Την αντίθεσή τους για τον ΕΝΦΙΑ εξέφρασαν Δημοτικό Συμβούλιο και Φορείς στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας

Την αντίθεσή τους για τον ΕΝΦΙΑ εξέφρασαν Δημοτικό Συμβούλιο και Φορείς στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας

Με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Δημαρχείου Βέροιας η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ΕΝΦΙΑ μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδη. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Σώματος κ. Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου μ’ ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι μέσα από την ενότητα μακριά από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, μπορούμε να βάλουμε φράγμα σε μια καταστροφική πολιτική που εξάντλησε τα περιθώρια ανοχής και αντοχής του ελληνικού λαού. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Μαζευτήκαμε απόψε εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια σε ένα άδικο και αντιδημοκρατικό μέτρο που εφαρμόζεται στο πλαίσιο μιας παράλογης και αδιέξοδης πολιτικής.Μιας πολιτικής που στο επίκεντρό της έχει αριθμούς και δείκτες και όχι τον άνθρωπο. Αριθμοί που συνδέονται με στόχους που δεν εξυπηρετούν καμιά αναπτυξιακή στρατηγική.Όλα αυτά τα χρόνια του μνημονιακού παραλογισμού έχουμε βιώσει οριζόντια μέτρα και τυφλές περικοπές μισθών και συντάξεων, υπερβολική φορολόγηση, περικοπές σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέτρα που εξαθλίωσαν την ελληνική κοινωνία, οδήγησαν σε μαζική μετανάστευση νέων επιστημόνων ελέω ανεργίας, έπνιξαν κάθε αναπτυξιακή προοπτική και εμπέδωσαν ένα κλίμα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας για το μέλλον, δημιουργώντας μια δραματική πραγματικότητα σχεδόν για κάθε συμπολίτη μας. Η τελευταία πράξη αυτού του οικονομικού και κοινωνικού δράματος ονομάζεται Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο γνωστός δυστυχώς σε όλους μας, ΕΝΦΙΑ. Ένας φόρος άδικος που έρχεται ουσιαστικά να καθιερώσει και να μονιμοποιήσει το λεγόμενο «χαράτσι» που μέχρι πρότινος πληρώναμε μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. ως έκτακτη εισφορά. Πρόκειται ουσιαστικά για «ποινικοποίηση» της ιδιοκτησίας, που όπως κάθε οριζόντιο μέτρο πλήττει κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες όπως τους ανέργους και ευρύτερα τη μεσαία τάξη. 

Έτσι, αντί να εστιάζει στη συλλογή χρημάτων πρωτίστως από όσους έχουν αποδεδειγμένη οικονομική δυνατότητα, η ανεξαιρέτως χρέωση της κατοχής ιδιοκτησίας βάζει ουσιαστικά στο στόχαστρο μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα αλλά και τους κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου. 

Ίσως να μη μαζευόμασταν σήμερα εδώ για τον ΕΝΦΙΑ αν προηγουμένως δεν είχαν προηγηθεί οι περικοπές των μισθών, η γιγάντωση της ανεργίας και η θεαματική αύξηση του φόρου εισοδήματος. Ο ΕΝΦΙΑ είναι δυστυχώς το κερασάκι στην τούρτα. Συνεπώς, προτείνουμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με ένα κοινωνικά δικαιότερο μέτρο φορολόγησης της ιδιοκτησίας προσανατολισμένο περισσότερο στους έχοντες και στην απαλλαγή των βαρών από τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες.  Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:•Κατάργηση της φορολόγησης της πρώτης κατοικίας•Απαλλαγή των μικρό-καλλιεργειτών από τη φορολόγηση γης •Φορολόγηση μόνο για όσους κατέχουν μεγάλη ιδιοκτησία •Πάγωμα των υποχρεώσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν”.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων

Εκ μέρους της «Δύναμης Πολιτών» και του κ. Καραπαναγιωτίδη, χαιρέτισε το συλλαλητήριο, ο δημοτικός σύμβουλος Ζήσης Πατσίκας λέγοντας τα εξής:  “Ο άδικος και παράλογος φόρος που ακούει στο όνομα ΕΝΦΙΑ, καταρχήν πλήττει ευθέως όχι μόνο την αξία αλλά και την ίδια την έννοια της ιδιοκτησίας, ρίχνει πιο βαθιά στην ύφεση την αγορά ακινήτων και τον κατασκευαστικό κλάδο από τον οποίο ζουν, ή μάλλον καλύτερα ζούσαν, χιλιάδες οικογένειες.Όμως, αυτό που πρέπει να τονίσουμε και είναι εξίσου σημαντικό, είναι το ηθικό μέρος. Επειδή λίγο – πολύ όλοι είχαμε ένα σπιτάκι, ένα χωραφάκι του παππού και της γιαγιάς, που σήμερα δεν έχει καμία απολύτως εμπορική αξία, πόσω μάλλον επενδυτική αποδοτικότητα, καλούμαστε σήμερα να πληρώσουμε φόρο ακόμα και για τις μνήμες, τα βιώματά μας.  Η Ελληνική Οικογένεια είναι ήδη υπερφορολογημένη. Δεν αντέχει άλλο.  Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με ομοφωνία και ομοψυχία, να παλέψουμε ώστε να αρθεί αυτός ο άδικος φόρος από τις πλάτες των Ελλήνων”.

