Ημερίδα Voria - Βοργιαζίδης: Να πείσουμε τους δημότες για τα οφέλη της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων

Ημερίδα Voria - Βοργιαζίδης: Να πείσουμε τους δημότες για τα οφέλη της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων

Ο δήμαρχος Βέροιας στάθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας στο ζήτημα της κυκλικής οικονομίας αλλά και στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των ΟΤΑ που έχει αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια για ανακύκλωση

Τα μείζονα ζητήματα της υποστελέχωσης αλλά και της ενημέρωσης της κοινωνίας για την προώθηση και κατανόηση της κυκλικής οικονομίας έθεσε ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης μιλώντας στο πάνελ «Η πρόκληση της κυκλικής οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώνει η Voria.gr στο Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Ο δήμαρχος Βέροιας ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2023 ο δήμος ξεκίνησε να μαζεύει βιοαπόβλητα, αρχικά από τη λαϊκή αγορά της πόλης και στη συνέχεια από τα super market που βρίσκονται περιφερειακά της Βέροιας. «Το επόμενο βήμα είναι τα super market εντός της πόλης, τα καταστήματα με οπωροκηπευτικά, δημοτικές δομές, όπως παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, τα στρατόπεδα, το νοσοκομείο, το γηροκομείο, η εστίαση και τέλος οι δημότες» είπε.

Σημείωσε ωστόσο πως «ειμαστε στα πρώτα βήματα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», υπογραμμίζοντας ότι «πάσχουμε από την υποστελέχωση». «Ξαφνικά θα πρέπει να βρούμε κόσμο για να γίνει μία δεύτερη υπηρεσία. Το ότι θα μειωθούν τα σύμμεικτα δεν σημαίνει ότι θα περισσέψει κόσμος. Αυτοί που μάζευαν 50 κάδους σύμμεικτα, θα συνεχίσουν να μαζεύουν τους 50 κάδους. Αν υπάρχουν 30 κάδοι με βιοαπόβλητα, θα πρέπει να πάει ένα καινούργιο συνεργείο να τα μαζέψει. Αυτός ο κόσμος σήμερα δεν υπάρχει. Δυστυχώς λειτουργούμε με το πρόγραμμα των άνω των 55 ετών γιατί πραγματικά το προσωπικό φθίνει μέρα με τη μέρα» τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε σε άλλο σημείο, «ψάχνει πάντοτε να βρει τη βέλτιστη λύση και την πιο οικονομική για τους δημότες, γιατί ψάχνουμε και την ανταποδοτικότητα», φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος με μονάδα βιοαερίου για την αξιοποίηση των περιττωμάτων του δημοτικού κυνοκομείου. «Είναι τρόπος να βρούμε λύση και γι αυτούς είναι τρόπος παραγωγής ενέργειας» εξήγησε συμπληρώνοντας πως «προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα βιοαπόβλητα και να μην πληρώνουμε».

Όσον αφορά στα πράσινα σημεία, ο κ. Βοργιαζίδης ανέφερε πως το πράσινο σημείο στον δήμο είναι υπό κατασκευή, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα βήμα, κομμάτι της κυκλικής οικονομίας», μιας και «περνάμε από τη γραμμική στην κυκλική, η οποία πράγματι έχει και για τους δήμους ωφέλειες μεγάλες, τις οποίες θέλουμε να εκμεταλλευτούμε».

«Να πείσουμε τους δημότες»

Την ανάγκη να πειστούν οι δημότες όχι μόνο για το οικονομικό όφελος αλλά για τη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος σχετικά με το ζήτημα της ενεργειακής αξιοποίησης σημείωσε στη συνέχεια ο δήμαρχος Βέροιας.

«Η ενεργειακή αξιοποίηση δεν θα γίνει ξεχωριστά από τους δήμους, αλλά από τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Εφόσον υπάρχουν οι καλές πρακτικές που μπορούμε να πάρουμε από την Ευρώπη, δεν θα πούμε όχι, όταν θα μπορούμε να εγγυηθούμε στους δημότες ότι δεν θα υπάρχει μόλυνση είτε από τη λειτουργία είτε από την καύση αυτή καθαυτή σε όποια μονάδα αξιοποιηθεί το υπόλειμμα. Εφόσον πείσουμε τον πολίτη θα είναι κάτι που θα μπορέσει να προχωρήσει» υπογράμμισε.

Ο κ. Βοργιαζίδης δήλωσε πάντως πως δεν είναι απόλυτα αισιόδοξος για το εγχείρημα, εξηγώντας πως «είμαστε πολύ πίσω. Δεν νομίζω ότι αρκεί ο χρόνος μέχρι το 2030 για να γίνουν κάποια πράγματα που δεν έγιναν πριν 25 χρόνια». Κατέληξε ωστόσο λέγοντας πως «ο ρόλος ο δικός μας είναι να πούμε γιατί γίνεται αυτό και με ποια μέτρα ασφάλειας γίνεται αυτό. Η συνέργεια αυτών των δύο θα βοηθήσει να ξεπεραστούν προβλήματα που μας ταλανίζουν χρόνια τώρα σχετικά με τα απορρίμματα, τη διάθεση και το υπόλειμμα».

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 19/7 της Κοινότητας Βέροιας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 19/7 της Κοινότητας Βέροιας

Έκτακτη  συνεδρίαση της Κοινότητας Βέροιας, θα γίνει...

Ευχαριστήριο της οικογένειας του Θ. Πολυχρονιάδη

Ευχαριστήριο της οικογένειας του Θ. Πολυχρονιάδη

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους και τον καθένα...

Τάσος Μπαρτζώκας: Ευγνωμοσύνη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την κατασκευή της γέφυρας στον Παλαιό Πρόδρομο

Τάσος Μπαρτζώκας: Ευγνωμοσύνη στον υπουργό Εθνικής...

 -Συνάντηση χθες του βουλευτή Ημαθίας με τον Νίκο...

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας:  Απεβίωσε ο ιατρός Θεόδωρος Πολυχρονιάδης

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Απεβίωσε ο ιατρός Θεόδωρος...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας εκφράζει τα θερμά του...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Καταγγελία για τη μη έγκριση  αιτήσεων μετατάξεων εκπαιδευτικών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Καταγγελία για τη μη...

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας, γνωστοποιεί ότι: «Καταγγέλλει...

Μετέφερε 23 κιλά ηρωίνης μέσα σε ξύλινο παιδικό κρεβάτι και συνελήφθη από την Ομάδα Δίωξης Βέροιας

Μετέφερε 23 κιλά ηρωίνης μέσα σε ξύλινο παιδικό κρεβάτι...

Μεγάλη επιτυχία της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και της...

Αδελφοποιήθηκαν «στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Κορίνθου και Καβάλας

Αδελφοποιήθηκαν «στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τα...

Μια σημαντική συνεργασία επισφραγίστηκε κατά τη...

Δήμος Νάουσας: Ανοικτοί οι χώροι των Κ.Α.Π.Η. λόγω καύσωνα σήμερα Πέμπτη 18 και Παρασκευή  19 Ιουλίου

Δήμος Νάουσας: Ανοικτοί οι χώροι των Κ.Α.Π.Η. λόγω...

Με απόφαση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...