Ερωτήσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης,  στη δεύτερη λογοδοσία του Δημάρχου Βέροιας -Τι απάντησε η Δημοτική Αρχή

Ερωτήσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης, στη δεύτερη λογοδοσία του Δημάρχου Βέροιας -Τι απάντησε η Δημοτική Αρχή

Για την δυνατότητα χρήσης του δημοτικού σταδίου της Βέροιας απο αθλητικούς συλλόγους και δημότες, ρώτησε ο Παναγιώτης Χατζησάββας της ΛΑΣ, στην συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Απριλίου. «Το δημοτικό στάδιο και  γήπεδο ποδοσφαίρου, επι  10 χρόνια ήταν άβατο λόγω της παραχώρησής του στην ΠΑΕ. Ωστόσο η όποια χρήση από αθλητικά σωματεία ή  την ΠΑΕ δεν μπορεί να εξοστρακίζει τους δημότες. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε το Δημοτικό Στάδιο Βέροιας να είναι ελεύθερα προσβάσιμο χωρίς αποκλεισμούς;


Στον τομέα του αθλητισμού αφορούσε και η ερώτηση του Πέτρου Σπυρόπουλου(παράταξη Κορωνά), σχετικά με το γήπεδο μπάσκετ της Εληάς εκτιμώντας ότι «παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και ντροπής, από την  δημοτική αρχή του 58% , κάτι που προκαλεί λύπη. Είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτή την κατάσταση με σκουριασμένα και στραβωμένα σίδερα, λακκούβες και ξεφτισμένα στρώματα γύρω από τις μπασκέτες, τις υγειονομικά ακατάλληλες και βρώμικες τουαλέτες; Θα χαρώ να επικροτήσω τις εξελίξεις και διορθώσεις του γηπέδου Μπάσκετ ώστε να μπορούν να αθλούνται οι πολίτες, πρωτίστως με ασφάλεια».

Ο αντιδήμαρχος αθλητισμού Μιχάλης Τζαφερόπουλος, απάντησε:

Στον κ. Χατζησάββα: «Σκοπός μας είναι το κοινό να μπει σε όλους τους αθλητικούς χώρους κι αυτό γίνεται από τις αρχές της περιόδου. Ήδη στο ΔΑΚ τα σχολεία πηγαίνουν εκδρομές και αξιοποιούν όλους τους χώρους, όπως και στο «Φιλίππειο» και στο δημοτικό στάδιο Βέροιας, όπου τον τελευταίο μήνα έγιναν πολλές εργασίες βελτίωσης για να μπορεί το κοινό να το χρησιμοποιεί για κάποιες ώρες. Μετά τις γιορτές θα είναι έτοιμο».

Στον κ. Σπυρόπουλο: «Για το γήπεδο μπάσκετ της Εληάς, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις και συνεχίζουν να γίνονται. Μπήκε νέο παρκέ και στρώματα, απομακρύνθηκαν τα παλιά καθίσματα, βάφτηκε εξωτερικά, έγινε απεντόμωση και απολύμανση και καθαρίζεται δυο φορές την εβδομάδα ενώ το πρόβλημα με την τουαλέτα αποκαταστάθηκε άμεσα και το καλοκαίρι θα γίνει συντήρηση της στέγης στον κλειστό χώρο. Στον εξωτερικό χώρο θα γίνουν κάποιες συντηρήσεις στο δάπεδο και μια μπασκέτα διότι στις προθέσεις του δήμου είναι να ξαναγίνουν οι αγώνες νοσταλγίας».

Ο Κώστας Παλουκίδης, με αφορμή την αύξηση της επισκεψιμότητας της Βέροιας από σχολεία , επισκέπτες και συμμετέχοντες σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα σαββατοκύριακα, αθλητικοί, πολιτιστικοί φορείς, κλπ., ρώτησε τι ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή ώστε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη η παραμονή των επισκεπτών στην πόλη. Πιο συγκεκριμένα παρατήρησε ζητήματα όπως οι θέσεις πάρκιγκ στην Ελιά για λεωφορεία, που δεν επαρκούν και χρειάζεται άμεσα να βρεθεί και άλλος χώρος για τη στάθμευσή τους, την δυνατότητα  να αναλάβει η αντιδημαρχία τουρισμού μια περιήγηση και γνωριμία με τα μνημεία της πόλης, κάποια συνεννόηση με τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ στάθηκε και στην κατάσταση των μνημείων και του περιβάλλοντα χώρου τους.

