Το Πάσχα  των μοναχικών ατόμων

Το Πάσχα των μοναχικών ατόμων

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης 

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών και η οικογενειακή θαλπωρή με την οποία συνειρμικά συνδέονται  η Εβδομάδα των Παθών και το Πάσχα, στρέφουν τη σκέψη  στους συνανθρώπους μας  που οι περιστάσεις της ζωής τους έχουν οδηγήσει σε μια  ιδιότυπη κοινωνική απομόνωση.

Τα άτομα αυτά ως επί το πλείστον είναι ηλικιωμένοι που έχουν βρεθεί και ζουν μακριά από τις οικογένειές τους, είναι χρονίως πάσχοντες συνάνθρωποί μας που η κατάστασή τους δεν επιδέχεται νοσηλεία, είναι σε κάθε περίπτωση μοναχικά άτομα που το καθένα απ’ αυτά έχει τη δική του πονεμένη ιστορία και υφίσταται τις συνέπειες της γενικότερης κρίσης, των κακών προσωπικών επιλογών του ή των ατυχιών που επιφυλάσσει ο βίος.

Τα άτομα αυτά επιβιώνουν συνήθως δύσκολα  με περισσότερες ή λιγότερες στερήσεις ανάλογα με το εισόδημά τους που μπορεί να καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες τους σε είδη βασικής επιβίωσης.   

Η αναφορά δε γίνεται γι αυτούς που έχουν βρει καταφύγιο και θαλπωρή σε κάποια ιδρύματα όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, ούτε όσους  βρίσκονται υπό τη συνεχή προστασία των διαφόρων φιλανθρωπικών οργανώσεων, ούτε  εκείνους  που η πολιτεία με τα διάφορα νομικά της πρόσωπα και προγράμματα εξακολουθεί στοιχειωδώς να υποστηρίζει. Ούτως ή άλλως όλοι αυτοί τις μέρες αυτές τυχαίνουν ιδιαίτερης στοργής με τις επισκέψεις, τα δώρα, και την κάθε είδους θεσμοθετημένη συμπαράσταση.

Ο λόγος γίνεται για τον μοναχικό μας γείτονα που αμίλητος μπαινοβγαίνει στο σπίτι του με τη θλίψη και την πικρία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.

Αυτός μπορεί να είναι ένας συνάνθρωπός μας που έχασε το σύντροφό του, που είναι άκληρος, που ίσως  έχει εγκαταλειφθεί από τους οικείους του,  που πιθανώς έχει υποστεί  οικονομικές ζημίες και έχει αποστερηθεί  της περιουσίας του, που έχει βρεθεί μακριά από τον τόπο του, που είναι άνεργος, που είναι χρονίως πάσχων, που είναι άπορος.

Τα άτομα αυτά που παρά την δυσχερή κατάστασή που έχουν βρεθεί   διατηρούν την αξιοπρέπειά τους,  δεν επιζητούν  την ιδρυματοποίησή τους  και σηκώνουν μόνα τους τον Σταυρό της κοινωνικής τους απομόνωσης. 

Έτσι μέσα στην  γενικότερη κατήφεια που επιφέρει η κρίση και μέσα από μια εσωστρεφή προσέγγιση της πραγματικότητας από την κοινωνία του σήμερα, τα μοναχικά αυτά άτομα περνούν απαρατήρητα και αποστερούνται το σημαντικότερο δώρο που μπορεί κάποιος να προσφέρει τις μέρες αυτές, την απλή ανθρώπινη επαφή και τον παρήγορο λόγο.

Αυτά τα πολύτιμα δώρα  δεν κοστίζουν τίποτα σε αυτόν που τα προσφέρει ενώ σε αυτόν που τα δέχεται αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό.

Ο καθένας αν πραγματικά κοιτάξει με ενδιαφέρον στον εγγύς  περίγυρο θα αναγνωρίσει αυτούς τους συνανθρώπους μας. 

