Ντ. Μπλέτσιας προς αγρότες και κτηνοτρόφους: Συνεννοηθείτε και οργανωθείτε με συνέπεια και συνέχεια

Ντ. Μπλέτσιας προς αγρότες και κτηνοτρόφους: Συνεννοηθείτε και οργανωθείτε με συνέπεια και συνέχεια

Ενημερωτική ημερίδα η οποία διαφώτισε για τη νέα ΚΑΠ, αγρότες και κτηνοτρόφους, διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου στη Στέγη οι Νέοι Αγρότες Βέροιας και το Σωματείο Αιγοπροβατοτρόφων με τη στήριξη του Δήμου. Τις βασικές εισηγήσεις έκαναν ο κ. Ντίνος Μπλέτσιας και η Δασολόγος κ. Δήμητρα Χαλκιά. Παρών ήταν και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ημαθίας Κώστας Γιοβανόπουλος. Η ημερίδα ξεκίνησε με μια σύντομη τοποθέτηση του Δημάρχου Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη ο οποίος εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει και το Δήμο και περιορίστηκε στην επιθυμία του να ενημερωθεί και ο ίδιος. Εκ μέρους των Νέων Αγροτών ο Πρόεδρος Δημήτρης Τσιάνος ευχαρίστησε τον κόσμο που παραβρέθηκε αλλά και τους εκπροσώπους διαφόρων αγροτικών ενώσεων από όλη την Ελλάδα που ήταν εκεί, ενημέρωσε για την πρόσφατη διαβούλευση με το Υπουργείο και τις επισκέψεις τους στην Αθήνα με σκοπό να ζητήσουν να πληρώνονται στο ακέραιο τα στρέμματα που καλλιεργούν και τα αιγοπρόβατα που  εκτρέφουν, καθότι τα σενάρια του υπουργείου ήταν πολύ ωραιοποιημένα, όπως είπε, σε σχέση με την πραγματικότητα. 

Ο πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Στ. Κύρτσιος μίλησε για την εξισωτική, για τις ενέργειες που έκαναν ώστε να έχουν μια σωστή ενημέρωση και την απόφασή τους να συνδράμουν στην ημερίδα. Αναφέρθηκε στο φαινόμενο της μεγαλύτερης επιδότησης πολύ περισσότερο αυτών που δεν κάνουν κατά κύριο επάγγελμα το αγροτικό ή την κτηνοτροφία παρά  των πραγματικών παραγωγών που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό. Επίσης επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τα βοσκοτόπια, ανέλυσε τον τρόπο δομής τους και μίλησε για τη σύγχυση που επικρατεί επ’ αυτού. 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρώτος εισηγητής κ. Μπλέτσιας ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ενισχύσεις. Με τον δικό του «θεσσαλικό» τρόπο, απλά και πρακτικά εξήγησε αναλυτικά τι πρέπει να πάρουν οι αγρότες και πώς το δικαιούνται. 

Απευθυνόμενος στους παραγωγούς της αίθουσας ο κ. Μπλέτσιας έδωσε και ενδιαφέρονται στοιχεία για τη γεωργία στην Ελλάδα βάζοντάς τους και σε προβληματισμούς σχετικά με την πορεία του επαγγέλματός τους. Όπως είπε:

-Μήπως έχουμε χάσει τον προσανατολισμό και αντί να κοιτάμε τι θα κάνουμε με το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου που είναι ο κτηνοτρόφος και ο γεωργός στεκόμαστε στο αν θα πάρουμε επιδότηση 10 ευρώ το στρέμμα;

-Οι νέοι αγρότες θα πάρουν 25% παραπάνω από τους διπλανούς τους.

-Κανένας δεν μπορεί να παίρνει την ενίσχυσή του για όλα τα χωράφια αν αφήνει πάνω από το 50% της γης του ακαλλιέργητο.

