Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ 57 μέλη του κόμματος στην Ημαθία

Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ 57 μέλη του κόμματος στην Ημαθία

Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιούν 57 μέλη του κόμματος στην Ημαθία, με κοινή επιστολή που συνυπογράφουν και απέστελλαν στα κεντρικά και τοπικά Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξηγώντας τους λόγους και εκφράζοντας την αγωνία μας για το μέλλον της Αριστεράς, εκτιμώντας ότι το κόμμα με τη νέα ηγεσία κάνει άνοιγμα προς το κέντρο.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι που υπογράφουμε , δηλώνουμε την αποχώρηση μας από τις Ο.Μ του ΣΥΡ.ΙΖ.Α-ΠΣ της Ημαθίας και με το κείμενο αυτό προσπαθούμε να εξηγήσουμε τους λόγους αλλά και την αγωνία μας για το μέλλον της αριστεράς.

Μιας αριστεράς που εκφραζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είχε διαμορφωθεί από το 2013 έως το 2015 , κατόρθωσε να κυβερνήσει για πρώτη φορά στην μεταπολεμική Ευρώπη σε ένα απόλυτα νεοφιλελεύθερο περιβάλλον , το οποίο επέβαλε στη χώρα μας ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο σχέδιο με τα μνημόνια , με το τρίτο να πρέπει να το διαχειριστεί και να κατορθώσει με τα λάθη και τις αδυναμίες της , σημαντικές μικρές και μεγάλες νίκες όπως για παράδειγμα η μείωση των ανισοτήτων , η βελτίωση των εργασιακών , η περίθαλψη για όλους , σημαντικά βήματα στην δικαιωματική πολιτική , η συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά την ήττα του 2019 ωστόσο , με το ποσοστό του 31.5% που ναι μεν ήταν αξιοπρεπές για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά αριθμητικά διαφαινόταν η σημαντική μείωση των ψηφοφόρων του και στο όνομα της αποφυγής της εσωστρέφειας, η συζήτηση για την ανάλυση των αιτιών της ήττας έγινε γρήγορα και επιφανειακά , με την ευθύνη που αναλογεί στην καθεμία και τον καθένα από μας από όποια θέση είχαμε ,χωρίς να προσδιοριστούν οι λόγοι που τον απομάκρυναν από σημαντικά τμήματα της κοινωνίας , από τους νέους, από τα κινήματα.

Αντί λοιπόν να επικεντρωθούμε στα μέλη, να συζητήσουμε όλες και όλοι μαζί, να δυναμώσουμε τις οργανώσεις με ενεργούς πολίτες και κυρίως να αφουγκραστούν τα ηγετικά στελέχη , τα μέλη του κόμματος , τα οποία δυστυχώς δεν ακουγόταν και κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέχτηκε το πολιτικό άνοιγμα προς τις αποτυχημένες συνταγές του κέντρου, με μια συγκόλληση μηχανισμών από τα πάνω . Το αποτέλεσμα ήταν να μεταλλαχθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα χωρίς σαφή ταυτοτικό προσδιορισμό, με ασαφές στίγμα στις κοινωνικές ομάδες που ήθελε να εκφράσει.

Συγχρόνως η μετατροπή του σε αρχηγοκεντρικό κόμμα, οδήγησε στην απαξίωση των οργάνων του κόμματος, στην ρευστοποίηση των οργανώσεων μελών που για την Αριστερά αποτελούν το κύτταρο του κομματικού οργανισμού και τον συνδετικό κρίκο της ηγεσίας με την κοινωνία και την μετατροπή τους σε ψηφοφόρους - χειροκροτητές.

Το κερασάκι στην τούρτα προστέθηκε με την απόφαση του 3ου Συνεδρίου το 2022 να εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος από τα μέλη, τα οποία μάλιστα μπορούν να ψηφίζουν έστω και με την εγγραφή τους κατά την εκλογική διαδικασία. Χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα , στο όνομα της άμεσης δημοκρατίας που κατά τη γνώμη μας είναι καθαρά λαϊκίστικη προσέγγιση, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ βρέθηκε στο έλεος των ψηφοφόρων-μελών της μίας ημέρας.Διαφωνήσαμε με τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, αλλά συμμετείχαμε στη διαδικασία, με σεβασμό στο αποτέλεσμα. Η διαδικασία και οι μετέπειτα εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες μας.