Εκ μέρους της παράταξής του ο κ. Παπαγιάννης είπε μεταξύ άλλων: “Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Να αναρωτηθούμε όλοι γιατί βρισκόμαστε σήμερα εδώ και πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο. Μας έφεραν άλλοι; Ηταν το ριζικό μας; Τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και τα μνημόνια δεν έγιναν ξαφνικά, έχουν ονοματεπώνυμο. Πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα ποιοι ψήφισαν τον ΕΝΦΙΑ. Στις πρόσφατες εκλογές κάποιοι άνθρωποι ψήφισαν αυτούς που στήριξαν τα μνημόνια, εμείς όμως σας κοιτάμε στα μάτια, δεν μας στήριξε κανένας, ήμασταν και είμαστε ανεξάρτητοι. Λέγοντας λοιπόν όχι στον ΕΝΦΙΑ πρέπει να πούμε όχι σ’ αυτούς που τον ψήφισαν κατά τα άλλα είναι αυτονόητο ότι αυτός ο νόμος  πρέπει να καταργηθεί”.

Ο κ. Μπέκης τόνισε ότι “Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπου στα τελευταία πέντε χρόνια έγινε μια απίστευτη συρρίκνωση  κοινωνικού και οικονομικού χρόνου αφού πήγαμε 5 δεκαετίες πίσω. Τις αιτίες και τους αίτιους τους ξέρουμε όλοι”. Αναφέρθηκε στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, στα λουκέτα των καταστημάτων στις μειώσεις μισθών και συντάξεων σε επίπεδα εξαθλίωσης, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στους απασχολήσιμους , αναλώσιμους πλέον εργαζόμενους, στη διάλυση του συστήματος παιδείας και υγείας καθώς και της δημόσιας περιουσίας. «Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε και ξεχείλισε το ποτήρι της οργής αφού έκανε όλους τους ιδιοκτήτες ενοικιαστές, άσχετα από το αν αποδίδουν ή όχι τα μέτρα, άσχετα από τις θυσίες που έκανε κάποιος για να έχει ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του. Ο ΕΝΦΙΑ παραπέμπει τόσο στο φόρο αρρωτριόντων ζώων της εποχής Τρικούπη. Ο φόρος αυτός πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα. Όσο τους ανεχόμαστε τόσο θα αυξάνονται οι φόροι. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς…».

Με τη διαπίστωση – παράπονο της απουσίας του κόσμου από μια σημαντική συγκέντρωση ξεκίνησε το λόγο του ο κ. Αντ. Μαρκούλης τονίζοντας ότι η απαξίωση των πολιτών έναντι των πολιτικών, του αφαιρεί την διάθεση να αντισταθεί στις μνημονιακές πολιτικές. Κι αυτή η διάθεση πηγάζει από την συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών που άλλοτε υποδέχονται τους επιβολείς των μνημονίων σε συγκεντρώσεις (βλέπε επίσκεψη Κουκουλόπουλου) κι άλλοτε εμφανίζονται ως διοργανωτές εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στη σειρά των κυβερνητικών επιλογών και μέτρων που οδήγησαν στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, τη χώρα σε οικονομική κατάρρευση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε τέλμα. “Ο ΕΝΦΙΑ δεν λαμβάνει υπόψιν του την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου και πολλοί θα οδηγηθούν στη δήμευση. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που έχουν το ηθικό πλεονέκτημα να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής με  επίκεντρο τον άνθρωπο και την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών. Θεωρώ επιβεβλημένη την συμπόρευση αυτών των δυνάμεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις” εκτίμησε.

Ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μελιόπουλος χαιρέτισε τον κόσμο που παραβρέθηκε δηλώνοντα την αντίσταση και ανυπακοή στην επιβολή ενός ακόμα στυγνού και άδικου φόρου και θύμισε την πρόταση που έγινε από την ΛΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο για την συγκεκριμένη εκδήλωση. Έδωσε επίσης το πολιτικό στίγμα της παράταξής του ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και στους κεφαλαιούχους οι οποίοι όλο και πλουτίζουν, όπως τόνισε, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά γίνονται όλο και φτωχότερα. “Ο ΕΝΦΙΑ λοιπόν αποτελεί ένα ακόμα χαράτσι που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα αναγκάζοντας μικροϊδιοκτήτες να πουλήσουν το σπίτι τους ή το χωράφι τους ενώ ταυτόχρονα φοροαπαλλάσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες με τις τεράστιες περιουσίες. Επέρριψε και ευθύνες στους περιφερειάρχες και δημάρχους «που στήριξαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου» και ως ΛΑΣ τόνισε ότι απαιτούν από την κυβέρνηση και την Διοίκηση των Δήμων την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη πλήρη απαλλαγή φόρων της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας, την κατάργηση φόρων στο πετρέλαιο, του ΦΠΑ σε είδη ευρείας κατανάλωσης και αγροτικών εφοδίων, τη διαγραφή και την ….. χρεών για ανέργους, φτωχούς, μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ και κατάργηση κατασχέσεων.