Την μεγάλη αύξηση των επισκεπτών επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης, τονίζοντας ότι πλέον η πόλη έχει μπει στον στο χάρτη των τουριστικών προορισμών. «Υπάρχει συνεννόηση με τα ξενοδοχεία στα οποία παρέχονται χάρτες και έντυπα με πληροφορίες για την πόλη, έχουμε ανθρώπους και κάνουμε ξεναγήσεις ενώ η ιστοσελίδα της αντιδημαρχίας τουρισμού βοηθάει τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους με προτάσεις για διαδρομές, εστιατόρια, αγορές, τοπική γαστρονομία και επισκέψιμους χώρους, συνδιοργανώνουμε πολλές εκδηλώσεις με δημοτικούς φορείς που φέρνουν πολύ κόσμο και εξυπηρετούμε όλα τα τουριστικά πρακτορεία». Για το πάρκινγκ, ενημέρωσε πως βρίσκονται σε αναζήτηση χώρων και τρόπων, ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Β. Παπαδόπουλος μετέφερε την ικανοποίηση πολιτών και επισκεπτών από την καθαριότητα και την διατήρηση του πράσινου σε κεντρικές πολυσύχναστες πλατείες και πάρκα.

Ο Άρης Βενιόπουλος(παράταξη Παλουκίδη) ρώτησε σε ποια έργα στοχεύει η δημοτική αρχή ώστε να αλλάξει η εικόνα της πόλης την επόμενη πενταετία της διοίκησης της. «Είναι κάποιο πάρκινγκ στην πόλη, σχεδιάζεται κάποια ανάπλαση, είναι κάτι άλλο»;

Απαντώντας ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, είπε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, όπως και το κλειστό γυμναστήριο δίπλα στο Διοικητήριο στην είσοδο της πόλης, η ανάπλαση των οδών Πιερίων και Ανοίξεως που βρίσκεται σε στάδιο μελέτης, η λειτουργία των Παλαιών Δικαστηρίων, η αντιπλημμυρική μελέτη για τον Τριπόταμο με την προϋπόθεση ότι θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια, κυκλικοί κόμβοι στην πόλη  και η ανάπλαση στην Βεργίνα που ξεκινάει σύντομα.

Το θέμα των αδέσποτων έφερε η κα Πολυξένη Ντάγκα (παράταξη Παλουκίδη) ρωτώντας για τις ενέργειες του δήμου, για την διαχείρισή του, ενώ κατέθεσε ένα υπόμνημα με προτάσεις, μεταξύ αυτών και το κυριακάτικο άνοιγμα του κυνοκομείου ώστε να μπορεί να το επισκεφθεί ο κόσμος και να βλέπει τα αδέσποτα προς υιοθεσία.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου , αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του θέματος με βάση τις προβλέψεις του νόμου, στην προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων, με στειρώσεις, πρόσληψη κτηνιάτρου και βοηθού, επέκταση και εκσυγχρονισμό κυνοκομείου και αποθηκευτικών χώρων, ανακαίνιση και συντήρηση κτιρίου, ένταξη σε πρόγραμμα τοποθέτησης νέων, σύγχρονων κλοβών,  ιατρική φροντίδα των αδέσποτων, επαφή με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές, υιοθεσίες, κα.

Για τον τρόπο διαχείρισης ορισμένων από τα απορρίμματα που διαχειρίζεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, για την επιβολή του τέλους ταφής, την διαχείριση των  στερεών απόβλητων, του βιολογικού από τον εργολάβο, την διαχείριση του αμίαντου, ρώτησε μεταξύ άλλων ο Θόδωρος Θεοδωρίδης (παράταξη Κορωνά).  

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος είπε οτι έχουν δοθεί ήδη και γραπτές απαντήσεις από τις Υπηρεσίες στον κ. Θεοδωρίδη, ότι η διαχείριση του αμίαντου δεν είναι θέμα του δήμου αλλά της εταιρείας που το ανέλαβε, ότι το τέλος ταφής είναι αντικειμενικά άδικο,  ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, Στ. Διαμάντης αναρωτήθηκε «γιατί συνεχίζει να βγάζει κακίες ο κ. Θεοδωρίδης και διασύρει ακόμα την  δημοτική επιχείρηση». Για τον βιολογικό σημείωσε ότι «δεν βγάζει λάσπη και οι αναλύσεις είναι σε φυσιολογικά όρια».

Για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των οργανικών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από την πηγή μέχρι την επεξεργασία, έκανε λόγο ο Ανδρέας Χατζησαλάτας (παράταξη Κορωνά) προτείνοντας, κατόπιν μελέτης, την υπογειοποίηση των  κάδων, αρχικά στο κέντρο της Βέροιας.

Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι η υπογειοποίηση των κάδων θα έχει αξία αν μπορούσε να γίνει στο εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, το κέντρο της Βέροιας έχει θέμα με τα αρχαία που βρίσκονται αποκάτω, αλλά, σημείωσε, ότι μπορεί να εξεταστεί για κάποιες άλλες περιοχές αν δοθεί η ειδική χρηματοδότηση, λόγω υψηλού κόστους.

