ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Αλ. Τσίπρας: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας ότι «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

«Όσοι νομίζουν ότι θα εκβιάσουν την Δημοκρατία και θα διαρρήξουν την ενότητα της χώρας είναι γελασμένοι» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να συνδράμει το έργο της ΕΛ.ΑΣ. και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των αστυνομικών και για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν σταδιακά οι αδικίες και στο μισθολογικό επίπεδο.

«Ο τρόπος λειτουργίας της Αστυνομίας αντανακλά το επίπεδο της Δημοκρατίας μίας χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι μία Αστυνομία που θα είναι αξιόμαχη, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και θα τηρεί κατά γράμμα το Σύνταγμα και τους νόμους».

Όπως τόνισε η Αστυνομία πρέπει να είναι φιλική προς τους πολίτες και να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα.

Απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς της Αστυνομίας είπε ότι «το γόητρο της Αστυνομίας και ο μεγάλος σεβασμός της κοινωνίας δεν κερδίζονται με υπερβάλλοντα ζήλο και κατάχρηση εξουσίας αλλά με εκπαίδευση και σεβασμό στους νόμους και συνείδηση ότι πάνω από όλα ασκείται ένα λειτούργημα». 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το στοίχημα είναι η διασφάλιση της τάξης παράλληλα με τον σεβασμό του Συντάγματος.

«Η Αστυνομία θα πρέπει να είναι έτοιμη να επέμβει όπου χρειάζεται, να είναι φιλική προς τον πολίτη και να αντανακλά το επίπεδο της Δημοκρατίας» είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη παλιές νοοτροπίες και κάθε είδους προκαταλήψεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς άξονες με τους οποίους θα ασχοληθεί η κυβέρνηση: τους όρους εργασίας των αστυνομικών, την εκπαίδευσή τους και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. «Οι τομές θα γίνουν με διαφάνεια, διάλογο και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και στην παρανομία εντός της Αστυνομίας, μιλώντας για κάθετη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Έκανε, επίσης, λόγο για την ύπαρξη οργανωμένων θυλάκων εντός του Σώματος. «Δεν πιστεύω ότι ο Αστυνομικός δεν πρέπει να έχει πολιτικές πεποιθήσεις. Δεν είναι όμως ανεκτή η δημιουργία ομάδας που επιβάλλει στην Αστυνομία πολιτικά κίνητρα και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Τέτοια φαινόμενα θα αντιμετωπίζονται ριζικά και άμεσα» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικότερα σε σχέδιο τριών αξόνων για την επιτυχία του στόχου αυτού του διπλού ρόλου της αστυνομίας, κάτι που αφορά και στην Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία. 

Υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση στηρίζει τόσο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών όσο και την ανάγκη το κράτος να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να είναι ένα κράτος Δικαίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση ώστε η νόμιμη διαφανής και λογοδοτούσα άσκηση των συνταγματικών εξουσιών να συντελείται μέσα σε κλίμα νηφαλιότητας, ήπιας διαχείρισης και χωρίς υπερβάσεις. 

Πρόσθεσε ότι «πολλές φορές αυτό έχει πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος προκειμένου να έχουμε θετικό αποτέλεσμα». Τόνισε στο ίδιο πλαίσιο ότι η εμμονή στη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την τήρηση του Συντάγματος είναι για την κυβέρνηση επιλογή και όχι αδυναμία.

«Κανείς δεν έχει τα περιθώρια ούτε καν να διανοηθεί να εκτρέψει την αστυνομία από τον ρόλο της» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει ανάγκη από μια συνεχή κοινωνική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η οποία είναι απαραίτητη για να οικοδομηθεί λαϊκή ενότητα και εθνική συναίνεση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα.

Είπε ότι είναι εφικτό το όραμα που είχε διατυπώσει προεκλογικά η κυβέρνηση να φτάσουμε στο σημείο να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις του παρελθόντος και να επιτύχουμε ουσιαστική συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνόμο. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS -...

Από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία: “Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η Κεντρική Μακεδονία στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή...

Ομιλία στο συνέδριο “Κλιματικά Ουδέτερη, Ανθεκτική...

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των Σπαρτιατών  Τριάντα ένα κόμματα και συνασπισμοί από τα συνολικά 46, οδεύουν προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου – Ποιοι μένουν εκτός

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των...

Τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που...

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και τα 11.000 το χρόνο - Οι προϋποθέσεις

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και...

Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν...

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...