Τοξικοεξάρτηση. Γράφει ο ψυχίατρος Γιώργος Ορ. Σιδηρόπουλος

Τοξικοεξάρτηση. Γράφει ο ψυχίατρος Γιώργος Ορ. Σιδηρόπουλος

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που προκύπτει από την εξάρτηση κάποιου μέλους τους στην χρήση τοξικών ουσιών.

Οι συνηθέστερες ψυχοδραστικές ουσίες που οδηγούν στην εξάρτηση, είναι τα κατασταλτικά, τα διεγερτικά, τα ψευδαισθησιογόνα και οι ινδική κάναβις.

Στον πίνακα των ουσιών αυτών θα προσθέσουμε και τις κοινωνικώς αποδεκτές ουσίες νικοτίνη και αλκοόλ, η επικινδυνότητα των οποίων δεν είναι άμεση, είναι όμως το ίδιο σοβαρή και δυστυχώς αναπόφευκτη.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην τάση κάποιων ανθρώπων να οδηγούνται στην εξάρτηση, μπορούν να καταταχθούν σε τρεις κατηγορίες:

1. Βιολογικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με το γενετικό προφίλ των ατόμων.

2. Προσωπικότητα, όπως αυτή αναπτύσσεται με βάση την υπόσταση του ατόμου και τον χαρακτήρα του.

3. Κοινωνικοί παράμετροι στους οποίους περιλαμβάνεται η συνάφεια και η προκύπτουσα συναναστροφή, το σχολείο και η οικογένεια.

Στους κοινωνικούς παράγοντες πρέπει να περιλάβουμε και τη διαθεσιμότητα των ουσιών, την ευκολία δηλαδή με την οποία κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με την τοξική ουσία.

Στοιχεία τα οποία πρέπει να κινητοποιήσουν την οικογένεια και να την κάνουν να εγρηγορεί προς τη σωστή κατεύθυνση για την λήψη μέτρων πρόληψης είναι μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

Χαμηλή αυτοπειθαρχία και αυτοεκτίμηση, ανεπαρκείς κοινωνικές δεξιότητες, παρορμητικότητα, επιθετικότητα, διαπίστωση σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης και ιδίως εμφανής ή λανθάνουσες ψυχιατρικές διαταραχές.

Σημαντική συμμετοχή στην εκτροπή έχει όπως ήδη αναφέραμε, η οικογένεια. Εκεί, κάποιοι κανόνες και κάποιες συμπεριφορές και κυρίως η απουσία κοινής στάσης των γονέων δρουν αρνητικά στον προστατευτικό χαρακτήρα της οικογένειας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το παράδειγμα προς αποφυγή, τους απορριπτικούς αλλά και τους υπερπροστατευτικούς γονείς.

Οι στρεβλές και ελλιπείς κοινωνικές αντιδράσεις, έχουν τη δική τους ευθύνη στην γιγαντιαία ανάπτυξη του προβλήματος εξάρτησης. Εξίσου υπεύθυνη πρέπει να θεωρηθεί και η επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική σε κανόνες προστασίας από την εξάρτηση εμφανίζουν οι δράσεις των κέντρων πρόληψης. Η συνεργασία των  κέντρων αυτών με τους κοινωνικούς φορείς που έχουν λόγο στο θέμα «ενημέρωση» δίνει τα δικά της αποτελέσματα.

Τον κυριότερο όμως ρόλο καλείται να τον αναλάβει η οικογένεια, η δομή της οποίας (ηθικές αξίες, διαπροσωπικές σχέσεις) μπορούν πιο εύκολα να επαναπροσδιοριστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες του Δήμου Νάουσας στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Nάουσας με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Οι εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες του Δήμου...

Η επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Ανάδειξη προβλημάτων και εύρεση λύσεων σε αυτά λόγω πανδημίας  COVID-19 μέσω Τηλεδιάσκεψης

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ...

Στις 14/04/2021 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του...

Ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν Rapid Test στη συνοικία του Προμηθέα

Ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν Rapid Test στη συνοικία του...

Με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών ...

Δωρεάν Rapid Test στον οικισμό Μέσης Δήμου Βέροιας

Δωρεάν Rapid Test στον οικισμό Μέσης Δήμου Βέροιας

Δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου...

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον απερχόμενο Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, Διονύση Κούγκα

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον απερχόμενο Διευθυντή...

Την Παρασκευή 16-04-2021 ο Διευθυντής της Διεύθυνσης...

Με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, συναντήθηκε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας

Με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων...

Συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών...

‘Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γ. Μούρνος

‘Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γ....

Απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γεωρ. Μούρνος....

Πάσχα 2021 - Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: Ανοικτές εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα - Ανάσταση στις 21:00 στο προαύλιο

Πάσχα 2021 - Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: Ανοικτές...

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών ο Δημήτριος Γεωρ. Μούρνος. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία της Βέροιας. Ηταν πατέρας τεσσάρων παιδιών και διακρινόταν για τον πράο χαρακτήρα του. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα...

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΔΙΣ) συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και αποφάσισε το άνοιγμα των ιερών ναών κατά τη διάρκεια...

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...