-Δεν παίρνουν ενισχύσεις, εταιρίες που δεν έχουν ως κύριο σκοπό τη γεωργία. Αν είσαι εταιρία για να μπορείς να πάρεις επιδότηση πρέπει να έχει το 1/3 του τζίρου σου από επιδοτήσεις.

-Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 5% του εισοδήματός τους από επιδοτήσεις – Δεν θα κριθούν αυτοί που παίρνουν επιδότηση πάνω από 3.500 το χρόνο.

-Όσοι παίρνουν επιδότηση φέτος μέχρι 1500 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση να ξανακάνουν ΟΣΔΕ μέχρι να ξαναλλάξουν οι εκτάσεις τους.

-Ότι έχει δηλωθεί πέρσι ότι είναι βοσκότοπος δεν μπορεί να αλλάξει τη χρήση του.

-Όταν έχει κάποιος πάνω από 100 στρεμ., η κύρια καλλιέργεια δεν μπορεί να είναι πάνω από 75% ενώ κάτω από τα 100 στρεμ., δεν υπάρχει όριο.

-Όταν έχετε πάνω από 150 στρεμ. πρέπει υποχρεωτικά να αφήσετε 5% χώρο για «διαιώνιση» μικρών ζώων (λαγοί, αλεπούδες κ.λ.π.)

-Οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις δεν μπορούν να τροποποιηθούν πριν από το 2017.

-Τα ροδάκινα, μόνο για χυμό, θα πάρουν συνδεδεμένη περίπου 20 ευρώ το στρέμμα.

-Οσον αφορά τα προγράμματα, δίνεται ιδιαιτέρως βάρος φέτος σ’ όλη την Ευρώπη για σύσταση Ομάδων Παραγωγών που θα έχουν και σχέση με τους προμηθευτές ή τις εταιρίες διανομής και τις εμπορικές αλυσίδες, θα επιδοτηθούν οι συμβουλευτικές υπηρεσίες.

-Το 26% του συνόλου των Ελλήνων αγροτών παίρνουν επιδότηση κάτω από 500 ευρώ. Το 20% κάτω από 1250. Το 56% παίρνουν λιγότερο από 2000 ευρώ. Αυτή είναι η ελληνική γεωργία.

-90 άτομα σ’ όλη την Ελλάδα παίρνουν πάνω από 500.000 ευρώ

-Στο 28% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα, το κόστος είναι κόστος ενέργειας. Πληρώνουμε την ακριβότερη ενέργεια του πλανήτη. Την τελευταία τριετία διπλασίασαν την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Το 38% του κόστους είναι ζωοτροφές και τις πληρώνετε ακριβότερα απ’ όλους στον κόσμο. Ποιόν να ανταγωνιστείτε;

-Το 51% έχει κάτω από 20 στρεμ. στην Ελλάδα.

-Το 26% έχει κάτω από 50 στρεμ. και μόλις το 0,2% πάνω από 1000 στρεμ αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

-Η ποιότητα στην αγορά έρχεται δεύτερη. Το πρώτο είναι η συνέχεια και συνέπεια. Η επιλογή που είναι μονόδρομος πλέον, είναι να συνεννοηθείτε  και να οργανωθείτε. Έχουμε το καλύτερο μέρος στον πλανήτη κι εσείς τι κάνετε; Βουλευτήκαμε λίγα χρόνια, ο.κ.! Αλλά τέλος αυτά, πρέπει να δούμε τι παράγουμε και τι πουλάμε. Δεν είναι αντίπαλός μας ο βιομήχανος. Η Βέροια και η Λάρισα έχουν στην Ελλάδα 36-37 συσκευαστήρια και ψυγεία. Να συνεννοηθούμε και να πάμε σε μόνιμη σχέση. Προτείνω όλοι μαζί τώρα! Και πρέπει να κάνουμε μαζικά συμβόλαια. Ή οργανώνεστε τώρα ξεχνώντας πόσα θα πάρετε ή αλλιώς… (και βγάζει κάτω απ’ το τραπέζι ένα σχοινί – θηλιά απαγχονισμού). Αποφασίστε το τώρα.

