Ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας, κ. Νίκος Κουτσογιάννης, συμμετείχε ως επίσημος ομιλητής στο σημαντικό συνέδριο Unseen Greece 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το συνέδριο, με επίκεντρο την ανάπτυξη των ανεξερεύνητων προορισμών της Ελλάδας, έφερε στο ίδιο τραπέζι κορυφαίους επαγγελματίες, επενδυτές, θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για το μέλλον του βιώσιμου τουρισμού.
Ο κ. Κουτσογιάννης συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Αξιοποίηση και Ανάδειξη Φυσικών Πόρων», το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Αθηνά Καστρινάκη. Στην ομιλία του, ανέπτυξε το στρατηγικό όραμα του Δήμου Νάουσας για την ανάδειξη της περιοχής ως ενός ολοκληρωμένου, ελκυστικού και καινοτόμου τουριστικού προορισμού, με πυρήνα τον εμπειρικό και θεματικό τουρισμό.
Η Νάουσα επαναπροσδιορίζει την τουριστική της ταυτότητα
Ο Δήμαρχος παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη τουριστική καμπάνια του Δήμου Νάουσας, η οποία βασίζεται στο σύνθημα «Sorry, No Beaches», μια τολμηρή και ευρηματική προσέγγιση που τονίζει τον αυθεντικό, ορεινό χαρακτήρα της περιοχής, διαφοροποιώντας την από τους παραδοσιακούς παραθαλάσσιους προορισμούς.
Αναφέρθηκε εκτενώς στον τουρισμό εμπειριών, που – όπως τόνισε – αποτελεί το μέλλον για περιοχές με πλούσιο φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο, όπως η Νάουσα. Ο κ. Κουτσογιάννης παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων που περιλαμβάνει:
· Την ανάδειξη του ορεινού όγκου του Βερμίου, των φυσικών μονοπατιών και του περιβάλλοντος πλούτου,
· Την ανάπτυξη του οινοτουρισμού και της τοπικής γαστρονομίας,
· Την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων και την αναγνώριση των πηγών του Κοπανού,
· Την ανάδειξη του ιστορικού Γυμνασίου της Μίεζας, όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Μέγα Αλέξανδρο.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά:
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό, ελκυστικό τουριστικό πακέτο, που θα προσφέρει μια βιωματική και αυθεντική εμπειρία στον επισκέπτη – πέρα από το συμβατικό μοντέλο του μαζικού τουρισμού.»
Στρατηγικές συνεργασίες και μεγάλα έργα υποδομής
Ο Δήμαρχος ανέδειξε τις συνέργειες που έχει αναπτύξει ο Δήμος Νάουσας για την ενίσχυση της τουριστικής δυναμικής της περιοχής. Ανέφερε:
· Την υπογραφή τουριστικού μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Βέροιας και το Υπουργείο Τουρισμού για τη δημιουργία του DMMO (Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού),
· Τη συνεργασία με τους Δήμους Βέροιας και Έδεσσας, καθώς και με τις Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας, για την οδική διασύνδεση των τριών χιονοδρομικών κέντρων της περιοχής – Καιμακτσαλάν, 3-5 Πηγάδια και Σέλι,
· Τη διαδικασία παραχώρησης του Ξενοδοχείου «Βέρμιον» μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε ιδιώτη επενδυτή.
Οραματικός στόχος: Η Νάουσα ως Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κουτσογιάννης τόνισε με έμφαση τον απώτερο στόχο του Δήμου: τη μετατροπή της Νάουσας και του Δήμου σε έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κόμβο.
Τέλος, τόνισε την έλευση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στην περιοχή, καθώς και τη δημιουργία της Ακαδημίας Οίνου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2026.
«Επενδύουμε στη γνώση, την καινοτομία και τη διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα. Θέλουμε η Νάουσα να γίνει ένα δυναμικό σημείο αναφοράς για την έρευνα, την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα και πέρα από αυτόν», υπογράμμισε.