Βασίλης Παπαδόπουλος: Θέλουμε συμμάχους και συνεργάτες τους πολίτες για μια καθαρή πόλη

Βασίλης Παπαδόπουλος: Θέλουμε συμμάχους και συνεργάτες τους πολίτες για μια καθαρή πόλη

Τα απορρίμματα αποτελούν το κύριο πρόβλημα αλλά τον βασικό όγκο εργασίας της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας. Και λέμε πρόβλημα διότι τα σκουπίδια καθημερινά κατακλύζουν τους κάδους και σε πολλές περιπτώσεις τα συναντάμε και στα πεζοδρόμια με αποτέλεσμα αρνητικό, τόσο στην αισθητική της πόλης όσο και στη δημόσια υγεία.

Η αποκομιδή τους αποτελεί πονοκέφαλο για την αρμόδια υπηρεσία κι αυτό, διότι δεν υπάρχει συνεργασία και κατανόηση – σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο – από την πλευρά των πολιτών. «Ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει και δεν ανταποκρίνεται όσο πρέπει στα δεδομένα. Εμείς ενημερώνουμε πολύ συχνά με όποια μέσα έχουμε, αλλά δυστυχώς είμαστε ένας λαός που μέσα στο σπίτι μας είμαστε πεντακάθαροι αλλά έξω από αυτό σχεδόν αδιαφορούμε» μας είπε ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Παπαδόπουλος με τον οποίο μιλήσαμε για το θέμα αυτό εν’ όψει και των εορτών.

«Εμείς έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό με τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης σε θέματα καθαριότητας και ανακύκλωσης και η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πολύ σημαντική. Δεν κάνουν όμως το ίδιο και οι γονείς. Κι αυτό πρέπει να το μεταφέρουν τα παιδιά στο σπίτι και να γίνει καθημερινή συνήθεια όλων μας, όλων των νοικοκυριών. Εάν τα νοικοκυριά δεν προσαρμοστούν δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ο Δήμος στο πλαίσιο της ανάπλασης έβαλε καινούργια καλάθια στους δρόμους, αλλά δυστυχώς οι φωτογραφίες που μας στέλνουν οι πολίτες δείχνουν μία απαράδεκτη εικόνα. Ο κόσμος τα προσπερνάει και πετάει παραδίπλα τα σκουπίδια. Κάνοντας μια βόλτα χθες Δευτέρα στην πόλη με την υπηρεσία, είδαμε χαρτοκιβώτια παντού, κλαδιά πεταμένα από το Σαβ/κο και ένα σωρό σακούλες. Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες πως δεν πρέπει να κατεβάζουν σκουπίδια το Σαβ/κο που δεν περνούν απορριμματοφόρα» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Επισήμανε μάλιστα ότι εν’ όψει των εορτών που θα συγκεντρωθούν πολλές χάρτινες συσκευασίες από τα μαγαζιά, αυτές θα πρέπει να είναι διπλωμένες πριν μπουν στους κάδους για ευνόητους λόγους. «Αυτό θα πρέπει οι επαγγελματίες της Αγορά να το προσέξουν ιδιαίτερα σε πρώτη φάση, κι εμείς ως Δήμος θα φροντίσουμε να βάλουμε εν’ όψει των εορτών, κατ’ εξαίρεση, κάποια επιπλέον δρομολόγια αποκομιδής για να κρατήσουμε καθαρή την πόλη».

Στην ευαισθησία και την κατανόηση των πολιτών και των καταστηματαρχών απευθύνεται ο Δήμος κατά την περίοδο των εορτών, ώστε να μπορούν όλοι να χαρούν την πόλη, χωρίς δυσάρεστες οσμές και εικόνες στα πεζοδρόμια, στους δρόμους και στους πεζόδρομους.

«Όντως, υπάρχει μια αδυναμία του Δήμου, λόγω των περικοπών και των ελλείψεων προσωπικού, να βρίσκεται πάντα και παντού σε όλο το Δήμο, άρα θέλουμε τη συμμετοχή του κόσμου, ακόμα και στον τρόπο που θα μεταφέρει τα απορρίμματά του στον κάδο. Πρέπει να είναι καλά κλεισμένα σε σακούλα κι όχι ανοιχτά ή σε χαρτοκιβώτια από τα οποία σκορπάνε γύρω από τους κάδους. Ο κάδος προστατεύεται μόνο απ’ αυτόν που τον χρησιμοποιεί» προσθέτει ο αντιδήμαρχος εκτιμώντας ότι δεν φτάσαμε ακόμα σ’ ένα καλό επίπεδο ως προς αυτό. «Υπάρχει ένας κόσμος ευαισθητοποιημένος αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Όσο παράξενο και να σας φαίνεται υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πετάνε τις σακούλες από τα μπαλκόνια στοχεύοντας τον κλειστό κάδο».

