Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας  επικεφαλής εταίρος του έργου “DeepTechValleys” για την τεχνολογική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση  - Διοργάνωσε την εναρκτήρια συνάντηση εταίρων στη Θεσσαλονίκη

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας επικεφαλής εταίρος του έργου “DeepTechValleys” για την τεχνολογική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Διοργάνωσε την εναρκτήρια συνάντηση εταίρων στη Θεσσαλονίκη

          Την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου  “DeepTechValleys” διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ως επικεφαλής εταίρος του έργου.

          Στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg Europe 2021-2027, εγκρίθηκε το έργο DeepTechValleys - “Deep Tech Ecosystem Empowerment for Regional Transformation” με επικεφαλής εταίρο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

          Το έργο “DeepTechValleys” είναι ένα πρωτοποριακό έργο που σχετίζεται με την τεχνολογική καινοτομία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια κοινοπραξία 10 εταίρων, με επικεφαλής το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ενώσει τις δυνάμεις της για ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο τη βελτίωση 9 περιφερειακών πολιτικών για βαθιά τεχνολογική καινοτομία (deep tech) που αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές της να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις.

          Η βαθιά τεχνολογία (deep tech) αναφέρεται σε τεχνολογίες αιχμής και επιστημονικές εξελίξεις ικανές να φέρουν επανάσταση στις βιομηχανίες. Παρά τις σημαντικές δυνατότητές της, οι Περιφέρειες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση συχνά αγωνίζονται να την αξιοποιήσουν πλήρως, λόγω των προκλήσεων στην πρόσβαση σε πόρους, δίκτυα και δομές υποστήριξης. Το έργο “DeepTechValleys” αποτελεί μια απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις. Με την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας, το έργο στοχεύει να βοηθήσει τις συμμετέχουσες Περιφέρειες στο να αξιοποιήσουν το βαθύ τεχνολογικό τους δυναμικό και να ενισχύσουν πλήρως την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και συνοχή.

          Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν 10 φορείς από 9 χώρες της Ε.Ε.: Ελλάδα, Σουηδία, Ρουμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία.

          Η διάρκεια του έργου “DeepTechValleys”  είναι 4 έτη, με επίσημη έναρξη την 1η Απριλίου 2024.

          Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου “DeepTechValleys” διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Μάιο. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου και μέλη των τοπικών ομάδων υποστήριξης που έχει διαμορφώσει ο κάθε εταίρος.

          Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης παρουσιάστηκαν τα εργαλεία πολιτικής των Περιφερειών που συμμετέχουν στο έργο και η σύνδεσή τους με τις δυνατότητες που παρέχει η βαθιά τεχνολογική καινοτομία.

          Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις (study visits) σε οργανισμούς που διαμορφώνουν το οικοσύστημα βαθιάς τεχνολογίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρώτη επίσκεψη μελέτης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις τελευταίες έρευνες και τα επιτεύγματα των εργαστηρίων του ΕΚΕΤΑ, καθώς και να γνωρίσουν το έργο “Smart Home”. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο “i4bydesign”, ένα κέντρο ικανοτήτων που ενισχύει τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού της μεταποίησης στη βιομηχανία 4.0. Ακολούθησε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, που αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής και ανθρώπους από το οικοσύστημα καινοτομίας. Τέλος, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το “WalkAuth”, τον νεοσύστατο επιταχυντή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που βοηθά τις νεοφυείς φοιτητικές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν το επιχειρηματικό τους ταξίδι. Μέσα από αυτές τις βιωματικές εμπειρίες, οι συμμετέχοντες  είχαν την ευκαιρία να δουν σε βάθος παραδείγματα και καινοτόμες δράσεις καθώς και να αξιολογήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτών των καλών πρακτικών με στόχο τη βελτίωση των δικών τους περιφερειακών πολιτικών.

          Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο “DeepTechValleys”, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του έργου:

 https://www.interregeurope.eu/deeptechvalleys

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι φορολογικές δηλώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη με ΔΣ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Οι φορολογικές δηλώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης...

Τα μείζονα θέματα, που απασχολούν τους λογιστές...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γ. Δραγασάκης  – Τι αναφέρει σε ανάρτησή του για κόμμα και Κασσελάκη

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γ. Δραγασάκης – Τι...

Την αποχώρησή του από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε χθες ο...

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

          Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της...

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία της

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Παρακολουθώντας τις ...

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο Ταμείο Συνοχής, για συγχρηματοδότηση

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο...

Ένα σημαντικό βήμα αναβάθμιση του σιδηροδρομικού ...

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των Ευζώνων, που διακόπηκε χθες λόγω φωτιάς κοντά στα σύνορα

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των...

Αποκαταστάθηκε μερικώς χθες το απόγευμα η λειτουργία...

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα...

Επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του ...

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή...

Στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...