Ο Καβάφης επισκέπτεται τη  Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, φιλοξενούμενος των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου

Ο Καβάφης επισκέπτεται τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, φιλοξενούμενος των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου

Είναι ο ποιητής που μας δίδαξε «Κι  αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου / όπως την θέλεις, / τούτο προσπάθησε τουλάχιστον / όσο μπορείς: μην  την εξευτελίζεις  /μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,/  μες  στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες».

Είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης (1863-1933).Ο Κ. Βάρναλης γράφει για τον Καβάφη «Μοναδικός,  ανόμοιαστος  κι  ανεπανάληπτος .Μοναδικός και προσωπικός και στη σκέψη του και στην τέχνη του και στη γλώσσα  του», ενώ ο Γ. Π. Σαββίδης  τον θεωρεί «έναν από τους πιο τίμιους, γοητευτικούς, σοφούς και ανθρώπινους διδασκάλους του 20ου αιώνα». Η  Unesco, αναγνωρίζοντας την ουσιαστική απήχηση και την οικουμενική διάσταση της ποίησης του Καβάφη, χαρακτήρισε το 2013 ως έτος  Καβάφη, με αφορμή την 150η επέτειο από τη γέννησή του και την 80η από το θάνατό του. Για το έργο του ποιητή έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται , εκδηλώσεις (συνέδρια, φωτογραφικές και εικαστικές  εκθέσεις, συναυλίες, ταινίες κλπ.) από την Ιαπωνία μέχρι την Αργεντινή, από την Αίγυπτο μέχρι την Ουγγαρία. Είναι  ο μόνος μας οικουμενικός ποιητής. Τα έργα του μεταφράζονται και διαβάζονται σ’ όλη την υφήλιο, μόνο στην Αγγλία  κυκλοφορούν σε δώδεκα μεταφράσεις.

 

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σας προσκαλούν σ’ ένα αφιέρωμα-γνωριμία με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή, την βδομάδα  7 -12 Απριλίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:

- τη Δευτέρα 7 Απριλίου, ώρα 7μ.μ. ομιλία της κ. Αραμπατζίδου Λένας με τίτλο «Μελετώντας όψεις της ταυτότητας του γερο-Πρωτέα Καβάφη». Η κ. Αραμπατζίδου είναι επ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Amsterdam, Birmingham , King’s College London και Eotvos Lorand της Βουδαπέστης. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στην Ελλάδα, Κύπρο, Βρετανία και Σουηδία. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μελετήσει το κίνημα του αισθητισμού στη νεοελληνική και ευρωπαϊκή του εκδοχή, ενώ στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται επίσης η ποιητική του Κ.Π. Καβάφη, το έργο του Ν. Καζαντζάκη με έμφαση στην ταξιδιωτική λογοτεχνία, καθώς και η σύγκλιση της λογοτεχνίας με άλλους χώρους, όπως η επιστήμη με έμφαση στην ιατρική.

 

Το 2012 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο «Αισθητισμός. Η νεοελληνική εκδοχή του κινήματος» και το 2013 το βιβλίο της με τίτλο «Το διακείμενο του αισθητισμού στην ποιητική του Κ.Π. Καβάφη», το οποίο βραβεύτηκε με Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. 

- την Τετάρτη 9 Απριλίου, ώρα 6.30μ.μ. προβολή της ταινίας του κ. Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κων/νο Καβάφη», διάρκειας 90’. Η ταινία βραβεύτηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας και το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ  Θεσσαλονίκης 2008 και στο London Greek Film Festival το 2009 με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η ζωή του Καβάφη και του Πορτογάλου λογοτέχνη Πεσσόα μέσα από την προσωπική ματιά του Χαραλαμπόπουλου , που έδειξε, όπως έγραψε ο Ν.Φ Μικελίδης  «πως, όταν το ντοκιμαντέρ αναμειγνύεται με μυθοπλασία, βαδίζει σ’ έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα, πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα δρόμο».

- όλη την εβδομάδα στις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης θα είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική έκδοση του cd-rom «Κ.Π. Καβάφης. Ο άνθρωπος και η εποχή του», μια παραγωγή του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού και του κ. Μανόλη Σαββίδη. Το cd-rom περιλαμβάνει τη γενεαλογία, το χρονολόγιο, τα έργα του ποιητή και παραρτήματα (αναγνώσεις, βίντεο, κατάλογος λέξεων, βιβλιογραφία).

Σήμερα, εποχή ιδεολογικής και πολιτιστικής, εκτός των άλλων, κρίσης, ο Καβάφης, που έχει μελετήσει ιστορία και γνωρίζει σε βάθος το παρακμιακό φαινόμενο, παραμένει επίκαιρος. Γράφει κάπου «Όποιος απέτυχε, όποιος ξεπέσει / τι δύσκολο να μάθει της πενίας / τη νέα γλώσσα και τους νέους τρόπους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2023- 2024     Έναρξη μαθητικών εκδηλώσεων με συναυλία μαθητών τμήματος πιάνου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ...

Οι μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...