Ποιοι ένστολοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ

Ποιοι ένστολοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ

Την απόφαση που ορίζει τους δικαιούχους της χρηματικής ενίσχυσης των 500 ευρώ που θα καταβληθεί στους ένστολους στις 9 Μαΐου καθώς και τον τρόπο υπολογισμού του υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι της χρηματικής ενίσχυσης των 500 ευρώ είναι το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής και ήταν σε ενέργεια την 31.1.2014. Επιπλέον δικαιούχοι είναι και όσοι είχαν τεθεί για οποιονδήποτε λόγο σε καθεστώς αργίας, διαθεσιμότητας εφόσον το σύνολο των αποδοχών που θα ελάμβαναν τον Ιανουάριο 2014 δεν θα ξεπερνούσε το όριο των καθαρών αποδοχών 1.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τακτικές αποδοχές πάνω από το όριο των 1.500 ευρώ και μέχρι 1.541 ευρώ για κάθε 1 ένα ευρώ επιπλέον η ενίσχυση μειώνεται κατά 12 ευρώ. Για αποδοχές υψηλότερες των 151 ευρώ δεν χορηγείται ενίσχυση.

Συγκεκριμένα το έγγραφο του κ. Σταϊκούρα προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, αναφέρει τα εξής:

«Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της υποπαραγράφου Α.4 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις.» (ΦΕΚ Α΄/85/7-4-2014), για ενημέρωση και εφαρμογή.

Για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων, κρίνεται σκόπιμο, από πλευράς δικής μας αρμοδιότητας, να τονισθούν τα εξής:

1. Δικαιούχοι της εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης (ποσού 500 €), που προβλέπεται από

τις ανωτέρω διατάξεις, είναι τα στελέχη (ένστολο προσωπικό) των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που αμείβονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 50 και 51 του ν.3205/2003 (Α΄ 297), όπως ισχύουν, ήταν σε ενέργεια την 31-1-2014 και δικαιούνταν τακτικές αποδοχές (μέχρι του προβλεπομένου ορίου) κατά την εν λόγω ημερομηνία. Επιπλέον, δικαιούχοι παραμένουν και όσοι είχαν τεθεί για οποιοδήποτε λόγο σε καθεστώς αργίας, διαθεσιμότητας κ.λ.π., εφόσον το σύνολο των αποδοχών του μηνός Ιανουαρίου 2014, που θα ελάμβαναν, εάν δεν είχαν τεθεί στο εν λόγω καθεστώς, δεν θα ξεπερνούσε το από τις ανωτέρω διατάξεις προβλεπόμενο όριο αποδοχών.

Διευκρινίζεται ότι στους ανωτέρω δικαιούχους δεν συμπεριλαμβάνονται:

• οι μαθητές (που προέρχονται από ιδιώτες) των παραγωγικών σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

• όσοι εκπληρώνουν υποχρέωση στρατιωτικής θητείας (π.χ. δόκιμοι και έφεδροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων).

• όσοι έχουν αφυπηρετήσει για οποιοδήποτε λόγο μέχρι και την 31-1-2014.

• όσοι ευρίσκονταν, την 31-1-2014, σε άδεια άνευ αποδοχών.

• όσοι δεν δικαιούνταν, την 31-1-2014, αποδοχές λόγω υπαγωγής τους σε καθεστώς λιποταξίας, άγνοιας, παράνομης απουσίας κ.λ.π.

2. Για τον υπολογισμό του προβλεπόμενου από τις ανωτέρω διατάξεις ορίου (1.500 €– 1.541 €) λαμβάνονται υπόψη οι (δικαιούμενες) τακτικές μεικτές αποδοχές που αφορούν το μήνα Ιανουάριο 2014, μη συμπεριλαμβανομένων της οικογενειακής παροχής, της ειδικής αποζημίωσης για κάθε ημέρα απασχόλησης πέραν του πενθημέρου την εβδομάδα, καθώς και του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων.

Επίσης, για τον ως άνω υπολογισμό δεν συνυπολογίζονται τα πάσης φύσεως οδοιπορικά έξοδα και το Επίδομα Υπηρεσίας Αλλοδαπής, καθόσον οι εν λόγω παροχές δεν εμπίπτουν στην έννοια των αποδοχών. Εννοείται ότι στο τιθέμενο όριο δεν συνυπολογίζονται αποδοχές, οι οποίες καταβλήθηκαν το μήνα Ιανουάριο του έτους 2014, αλλά αφορούν σε προγενέστερο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται ότι στο ανωτέρω όριο συνυπολογίζονται τα πάσης φύσεως επιδόματα κινδύνου (π.χ. πτητικό, καταδυτικό, ειδικών επιχειρήσεων, ναρκοπεδίων κ.λ.π.).

Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων που διέπουν την καταβολή των εν λόγω επιδομάτων και προκειμένου να καταστεί εφικτός ο συνυπολογισμός τους στο ως άνω όριο, θα ληφθεί υπόψη το ποσό το οποίο προκύπτει από τη διαίρεση των καταβληθέντων σχετικών ποσών, που αφορούν το έτος 2013, με τον αριθμό 12.

3. Επισημαίνεται ότι, για την εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης 2 των κοινοποιούμενων διατάξεων, οι συνολικά προκύπτουσες μεικτές τακτικές αποδοχές στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ.

Παράδειγμα

Έστω ότι το άθροισμα των μεικτών τακτικών αποδοχών στελέχους, που αφορούν το μήνα Ιανουάριο 2014, ανέρχεται στο ποσό των 1.505,72 €. Για την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων το ποσό αυτό στρογγυλοποιείται στα 1.506 €. Για την εξεύρεση του ποσού της καταβληθησόμενης εφάπαξ χρηματικής ενίσχυσης, οι επιπλέον των 1.500 € αποδοχές (εν προκειμένω 6 €) θα πολλαπλασιαστούν με τον αριθμό δώδεκα (12) και το προκύπτον ποσό θα αφαιρεθεί από το πλήρες ποσό της εν λόγω ενίσχυσης: 500 – (12 * 6) = 428 ευρώ.

4. Η καταβολή της εν λόγω χρηματικής ενίσχυσης πραγματοποιείται με καταστάσεις, που συντάσσουν οι εκκαθαριστές αποδοχών των οικείων Υπηρεσιών. Τα αρχεία των εν λόγω καταστάσεων θα πρέπει να περιέλθουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής κατά το χρονικό διάστημα από 28/4 έως και 5/5/2014 με τύπο περιόδου 11 (για περισσότερες πληροφορίες Ε.Α.Π.: τηλ. 210 3329789, 791).

5. Η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ΚΑΕ 2762 «Δαπάνη χορήγησης κοινωνικού

μερίσματος» του Κρατικού Προϋπολογισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης αφορά και στις δυο...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ που θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ που θα...

Το εξ’ αναβολής υπουργικό συμβούλιο συγκέντρωσε...

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...