Ανοικτή επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας στους βουλευτές

Ανοικτή επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας στους βουλευτές

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,

Την Κυριακή καλείστε να ψηφίσετε ως αντιπρόσωποι των Ημαθιωτών πολιτών προασπίζοντας τα συμφέροντά τους και το δικαίωμά τους στην ισότιμη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται Φάρμακο.

 

Αν η Κυβέρνηση σάς σεβόταν και επιθυμούσε να είστε σκεπτόμενοι Βουλευτές και όχι απλά όργανα επιβεβαίωσης δε θα επιχειρούσε να ενσωματώσει σημαντικές διατάξεις που καταργούν νόμους δεκαετιών σε ένα άρθρο, δεν θα σας έθετε χυδαία διλλήματα ενσωματώνοντας το συγκεκριμένο νομοθέτημα με τη δυνατότητα διανομής του πλεονάσματος. Πλεόνασμα που προήλθε και από τις δικές μας θυσίες 5 χρόνια τώρα…

 

Όποιος έχει καθαρούς στόχους και επιθυμεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Λαού δεν προσπαθεί να παγιδεύσει τη ελεύθερη βούληση των εκπροσώπων του πίσω από εκβιαστικά διλλήματα και κομματικές πειθαρχίες. Έχετε καθήκον να αντιληφθείτε πως ζώντας ιστορικές στιγμές θετική ψήφος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην οικονομική κατάρρευση προσθέτοντας μεγάλο αριθμό ανθρωποθυσιών όχι πλέον στην επίτευξη μνημονιακών στόχων, αλλά στην εξυπηρέτηση συμφερόντων τμήματος ολιγαρχίας της Χώρας και Γερμανικών πολυεθνικών οι οποίοι εδώ και δεκαετίες το επιβουλεύονται..

 

Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους κρίνεται αναγκαία αυτή η «μεταρρύθμιση».

Τι πραγματικά θα προσφέρει στον τιτάνιο αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση.

 Η Κυβέρνηση, εντελώς αιφνιδιαστικά, εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα, με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιχειρεί να διαρρήξει την υφιστάμενη αλυσίδα διανομής φαρμάκου, εξαφανίζοντας αναίτια ουσιαστικά τον τελευταίο κρίκο αυτής της αλυσίδας, το φαρμακείο.

Η μέχρι τώρα νομοθετική θωράκιση της χώρας, ευρωπαϊκό κεκτημένο

 

1) με τις εταιρικές μορφές ΟΕ ή ΕΕ υποχρεωτικά

 

2) με το δικαίωμα: ένας φαρμακοποιός, μια άδεια, ένα φαρμακείο

 

εξασφάλιζε, όπως κι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπεται, φραγμό στην άλωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από οικονομικά συμφέροντα και την απρόσκοπτη επιστημονική βούληση του ιδιοκτήτη-φαρμακοποιού στο Κοινωνικό και Επιστημονικό του καθήκον.

 

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πού εξυπηρετεί η δυνατότητα αλλαγής εταιρικής μορφής και η αύξηση της δυνατότητας κτήσης ποσοστώσεων σε πολλά διαφορετικά φαρμακεία. Ακόμη και η υπάρχουσα δέσμευση να το πράττουν αυτό μόνο φαρμακοποιοί δεν εμποδίζει την επέμβαση του Κεφαλαίου στο Χώρο και τη χειραγώγηση της επιστημονικής βούλησης του ανεξάρτητου φαρμακοποιού (παραβίαση τελεσίδικων αποφάσεων Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της Αστούρια 2009).

 

3) με την ύπαρξη των υπαρχόντων χωροταξικών περιορισμών  καθώς και τη δέσμευση της συνεχούς λειτουργίας του φαρμακείου με δικαίωμα κλεισίματος μόνο μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών (Περιφέρεια, Φαρμακευτικοί Σύλλογοι) εξασφαλιζόταν η εξυπηρέτηση του Κοινού και δεν έμπαινε η Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα εξασφαλιζόταν και η ομοιόμορφη διασπορά φαρμακείων εντός των αστικών ιστών ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση φαρμακείων σε περιοχές φιλέτα και η εξυπηρέτηση λαϊκών συνοικιών.

 

Η συγκεκριμένη απορρύθμιση αυτών των περιορισμών οδηγεί σε κλείσιμο του φαρμακείου της γειτονιάς και δραστηριότητα μόνο σε εμπορικά κέντρα και στοές σουπερμάρκετ που στόχο έχουν το κέρδος και μόνο. Aκόμη και το πληθυσμιακό κριτήριο που υποτίθεται ότι διατηρείται κινδυνεύει να καταλυθεί από τη κρυφή «τρύπα» που δημιουργείται με κατάργηση διατάξεων του 3457/2006 αλλά και του 328/1976, με απελευθέρωση μεταφοράς εκτός ορίων δήμων κοινοτήτων που έχουν ιδρυθεί.

 

Ιδιαίτερα σημαντικοί θα είναι οι κίνδυνοι σε ακριτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

 

Η σημαντικότατη απορρύθμιση που προκύπτει από την ενσωμάτωση στο νόμο Λοβέρδου περί ωραρίου της ασύδοτα ελεύθερης δυνατότητας φαρμακοποιών να ανοίγουν και να κλείνουν ότι ώρα θέλουν όλες τις ώρες της εβδομάδας, καταργεί τη δυνατότητα σχηματισμού πινάκων εφημερευόντων από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους αφήνοντας τον Πολίτη να παίζει ουσιαστικά «λόττο» για το ποιο φαρμακείο θα βρει να εξυπηρετηθεί. Χωρίς να αποτελεί αυτό απειλή, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί - συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένο άρθρου - η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιστρατεύει εφημερεύοντες καθώς οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα αρνηθούν δικαιολογημένα να βάλουν συναδέλφους στη σκοπιά έχοντας να αντιμετωπίσουν από παντού ελεύθερους σκοπευτές.

