Ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+  του Τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας

Ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ του Τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας πραγματοποιήθηκε  στις 13 Μαϊου 2015 η ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας  Erasmus+ του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας. Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου 2015 στη Λεμεσό της Κύπρου. Αφορούσε 15 μαθητές (αγόρια και κορίτσια) της Β΄ και Γ΄ τάξης  του τομέα Γεωπονίας και το θέμα ήταν : “Καλλιέργεια, μεταποίηση κι εμπορία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών” με  κωδικό προγράμματος: 2014-1-EL01-KA102-000802. Φορέας αποστολής του προγράμματος ήταν το 1ο ΕΠΑ.Λ. Βέροιας και φορέας υποδοχής ήταν η εταιρία Agroplant Ltd.

Κατά την 14ήμερη παραμονή στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν : συμμετοχή σε καλλιεργητικές φροντίδες ΑΦΦ, επισκέψεις σε φυτώρια, μονάδες τυποποίησης, μεταποίησης (αποξήρανσης κι απόσταξης), συσκευασίας, επισκέψεις σε ερευνητικούς σταθμούς του τμήματος Γεωργίας, επισκέψεις σε Γεωργική Τεχνική σχολή, επιμόρφωση σε θέματα ταυτοποίησης του κυπριακού δυόσμου και μικροβιακής δράσης των ΑΦΦ από Γεωπόνους - ερευνητές, προσομοίωση δημιουργίας εικονικής επιχείρησης κ.ά. 

Πέραν του εκπαιδευτικού προγράμματος υπήρχε και αξιόλογο πολιτιστικό πρόγραμμα στην  Κύπρο, με οργανωμένες ξεναγήσεις.

‘Ολες οι παραπάνω δράσεις παρουσιάστηκαν στην ημερίδα μέσα από ηλεκτρονικό υλικό, καθώς και οι εντυπώσεις των μαθητών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν  εκπαιδευτικοί, γονείς, φίλοι, μαθητές, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βέροιας κ. Λυκοστράτης Βασίλης, ο Προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας κ. Σκούπρας Χρήστος, ο αναπληρωτής Δ/ντής της Δ.Δ.Ε. Ημαθίας κ. Κατράνας Νικηφόρος, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας κ. Σκεντερίδου Νόπη, Διευθυντές Επαγγελματικών Λυκείων κι Εργαστηριακών Κέντρων του  νομού Ημαθίας αλλά και του 2ου ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου, Διευθυντές Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων του νομού Ημαθίας, οι υπεύθυνοι του ΚΕΣΥΠ Βέροιας, η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑ.Λ.  Βέροιας, εκπαιδευτές κι εκπρόσωποι Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, η κ. Μαλίνη Ειρήνη μέλος του Δ.Σ. της  ‘Ενωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας (ΕΑΦΦΕ), ο κ. Καραγιάννης Γιάννης, ιδιοκτήτης της  εταιρίας Herbstore στην Άμμο Ημαθίας, αλλά και ο κ. Γιαννούλης Χρήστος, εκπρόσωπος  του φορέα υποδοχής στην Κύπρο. 

‘Ολους τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δ/ντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας κ. Παναγιωτίδης Αριστείδης , αναφέροντας ότι είναι το 2ο  Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας που υλοποιεί ο τομέας Γεωπονίας του σχολείου  κατά τη φετινή σχολική χρονιά, με τις ίδιες εκπαιδευτικούς -συνοδούς.

Η καθηγήτρια-γεωπόνος κ. Ψιψίκα Κατερίνα, συντονίστρια, υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος αλλά και συνοδός παρουσίασε επιγραμματικά τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας  Erasmus+ . Επίσης  ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος, όπως συναδέλφους, τον Διευθυντή του σχολείου,  τη Δ.Δ.Ε. Ημαθίας , την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας- Τμήμα Δια Βίου Μάθησης & Παιδείας, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), το φορέα υποδοχής  για την άψογη διοργάνωση,  τους γονείς των μαθητών που εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, αλλά κυρίως τους ίδιους τους μαθητές της παιδαγωγικής  ομάδας  για την υποδειγματική συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος κινητικότητας. Η καθηγήτρια-γεωπόνος κ. Τσαχουρίδου Παναγιώτα, συνοδός επίσης του προγράμματος  στάθηκε στα συνολικά οφέλη από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας, τα οποία είναι πολλά τόσο για τους συμμετέχοντες μαθητές, όσο και για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς. Επίσης υπάρχουν οφέλη για το σχολείο αλλά και για την περιφέρεια, τη χώρα,  ακόμη και για την Ε.Ε.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις για  τη σημασία των Ευρωπαϊκών  προγραμμάτων κινητικότητας από κάποιους εκ των παρευρισκομένων.

