«Το κάδρο της οικογένειας», είναι ο τίτλος του βιβλίου για παιδιά που έγραψε η Αννέζα Χρηστάκη – Τροχοπούλου και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2025, από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο», σε εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη.
Η Αγάπη, η μικρή ηρωίδα της ιστορίας, προσπαθώντας να φτιάξει το κάδρο της οικογένειάς της, ψάχνει να λύσει το μυστήριο: Τι χρειάζεται για να γίνει μια οικογένεια;
Οι περιπέτειές της στο σχολείο και στο κάμπιγκ, οδηγούν όλα τα παιδιά μαζί στην τελευταία πίστα... όπου άρχισαν να φτιάχνουν νέα κάδρα, με λεπτομέρειες και χωρίς μισόλογα.
Με χρώματα και σχήματα που να δείχνουν τις οικογένειές τους όπως στ’ αλήθεια είναι. «Όλες οι οικογένειες δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές... Όλες μα όλες, όμως, χρειάζονται ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: την αγάπη! Αυτή θέλουμε κι αυτήν έχουμε ανάγκη σε μεγάααλες δόσεις!»
Είναι σημαντικό ότι το βιβλίο μπορούν να απολαύσουν και οι κωφοί φίλοι της Αγάπης, αφού αποδίδεται και στη νοηματική γλώσσα, με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικού Φωτεινής Τατάκη. (www.kaleidoscope.gr)
«Η δουλειά μου με τα παιδιά και τους γονείς, όλα αυτά τα χρόνια, στα σχολεία που υπηρέτησα και υπηρετώ, αναδεικνύει κάθε μέρα στην πράξη, ότι η αγάπη είναι αυτή που, πάνω και πέρα απ’ όλα, μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η πραγματική αγάπη θέλει κόπο, θυσία, καλοσύνη και ενσυναίσθηση, γέλιο, κατανόηση και νοιάξιμο. Τότε πράγματι μπορούμε να έχουμε σχολεία πολυπολιτισμικά ή μη, πάντα μα πάντα όμως σχολεία συμπεριληπτικά, όπου κάθε παιδί θα νιώθει αποδοχή, εμπιστοσύνη και έδαφος για να ανθίσει», λέει η συγγραφέας.
Η Αννέζα Χρηστάκη – Τροχοπούλου, είναι δασκάλα ειδικής αγωγής, με εξειδίκευση στην εκπαίδευση κωφών-βαρήκοων παιδιών. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (M.Εd. στην εκπαίδευση κωφών/ βαρήκοων παιδιών) και στο Center for Deaf Studies του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (Diploma in Social Siences), της Μεγάλης Βρετανίας. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Βέροια και διδάσκει σε τμήμα ένταξης.
Η εικονογράφος Θέντα Μιμηλάκη , αποφοίτησε από το τμήμα ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου και ασχολήθηκε παράλληλα με τις γραφικές τέχνες, τη χαρακτική και τα πολυμέσα.
Συμμετείχε σε φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει εικαστικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εικονογραφεί παιδικά βιβλία και εξώφυλλα βιβλίων λογοτεχνίας για νέους.