Μετά την επώδυνη εκλογική ήττα που την ακολούθησε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα , ο σημερινός πρόεδρος χωρίς να είναι μέλος του κόμματος και χωρίς καν να γνωρίζει το πρόγραμμα του κατάφερε να εκλεγεί με μία προσωποκεντρική καμπάνια είκοσι ημερών που ξεκίνησε από τα κοινωνικά δίκτυα και με κεντρικό σύνθημα ότι μπορεί να κερδίσει τον σημερινό πρωθυπουργό και να έχει την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία ως ηγέτης με τον λαό. Καμία σχέση δηλαδή ούτε με το ήθος ούτε με τις αξίες της αριστεράς.

Ακολούθησαν μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις, όπως η ομιλία στον ΣΕΒ , η χλιαρή ανακοίνωση για το έγκλημα που συντελείται στην Γάζα, η απαξίωση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν όλα τα συστημικά μέσα της περιόδου όπως η κριτική για το μαξιλάρι των 37 δις , το απαράδεκτο διάγγελμα διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων και τέλος η απαράδεκτη διχαστική ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή με χαρακτηρισμούς όπως «πέμπτη φάλαγγα», «κομματίλα», «ελιτισμός» και «πολιτική pummaro».

Στα χρόνια που η καθεμία κι ο καθένας από εμάς είμαστε μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μας συνέδεαν κοινές αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς όπως η συντροφικότητα , η συμμετοχικότητα , η αλληλεγγύη , οι κοινοί μας αγώνες για καλύτερες συνθήκες εργασίας , δικαιοσύνη , διαφάνεια, ισότητα , σεβασμό στην διαφορετικότητα , στα δικαιώματα ,στο περιβάλλον, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής ,για το όραμα μας για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν μπορούμε να συμπορευτούμε κι ούτε να δώσουμε άλλοθι με την παρουσία μας στην ολοκληρωτική μετάλλαξη του.

Η συγκυρία , με μία πανίσχυρη κυβέρνηση που καθημερινά αποδεικνύει την προτίμηση της στους λίγους και ισχυρούς απέναντι στους πολλούς και αδύναμους , στον συντηρητισμό απέναντι στην πρόοδο και την ελευθερία , με αποτέλεσμα την ακρίβεια , την απαξίωση της δημόσιας υγείας , παιδείας , την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών όπως είναι η ενέργεια και το νερό , την υποτίμηση της κλιματικής κρίσης , του περιβάλλοντος , τον αυταρχισμό και τις έμφυλες διακρίσεις, κάνει επιτακτική την ανάγκη για την δημιουργία ενός πόλου της ριζοσπαστικής οικολογικής αριστεράς στην δημιουργία του οποίου θέλουμε να συμβάλουμε με ανιδιοτέλεια και αγωνιστικότητα.

Δηλώνουμε παρούσες και παρόντες στους κοινωνικούς αγώνες , όπως κάναμε πάντα.

Με τους συντρόφουςισσες που είμαστε μαζί αυτά τα χρόνια ελπίζουμε να ξαναβρεθούμε στους δρόμους, στους αγώνες , στην κοινωνία.

Υπογράφουμε η καθεμία και ο καθένας μας με την ιδιότητα του μέλους των οργανώσεων χωρίς να προσθέσουμε τις όποιες θέσεις είχαμε στο κόμμα , γιατί πιστεύουμε ότι η ιδιότητα του μέλους σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα είναι η μέγιστη.

ΥΓ: Τέλος ζητάμε την διαγραφή μας από όλα τα μητρώα-αργεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ( κεντρικά-περιφερειακά ) και του i-svriza και απαγορεύουμε οποιαδήποτε χρήση των προσωπικών μας δεδομένων».

