Στις αρχές του έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τη χρήση σκόνης αλευροσκώληκα που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδες φως σε μια σειρά δημοφιλών τροφών. Η έγκριση επέτρεψε στους παραγωγούς τροφίμων να ενσωματώνουν έως και 4% αυτής της σκόνης σε προϊόντα όπως ψωμί, τυρί, ζυμαρικά, γλυκίσματα και κομπόστες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για πιο βιώσιμη διατροφή - με λιγότερες εκπομπές ρύπων και μεγαλύτερη εξάρτηση από εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης.
Πίσω από την απόφαση βρίσκεται μια αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία διαβεβαιώνει πως το νέο συστατικό πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας του ευρωπαϊκού μπλοκ. Η σκόνη προέρχεται από αποξηραμένες προνύμφες Tenebrio molitor, οι οποίες υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία, στη συνέχεια εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία για επιπλέον ασφάλεια και τέλος αλέθονται σε μορφή κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση. Ωστόσο, οι αρχές προειδοποιούν ότι η κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ευαισθησία στα οστρακοειδή, καθώς υπάρχουν δομικές ομοιότητες μεταξύ των πρωτεϊνών των εντόμων και εκείνων των καρκινοειδών.
Προβληματισμό προκαλεί η σιωπηρή συναίνεση της Ελλάδας στην έγκριση χρήσης πρωτεϊνών από έντομα σε τρόφιμα, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος και Ασφάλειας Νίκο Φαραντούρη να ζητά εξηγήσεις από την Κομισιόν. Εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση πρωτεϊνών από έντομα σε τρόφιμα και άλεσε την Επιτροπή να επανεξετάσει την απόφαση, ενώ ζήτησε την άμεση εφαρμογή υποχρεωτικής και ξεκάθαρης επισήμανσης στις ετικέτες όλων των τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνες από έντομα και προνύμφες.