 

Τέλος η κατάργηση ελάχιστων ορίων εμβαδού αλλά και η δυνατότητα συστέγασης ουσιαστικά «πάγκων λαϊκής» (που θα ονοματίζονται φαρμακεία) με όποιον θέλουν, φωτογραφίζει παιχνιδάδικα και σουπερμάρκετ και μετατρέπει το ελληνικό φαρμακείο σε καντίνα με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις συνθήκες φύλαξης, συντήρησης και διακίνησης του ευαίσθητου προϊόντος που λέγεται Φάρμακο.

 

Κύριοι βουλευτές, αν αισθάνεστε ως καθήκον σας να υπηρετείτε τη δυνατότητα του μέσου πολίτη να εξυπηρετεί τη φαρμακευτική του αγωγή, αν επιθυμείτε το φαρμακείο να παραμείνει σταθμός Α’βαθμιας περίθαλψης, αν επιθυμείτε να υπάρχουν φαρμακεία για όλους και παντού, αν επιθυμείτε τη στήριξη των μακροχρόνιων συμφερόντων του πολίτη κι όχι των πρόσκαιρων ψίχουλων που θα του δώσουν και εάν, τα εφήμερα πλεονάσματα ,ορθώστε ανάστημα καταψηφίστε το Ν/Σ και προσπαθήστε τουλάχιστον να επαναφέρετε τη λειτουργία Βουλής και Κυβέρνησης προς όφελος του Λαού στο δρόμο των Δημοκρατικών διαδικασιών,

 

κι αν τα παραπάνω δε σας έπεισαν ρωτήστε τον Υπουργό Υγείας κάτι απλό: γιατί κορόιδευε έναν ολόκληρο κλάδο μέχρι την προηγούμενη Κυριακή κάνοντας λόγο μόνο για τα ΜΥΣΥΦΑ, και ότι για τα φαρμακεία έκλεισαν οι αλλαγές. Τι ή ποιός του άλλαξε γνώμη!

 

Σας καλούμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων όπως άλλοι συνάδελφοί σας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και να καταψηφίσετε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που μας αφορούν, διατάξεις που την επαύριον θα προσβληθούν ούτως ή άλλως στο Σ.Τ.Ε. και το Ε. Δικαστήριο.

Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους του Νομού μας για το ποιοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τον αφανισμό και την άλωση του φαρμακείου, αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γενικότερα.

Τα 150  φαρμακεία του νομού και τα 12.000 πανελλαδικά θα μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα αντίστασης και διάδοσης της επιχειρουμένης αντισυνταγματικής και αντίθετης με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο παρέμβασης. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

                                                            

Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας

            Ο Πρόεδρος                        Ο Γ.Γραμματέας

      Κίμων Παράσχου                       Αργύρης Φουκαλάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απ. Τζιτζικώστας: 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω των τοπικών Leader

Απ. Τζιτζικώστας: 305 επενδύσεις και 139 έργα στις...

-Σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες των 7...

«ΑΚΟΥ τι λένε» καθηγητές και μαθητές Γ’ Λυκείου στον ΑΚΟΥ 99.6 Self Test, επιστροφή στις σχολικές αίθουσες και πανελλαδικές εξετάσεις

«ΑΚΟΥ τι λένε» καθηγητές και μαθητές Γ’ Λυκείου στον...

Την Παρασκευή 9 Απριλίου στην εκπομπή “ΆΚΟΥ τι λένε”...

Με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, για τη λειτουργία των Δικαστηρίων

Με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου θα τηρηθούν όλα τα...

Το μήνυμά του προς όλες τις πλευρές στέλνει το...

«ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» – Παύλος Παυλίδης: Θα φέρουμε το θέμα για το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο

«ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» – Παύλος Παυλίδης: Θα φέρουμε το θέμα για...

Πόντιοι.Ένα καραβάνι που συνεχίζει την πορεία του στα...

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας:  Επιστολή προς έναν αγωνιστή του 1940

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας: Επιστολή προς έναν...

Κύριε Γιάννη Κοζάρτση,Πριν από λίγες ημέρες μέρες ο...

Δωρεάν Rapid Tests στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια

Δωρεάν Rapid Tests στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με κλιμάκιο του...

Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου

Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία...

Δύο δειγματοληπτικοί έλεγχοι αυτή την εβδομάδα με...

Περισσότερα από 108 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα σε προπληρωμές επιδομάτων και Δώρου Πάσχα στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ

Περισσότερα από 108 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα σε...

Σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, ο ΟΑΕΔ κατέβαλε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...

Καταφέραμε λοιπόν να δαμάσουμε τον μυθικό θεό Αλιάκμονα* μεταξύ 1954-57!!![ * Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο, προερχόμενο από το άλς (άλας, θάλασσα) + άκμων (αμόνι) και κατά ορισμένους μελετητές σημαίνει «αυτός...

Η έμπνευση του φετινού πρωταπριλιάτικου που είχε ο ΛΑΟΣ με την ανακάλυψη σεντουκιού κατά την διάρκεια των εργασιών της ΔΕΥΑΒ στην οδό Ανοίξεως, εν μέρει επιβεβαιώθηκε!!! @@ads-307@@Σύμφωνα με τις πρώτες...