Το αίτημα ομάδας πολιτών για την επανάχρηση του κτιρίου των παλιών δικαστηρίων Βέροιας και τον ανασχεδιασμό της πλατείας Ωρολογίου, συζητήθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη 14 Μαΐου 2025.
Τους 50 πολίτες που υπογράφουν το αίτημα εκπροσώπησε η αρχιτέκτων πολεοδόμος δρ. Αναστασία Πάπαρη, η οποία παρουσίασε την πρόταση αναλύοντας το σκεπτικό της εισήγησης.
Η κα Πάπαρη αφού ευχαρίστησε για τη δυνατότητα της παρουσίασης ενός σύνθετου θέματος, που αφορά το κτίριο των παλαιών δικαστηρίων και την πλατεία, μέσα από ένα συνδυασμό στρατηγικής με αλληλοϋποστηριζόμενες λειτουργίες, όπως είπε, κατέθεσε μια σειρά προτάσεων επιχειρηματολογώντας για την κάθε μία.
Συνοπτικά, πρότεινε την διεξαγωγή έρευνας - μελέτης σκοπιμότητας και καταλληλόλητας που θα περιλαμβάνει την πλατεία και το κτίριο και η οποία θα στηρίζεται σε δημόσια διαβούλευση, ενώ για το κτίριο πρότεινε προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με βάση το νόμο 44/12 του 2016, με αξιοποίηση του μητρώου των μελετητών.
Για την πλατεία Ωρολογίου πρότεινε τη διεξαγωγή διαγωνισμού αστικού σχεδιασμού με προδιαγραφές που θα προκύπτουν μετά από δημόσια διαβούλευση και εγκεκριμένες από την Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων που θα εγγυάται το βέλτιστο αποτέλεσμα με στόχο τον ολικό σχεδιασμό των παλιών δικαστηρί-ων και της πλατείας, με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με την κα Πάπαρη, οι αναγραφόμενες στη σύμβαση χρήσεις του παλιών δικαστηρίων, για εγκατάσταση του μουσείου εκπαίδευσης Χρίστου Τσολάκη, του αρχείου Μουτσόπουλου και ενός Κέντρου Τουριστικών Πληροφοριών, είναι ασύμβατες μεταξύ τους και δεν ενδείκνυται για το κτίριο. Η ίδια πρότεινε την επιστροφή του μουσείου εκπαίδευσης σε χώρο του πρώην στρατοπέδου στην Αγία Βαρβάρα, επιστροφή του αρχείου Μουτσόπουλου στο κτίριο Μπέκα και η λειτουργία κέντρου τουριστικών πληροφοριών να αντι-κατασταθεί με QR Code .
Από την πλευρά της, με βάση μια έρευνα που είχε κάνει για το ιστορικό κέντρο της Βέροιας, πρότεινε τα παλιά δικαστήρια να έχουν χρήση πολυχώρου πολιτισμού, μουσείου πόλης Βέροιας και λειτουργίας περιοδικών εκθέσεων και πινακοθήκης με έργα τοπικών ζωγράφων – εικαστικών.
Σχετικά με την πρόταση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στον τοπικό Τύπο, να χρησιμοποιηθεί το κτίριο ως πινακοθήκη Βαρλάμη, εξέφρασε την άποψη ότι η συλλογή Βαρλάμη άνω των 100 πινάκων μεγάλου μεγέθους, μπορεί να χωροθετηθεί σε κτίριο περιφερειακά της πόλης, όπου υπάρχουν κλειστά μεγάλα βιομηχανικά κτίρια επισημαίνοντας ότι οι συλλογές μοντέρνας τέχνης έχουν άλλες απαιτήσεις σε χώρο.
Βοργιαζίδης: Που συμφωνεί και που διαφωνεί
Ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, αφού ευχαρίστησε την κα Πάπαρη για τη σημαντική όπως είπε δουλειά που έχει κάνει, επανέλαβε ότι η απόφαση του 2015 δεν είναι θέσφατο και ότι θα συζητηθεί εκ νέου. Απαντώντας σε σημεία της εισήγησης Πάπαρη, ο δήμαρχος εξέφρασε καταρχάς την άποψη ότι οι χρήσεις αλλάζουν και ενημέρωσε ότι ο δήμος μέχρι σήμερα «προχώρησε σε δύο αναθέσεις των 30.000 ευρώ η κάθε μία, κάνοντας σοβαρή οικονομία σε χρήμα και χρόνο». Η πρόταση για πολυχώρο πολιτισμού τον βρήκε σύμφωνο, εκτιμώντας ότι η απόφαση του 2015, φωτογραφίζει ουσιαστικά έ-ναν τέτοιο χώρο. «Για μένα το βέλτιστο θα ήταν να υπάρχει ένας πολυχώρος που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και κάποιες εκθέσεις», πρόσθεσε.
Για την πλατεία Ωρολογίου συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το κτίριο των δικαστηρίων, αλλά και το Βήμα Απόστολου Παύλου, μια συνολική μελέτη που θα λάβει υπόψη το κυκλοφοριακό και την στάθμευση, με έναν κόμβο που θα πάρει και μέρος από την πλατεία. Όπως ανέφερε, σχεδιάζεται η παραχώρηση του 3ου δημοτικού σχολείου στη Μητρόπολη, ώστε να γίνει Κέντρο Αποστό-λου Παύλου.
Για την έκθεση Βαρλάμη, ενημέρωσε ότι του ζητήθηκε από τους ενδιαφερόμενους, προφορικά, η κατάληψη όλου του κτιρίου, αλλά προσωπικά το αρνήθηκε, αν και δεν είναι αυτός, όπως είπε, που θα πάρει την απόφαση. «Οι ακριβείς χρήσεις του κτιρίου, κάποια στιγμή θα συζητηθούν, θα μπορούσε νομί-ζω μία γωνιά να είναι αφιερωμένη στον Βαρλάμη» πρόσθεσε ο δήμαρχος, που διαφώνησε με την λειτουργία περιφερειακών κτιρίων ως μουσεία, διότι «αποτρέπουν την επισκεψημότητα μέσα στην πόλη»
Ο δήμαρχος ήταν κατηγορηματικά αρνητικός στην επιστροφή του μουσείου εκπαίδευσης στην Αγ. Βαρβάρα, για το μουσείο Μουτσόπουλου είπε ότι σε επόμενη συνεδρίαση μπορεί να συζητηθεί, για την χρήση των παλιών δικαστηρίων ως μουσείο πόλης με μία μικρή δημοτική πινακοθήκη, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να βοηθήσει.
Σοφία Γκαγκούση