Πολιτιστικές δράσεις και προβολές. Του Τάσου Βασιάδη

Πολιτιστικές δράσεις και προβολές. Του Τάσου Βασιάδη

Στα πλαίσια της γενικότερης ενημέρωσης που επιχειρείται από τον τοπικό τύπο για το πλούσιο πολιτιστικό γίγνεσθαι του καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή μας, δημοσιεύονται και επαινετικά σχόλια για τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται.

Ειδικές αναφορές επιφυλάσσονται στα αποκαλούμενα βλαχοχώρια του Βερμίου Σέλι, Ξηρολίβαδο και Κουμαριά  που αποτελούν καταφύγια δροσιάς  κατά την διάρκεια της θερμής καλοκαιρινής περιόδου.

Μεταφέρεται δε πολλές φορές κατ υπερβολή, ο σχολιασμός περί αντιπαλότητας η ανταγωνισμού, στις πολιτιστικές δράσεις που αναπτύσσονται. 

Αυτός ο σχολιασμός δεν ανταποκρίνεται την πραγματικότητα. 

Ενδεχομένως θα μπορούσαν οι παράλληλες δράσεις να χαρακτηριστούν ως άμιλλα των τοπικών κοινωνιών.  

Αυτές  όμως οι δραστηριότητες προγραμματίζονται και ανακοινώνονται έγκαιρα. Αναπτύσσονται δε σε συνεργασία και κατόπιν επικοινωνίας κατά τρόπο, ώστε οι σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν και γενικότερο ενδιαφέρον, να υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία, ώστε να μη συμπίπτουν και να μη αποδυναμώνονται. 

Ειδικότερα εις ότι αφορά τους Φορείς που  δραστηριοποιούνται στα πλαίσια των κοινωνιών του Σελίου, του Ξηρολιβάδου και της Κουμαριάς, με τις δράσεις τους αναδεικνύουν τις τοπικές παραδόσεις των χωριών τους, οι οποίες   λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μη  συμπίπτουν. 

Το γεγονός ότι κάποιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς χρόνους έχουν παρόμοιο  περιεχόμενο, δεν αποτελεί στοιχείο αντιπαλότητας αλλά  πολιτιστικής  επικοινωνίας και ανταλλαγής, με κοινό όφελος για τις βλαχόφωνες κοινωνίες του Βερμίου αλλά και του πολιτιστικού γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής.

Η δημόσια επισήμανση της όποιας επώνυμης συνεισφοράς, προφανώς και εντάσσεται στην ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα, ως καθοριστικού για την επιτυχία των δραστηριοτήτων.  Η προσωπικές όμως επισημάνσεις  στους δημοσιογραφικούς σχολιασμούς δεν μεταφέρουν τα ακριβή χαρακτηριστικά των  δράσεων που αναπτύσσονται.

Πίσω από κάθε προγραμματισμό και κάθε εκδήλωση δραστηριοποιείται ένας ολόκληρος κόσμος, από τις εκάστοτε Διοικήσεις των Φορέων και τους  παράγοντες του τόπου, μέχρι τους χορηγούς και τα μέλη των κοινωνιών που συμμετέχουν  αφιλοκερδώς στις προσπάθειες.  

Ειδικότερα για την κοινωνία του Ξηρολιβάδου που στερείται αυτοτελούς αυτοδιοικητικού προσώπου, επισημαίνεται ότι  το σύνολο των κατοίκων συσπειρώνεται γύρω από τον Πολιτιστικό Όμιλο του χωριού που ιδρύθηκε το 1965 και έκτοτε ανελλιπώς με τις κατά καιρούς Διοικήσεις του,  διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής.

Τελικά είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι παρά τις δυσχερέστατες συνθήκες που επικρατούν λόγω της σοβούσας οικονομικής κρίσης, οι Φορείς των τοπικών κοινωνιών αναδεικνύονται σε  κιβωτούς  πολιτισμού και κοινωνικής σύσφιξης. 

Αυτή η επισήμανση αποτελεί και το αισιόδοξο μήνυμα της εποχής,  όπως το εκπέμπουν τα βλαχοχώρια του Βερμίου  και το αφήνουν να  σμίξει με τον γενικότερο απόηχο της πολιτιστικής επικαιρότητας της ευρύτερης περιοχής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...