Ποιοι και γιατί εξέθεσαν τον Τάσο Καραμπατζό;

Ποιοι και γιατί εξέθεσαν τον Τάσο Καραμπατζό;

Πραγματικά αισθάνθηκα άσχημα στην πρόσφατη επτάωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας. Το οποίο από κυρίαρχο πολιτικό όργανο της εκκλησίας του δήμου μετατράπηκε σε αίθουσα ειδικού δικαστηρίου, με δεκάδες ερωτήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δυσνόητα νομικιστικές ή λογιστικές, που όχι μόνο δεν διαφώτισαν, αλλά ουσιαστικά αποπροσανατόλισαν τον μέσο πολίτη.

Επί της ουσίας τώρα. Είναι βέβαιο ότι η ανάληψη του "Καλλικρατικού" δήμου, επί δημαρχίας Τάσου Καραμπατζού, η παράταξη του οποίου ήταν η μόνη που πάλεψε για τη συνένωση των τριών δήμων του τόπου μας, την ίδια στιγμή που οι άλλες λαΐκιζαν, την περίοδο της επιβολής του μνημονίου άλλαξε δραματικά προς το χειρότερο την οικονομική κατάσταση του δήμου. Με μειωμένη τους ΚΑΠ κατά 40%, με ανύπαρκτη ΣΑΤΑ, με μη αναπληρώσεις μονίμων υπαλλήλων, με πρόσθεση βαρών και υποχρεώσεων, χωρίς αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όχι μόνο στον δήμο Νάουσας φυσικά, αλλά στους δήμους όλης της χώρας. Από εκεί και πέρα όμως. Τα λάθη που έγιναν στην διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων από την πλευρά των πολιτικών υφισταμένων-συνεργατών του τ. δημάρχου ήταν πολλά, επιφέροντας σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις στο σύνολο των δημοτών.

Δεν μπορεί η ΤΑΒ να μην έχει κλείσει ισολογισμούς 3 ετών, να μην έχει ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές, να μην έχει καταβάλει τις φορολογικές της υποχρεώσεις. Δεν μπορεί η ΚΕΠΑΠ να λειτουργεί με μπακαλοτέφτερα, να έχει ιδιωτικούς καταθετικούς λογαριασμούς διαχείρισης και να οφείλει άνω των 500.000 ευρώ στο δημόσιο, από μη απόδοση φόρου μισθωτών εργασιών, ο οποίος όμως παρακρατήθηκε κανονικά από τους εργαζομένους της, ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος κ.α. Δεν γίνεται να χρωστάνε οι δημοτικές αυτές επιχειρήσεις και στης... Μιχαλούς και αναφέρομαι στους προμηθευτές της, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά ετών! Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι της ΚΕΠΑΠ να μην πληρώθηκαν για το τελευταίο τρίμηνο της λειτουργίας της και να βρίσκονται στα δικαστήρια με τον δήμο για τα αυτονόητα, να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, όταν η δημοτική αρχή θεσμοθετούσε, παχυλές αντιμισθίες για τον πρόεδρο της, σε περίοδο έντονης κρίσης και μνημονίου. Δεν μπορεί το κολυμβητήριο να είχε παθητικό 250.000 ευρώ ετησίως, επειδή δεν υπήρξε πρόβλεψη για την ενεργειακή αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ εκείνη την περίοδο (π.χ. φωτοβολταϊκά) που θα έκαναν σημαντική οικονομία σε ρεύμα και πετρέλαιο.

Τα ίδια έγιναν και στην περίπτωση του Πολιτιστικού Κέντρου της Βέτλανς, όπου η υφιστάμενη και πληρωμένη από το ΕΣΠΑ ηλεκτρογεννήτρια, στον υπόγειο χώρο του παλιού εργοστασίου, αφέθηκε στην τύχη της και εκλάπησαν τα ηλεκτρονικά της μέρη, όπως είχαμε αναδείξει σε σχετικό ρεπορτάζ της εποχής.

