητα το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά

Με λαμπρότητα το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την...

Με λαμπρότητα τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας, 29ης...

Τάσος Μπαρτζώκας από την ορκωμοσία της Βουλής: «Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Ημαθία που μας αξίζει! Για μια Ελλάδα που ονειρευόμαστε!»

Τάσος Μπαρτζώκας από την ορκωμοσία της Βουλής:...

Μετά τη σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Δ. & Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2ο Διευρυμένο Δ. Σ. στο Αμύνταιο, για ζητήματα του εμπορικού κόσμου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Δ. & Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2ο...

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, συνήλθε το Διοικητικό...

ΚΘ’ Παύλεια: Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση «Κήρυγμα και Διακονία»

ΚΘ’ Παύλεια: Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση «Κήρυγμα...

Το Σάββατο 27 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Δύο Άγιοι Ιατροί  στην Παναγία Δοβρά Βεροίας

Δύο Άγιοι Ιατροί στην Παναγία Δοβρά Βεροίας

Το εσπέρας του Σαββάτου, 27ης Μαΐου, στον Ιερό Ναό του...

Τάσος Μπαρτζώκας στο Flash Radio: «Από σήμερα ξενικά ένας δυνατός αγώνας, ώστε η χώρα να έχει μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα πάει τον τόπο σταθερά, τολμηρά μπροστά»

Τάσος Μπαρτζώκας στο Flash Radio: «Από σήμερα ξενικά ένας...

Βασικές θέσεις Τάσου Μπαρτζώκα σε ραδιοφωνική...

Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος κοινότητας Αγ. Βαρβάρας

Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση σχολικού...

Στην υπογραφή της σύμβασης για την «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ...

Με λαμπρότητα η υποδοχή  της Τιμίας Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος στην Ι. Μ. Παναγίας Δοβρά

Με λαμπρότητα η υποδοχή της Τιμίας Κάρα του Αγίου...

Το εσπέρας της Παρασκευής, 26ης Μαΐου, στον αύλειο χώρο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...

Σε εξέλιξη αυτή την στιγμή φωτιά που εκδηλώθηκε πριν λίγα λεπτά (στις 15.30) σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Σμύρνης (κάτω από Βίλα Βικέλα). Υπήρξε άμεση  κινητοποίηση της Π.Υ. Βεροιας που επιχειρεί αυτή την...

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΠριν από 176 χρόνια τέτοια εποχή, μεταξύ Ιανουάριου και Φεβρουάριου του 1847, εξελίχθηκε μεταξύ του τότε Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μια ιδιαίτερα έντονη...

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2022 παρουσίασαν στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (στις 30-01-2023), ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...