Πολιτιστικές δράσεις και προβολές. Του Τάσου Βασιάδη

Πολιτιστικές δράσεις και προβολές. Του Τάσου Βασιάδη

Στα πλαίσια της γενικότερης ενημέρωσης που επιχειρείται από τον τοπικό τύπο για το πλούσιο πολιτιστικό γίγνεσθαι του καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή μας, δημοσιεύονται και επαινετικά σχόλια για τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται.

Ειδικές αναφορές επιφυλάσσονται στα αποκαλούμενα βλαχοχώρια του Βερμίου Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά  που αποτελούν καταφύγια δροσιάς  κατά την διάρκεια της θερμής καλοκαιρινής περιόδου.

Μεταφέρεται δε πολλές φορές κατ υπερβολή, ο σχολιασμός περί αντιπαλότητας η ανταγωνισμού, στις πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσονται. 

Αυτός ο σχολιασμός δεν ανταποκρίνεται την πραγματικότητα. 

Ενδεχομένως θα μπορούσαν οι παράλληλες δράσεις να χαρακτηριστούν ως άμιλλα των τοπικών κοινωνιών.  

Αυτές  όμως οι δραστηριότητες προγραμματίζονται και ανακοινώνονται έγκαιρα. Αναπτύσσονται δε σε συνεργασία και κατόπιν επικοινωνίας κατά τρόπο, ώστε οι σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν και γενικότερο ενδιαφέρον, να υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία, ώστε να μη συμπίπτουν και να μη αποδυναμώνονται. 

Ειδικότερα εις ότι αφορά τους Φορείς που  δραστηριοποιούνται στα πλαίσια των κοινωνιών του Σελίου, του Ξηρολιβάδου και της Κουμαριάς, με τις δράσεις τους αναδεικνύουν τις τοπικές παραδόσεις των χωριών τους, οι οποίες   λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μη  συμπίπτουν. 

Το γεγονός ότι κάποιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς χρόνους έχουν παρόμοιο  περιεχόμενο, δεν αποτελεί στοιχείο αντιπαλότητας αλλά  πολιτιστικής  επικοινωνίας και ανταλλαγής, με κοινό όφελος για τις βλαχόφωνες κοινωνίες του Βερμίου αλλά και του πολιτιστικού γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής.

Η δημόσια επισήμανση της όποιας επώνυμης συνεισφοράς, προφανώς και εντάσσεται στην ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα, ως καθοριστικού για την επιτυχία των δραστηριοτήτων.  Η προσωπικές όμως επισημάνσεις  στους δημοσιογραφικούς σχολιασμούς δεν μεταφέρουν τα ακριβή χαρακτηριστικά των  δράσεων που αναπτύσσονται.

Πίσω από κάθε προγραμματισμό και κάθε εκδήλωση δραστηριοποιείται ένας ολόκληρος κόσμος, από τις εκάστοτε Διοικήσεις των Φορέων και τους  παράγοντες του τόπου, μέχρι τους χορηγούς και τα μέλη των κοινωνιών που συμμετέχουν  αφιλοκερδώς στις προσπάθειες.  

Ειδικότερα για την κοινωνία του Ξηρολιβάδου που στερείται αυτοτελούς αυτοδιοικητικού προσώπου, επισημαίνεται ότι  το σύνολο των κατοίκων συσπειρώνεται γύρω από τον Πολιτιστικό Όμιλο του χωριού που ιδρύθηκε το 1965 και έκτοτε ανελλιπώς με τις κατά καιρούς Διοικήσεις του,  διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής.

Τελικά είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι παρά τις δυσχερέστατες συνθήκες που επικρατούν λόγω της σοβούσας οικονομικής κρίσης, οι Φορείς των τοπικών κοινωνιών αναδεικνύονται σε  κιβωτούς  πολιτισμού και κοινωνικής σύσφιξης. 

Αυτή η επισήμανση αποτελεί και το αισιόδοξο μήνυμα της εποχής,  όπως το εκπέμπουν τα βλαχοχώρια του Βερμίου  και το αφήνουν να  σμίξει με τον γενικότερο απόηχο της πολιτιστικής επικαιρότητας της ευρύτερης περιοχής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την ήττα γνώρισε ο Ζαφειράκης ( 28-29) από την Δράμα.

Την ήττα γνώρισε ο Ζαφειράκης ( 28-29) από την Δράμα.

Την ήττα με 28-29 γνώρισε στο γήπεδό του από την Δράμα ο...

Διαδικτυακή ημερίδα από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας με θέμα την γενοκτονία του Πόντου και την διεθνή αναγνώρισή της

Διαδικτυακή ημερίδα από την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας με...

Την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 στις 6:00 μ.μ., η Εύξεινος Λέσχη...

Ένα δημιουργικό απόγευμα με ψυχοκινητικά παιχνίδια και δρομικές ασκήσεις για τα παιδιά της Μ.Α.μ.Α (Εικόνες)

Ένα δημιουργικό απόγευμα με ψυχοκινητικά παιχνίδια...

Ο Αλέξανδρος Καραϊωσήφ ,(ιδρυτής του Α.Σ ΑμεΑ Βέροιας...

«Δίνω σήμερα αίμα για το αδικοχαμένο αίμα των προγόνων μου» - Αιμοδοσία από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

«Δίνω σήμερα αίμα για το αδικοχαμένο αίμα των προγόνων...

Η  Εύξεινος  Λέσχη  Βέροιας   καλεί  τα  μέλη  και  ...

Το 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας δίνει αίμα... δίνει ζωή!

Το 5ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας δίνει αίμα... δίνει ζωή!

Για όλους τους ανθρώπους το αίμα είναι πολύτιμο . Για...

Παρατείνεται η έκθεση με έργα του Γιώργη Μπαδόλα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας

Παρατείνεται η έκθεση με έργα του Γιώργη Μπαδόλα στην...

Παρατείνεται, μέχρι την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021,  η...

Εθελοντική αιμοδοσία σε Τρίκαλα και Νησί

Εθελοντική αιμοδοσία σε Τρίκαλα και Νησί

Την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 και ώρα 9:00 – 13:00 ο Σύλλογος...

Έρευνα για την επανασύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας - Αφορά  το ενδιαφέρον για την πολιτική, τη σχέση των νέων με τους θεσμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση

Έρευνα για την επανασύσταση των Τοπικών Συμβουλίων...

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας όπου επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την εμφάνιση του ιού COVID 19 στη Βέροια και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βέροιας , η ΚΕΠΑ...

Με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής,  πατινάδες και χορούς θα γιορτάσει η Νάουσα την Τσικνοπέμπτη«Ταυτότητά μας,  η Παράδοση»Στην Πλατεία Καρατάσου στις 19:00Ένα παραδοσιακό γλέντι με πατινάδες, χορούς και...

Το Σωματείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιστό στο ραντεβού του συμμετέχει και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των καταστημάτων της πόλης."Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το...

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου του Νέου Πολιούχου Βεροίας επί τη...