Δεν μπορεί να ρήμαξε  το πολιτιστικό κέντρο της Σχολής Αριστοτέλη. Κάποιοι έχουν ευθύνη γι' αυτό. Κάποιοι πολιτικοί υφιστάμενοι εξέθεσαν τον τέως δήμαρχο. Ο οποίος μπορεί να ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τα λάθη και τις παραλείψεις της 12χρονης θητείας του και όπως και ο ίδιος λέει είναι όπως ο καθαρός ουρανός, με το πόθεν έσχες του να το αποδεικνύει (προσωπικά το πιστεύω), αλλά κάποιοι πρέπει να απολογηθούν για τα σημαντικά χρέη που μετακυλίονται όχι φυσικά στους συνεργάτες του, αλλά στους δημότες. Κάποιοι πρέπει να μιλήσουν και να ζητήσουν συγνώμη γιατί εξέθεσαν τον πολιτικό τους προϊστάμενο με τις αστοχίες και τους ερασιτεχνισμούς τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος δεν έχει τη μεγάλη ευθύνη για την επιλογή τους.

Είναι προφανές ότι το "μπαλάκι" πέφτει από εδώ και πέρα στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, η οποία θα ασκήσει και τον διαχειριστικό έλεγχο. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι υπήρξαν και συνεργάτες του Τάσου Καραμπατζού, όπως ο Γιώργος Ηλίας, ο Μανώλης Βαδόλας, ο Παύλος Αδαμίδης και αρκετοί άλλοι, που πραγματικά δούλεψαν και προσέφεραν σημαντικό έργο στον δήμο. Όπως και ο γενικός γραμματέας του δήμου, ο Γιώργος Αδαμίδης. Από εκεί και πέρα όμως υπήρξαν και αρκετοί που δεν δικαίωσαν το καθήκον που ανέλαβαν. Οφείλουν τώρα να απολογηθούν γι' αυτό. Καλές οι πολιτικές ευθύνες, αλλά η... λυπητερή, δηλαδή τα χρέη θα μετακυλιστούν στις πλάτες των δημοτών. Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν και άλλες, πέραν των πολιτικών, ευθύνες, για τα όσα διαδραματίστηκαν λοιπόν, ζημιώνοντας τον δήμο Νάουσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποβολή Δηλώσεων ζημιάς από χαλάζι

Υποβολή Δηλώσεων ζημιάς από χαλάζι

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα από τον ΕΟΔΥ

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα από τον ΕΟΔΥ

Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid θα πραγματοποιηθούν αυτήν...

Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια - Έχασε την μάχη με τη ζωή και ο 18χρονος συνεπιβάτης της μηχανής

Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια - Έχασε την μάχη με τη ζωή και...

Tην 16η Ιουνίου 2021 και ώρα 13.50΄περίπου, στην Αλεξάνδρεια...

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου Βεροίας

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου...

ην Κυριακή της Πεντηκοστής 20 Ιουνίου το πρωί ο...

Νικόλας Καρανικόλας: Κανένα σενάριο για κλείσιμο του Νοσοκομείου δεν ευσταθεί. Μοναδικός δρόμος είναι η ενίσχυση του Νοσοκομείου Νάουσας και η θωράκιση της δημόσιας υγείας

Νικόλας Καρανικόλας: Κανένα σενάριο για κλείσιμο του...

Ακολουθεί δήλωση  του Δημάρχου Νάουσας αναφορικά με...

Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του Σπανού στον οικισμό Πανοράματος στον Δήμο Βέροιας

Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς...

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΧΜΟΥΤ ΔΡΑΜΑΛΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ...

Υπάρχουν πληροφορίες ότι κι άλλα πολυάριθμα οθωμανικά...

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Γράφει οΘωμάςΓαβριηλίδηςΠΕΡΑΣΤΙΚΕ,ΑΛΛΑΞΕΔΡΟΜΟ…1....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, στις 17:30 μ.μ. θα γίνει η κηδεία του Ιωάννη Χασιώτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Βέροιας. 

Συνελήφθη χθες (14 Ιουνίου 2021) το απόγευμα σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι...

 Με  δύο συγκεντρώσεις  στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία -συνδικάτα και εργατικά κέντρα της χώρας., συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις της Βέροιας,...

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι σύγχρονες κοινωνίες καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά ένα...