Βοσκήσιμες γαίες 

Η δασολόγος κ. Δ. Χαλκιά, πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και νυν εργαζόμενη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με χρόνια εμπειρία στο θέμα αναφέρθηκε στον ορισμό βοσκήσιμες γαίες όπως είναι ο σωστός και όχι βοσκότοποι και τόνισε ότι εάν δεν υπάρχει σωστό σύστημα αναγνώρισης βοσκοτεμαχίων δεν στρώνει η χώρα. Έκανε λόγο επίσης για σύγχυση περί ιδιοκτησιακού ενώ όπως είπε οι έλεγχοι του 2011 και 2012 έφεραν στη χώρα μας 620.000 .000 ευρώ πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης υπογράμμισε ότι οι Δήμοι έπρεπε από καιρό να έχουν τους χάρτες γης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι όμως που δεν έχει γίνει ακόμα, και έτσι η Ενωση (πύλη) ψηφιοθετεί όπως θέλει. Γι’ αυτό, είπε, ο κτηνοτρόφος πρέπει να ξέρει αν αυτό που του δώσανε είναι επιλέξιμο και πληρώνεται αυτά που αντιστοιχούν στα δικαιώματά του. 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις, διευκρινίσεις και διάλογο μεταξύ του κοινού και των εισηγητών για θέματα που τους αφορούν.  

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στιγμές συγκίνησης στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων 1940 – 1941, στην Πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας

Στιγμές συγκίνησης στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου...

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της...

Ερώτηση Καρασαρλίδου για συμψηφισμό των εργοσήμων αγροτών με ασφαλιστικές εισφορές

Ερώτηση Καρασαρλίδου για συμψηφισμό των εργοσήμων...

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου προς...

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Πετροπόλεμος μεταξύ μεταναστών και Ρομά στη Δομή Φιλοξενίας

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Πετροπόλεμος μεταξύ μεταναστών...

Επεισόδια ξέσπασαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας μεταξύ...

Νιφετοί στο κατάστρωμα (σκόρπιες σκέψεις σε σκόρπιες λέξεις)

Νιφετοί στο κατάστρωμα (σκόρπιες σκέψεις σε σκόρπιες...

Της Νανάς Παπαϊωάννου Ο άνθρωπος κορυφαία αξία,...

Συνελήφθη εγκληματική ομάδα με λεία 495.485 ευρώ!

Συνελήφθη εγκληματική ομάδα με λεία 495.485 ευρώ!...

Μια ιδιαίτερα… δραστήρια σπείρα που διέπραττε...

Σύλληψη 51χρονου για καλλιέργεια και μικροποσότητα κάνναβης από αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας Βέροιας

Σύλληψη 51χρονου για καλλιέργεια και μικροποσότητα...

Συνελήφθη χθες (18 Οκτωβρίου) το μεσημέρι σε περιοχή...

Πέρα απ΄την σκιά   του στίγματος...

Πέρα απ΄την σκιά του στίγματος...

Εάν σε μια παρέα αναφέρεις ότι πάσχεις από ζαχαρώδη...

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΓΕΡΘΗΤΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ ΕΓΕΡΘΗΤΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στις 8/10/2019 το απόγευμα δεχθήκαμε μια κλήση από την Πρωτοβουλία για το Παιδί στην περιοχή της αστυνομίας για ένα σκυλί σοβαρά τραυματισμένο. Μεταφέρθηκε από εθελοντές στο κτηνιατρείο του κ. Χατζησαλάτα, όπου...

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ήρθε η είδηση της απώλειας μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ημαθίας. Ο γιατρός, δημοσιογράφος, ποιητής, συγγραφέας και πολιτικός, αλλά πάνω απ' όλα Άνθρωπος, Ορέστης...

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...