Με αφορμή τον Τριπόταμο της Βέροιας… Ενδιαφέροντα στοιχεία στην διημερίδα για τη διαχείριση ποτάμιων οικοσυστημάτων και την απειλή της κλιματικής αλλαγής

Με αφορμή τον Τριπόταμο της Βέροιας… Ενδιαφέροντα στοιχεία στην διημερίδα για τη διαχείριση ποτάμιων οικοσυστημάτων και την απειλή της κλιματικής αλλαγής

Την επιστημονική γνώση που αφορά στην ορθολογική διαχείριση ποτάμιων οικοσυστημάτων καλοδέχθηκε η Βέροια το διήμερο 1 και 2 Σεπτεμβρίου. Το «Ελληνικό δίκτυο πόλεων με ποτάμια» οργάνωσε διημερίδα εκδηλώσεων σε συνεργασία: με τον Δήμο Βέροιας, το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο περιβάλλοντος και τον σύλλογο «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας».

Την Παρασκευή το απόγευμα δόθηκε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε επιλεγμένο παρόχθιο χώρο κάτω από τη «Γέφυρα Θερμοπυλών» και ακολούθησε συναυλία λαϊκής μουσικής με το μουσικό σχήμα του «ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ». Πλήθος κόσμου απόλαυσε για δυο ώρες εξαιρετικούς μουσικούς, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.


Το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητικός συντονιστής του «Ελληνικού δικτύου πόλεων με ποτάμια», κ. Γεώργιος Χαρίσης, έκανε την έναρξη των συνεδριακών εργασιών. Οι συμμετέχοντες επιστήμονες παρουσίασαν από πολλές οπτικές πλευρές: τη σπουδαιότητα, τα οφέλη, τα προβλήματα και την αναγκαιότητα λελογισμένης διαχείρισης των ποτάμιων οικοσυστημάτων. Διαχείριση η οποία πρέπει να προσαρμοστεί στις έντονα μεταβαλλόμενες κλιματικές αλλαγές. Παράλληλα έγινε εξειδικευμένη αναφορά στο ποτάμι της Βέροιας, τον Τριπόταμο, χαρακτηριζόμενο ως συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, στις ιδιαίτερες ανάγκες του και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και προορισμού τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης.


Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη περιελάμβανε «Έργα και δράσεις ανάδειξης και βιώσιμης διαχείρισης ποτάμιων οικοσυστημάτων» με συντονιστή τον Γιώργο Χαρίση. Η δεύτερη θεματική ενότητα εστίασε στην «Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική προστασία», με συντονιστή τον Γραμματέα του συλλόγου Φίλων του Τριποτάμου, Νίκο Ασλάνογλου. Στην ημερίδα έγιναν ενδιαφέρουσες αναφορές και προσεγγίσεις της επιστημονικής κοινότητας με μετρήσιμα στοιχεία περιβαλλοντικών παραμέτρων που έχουν σχέση με τα ποτάμια οικοσυστήματα, όχι μόνο μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών αλλά και από τον δημιουργικό διάλογο που ακολούθησε με την συμμετοχή πολιτών.


Στο πρώτο μέρος της ημερίδας για την βιώσιμη διαχείρισης ποτάμιων Οικοσυστημάτων, συμμετείχαν οι εισηγητές: Ιάκωβος Γκανούλης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Έδρα UNESCO, Δημήτριος Εμμανουλούδης, Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Έδρας της UNESCO CON-E-ECT, Χρήστος Τ. Γκρέκος, Διευθυντής Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, Χρήστος Ακράτος, αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ και Ιωάννης Παπαδόπουλος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, της Σχολής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην δεύτερη θεματική ενότητα μίλησαν για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντας, οι: Δημήτριος Εμμανουλούδης, δασολόγος Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Παναγιώτης Νάστος, Διευθυντής Κλιματολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μετεωρολόγων, Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις και Χάρης Σκουλικάρης, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχ. ΑΠΘ, έδρα UNESCO.

Στο τέλος των εργασιών έγιναν ανταλλαγές «αναμνηστικών» και προσφορά έντυπου υλικού του Δήμου Βέροιας, από τους αντιδημάρχους Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Βασίλη Παπαδόπουλο και Τουρισμού, Λάζαρου Ασλανίδη, αλλά και από τον πρόεδρο των «Φίλων Τριποτάμου» Πάρη Παπακανάκη, στους προσκεκλημένους.

Περίπατος στα παραποτάμια μονοπάτια

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι συμμετέχοντες στη διημερίδα, ομάδες προσκόπων και αρκετοί πολίτες, έκαναν περίπατο στο μονοπάτι δίπλα στον Τριπόταμο, με εμψυχωτή τον κ. Παπακανάκη και τη συμβολή των μελών του Δ.Σ. Οι περιπατητές απόλαυσαν μέχρι το τέλος την, πρόσφατα επιμελημένη, διαδρομή από τη «Γέφυρα της οδού Δήμητρας» ως το μπατάνι «Παπαρουσόπουλου», θαυμάζοντας τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος του Τριπόταμου, δεδομένου ότι αφορά παρθένο ουσιαστικά φυσικό χώρο μέσα στον οικιστικό ιστό.

«Ένα ακόμη βήμα έγινε λοιπόν, στην ανάδειξη αυτής της μοναδικής περιοχής της πόλης μας. Με προσεκτικά, μεθοδικά βήματα και συνεργασίες συνεχίζουμε την προσπάθεια ορθολογικής συνύπαρξης πολιτών και οικοσυστήματος Τριπόταμου, σεβόμενοι ο ένας τα δικαιώματα του άλλου. Ας μην ξεχνάμε: ο Τριπόταμος αιώνες τώρα προσφέρει απλόχερα στην ανθρώπινη κοινωνία της Βέροιας αγαθά κι εμείς δεν πρέπει μόνο να τα διαρπάξουμε ληστρικά», αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία ευχαριστούν όλους τους εμπλεκόμενους και τον καθένα ξεχωριστά για την συμμετοχή και την διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και γαστρονομικές προτάσεις και γεύσεις της Βέροιας.

Παράλληλα στο ισόγειο του Δημαρχείου εγκαινιάστηκε και η έκθεση φωτογραφίας του κ. Ευθύμιου Λέκκα, καθηγητή δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, που αποτυπώνει τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας: Την Τετάρτη 8 Μαΐου ομιλία του υπ. Ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη στην Βέροια

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας: Την Τετάρτη 8 Μαΐου ομιλία του υπ....

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαΐου και...

Στα Μονόσπιτα για την εορτή των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας ο κ. Παντελεήμων

Στα Μονόσπιτα για την εορτή των Αγίων Τιμοθέου και...

Την Τρίτη της Διακαινησίμου 7 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 3ου ΠΑΥΛΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2024

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε...

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νάνου

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Νάνου

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024...

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βέροια

Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 6 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος...

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί...

Συνελήφθη στις 4 Μαΐου 2024 το πρωί σε περιοχή της...

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Σε μια μικρή και σεμνή τελετή τιμήθηκε την Πέμπτη 2-5-2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...