Δεν θα τους επισκεφθούν τις μέρες αυτές εκπρόσωποι των Αρχών και των Φορέων για να τους προσφέρουν δώρα και ευχές. Η επικαιρότητα δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτούς. Ούτε και οι ίδιοι θα επιδιώξουν να προβάλλουν τη μοναχικότητά τους.

 Η Ανάσταση  όμως έρχεται για  όλους. Και αυτοί που σηκώνουν τον δικό τους Σταυρό, δικαιούνται μερίδιο από τη θαλπωρή των ημερών.

Αυτό μπορεί να τους το προσφέρει ο καθένας μας. Ο γείτονας, ο ξεχασμένος συγγενής, ή και ο απλός γνωστός.

Ας μη τσιγκουνευτούμε αυτά τα οποία μας έχουν δοθεί πλουσιοπάροχα, την αγάπη, τον παρήγορο λόγο και την ανθρώπινη ζεστασιά.

Έτσι το Πάσχα που είναι η κατ εξοχή γιορτή της Αγάπης,  θα  ξεφύγει  από την απαισιόδοξη καθημερινότητα που επιβάλλει η ζοφερή επικαιρότητα της πρωτόγνωρης κρίσης  και θα είναι πιο ανθρώπινο και πιο χαρούμενο για όλους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος - Φιλόλογος Οι...

Δικογραφία σε βάρος ιερόσυλου που διέρρηξε παγκάρι σε Μοναστήρι της Ημαθίας

Δικογραφία σε βάρος ιερόσυλου που διέρρηξε παγκάρι σε...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε ...

Το κράτος είναι –πρέπει να είναι-  προστάτης του παιδιού και οι γονείς

Το κράτος είναι –πρέπει να είναι- προστάτης του...

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΆνθρωποι χωρίς Θεό και...

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ, ΚΑΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ;
Βεροιώτικα και Λαογραφικά  Σαν σήμερα πριν 55 χρόνια  Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Φεστιβάλ τραγουδιού  Άσπρα Φτερά  Γιώργος Καλογήρου – Μιχάλης Μαρμαράς

Βεροιώτικα και Λαογραφικά Σαν σήμερα πριν 55 χρόνια ...

Του Μάκη ΔημητράκηΦθινόπωρο του 1965. Περίοδος της...

Ημαθία: 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Παρασκευή (18/9)

Ημαθία: 4 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Παρασκευή (18/9)

Το απόγευμα της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου ο Εθνικός...

Οι υποψήφιοι στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Οι υποψήφιοι στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου...

Ενιαίο ψηφοδέλτιο υπέβαλε αίτηση για τις Εκλογές του...

Απάντηση του Απ. Βεσυρόπουλου στον Π. Σκουρλέτη για τον ΕΝΦΙΑ: Μειώσαμε 22% τον ΕΝΦΙΑ, στόχος η μείωση των φόρων και το κάνουμε πράξη

Απάντηση του Απ. Βεσυρόπουλου στον Π. Σκουρλέτη για τον...

Απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του Μάκη ΔημητράκηΦθινόπωρο του 1965. Περίοδος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/νίκης και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη συμπρωτεύουσα. Η ΔΕΘ αποτελεί ένα οικονομικό-πολιτιστικό γεγονός για όλη την Ελλάδα και πάμπολλες...

Απεβίωσε σε ηλικία 48 ετών ο Διονύσης Σωτ. Βούλγαρης. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 12μ, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Μακροχωρίου. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 11.30πμ.

ουκέτο σε καταστήματα και πρόστιμα επιβλήθηκαν και χθες στο πλαίσιο των ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.@@ads-307@@Ειδικότερα,  πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 40.669 έλεγχοι και...

Μετά από μία πρωτοφανή πανστρατιά, στην οποία συμπαρατάχθηκαν άνθρωποι της βεροιώτικης αγοράς-ελεύθεροι επαγγελματίες, εταιρείες και κοινωνικοί φορείς, επιτεύχθηκε η ανακατασκευή του ανελκυστήρα της...