Επίκαιρα και μη. Η Επέτειος

Επίκαιρα και μη. Η Επέτειος

Πενήντα χρόνια «ΛΑΟΣ»!

Πενήντα χρόνια και η δική μας παρουσία στις στήλες της εφημερίδας.

Μια ιστορία ζωής και συνεργασίας με αγαπημένους φίλους. Με θέματα προσφιλή και αγαπημένα. Με ανθρώπινα αισθήματα και στόχους ανθρώπινους.

Εκδότης και διευθυντής ο δημιουργικός Χρήστος. Και από κοντά, καλοπροαίρετος και μειλίχιος ο συνεκδότης, ο Μιχάλης. Για να ακολουθήσει με το δικό του ρυθμό ο τρίτος της οικογένειας, ο Τάσος.

Με διευθυντή σύνταξης το Γιώργο Χιονίδη που ήδη κατείχε πανελλήνια την αναγνώριση ως ιστορικός της ιδιαίτερης πατρίδας του και με την υπόλοιπη συντροφιά, η εφημερίδα «πετάει».

Ψυχή όμως ο Ζήσης Πατσίκας. Αφού έκανε το δημοσιογραφικό του ντεμπούτο με την «Αλεξάνδρεια» στη γειτονική μας πόλη, εμφύσησε στα παιδιά του την αγάπη προς την μαχόμενη δημοσιογραφία και ξεκίνησε τον αγώνα του επιλέγοντας τους συνεργάτες της νέας εφημερίδας.

«Ξεκινούμε καινούργια εφημερίδα» μου ανήγγειλε το χειμωνιάτικο εκείνο πρωινό. Και χωρίς περιστροφές, ζήτησε να αναλάβω τη στήλη του χρονογραφήματος.

«Θα σου διαθέσουμε στήλη στην πρώτη σελίδα. Μια φορά την εβδομάδα θα γράφεις. Είναι κάτι το εφικτό για τη δική σου πένα. Κι όταν μπορείς και έχεις χρόνο…».

«Και χρόνο και έμπνευση» συμπλήρωσα εγώ.

Έτσι μπήκα στο «ΛΑΟ». Χρονογράφος και συνεργάτης.

Αλλά και φίλος με τους ηλικιακά νεώτερούς μου εκδότες.

Η μυρωδιά του αντιμόνιου με έθελγε από την εποχή του «Θαρραλέου» και ιδίως από τότε που ο αείμνηστος Νίκος Λιόλιος εμπιστεύθηκε στις γραμματολογικές μου γνώσεις την «Εφημερίδα των Πολυτέκνων». (Μια συμπαθητική δεκαπενθήμερη εφημερίδα που προωθούσε στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, τα προβλήματα της πολυτεκνικής οικογένειας). Έτσι, τις ελεύθερες ώρες μου τις αφιέρωνα δίπλα στο τυπογραφείο της εφημερίδας, στο «γραφείο διευθυντού» όπου ο Χρήστος ανέλυε τους σχεδιασμούς του και κάπου-κάπου ζητούσε διακριτικά την άποψή μου.

Εκεί σκάρωνα το χρονογράφημά μου. Τον πρώτο καιρό υπογράφοντας με το πραγματικό μου όνομα. Αργότερα, σχολιάζοντας την επικαιρότητα, εμφανιζόμουν με την υπογραφή «Επίκαιρος». Και με την ενθαρρυντική παρότρυνση του Ζήση, που είχε πάντα κάποια καλή κουβέντα για τα γραπτά μου. Κι όταν κάποτε του μίλησα κι εγώ εγκωμιαστικά για τη δουλειά του, η απάντησή του ήλθε λακωνική: «Θέλω οι συνεργάτες μου να αισθάνονται περήφανοι για την εφημερίδα στην οποία γράφουν».

Πενήντα χρόνια «Επίκαιρος»! Πενήντα χρόνια «ΛΑΟΣ». Πενήντα χρόνια ευδόκιμη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Αργά-γρήγορα, σιμώνει και η δική μας ημερομηνία λήξεως. Νομοτελειακά.

Όμως για το «ΛΑΟ» οι ευχές μας προβλέπουν κάτι διαφορετικό: Να συνεχίσει την πορεία του αδιάκοπα, αταλάντευτα, ανεπηρέαστα. Και για τους αναγνώστες της εφημερίδας: Να απολαμβάνουν κάθε εβδομάδα το χρονογράφημά τους, που θα το υπογράφει πάντα κάποιος…

Επίκαιρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η καθηγήτρια Ιστορίας  Μαρία Ευθυμίου στις προτάσεις  για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Η καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου στις προτάσεις ...

Μετά το όνομα της  Άννας Διαμαντοπούλου και της Μαρίας...

Ξεκίνησαν μαθήματα και τα 15 προσφυγόπουλα  της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας

Ξεκίνησαν μαθήματα και τα 15 προσφυγόπουλα της Αγίας...

Από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν τα μαθήματά τους,...

Η νικήτρια του διαγωνισμού παρέλαβε ζωντανά  το εισιτήριο διαρκείας στο στούντιο του ΑΚΟΥ 99.6

Η νικήτρια του διαγωνισμού παρέλαβε ζωντανά το...

Στο ξεκίνημα της ραδιοφωνικής εκπομπής...

Η πρωτοβουλία των Εφέδρων Αξιωματικών για το Μνημείο Πεσόντων στην Πλ. Ωρολογίου

Η πρωτοβουλία των Εφέδρων Αξιωματικών για το Μνημείο...

Με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων 1940-41,...

Από βδομάδα η τοποθέτηση του καταστρώματος  στη βάση της Γέφυρας Κούσιου

Από βδομάδα η τοποθέτηση του καταστρώματος στη βάση...

Μέσα Οκτωβρίου 2019 και μετά από πολλά χρόνια η γέφυρα...

Συνεργασία Εκπαίδευσης  και Εισαγγελίας  για την παιδική κακοποίηση  και παραβατικότητα

Συνεργασία Εκπαίδευσης και Εισαγγελίας για την...

Η κακοποίηση, η παραμέληση και η παιδική...

Από τα ψηλά…στα χαμηλά  η «Κόρη της Βέροιας»!!!

Από τα ψηλά…στα χαμηλά η «Κόρη της Βέροιας»!!!

Η «Κόρη της Βέροιας» είναι το μπρούτζινο άγαλμα που...

Kάδοι στο Γυμνάσιο Βεργίνας και καθάρισμα τα αυλάκια

Kάδοι στο Γυμνάσιο Βεργίνας και καθάρισμα τα αυλάκια

Παράπονα εξέφρασαν δημότες από την Βεργίνα για δύο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...