Ανοικτή επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας στους βουλευτές

Ανοικτή επιστολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας στους βουλευτές

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,

Την Κυριακή καλείστε να ψηφίσετε ως αντιπρόσωποι των Ημαθιωτών πολιτών προασπίζοντας τα συμφέροντά τους και το δικαίωμά τους στην ισότιμη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό που λέγεται Φάρμακο.

 

Αν η Κυβέρνηση σάς σεβόταν και επιθυμούσε να είστε σκεπτόμενοι Βουλευτές και όχι απλά όργανα επιβεβαίωσης δε θα επιχειρούσε να ενσωματώσει σημαντικές διατάξεις που καταργούν νόμους δεκαετιών σε ένα άρθρο, δεν θα σας έθετε χυδαία διλλήματα ενσωματώνοντας το συγκεκριμένο νομοθέτημα με τη δυνατότητα διανομής του πλεονάσματος. Πλεόνασμα που προήλθε και από τις δικές μας θυσίες 5 χρόνια τώρα…

 

Όποιος έχει καθαρούς στόχους και επιθυμεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Λαού δεν προσπαθεί να παγιδεύσει τη ελεύθερη βούληση των εκπροσώπων του πίσω από εκβιαστικά διλλήματα και κομματικές πειθαρχίες. Έχετε καθήκον να αντιληφθείτε πως ζώντας ιστορικές στιγμές θετική ψήφος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην οικονομική κατάρρευση προσθέτοντας μεγάλο αριθμό ανθρωποθυσιών όχι πλέον στην επίτευξη μνημονιακών στόχων, αλλά στην εξυπηρέτηση συμφερόντων τμήματος ολιγαρχίας της Χώρας και Γερμανικών πολυεθνικών οι οποίοι εδώ και δεκαετίες το επιβουλεύονται..

 

Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους κρίνεται αναγκαία αυτή η «μεταρρύθμιση».

Τι πραγματικά θα προσφέρει στον τιτάνιο αγώνα και τις θυσίες του ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση.

 Η Κυβέρνηση, εντελώς αιφνιδιαστικά, εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα, με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, επιχειρεί να διαρρήξει την υφιστάμενη αλυσίδα διανομής φαρμάκου, εξαφανίζοντας αναίτια ουσιαστικά τον τελευταίο κρίκο αυτής της αλυσίδας, το φαρμακείο.

Η μέχρι τώρα νομοθετική θωράκιση της χώρας, ευρωπαϊκό κεκτημένο

 

1) με τις εταιρικές μορφές ΟΕ ή ΕΕ υποχρεωτικά

 

2) με το δικαίωμα: ένας φαρμακοποιός, μια άδεια, ένα φαρμακείο

 

εξασφάλιζε, όπως κι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπεται, φραγμό στην άλωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από οικονομικά συμφέροντα και την απρόσκοπτη επιστημονική βούληση του ιδιοκτήτη-φαρμακοποιού στο Κοινωνικό και Επιστημονικό του καθήκον.

 

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πού εξυπηρετεί η δυνατότητα αλλαγής εταιρικής μορφής και η αύξηση της δυνατότητας κτήσης ποσοστώσεων σε πολλά διαφορετικά φαρμακεία. Ακόμη και η υπάρχουσα δέσμευση να το πράττουν αυτό μόνο φαρμακοποιοί δεν εμποδίζει την επέμβαση του Κεφαλαίου στο Χώρο και τη χειραγώγηση της επιστημονικής βούλησης του ανεξάρτητου φαρμακοποιού (παραβίαση τελεσίδικων αποφάσεων Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της Αστούρια 2009).

 

3) με την ύπαρξη των υπαρχόντων χωροταξικών περιορισμών  καθώς και τη δέσμευση της συνεχούς λειτουργίας του φαρμακείου με δικαίωμα κλεισίματος μόνο μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών (Περιφέρεια, Φαρμακευτικοί Σύλλογοι) εξασφαλιζόταν η εξυπηρέτηση του Κοινού και δεν έμπαινε η Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα εξασφαλιζόταν και η ομοιόμορφη διασπορά φαρμακείων εντός των αστικών ιστών ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση φαρμακείων σε περιοχές φιλέτα και η εξυπηρέτηση λαϊκών συνοικιών.

 

Η συγκεκριμένη απορρύθμιση αυτών των περιορισμών οδηγεί σε κλείσιμο του φαρμακείου της γειτονιάς και δραστηριότητα μόνο σε εμπορικά κέντρα και στοές σουπερμάρκετ που στόχο έχουν το κέρδος και μόνο. Aκόμη και το πληθυσμιακό κριτήριο που υποτίθεται ότι διατηρείται κινδυνεύει να καταλυθεί από τη κρυφή «τρύπα» που δημιουργείται με κατάργηση διατάξεων του 3457/2006 αλλά και του 328/1976, με απελευθέρωση μεταφοράς εκτός ορίων δήμων κοινοτήτων που έχουν ιδρυθεί.

 

Ιδιαίτερα σημαντικοί θα είναι οι κίνδυνοι σε ακριτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

 

Η σημαντικότατη απορρύθμιση που προκύπτει από την ενσωμάτωση στο νόμο Λοβέρδου περί ωραρίου της ασύδοτα ελεύθερης δυνατότητας φαρμακοποιών να ανοίγουν και να κλείνουν ότι ώρα θέλουν όλες τις ώρες της εβδομάδας, καταργεί τη δυνατότητα σχηματισμού πινάκων εφημερευόντων από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους αφήνοντας τον Πολίτη να παίζει ουσιαστικά «λόττο» για το ποιο φαρμακείο θα βρει να εξυπηρετηθεί. Χωρίς να αποτελεί αυτό απειλή, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί - συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένο άρθρου - η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιστρατεύει εφημερεύοντες καθώς οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα αρνηθούν δικαιολογημένα να βάλουν συναδέλφους στη σκοπιά έχοντας να αντιμετωπίσουν από παντού ελεύθερους σκοπευτές.

