Του Πάρη
Παπακανάκη
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας είναι σήμερα χωρίς αμφισβήτηση και δικαιωματικά στυλοβάτης και καύχημα της πνευματικής ζωής της πόλης μας. Είμαστε όλοι οι Βεροιείς υπερήφανοι για το έργο που επιτελεί στα περισσότερα από 35.000 εγγεγραμμένα μέλη της, τον δανεισμό άνω των 150.000 τεκμηρίων ετησίως, τα βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί, τη μεγάλη δραστηριότητά της με συμμετοχή σε προγράμματα, τον έντυπο και ηλεκτρονικό πλούτο της!
Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι ιδρύθηκε το 1955 από τον διακαή πόθο του τότε Δημάρχου Βέροιας κ. Αναστασίου Καρατζόγλου, αναλαμβάνοντας ο Δήμος υποχρεώσεις 30.000.000 (παλαιών) δραχμών ετησίως; Πόσοι γνωρίζουμε ότι άρχισε τη λειτουργία της το 1956 σε έναν ταπεινό ισόγειο χώρο διαστάσεων 3μΧ6,5μ του τότε Δημαρχιακού καταστήματος (δωρεά του Αναστασίου Κάππου, όπου σήμερα στεγάζονται οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου); Πόσοι γνωρίζουμε ότι λόγω απαγορευτικών διατάξεων για πρόσληψη νέων υπαλλήλων ανατέθηκαν τα χρέη διευθυντού προσθετικά στον καθηγητή Γυμνασίου κ. Δημήτριο Παπαδόπουλο;
Αυτές και πλήθος άλλων πληροφοριών που προκαλούν επαναλαμβανόμενα ρίγη συγκίνησης διασώζει ο κ. Παύλος Πυρινός στο πρόσφατο πόνημά του: «Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ (1953-1987) - Μία πρώτη προσέγγιση. Η προσφορά της στην πολιτιστική και πνευματική Ανάπτυξη της Βέροιας»
Το πρώτο μέρος είναι ένα πορτρέτο του ιδρυτή της, ενώ παράλληλα καταγράφεται η προσπάθεια πλουτισμού της σε βιβλία και χειρόγραφα, και εξαίρεται ο ρόλος των πρώτων ανθρώπων που την υπηρέτησαν. Εντυπωσιακές φωτογραφίες παλαιών οθωμανικών κωδίκων συνοδεύουν το κείμενο.
Το Β΄ μέρος, (1971-1983), περιγράφει την αγωνιώδη πορεία της Βιβλιοθήκης υπό τη Διεύθυνση του ίδιου του συγγραφέα (να τονίσουμε: άμισθη κοινωνική προσφορά).
Στο Γ’ μέρος αναδεικνύεται η γόνιμη επικοινωνιακή ευρύτητα που επέφερε η ίδρυση κινητών βιβλιοθηκών, το 1972, με βιβλιοαυτοκίνητα.
Τα συνεχόμενα στεγαστικά προβλήματα της βιβλιοθήκης, αναφέρονται στο Δ’ μέρος, με κατάληξη την αγορά οικοπέδων, το 1997, για την ανέγερση του νέου κτιρίου της, στην οδό Έλλης.
Στο παράρτημα εγγράφων, με το οποίο ολοκληρώνεται το βιβλίο, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει πλήθος εγγράφων μέχρι το 1987.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: ο Γιάννης Καισαρίδης (συγγραφέας), ο Γιάννης Τροχόπουλος (πρ. διευθυντής Δ.Κ.Β.Βεροίας), ο Νίκος Ουσουλτζόγλου (Γυμνασιάρχης) και ο συγγραφέας, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στον 2ο όροφο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, στις 6:30μμ.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://diavlos.grnet.gr/event/e4324
Σεβαστέ δάσκαλε, σε ευχαριστούμε για μια φορά ακόμη, μέχρι την επόμενη…