ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πασχαλινές δημιουργίες. Τσουρέκι με γάλα καρύδας, από το Deli!

Πασχαλινές δημιουργίες. Τσουρέκι με γάλα καρύδας, από το Deli!

Πανεύκολο τσουρέκι με ελαιόλαδο, γευστικό και μυρωδάτο, ελαφρύ… και υγιεινό! Τρώγεται όλο το χρόνο... Απλά δοκιμάστε το!

 

Συστατικά:

 

170 γραμμάρια γάλα καρύδας (1 φλυτζάνι)

3 φακελάκια μαγιά σκόνη (8 γρ./το ένα)

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

140 γρ. ελαιόλαδο Κολυμβάρι

½ λίτρο φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

180 γραμμάρια ζάχαρη

2 βανίλιες

2 κουτ. γλυκού μαχλέπι φρεσκοτριμμένο (το τρίβουμε εμείς)

½ κουτ. γλυκού αλάτι

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι

γάλα ή αυγό για το “γυάλισμα”

φιλέ αμυγδάλου για τη διακόσμηση

 

 

Ετοιμάζουμε το προζύμι: Σε μπωλ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα καρύδας και προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρης και 4 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε το χυλό. Σκεπάζουμε το μπωλ και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.

Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε καλά κι αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι πλάθοντας ταυτόχρονα με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να πάρουμε μια συνεκτική ζύμη. Τη λαδώνουμε ελαφρώς και την βάζουμε μέσα σ’ένα μεγάλο μπωλ. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Μόλις σηκωθεί η ζύμη, την ξεφουσκώνουμε απαλά, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και την πλάθουμε σε σχήματα (κοτσίδες, σαλίγκαρους κλπ). Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνες φούρνου (ανά δύο) καλυμμένες με αντικολλητικό λαδόχαρτο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα για άλλα 20 λεπτά περίπου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC – 180οC (ανάλογα με τον φούρνο). Ψήνουμε μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά. Για να γυαλίσουν από πάνω και να ομορφύνουν τα τσουρέκια μας, αλείφουμε με γάλα ή αυγό. Μπορούμε επίσης να τα διακοσμήσουμε με φιλέ αμυγδάλου.

Tip:

Με τα υλικά που δίνονται φτιάχνουμε 4 μετρίου μεγέθους τσουρέκια.

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!

Αν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και «κολλάει» στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (το πολύ μέχρι 100 γρ. επιπλέον, εξαρτάται από το αλεύρι).

Μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη για άρωμα στο τσουρέκι μας.

 

ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ... ΜΟΝΟ ΣΤΟ "the DELI"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου η 17η γιορτή τσικουδιάς από τον Σύλλογο Κρητικών Νομού Ημαθίας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου η 17η γιορτή τσικουδιάς από τον...

Ο Σύλλογος Κρητικών Νομού Ημαθίας σας προσκαλεί την...

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ   Το  «CHECK IN για 2» του Μάκη Τσούφη, με Κων/νο Καζάκο και Ιωάννα Πηλιχού, στο δημοτικό Θέατρο

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ Το «CHECK IN για 2» του...

Μια κωμωδία εγκλεισμού για δύο... και κάτι παραπάνω, ...

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025  «50 χρόνια κομμάτια – 50 χρόνια φίλοι»: Συναυλία του Κώστα Γεωργίου, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας  Με Νίκο Ζιώγαλα, Έλσα Μουρατίδου, Τρύφωνα Μπάϊτση, Μαρία Γεωργίου

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025 «50 χρόνια κομμάτια – 50 χρόνια...

Μια βραδιά από φίλους για φίλους, μία μουσική συναυλία...

Ο «Κατηγορούμενος» του Τζέφρεϊ Άρτσερ από την ομάδα almaΤέχνης και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας     -Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Ο «Κατηγορούμενος» του Τζέφρεϊ Άρτσερ από την ομάδα...

Η θεατρική ομάδα almaΤέχνης και ο Σύλλογος Μικρασιατών...

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη: Το νέο του βιβλίο  «Τα μυστικά του Βάλτου αλλιώς…» παρουσιάζει  στη Βέροια  ο Γιάννης Μοσχόπουλος

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη: Το νέο...

Ο Γιάννης Μοσχόπουλος και οι Εκδόσεις Φυλάτος...

Εκπαιδευτική και διαδραστική,  η παρουσίαση του βιβλίου της Όλγας Ιγνατιάδου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη -Δυνατά μηνύματα για την αγάπη και την προστασία της φύσης

Εκπαιδευτική και διαδραστική, η παρουσίαση του...

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη...

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου,  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας   Παρουσιάζεται το βιβλίο της Κατερίνας Ψιψίκα, «Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Τομέας  Γεωπονίας Τροφίμων  & Περιβάλλοντος»

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας ...

Οι εκδόσεις 24 Γράμματα και η Δημόσια Κεντρική...

Μια βραδιά μνήμης και λόγου, με αφορμή το βιβλίο του Γιάννη Μοσχόπουλου την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Μια βραδιά μνήμης και λόγου, με αφορμή το βιβλίο του...

Ο Γιάννης Μοσχόπουλος και οι εκδόσεις Φυλάτος σας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...