 

Τέλος η κατάργηση ελάχιστων ορίων εμβαδού αλλά και η δυνατότητα συστέγασης ουσιαστικά «πάγκων λαϊκής» (που θα ονοματίζονται φαρμακεία) με όποιον θέλουν, φωτογραφίζει παιχνιδάδικα και σουπερμάρκετ και μετατρέπει το ελληνικό φαρμακείο σε καντίνα με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις συνθήκες φύλαξης, συντήρησης και διακίνησης του ευαίσθητου προϊόντος που λέγεται Φάρμακο.

 

Κύριοι βουλευτές, αν αισθάνεστε ως καθήκον σας να υπηρετείτε τη δυνατότητα του μέσου πολίτη να εξυπηρετεί τη φαρμακευτική του αγωγή, αν επιθυμείτε το φαρμακείο να παραμείνει σταθμός Α’βαθμιας περίθαλψης, αν επιθυμείτε να υπάρχουν φαρμακεία για όλους και παντού, αν επιθυμείτε τη στήριξη των μακροχρόνιων συμφερόντων του πολίτη κι όχι των πρόσκαιρων ψίχουλων που θα του δώσουν και εάν, τα εφήμερα πλεονάσματα ,ορθώστε ανάστημα καταψηφίστε το Ν/Σ και προσπαθήστε τουλάχιστον να επαναφέρετε τη λειτουργία Βουλής και Κυβέρνησης προς όφελος του Λαού στο δρόμο των Δημοκρατικών διαδικασιών,

 

κι αν τα παραπάνω δε σας έπεισαν ρωτήστε τον Υπουργό Υγείας κάτι απλό: γιατί κορόιδευε έναν ολόκληρο κλάδο μέχρι την προηγούμενη Κυριακή κάνοντας λόγο μόνο για τα ΜΥΣΥΦΑ, και ότι για τα φαρμακεία έκλεισαν οι αλλαγές. Τι ή ποιός του άλλαξε γνώμη!

 

Σας καλούμε να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων όπως άλλοι συνάδελφοί σας της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και να καταψηφίσετε τις διατάξεις του νομοσχεδίου που μας αφορούν, διατάξεις που την επαύριον θα προσβληθούν ούτως ή άλλως στο Σ.Τ.Ε. και το Ε. Δικαστήριο.

Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους του Νομού μας για το ποιοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τον αφανισμό και την άλωση του φαρμακείου, αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γενικότερα.

Τα 150  φαρμακεία του νομού και τα 12.000 πανελλαδικά θα μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα αντίστασης και διάδοσης της επιχειρουμένης αντισυνταγματικής και αντίθετης με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο παρέμβασης. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

                                                            

Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας

            Ο Πρόεδρος                        Ο Γ.Γραμματέας

      Κίμων Παράσχου                       Αργύρης Φουκαλάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" (30/11)

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" (30/11)

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Γεωργιάδη από το Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Γεωργιάδη...

  Η πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου...

Κορονοϊός - Μειώθηκαν τα νέα κρούσματα στην Ημαθία - 18 κρούσματα σήμερα (Κυριακή - 29/11)

Κορονοϊός - Μειώθηκαν τα νέα κρούσματα στην Ημαθία - 18...

Στην δημοσιότητα δίνει ο ΕΟΔΥ και την αναλυτική λίστα...

Ένα Αντίο στον Παππούλη μας…

Ένα Αντίο στον Παππούλη μας…

Όλοι αποχαιρέτησαν το ιστορικό στέλεχος και βουλευτή...

Συλλυπητήρια  ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  της  Εύξεινου Λέσχη...

Καιρός: Έρχεται διπλό κύμα κακοκαιρίας με τσουχτερό κρύο

Καιρός: Έρχεται διπλό κύμα κακοκαιρίας με τσουχτερό...

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης...

Δηλώσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα μετά τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Δηλώσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα μετά τη σύσκεψη με...

Στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ...

Δήμος Νάουσας:  Αναρτήθηκε  η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων γιο το Αιολικό στο Βέρμιο

Δήμος Νάουσας: Αναρτήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών...

 Έγινε η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Νάουσας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Φωτο: Το Γυμνάσιο Αρρένων Βέροιας και σε ένθετο οι δημοτικιστές παιδαγωγοί Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Αλέξανδρος Δελμούζος και Δημήτρης Γληνός Τέτοιες ημέρες Νοέμβρη του 1925 ήταν, αγαπητοί φίλοι, όταν...

Εκατοντάδες αυτοκίνητα έχουν περάσει από το πρωί, από το ΔΑΚ Μακροχωρίου για να κάνουν οι οδηγοί μέσα από το όχημά τους τον δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 (rapid test) που...

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και για την ορθότερη εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο Νομό Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με το κλιμάκιο των Κινητών Ομάδων Υγείας Ημαθίας...

-Το κύκλωμα «περνούσε» τους πελάτες με τα «μαϊμού» έγγραφα από την Κρυσταλλοπηγή-Εκπρ. Μεταναστών στον ΑΚΟΥ 99.6: Όποιος πειράξει αυτό που έχουμε χτίσει θα μας βρει μπροστά του!» Το κλείσιμο του συνοριακού...