Η ημερίδα έληξε με την απονομή στους συμμετέχοντες μαθητές  κι εκπαιδευτικούς των πιστοποιητικών Europass (ευρωδιαβατήρια), που εκδίδονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., σε συνεργασία με τους φορείς αποστολής και υποδοχής. Τα Europass είναι προσωπικά έγγραφα και πιστοποιούν γνώσεις, δεξιότητες κι ικανότητες  που αποκτώνται μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης ή της επαγγελματικής εμπειρίας. Επίσης έχουν ιδιαίτερη αξία στη συγκρότηση  του ευρωπαϊκού βιογραφικού σημειώματος.

Η προστιθέμενη αξία που φέρνουν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας  Erasmus+  όσον αφορά στην ποιότητα στην εκπαίδευση στα σχολεία της περιοχής μας είναι καταγεγραμμένη στη ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και επομένως αυτό που μένει είναι να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από αυτήν τη δυνατότητα. Η  σχολική μονάδα πρέπει να αξιοποιεί όλους τους πόρους που είναι στη διάθεσή της, οι οποίοι σήμερα έχουν λιγοστέψει.

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση βρίσκεται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus +ΚΑ1 - Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων (πρώην Leonardo da Vinci).

Με αφορμή τις καινοτόμες αυτές δράσεις του τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. και του 1ου Ε.Κ Βέροιας, ελπίζουμε τα Ευρωπαϊκά αυτά προγράμματα να συνεχίσουν να οργανώνονται και να υλοποιούνται από τα σχολεία με αναμενόμενο μαθησιακό αποτέλεσμα την απόκτηση ικανοτήτων, σύμφωνα και με το Cedefop - Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής  Eκπαίδευσης - Κατάρτισης.

Εξάλλου, αποτελούν ανάμεσα στα ποικίλα άλλα οφέλη, μια αχτίδα φωτός στην εποχή της ανεργίας και της επαγγελματικής αβεβαιότητας, φέρνοντας σε επαφή τους μαθητές με την τοπική αλλά και την ευρύτερη αγορά εργασίας.  Τέλος, δείχνουν τη δύναμη που μπορεί να έχει το σχολείο, να κάνει πράγματα έξω από τα συνηθισμένα, κι έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποβολή Δηλώσεων ζημιάς από χαλάζι

Υποβολή Δηλώσεων ζημιάς από χαλάζι

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ,...

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα από τον ΕΟΔΥ

Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα από τον ΕΟΔΥ

Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid θα πραγματοποιηθούν αυτήν...

Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια - Έχασε την μάχη με τη ζωή και ο 18χρονος συνεπιβάτης της μηχανής

Τροχαίο στην Αλεξάνδρεια - Έχασε την μάχη με τη ζωή και...

Tην 16η Ιουνίου 2021 και ώρα 13.50΄περίπου, στην Αλεξάνδρεια...

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου Βεροίας

Κυριακή της Πεντηκοστής στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου...

ην Κυριακή της Πεντηκοστής 20 Ιουνίου το πρωί ο...

Νικόλας Καρανικόλας: Κανένα σενάριο για κλείσιμο του Νοσοκομείου δεν ευσταθεί. Μοναδικός δρόμος είναι η ενίσχυση του Νοσοκομείου Νάουσας και η θωράκιση της δημόσιας υγείας

Νικόλας Καρανικόλας: Κανένα σενάριο για κλείσιμο του...

Ακολουθεί δήλωση  του Δημάρχου Νάουσας αναφορικά με...

Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του Σπανού στον οικισμό Πανοράματος στον Δήμο Βέροιας

Εστία ρύπανσης τα κτίσματα των πρώην στάβλων του...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς...

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ ΜΑΧΜΟΥΤ ΔΡΑΜΑΛΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ κατά την επανάσταση - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΟΥ...

Υπάρχουν πληροφορίες ότι κι άλλα πολυάριθμα οθωμανικά...

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ ΤΙΜΩΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Γράφει οΘωμάςΓαβριηλίδηςΠΕΡΑΣΤΙΚΕ,ΑΛΛΑΞΕΔΡΟΜΟ…1....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, στις 17:30 μ.μ. θα γίνει η κηδεία του Ιωάννη Χασιώτη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Βέροιας. 

Συνελήφθη χθες (14 Ιουνίου 2021) το απόγευμα σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, ένας ημεδαπός άνδρας, διότι...

 Με  δύο συγκεντρώσεις  στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία -συνδικάτα και εργατικά κέντρα της χώρας., συμμετείχαν  στις κινητοποιήσεις της Βέροιας,...

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι σύγχρονες κοινωνίες καθώς αντιλαμβάνονται πλέον πως τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά ένα...