Εκπρόσωποι φορέων

Εκ μέρους φορέων και κομμάτων χαιρέτισαν την συγκέντρωση από το ΜΛΚΚΕ ο κ. Γιάννης Μελιόπουλος, από την Ανταρσία η κ. Αρβανιτάκη, από τον Σύριζα ο κ. Χαμπίδης, από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ημαθίας ο κ. Γκογκίδης, από την ΕΛΜΕ ο κ. Μόσχος, από το Σύλλογο Δασκάλων ο κ. Χατζησάββας, από το Ανθρώπινο Δυναμικό ο κ. Καλπάκης, από το Δίκτυο Δράσης Φορέων η κ. Τουτουντζίδου, από το Σωματείο Υπαλλήλων Δήμων ο κ. Δεληγκάρος, από τους Εργαζόμενους του Νοσοκομείου Βέροιας ο κ. Κωνσταντινόπουλος και από την Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας ο κ. Δ. Τσιάνος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Τηλ. Χατζηαθανασίου διαβάζοντας το ψήφισμα της συγκέντρωσης το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμοδοσία του Νοσοκομείου, στο 1ο Κ.Α.Π.Η. Βέροιας, λόγω ανάγκης και μεγάλης έλλειψης αίματος

Αιμοδοσία του Νοσοκομείου, στο 1ο Κ.Α.Π.Η. Βέροιας, λόγω...

18-11-2020 εκτελούνται αιμοληψίες στο 1ο Κ.Α.Π.Η. Βέροιας...

Το 5ο Λύκειο συμμετέχει στην υλοποίηση των εικονικών  δραστηριοτήτων κινητικότητας στο πλαίσιο του Erasmus+KA2

Το 5ο Λύκειο συμμετέχει στην υλοποίηση των εικονικών ...

Με επιτυχία και ενεργό συμμετοχή των μαθητριών...

Επιμελητήριο Ημαθίας: Ενημέρωση για την Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας

Επιμελητήριο Ημαθίας: Ενημέρωση για την Ρύθμιση...

 Το Επιμελητήριο Ημαθίας διοργανώνει ενημερωτική...

Στο καινοτόμο ηλεκτρονικό «εργαλείο»  myKEPlive εντάχθηκε ο Δήμος Νάουσας

Στο καινοτόμο ηλεκτρονικό «εργαλείο» myKEPlive εντάχθηκε...

Ένα ακόμα ηλεκτρονικό «εργαλείο» εξυπηρέτησης...

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις βαθιές και αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για το σύνολο της κοινωνίας από την πανδημία του κορονοϊού».

Φρόσω Καρασαρλίδου: «Η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται...

Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας...

Μέτωπο Περιφερειάρχη και Υπουργού Προστασίας του Πολίτη  για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

Μέτωπο Περιφερειάρχη και Υπουργού Προστασίας του...

- Χρυσοχοΐδης: Με αυστηρότερους ελέγχους κυρίως σε...

Δήμος Βέροιας: Δωρεάν rapid test αύριο Πέμπτη στο ΕΑΚ Μακροχωρίου - Από τις 10:00 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι

Δήμος Βέροιας: Δωρεάν rapid test αύριο Πέμπτη στο ΕΑΚ...

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και για...

Δήλωση του Δημάρχου Νάουσας για την χθεσινή σύσκεψη με Χρυσοχοίδη

Δήλωση του Δημάρχου Νάουσας για την χθεσινή σύσκεψη με...

Για τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και για την ορθότερη εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο Νομό Ημαθίας, ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με το κλιμάκιο των Κινητών Ομάδων Υγείας Ημαθίας...

-Το κύκλωμα «περνούσε» τους πελάτες με τα «μαϊμού» έγγραφα από την Κρυσταλλοπηγή-Εκπρ. Μεταναστών στον ΑΚΟΥ 99.6: Όποιος πειράξει αυτό που έχουμε χτίσει θα μας βρει μπροστά του!» Το κλείσιμο του συνοριακού...

Θλίψη προκάλεσε στην οικογένεια του δικηγορικού συλλόγου, αλλά και της ευρύτερης ημαθιώτικης κοινωνίας, η είδηση της απώλειας του συνταξιούχου δικηγόρου Ισαάκ(Σάκη) Σιδηρόπουλου σε ηλικία 75 ετών. Ο Σάκης...

Από τα πρώτα χρόνια που η πόλη μας απέκτησε το προνόμιο της κυκλοφορίας τοπικών εφημερίδων, αγαπητοί φίλοι, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή κατέλαβε θέση μεγάλου ενδιαφέροντος...