Βασίλης Παπαδόπουλος: Θέλουμε συμμάχους και συνεργάτες τους πολίτες για μια καθαρή πόλη

Βασίλης Παπαδόπουλος: Θέλουμε συμμάχους και συνεργάτες τους πολίτες για μια καθαρή πόλη

Τα απορρίμματα αποτελούν το κύριο πρόβλημα αλλά τον βασικό όγκο εργασίας της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας. Και λέμε πρόβλημα διότι τα σκουπίδια καθημερινά κατακλύζουν τους κάδους και σε πολλές περιπτώσεις τα συναντάμε και στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα αρνητικό, τόσο στην αισθητική της πόλης όσο και στη δημόσια υγεία.

Η αποκομιδή τους αποτελεί πονοκέφαλο για την αρμόδια υπηρεσία κι αυτό, διότι δεν υπάρχει συνεργασία και κατανόηση – σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο – από την πλευρά των πολιτών. «Ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει και δεν ανταποκρίνεται όσο πρέπει στα δεδομένα. Εμείς ενημερώνουμε πολύ συχνά με όποια μέσα έχουμε, αλλά δυστυχώς είμαστε ένας λαός που μέσα στο σπίτι μας είμαστε πεντακάθαροι αλλά έξω από αυτό σχεδόν αδιαφορούμε» μας είπε ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Παπαδόπουλος με τον οποίο μιλήσαμε για το θέμα αυτό εν’ όψει και των εορτών.

«Εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό με τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης σε θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης και η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πολύ σημαντική. Δεν κάνουν όμως το ίδιο και οι γονείς. Κι αυτό πρέπει να το μεταφέρουν τα παιδιά στο σπίτι και να γίνει καθημερινή συνήθεια όλων μας, όλων των νοικοκυριών. Εάν τα νοικοκυριά δεν προσαρμοστούν δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ο Δήμος στο πλαίσιο της ανάπλασης έβαλε καινούργια καλάθια στους δρόμους, αλλά δυστυχώς οι φωτογραφίες που μας στέλνουν οι πολίτες δείχνουν μία απαράδεκτη εικόνα. Ο κόσμος τα προσπερνάει και πετάει παραδίπλα τα σκουπίδια. Κάνοντας μια βόλτα χθες Δευτέρα στην πόλη με την υπηρεσία, είδαμε χαρτοκιβώτια παντού, κλαδιά πεταμένα από το Σαβ/κο και ένα σωρό σακούλες. Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες πως δεν πρέπει να κατεβάζουν σκουπίδια το Σαβ/κο που δεν περνούν απορριμματοφόρα» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Επισήμανε μάλιστα ότι εν’ όψει των εορτών που θα συγκεντρωθούν πολλές χάρτινες συσκευασίες από τα μαγαζιά, αυτές θα πρέπει να είναι διπλωμένες πριν μπουν στους κάδους για ευνόητους λόγους. «Αυτό θα πρέπει οι επαγγελματίες της Αγορά να το προσέξουν ιδιαίτερα σε πρώτη φάση, κι εμείς ως Δήμος θα φροντίσουμε να βάλουμε εν’ όψει των εορτών, κατ’ εξαίρεση, κάποια επιπλέον δρομολόγια αποκομιδής για να κρατήσουμε καθαρή την πόλη».

Στην ευαισθησία και την κατανόηση των πολιτών και των καταστηματαρχών απευθύνεται ο Δήμος κατά την περίοδο των εορτών, ώστε να μπορούν όλοι να χαρούν την πόλη, χωρίς δυσάρεστες οσμές και εικόνες στα πεζοδρόμια, στους δρόμους και στους πεζόδρομους.

«Όντως, υπάρχει μια αδυναμία του Δήμου, λόγω των περικοπών και των ελλείψεων προσωπικού, να βρίσκεται πάντα και παντού σε όλο το Δήμο, άρα θέλουμε τη συμμετοχή του κόσμου, ακόμα και στον τρόπο που θα μεταφέρει τα απορρίμματά του στον κάδο. Πρέπει να είναι καλά κλεισμένα σε σακούλα κι όχι ανοιχτά ή σε χαρτοκιβώτια από τα οποία σκορπάνε γύρω από τους κάδους. Ο κάδος προστατεύεται μόνο απ’ αυτόν που τον χρησιμοποιεί» προσθέτει ο αντιδήμαρχος εκτιμώντας ότι δεν φτάσαμε ακόμα σ’ ένα καλό επίπεδο ως προς αυτό. «Υπάρχει ένας κόσμος ευαισθητοποιημένος αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Όσο παράξενο και να σας φαίνεται υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πετάνε τις σακούλες από τα μπαλκόνια στοχεύοντας τον κλειστό κάδο».

Όσον αφορά τα πρόστιμα, αυτά, εάν εντοπιστεί κάποιος πολίτης να λειτουργεί ανεπίτρεπτα, και υπάρχουν και μπαίνουν αλλά δεν μπορεί πλέον να γίνει έλεγχος μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Εάν ο κόσμος δεν δείξει την ελάχιστη, έστω, προσοχή, δεν μπορεί να διαφυλαχτεί η πόλη ως προς την καθαριότητά της.

