Γράφει ο Αλέξανδρος Μ. Τρομπούκης

Σπάνια στην πατρίδα μας ξεχωρίζει η ζωή και το έργο Έλληνα πολίτη με μια τέτοια μοναδική προσφορά, όπως του Γεώργιου Τσαλουχίδη, του οποίου αποσπασματικά θα αναφέρω;
Ο πόντιος ευπατρίδης γεννήθηκε στις 23 Απριλίου (εορτή του Αγίου Γεωργίου) του 1931 στο Κουστοχώρι Ημαθίας.
Γαλουχημένος από τα οράματα, τις αρχές και τις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού και τις καλύτερες παρακαταθήκες και παραδόσεις της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις στην υπηρεσία της πατρίδας με ιδιαίτερη ευαισθησία στον ποντιακό Ελληνισμό .
Τα πεπραγμένα της όλης δράσης του είναι τα απαράγραπτα και αδιάψευστα στοιχεία της ανιδιοτελούς και πολύτιμης προσφοράς του.
Απόφοιτος της Σχολής Ικάρων της πολεμικής αεροπορίας και μετά την αποστρατεία του πιλότος της Ολυμπιακής αεροπορίας.
Μεγάλη η προσφορά του Γεώργιου Τσαλουχίδη ως προέδρου της πανελλήνιας ένωσης ποντίων αξιωματικών ‘’Αλέξανδρος Υψηλάντης’’.
Καταθέτω παραδειγματικά μόνον ορισμένες από τις δράσεις του.
Α. Οδησσός Ουκρανίας
1.. Μνημείο Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος.
2.. Αναστήλωση και μετατροπή της οικίας της Φιλικής Εταιρείας σε μουσείο.
3. Ανέγερση προτομών των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας Σκουφά, Τσακάλωφ και Ξάνθου στην αυλή του διατηρητέου κτιρίου.
4. Αναθηματική στήλη στο ελληνικό νεκροταφείο υπέρ των εξακοσίων αξιωματικών , υπαξιωματικών και οπλιτών πεσόντων στον πόλεμο του 1919.
Β. Κριμαία- Ρωσία
1. Δωρεά 30 δορυφορικών κεραιών με ισάριθμους αποκωδικοποιητές στους έλληνες της Κριμαίας, για να παρακολουθούν ελληνικά τηλεοπτικά προγράμματα.
2. έκδοση εφημερίδος ‘’Χερσόνησος’’.
3. Αναστήλωση μνημείων του Κριμαϊκού πολέμου 1853-1856 στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
4. Συνόδεψε τη Λάρνακα του Αγίου Λουκά στη Συμφερούπολη τον Μάιο του 2001, προσφορά του Χριστεπώνυμου πληρώματος Παιανίας Αττικής.
Γ. Εθνικός και πολιτιστικός τομέας
1. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου της Πανελλήνιας ένωσης ποντίων Αξιωματικών ‘’Αλέξανδρος Υψηλάντης’’, δεκάδες τόνοι τροφίμων, γραφικών ειδών, φαρμάκων ειδών ένδυσης και κλινοσκεπασμάτων συγκεντρώθηκαν, μεταφέρθηκαν και διανεμήθηκαν σε ομογενείς μας στο εξωτερικό.
2. Εκατοντάδες Ουκρανόπαιδα και Ελληνόπαιδα του εξωτερικού φιλοξενήθηκαν, με δαπάνες της Ένωσης, σε κατασκηνώσεις της χώρας μας.
3. Ενισχύθηκαν οικονομικά : Ποντιακοί σύλλογοι, σεισμοπαθείς της Αττικής, Ιερά Μητρόπολη Καμερούν της Αφρικής.
4. Ανέγερση περικαλλούς μνημείου του Αρχιστρατήγου Δημητρίου Υψηλάντη, αδελφού του Αλεξάνδρου, στην Πέτρα Βοιωτίας.
Δ. Προσφορά έργου σε άλλες περιοχές της υφηλίου
1. Αποστολή εκκλησιαστικού υλικού στην Ιερά Μητρόπολη της Λιβύης
2. Αναστήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο της Αιγύπτου και ενίσχυσή του με 11.000 ευρώ.
3. Μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μαζί με τους ‘’Άρχοντες Οφφικιάλιους’’ του Θρόνου, επίσκεψη και χρηματοδότηση του ‘’Ζωγράφειου’’ Λυκείου, του ‘’Ζαππείου ‘’ Λυκείου και της μεγάλης του Γένους Πατριαρχικής Σχολής.
Ε. Διακρίσεις
1. Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης ποντίων Αξιωματικών ‘’Αλέξανδρος Υψηλάντης’’ και ύπατος πρόεδρος της ένωσης συμμάχων πολεμιστών μακεδονικού μετώπου 1916-1918, κ. Γεώργιος Τσαλουχίδης έτυχε πολλαπλών τιμών και τιμητικών διακρίσεων από ομογενειακούς συλλόγους, εκκλησιαστικούς οργανισμούς και κρατικούς φορείς ανά την υφήλιο και αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής των πανεπιστημίων Γεωργίας, Αρμενίας, Ουκρανίας για τη σπάνια και οικουμενική του προσφορά και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
2. Συνέβαλε στην αναστήλωση μνημείων πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών και προσωπικοτήτων στην Αλβανία, Σκόπια, Ρουμανία, Κριμαία και Ρωσία.
Στ. Η προσφορά του Γεώργιου Τσαλουχίδη ως ύπατου προέδρου της ένωσης συμμάχων πολεμιστών μακεδονικού μετώπου 1916-1918. Κάθε χρόνο, μέχρι πρόσφατα, συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις κάθε Σεπτέμβριο, στα διασυμμαχικά Νεκροταφεία , στη Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Πολύκαστρο.
Ζ. Επίλογος
Ο υπερήλικας σήμερα Γεώργιος Τσαλουχίδης δεν έπαψε ποτέ να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα αφιλοκερδώς και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επιταγές της ελληνικής κληρονομιάς . Ζει στην Αθήνα και πρόσφατα απέστειλε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγιπ Ερντογαν ανοικτή επιστολή προκειμένου να του επιτραπεί ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στον Πόντο στη γη των πατέρων του. Δεν έλαβε απάντηση στο αίτημά του…