Την επιστολή αποχώρησης συνυπογράφουν οι:

1 Αποστολοπουλος Αθανάσιος

2 Αγγελής Βασίλης

3 Αμεναουμ Ιντουμπορ Ελένη

4 Βλαχοπούλου Αφροδίτη

5 Βουγιουκας Στέλιος

6 Γεωργιαδης Σωκράτης

7 Γκότση Ευδοξία

8 Γκότσης Ντίνος

9 Γονιδης Θεόφιλος

10 Ευθυμιαδης Νίκος

11 Ζιουζιας Βασίλης

12 Ζωγράφος Στράτος

13 Καλδαρας Κώνστας

14 Καραγκιοζοπουλου Μαρία

15 Καρασαρλιδου Φροσω

16 Καρασαρλιδου Χριστίνα

17 Κοντογλου Νέστορας

18 Κοσμιδης Αντώνης

19 Κουρουζιδης Χάρης

20 Κωστόττουλος Γιώργος

21 Μαμαλη Κωνσταντίνο

22 Μαμαλης Αριστείδης

23 Μαμαλης Μιχαήλ Αγγελος

24 Μαυρογιωργος Τάκης

25 Μελισανιδου Ελσα

26 Μιχαηλιδης Γιανης

27 Μοσχοπουλος Κωνσταντίνος

28 Μπαμπαλος Δήμος

29 Μπλετσου Βασιλική

30 Μπλετσου Στεφάνια

31 Μώκιου Ευαγγελία

32 Μώκιου Ευθυμία

33 Νεοκαστριτη Χριστίνα

34 Ντινα Αθήνα

35 Ντινα Ευθυμία

36 Ντινας Κωνσταντίνος

37 Ντινας Χάρης

38 Οικονομοπουλος Αντώνιος

39 Παντζεκου Αθήνα

40 Παπαγιαννουλη Ευη

41 Παπαδοπούλου Ευαγγελία

42 Παπαιωανου Σωτήρης

43 Παπανικου Μαρία

44 Παριζας Χρήστος

45 Πασχαλοπουλος Φώτης

46 Πεγιου Μερόπη (Πεπη)

47 Πουγιουρου Δέσποινα

48 Ρίζος Τάκης

49 Σμήττα Σόφια

50 Τσιανος Αντώνης

51 Τσιούκας Γιώργος

52 Υφαντιδου Ελένη

53 Χαμπιδης Δημήτριος

54 Χολεβα Ασπασία

55 Χονδροματιδης γΙΑΝΝΗΣ

56 Χονδροματίδης Γιώργος

57 Χονδροματίδης Μιχάλης

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων υπέρ πατρίδος

Ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων υπέρ πατρίδος...

Η Ι Μεραρχία Πεζικού ανακοινώνει ότι το Σάββατο  9...

H κίνηση του Μητροπολίτη από Τρίτη 5 έως Τρίτη 12 Μαρτίου

H κίνηση του Μητροπολίτη από Τρίτη 5 έως Τρίτη 12 Μαρτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Εκταφή οστών από το δημοτικό κοιμητήριο Νάουσας

Εκταφή οστών από το δημοτικό κοιμητήριο Νάουσας

Ανακοινώνεται ότι εξαιτίας έλλειψης χώρου στο...

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας - Στην Κωνσταντινούπολη και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντήθηκαν ...

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ....

Το έθιμο της χελιδόνας και μαρτάκια από το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας

Το έθιμο της χελιδόνας και μαρτάκια από το Λύκειο των...

Με μεγάλη χαρά τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων του...

Σεμινάριο Πιάνου από το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως

Σεμινάριο Πιάνου από το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως

Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη...

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας: Δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και του Λαογραφικού Συλλόγου Ντόπιων Μακροχωρίου, για την ισότητα

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας: Δράση του...

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα, το Κέντρο...

14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑ

14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑ

Τσικνοπέμπτη 7/3: ΧΑΛΚΙΝΑ – ΨΗΣΙΜΑΤΑΠαρασκευή 15/3: ΜΑΣΚΕ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...