Την πρότασή του να αναλάβει ο δήμος Βέροιας από κοινού με τους δήμους της Ημαθίας της Πέλλας και της Πιερίας, μία πρωτοβουλία παρέμβασης προς την κυβέρνηση για τη χορήγηση πίστωσης και την αγορά και δωρεάν διάθεση ροδακίνων και νεκταρινιών της φετινής παραγωγής, σε σχολεία και δημοτικούς βρεφονηπιακού σταθμούς, ΚΑΠΗ, κλπ, κατέθεσε ο Χρήστος Μακρίδης (παράταξη Παλουκίδη), λόγω των  δύσκολων συνθηκών στον αγροτικό κόσμο.Πρότεινε άμεσα συνάντηση δημάρχων με την ηγεσία του υπουργείου γεωργίας για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και την ίδρυση αυτοτελούς γραφείου οικονομικής ανάπτυξης υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντιδημάρχου αγροτικής ανάπτυξης που θα είναι αρμόδιο για την προστασία και ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Η πρόταση βρήκε σύμφωνο τον δήμαρχο σχετικά με τη διανομή φρούτων κάτι που όπως επεσήμανε, είχε ξανακάνει ο δήμος σε σχολεία και ευπαθείς ομάδες. «Και θα το ξανακάνουμε εάν μας δοθεί η δυνατότητα από την κυβέρνηση. Όσο για τη δημιουργία Αυτοτελούς Γραφείου, χρειάζονται προσλήψεις για να στελεχωθεί. Ναι μεν συμφωνούμε αλλά δεν έχουμε ανθρώπους και προσωπικό», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

 Σε παρέμβασή του ο  Χρήστος Βοργιάδης ανέφερε ότι δεν μπορούμε από τώρα να εκτιμήσουμε εάν θα έχουμε πρόβλημα υπερπαραγωγής,  με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις ζημιές στις καλλιέργειες, «αλλά ο δήμος θα το πράξει και τώρα αν χρειαστεί».

Για τη συμμετοχή του δήμου Βέροιας στο πρώτο δίκτυο πόλεων για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία, ζήτησε πληροφορίες  η Πετρούλα Παπαδίνα (παράταξη Κορωνά), ρωτώντας γιατί δεν έγινε ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο για μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία.

Ρώτησε ποιες είναι οι πρώτες προτάσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με τη σύνταξη μελετών που θα προτείνει ο δήμος για να συνδράμει το δίκτυο, ποιος θα έχει την ευθύνη και τι προγραμματίζεται να γίνει στο άλσος εντός της πόλης αλλά και στο άλσος του Αλιάκμονα, τι προτείνεται για περιοχές όπως το Ξηρολίβαδο, η  Μακεδονίδα, Συκιά και Βεργίνα και τι προβλέπεται για την προστασία του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του δήμου από φυσικές καταστροφές και έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο δήμαρχος παρέπεμψε στην ημερήσια διάταξης της τακτικής συνεδρίασης που θα ακολουθούσε, όπου το θέμα είχε προγραμματιστεί προς συζήτηση στο Σώμα.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακοίνωση της διεύθυνσης του Γυμνασίου Ριζωμάτων για την παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου» από τον υπουργό Παιδείας παρουσία του πρωθυπουργού

Ανακοίνωση της διεύθυνσης του Γυμνασίου Ριζωμάτων για...

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, στο σχολείο μας, παρουσιάστηκε...

Έφυγε από τη ζωή η Φωτεινή Δεληγιάννη σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Φωτεινή Δεληγιάννη σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου 2024...

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΛΕΞΙΣ  ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑΝ ΣΤΟ MAGIC PARK!

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΛΕΞΙΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑΝ ΣΤΟ MAGIC PARK!

Μια πολύ όμορφη μέρα περάσανε την  Κυριακή 19 Μαϊου 300...

Ενημερωτική δράση  του Νοσοκομείου Νάουσας για πρόληψη στην παιδική υγεία

Ενημερωτική δράση του Νοσοκομείου Νάουσας για...

Ενημερωτική ημερίδα πρόληψης Υγείας με τίτλο ‘Η Γνώση...

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Κόϊα σε ηλικία 94 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Κόϊα σε ηλικία 94 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Χορμόβας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Χορμόβας σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου 2024...

Το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας συμμετέχει στην 24 Πανελλαδική  απεργία της 21 Μαίου 2024

Το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ Ημαθίας συμμετέχει στην...

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ (ΠΟΠ ΕΚΑΒ) με...

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ  για συμμετοχή στην 24ωρη  πανυπαλληλική απεργία της 21ης Μάη -ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΒΕΡΟΙΑ  - 11 π.μ. - ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στην 24ωρη ...

Η Ε.Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ημαθίας καλεί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...