Όσον αφορά τα πρόστιμα, αυτά, εάν εντοπιστεί κάποιος πολίτης να λειτουργεί ανεπίτρεπτα, και υπάρχουν και μπαίνουν αλλά δεν μπορεί πλέον να γίνει έλεγχος μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Εάν ο κόσμος δεν δείξει την ελάχιστη, έστω, προσοχή, δεν μπορεί να διαφυλαχτεί η πόλη ως προς την καθαριότητά της.

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία είναι η διασταύρωση Καρακωστή-Εδέσσης όπου πάντα οι κάδοι είναι γεμάτοι και το πεζοδρόμιο γίνεται αδιάβατο πολλές φορές από πεταμένα σκουπίδια, συσκευασίες, μικροαντικείμενα κ.ά.

Σχολιάζοντας ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι στο σημείο αυτό υπάρχουν πάντα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά στους κάδους παρά τα μέτρα που πήρε ο Δήμος, με αποτέλεσμα να αφήνει η γειτονιά και τα γύρω μαγαζιά τα σκουπίδια με όποιον τρόπο τους βολεύει.

«Λες και το κάνουν επίτηδες, μέχρι και αυτό φτάνουμε να σκεφτούμε. Τα έχουμε εντοπισμένα. Πρέπει ο κόσμος να συνεργαστεί και καθήκον του κάθε πολίτη είναι να κρατάει τη γειτονιά του καθαρή. Υπάρχει επίσης κι ένα μεγάλο πρόβλημα με τους ρακοσυλλέκτες, πολύ συγκεκριμένοι, που ψάχνουν τους κάδους, ανακατεύουν τους μπλε με τους πράσινους με αποτέλεσμα να έχουμε απαράδεκτες εικόνες. Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στην Αστυνομία και υπάρχει συνεχής κινητοποίηση» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος ζητώντας επιμόνως συνεργασία και συμμαχία με τους πολίτες, δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες ξεκινάει και η ανακύκλωση του γυαλιού.

Εν κατακλείδι αυτό που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι δημότες είναι να κατεβάζουν τα σκουπίδια τους με προσοχή, κλεισμένα καλά σε σακούλες, τα χαρτόνια να διπλώνονται καλά μειώνοντας τον όγκο τους, και τα Σαβ/κα να κρατάμε τα απορρίμματα στα μπαλκόνια μας για να διευκολύνουμε την υπηρεσία.

Όσο για τα ογκώδη αντικείμενα (συσκευές, μικροέπιπλα και μικροαντικείμενα) θα πρέπει να ενημερώνουμε την υπηρεσία καθαριότητας στο τηλ. 2331350634 ή 2331350595 η οποία σε μία το πολύ σε δύο ημέρες θα περάσει από το σπίτι να τα πάρει, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο θα πρέπει να αποφεύγεται το κρέμασμα σακούλας με φαγητό στα χερούλια του κάδου διότι αυτή γίνεται βορά των αδέσποτων και σκορπίζεται γύρω από τον κάδο, προκαλώντας δυσάρεστες καταστάσεις.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

Ορκίστηκε τακτικό μέλος του Συμβουλίου Μακροχωρίου η Ευφροσύνη Τσιναφορνιώτου

Ορκίστηκε τακτικό μέλος του Συμβουλίου Μακροχωρίου η...

Ορκίστηκε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου 2024, ενώπιον του...

Τάσος Μπαρτζώκας : Και το Νεοχώρι Ημαθίας αποκτά υψηλές ταχύτητες ίντερνετ

Τάσος Μπαρτζώκας : Και το Νεοχώρι Ημαθίας αποκτά...

Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή γνωστοποιείται...

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας-Νόμιμες οι εκλογές του Οκτωβρίου  στον Δήμο Αλεξάνδρειας, παραμένει δήμαρχος ο Παναγιώτης Γκυρίνης

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας-Νόμιμες οι...

Δεν θα διεξαχθούν εκ νέου δημοτικές εκλογές στον Δήμο...

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...