Χρειάζεται θαρραλέα απόφαση: Πεζοδρόμηση της Βέροιας. Του Ιωάννη Σαφαρίκα

Χρειάζεται θαρραλέα απόφαση: Πεζοδρόμηση της Βέροιας. Του Ιωάννη Σαφαρίκα

Τις τελευταίες μέρες ήρθε και πάλι στο φως της επικαιρότητας το κυκλοφοριακό ζήτημα της Βέροιας και οι ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να κατανεμηθεί καλύτερα και να περιοριστεί ο φόρτος στο κέντρο της πόλης.

Ως πολίτης αυτής της πόλης στην οποία μεγάλωσα και δραστηριοποιούμε επαγγελματικά, έχω κάθε λόγο να ενδιαφέρομαι όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Στον ορίζοντα αυτόν που η Βέροια ως ένα οικιστικό συγκρότημα και ως κοινωνία που θέλει να αναπτύσσει κάθε μορφής δράσεις, πρέπει να πλησιάσει αρχικά και να συμβαδίζει μετέπειτα, με τις ευρωπαϊκές τάσεις και εξελίξεις.

Αυτό το λέω με αφορμή την προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, της καταλληλότερης επιλογής-πρότασης κυκλοφοριακών αλλαγών στον κεντρικό ιστό της Βέροιας. Αν θα πρέπει να γίνει μονοδρόμηση με άνοδο ή κάθοδο η Μητροπόλεως, αν θα πρέπει να μονοδρομηθεί ή να παραμείνει αμφίδρομη η Βενιζέλου κ.λ.π.

Αυτές είναι «επιδερμικές» λύσεις εν έτει 2014.

Η Βέροια χρειάζεται θαρραλέες προτάσεις και αποφάσεις. Αποφάσεις που θα την φέρουν πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτα διαφορετικό από την ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ του κεντρικού οικιστικού ιστού της πόλης. Φυσικά βασική προϋπόθεση είναι η δημιουργία υποδομών, που είναι η κατασκευή δύο μεγάλων πάρκινγκ στις εισόδους της Βέροιας. Όλοι οι άλλοι παράμετροι που προκύπτουν από μια τέτοια απόφαση, είναι προς συζήτηση, με λύσεις εφαρμόσιμες.

Η Βέροια χρειάζεται ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό με έργα που θα επηρεάσουν και την κουλτούρα και τις αρνητικές συνήθειες των ίδιων των πολιτών της.

Είχα την τύχη να επισκεφθώ αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Εκεί που πριν δεκαετίες είχαν τα δικά τους οικιστικά «ζητήματα». Κι όμως πήραν ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ και έβγαλαν τα αυτοκίνητα από το κέντρο. Είχαν έναν στρατηγικό σχεδιασμό που έλυνε πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός σύνδεσμος της πόλης με τον υπαίθριο χώρο.

Έτσι έκαναν ελκυστικές πόλεις…Και τέτοια μπορεί να γίνει και η Βέροια που διαθέτει ιστορικές περιοχές, πολιτιστική και πνευματική παράδοση, γεωγραφική θέση και φυσικό κάλλος.

Ιωάννης Σαφαρίκας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας: Δεν ψηφίστηκε η μακροχρόνια μίσθωση των 3-5 Πηγαδιών - Κινδυνεύει να μείνει κλειστό για πρώτη φορά, το χιονοδρομικό Κέντρο;

Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας: Δεν ψηφίστηκε η...

Δεν ψηφίστηκε το θέμα της μακροχρόνιας μίσθωσης των 3-5...

Ο γερανός της Τροχαίας Βέροιας στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα

Ο γερανός της Τροχαίας Βέροιας στην πλημμυρισμένη...

Στην πλημμυρισμένη πόλης της Καρδίτσας βρέθηκε το...

Πέντε νέα κρούσματα στην Ημαθία

Πέντε νέα κρούσματα στην Ημαθία

Πέντε τα νέα κρούσματα στην Ημαθία,  εκ των οποίων 2...

800 νέες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων! - Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.:  Η αποστολή μας αναγνωρίζεται και ο αγώνας μας δικαιώνεται

800 νέες προσλήψεις συνοριακών φυλάκων! - Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.: Η...

Για πολλά χρόνια οι συνοριακοί φύλακες στη χώρα μας...

Επαναληπτικός ψεκασμός στην Ν. Νικομήδεια για την αντιμετώπιση των κουνουπιών το βράδυ της Τετάρτης

Επαναληπτικός ψεκασμός στην Ν. Νικομήδεια για την...

Ανακοινώνεται από το Δήμο Βεροίας ότι θα...

Δήμος Νάουσας: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Π.Ε. Καρδίτσας

Δήμος Νάουσας: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για...

Ο Δήμος Νάουσας και το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας...

Οριστικοποίηση Εγγραφών στο ΙΕΚ Βέροιας

Οριστικοποίηση Εγγραφών στο ΙΕΚ Βέροιας

Παρακαλούνται οι επιτυχόντες των ηλεκτρονικών...

"Έπεσαν" οι υπογραφές για 22 επενδυτικά έργα με...

Ολοκληρώνεται πλέον η διαδικασία υπογραφής των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Δεν ψηφίστηκε το θέμα της μακροχρόνιας μίσθωσης των 3-5 Πηγαδιών, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Κατά της εισήγησης ψήφισε ο ‘Κοινός Τόπος’, η ΛΑΣ...

Ολοκληρώνεται πλέον η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων με τους Τελικούς Δικαιούχους που εντάχθηκαν στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER, κατά την 1η Πρόσκληση για έργα Ιδιωτικού χαρακτήρα. 22 επενδυτικά έργα, με...

Απεβίωσε σε ηλικία 48 ετών ο Διονύσης Σωτ. Βούλγαρης. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 12μ, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Μακροχωρίου. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 11.30πμ.

ουκέτο σε καταστήματα και πρόστιμα επιβλήθηκαν και χθες στο πλαίσιο των ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.@@ads-307@@Ειδικότερα,  πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 40.669 έλεγχοι και...