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία είναι η διασταύρωση Καρακωστή-Εδέσσης όπου πάντα οι κάδοι είναι γεμάτοι και το πεζοδρόμιο γίνεται αδιάβατο πολλές φορές από πεταμένα σκουπίδια, συσκευασίες, μικροαντικείμενα κ.ά.

Σχολιάζοντας ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι στο σημείο αυτό υπάρχουν πάντα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά στους κάδους παρά τα μέτρα που πήρε ο Δήμος, με αποτέλεσμα να αφήνει η γειτονιά και τα γύρω μαγαζιά τα σκουπίδια με όποιον τρόπο τους βολεύει.

«Λες και το κάνουν επίτηδες, μέχρι και αυτό φτάνουμε να σκεφτούμε. Τα έχουμε εντοπισμένα. Πρέπει ο κόσμος να συνεργαστεί και καθήκον του κάθε πολίτη είναι να κρατάει τη γειτονιά του καθαρή. Υπάρχει επίσης κι ένα μεγάλο πρόβλημα με τους ρακοσυλλέκτες, πολύ συγκεκριμένοι, που ψάχνουν τους κάδους, ανακατεύουν τους μπλε με τους πράσινους με αποτέλεσμα να έχουμε απαράδεκτες εικόνες. Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στην Αστυνομία και υπάρχει συνεχής κινητοποίηση» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος ζητώντας επιμόνως συνεργασία και συμμαχία με τους πολίτες, δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες ξεκινάει και η ανακύκλωση του γυαλιού.

Εν κατακλείδι αυτό που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι δημότες είναι να κατεβάζουν τα σκουπίδια τους με προσοχή, κλεισμένα καλά σε σακούλες, τα χαρτόνια να διπλώνονται καλά μειώνοντας τον όγκο τους, και τα Σαβ/κα να κρατάμε τα απορρίμματα στα μπαλκόνια μας για να διευκολύνουμε την υπηρεσία.

Όσο για τα ογκώδη αντικείμενα (συσκευές, μικροέπιπλα και μικροαντικείμενα) θα πρέπει να ενημερώνουμε την υπηρεσία καθαριότητας στο τηλ. 2331350634 ή 2331350595 η οποία σε μία το πολύ σε δύο ημέρες θα περάσει από το σπίτι να τα πάρει, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο θα πρέπει να αποφεύγεται το κρέμασμα σακούλας με φαγητό στα χερούλια του κάδου διότι αυτή γίνεται βορά των αδέσποτων και σκορπίζεται γύρω από τον κάδο, προκαλώντας δυσάρεστες καταστάσεις.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με «κόκκινο» προς το άγνωστο!

Με «κόκκινο» προς το άγνωστο!

Η πορεία του νομού μας προς το «κόκκινο» ήταν...

Πολιτική και… πρασσονουρές! *Του Πάρη Παπακανάκη

Πολιτική και… πρασσονουρές! *Του Πάρη Παπακανάκη

Ο Σεπτέμβρης, από την καθιέρωση επισκέψεων των...

ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ! *του Ιωάννη  Βελέντζας  Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ! *του Ιωάννη Βελέντζας Διπλ....

Μετά από 15 χρόνια συνδικαλιστικής περιήγησης, 24 χρόνια...

ΑΡΧΙΣΕ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

ΑΡΧΙΣΕ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ...

 Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος - φιλόλογοςΟ Μήνας...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Παρασκευής (17/9/2021) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Παρασκευής (17/9/2021) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το νέο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το νέο πρόγραμμα...

Σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, αναρτήθηκαν στον...

Άγγελος Τόλκας για το λοκντάουν στην Ημαθία: «Η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει εξηγήσεις»

Άγγελος Τόλκας για το λοκντάουν στην Ημαθία: «Η...

Ενόψει του λοκντάουν στην Ημαθία ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ –...

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ… του Γιάννη Ναζλίδη

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ… του Γιάννη Ναζλίδη

Στο κέντρο  της  πλατείας μόνος!Γύρω μουΤα ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού που ιστορικά πραγματοποιήθηκε δύο φορές.Σύμφωνα με την παράδοση ρο 326 η μητέρα του αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ελένη, πήγε...

Στην υπογραφή της σύμβασης «Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες τουριστικής προβολής της πόλης της Βέροιας» προχώρησαν την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, παρουσία του Δημάρχου Βέροιας κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, ο ...

Βγήκε και επίσημα η απόφαση για την λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Στην απόφαση που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, αναφέρεται τι προβλέπεται για μάσκες, self test για μαθητές και...

Σήμερα το ξημέρωμα άγνωστοι δηλητηρίασαν ( βρέθηκαν και σχετικές φόλες) 4 σκυλιά και μια γάτα που βρίσκονταν στην πάνω γειτονιά του Σελίου.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σελίου, Γιώργο Φαρσαρώτο, αμέσως...