Να σταθώ στα πόδια μου!

Να σταθώ στα πόδια μου!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα, Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

 

Φίλοι μου,  καλή σας μέρα,

άλλη μία εορτή Εθνικής επετείου ανήκει πλέον στο παρελθόν και εμείς … πάλι νικήσαμε. Πάλι “πήραμε” την Πόλη, πάλι δημιουργήσαμε νέα  αυτοκρατορία, πάλι … μας ανήκει όλος ο κόσμος.

Για μία ακόμη φορά ακούσαμε βαρύγδουπες ανακοινώσεις από ανθρώπους που πλέον προκαλούν μόνο γέλωτα. Από πολιτικούς που ενώ δεν γνωρίζουν να οδηγούν παπάκι, πολιτεύονται λες και οδηγούν διαστημόπλοιο. Από ανθρώπους που ενώ είναι εντελώς γυμνοί, πιστεύουν ότι φορούν γούνινο παλτό!

Η αλήθεια είναι ότι τον Βαγγέλη Σαμαρά έχω καιρό να τον δω, αλλά δεν έχω παράπονο. Καθημερινά απολαμβάνω τον Ανδρέα Τσίπρα! Εδώ και αρκετά έτη έχουμε δύο πολιτικούς σε ένα. Προφανώς τους έχω επηρεάσει με τα παχουλά κάλλη μου!

Και αφού ακόμη στο σκληρό μας δίσκο υπάρχουν αποθηκευμένοι οι παππούδες μας και οι πατεράδες  μας και οι ηρωικές πράξεις τους, ας “βαδίσουμε ανάλογα και σε αυτόν τον περίπατο”.

Το τι πρέπει  να κάνουμε φίλοι μου “αποτυπώνεται” υπέροχα στους στίχους και στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού “να σταθώ στα πόδια μου”, στη συνεργασία του Γιώργου Ν. Ζερβάκη με τον Λεωνίδα Μπαλάφα και σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη. Πρόκειται για το γνωστό κρητικό τραγούδι, που έκανε “πάταγο” στο διαδίκτυο μόλις “πρωτοεμφανίστηκε”,  και το οποίο και αυτό “διαβάσαμε” λάθος. 

Μόλις το ακούσαμε και είδαμε, οι περισσότεροι από εμάς, γιούρια και αέρα και … θάνατος στους θεσμούς και στην τρόικα και στους Γερμανούς και … Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και … διάφορα άλλα τέτοια.

Το σκηνικό, φίλοι μου, είναι ένα παλιό παραδοσιακό κρητικό καφενείο και όχι η σάλα ενός ξενοδοχείου πολλών αστέρων, που έμαθες νεοέλληνα να πηγαίνεις και να κάνεις … μπανιστήρι, φορώντας φράκο με παπιγιόν και σώβρακο με τιράντες!

 

Πτωχέ καημένε, νεοέλληνα!

Ένας νεαρός κρητικός, κάθεται μόνος σε μία γωνιά, με χέρια ροζιασμένα και λερωμένα από τις χειρωνακτικές εργασίες. Δίπλα, μια παρέα παίζει ταβλάκι, άλλος διαβάζει εφημερίδα, και άλλοι φουμάρουν. Στην τηλεόραση, κάποιος “καραγκιοζάκος”, αγορεύει, λέγοντας: “ και ήρθαν τα μνημόνια τώρα. Βεβαίως να έρθουν τα μνημόνια και να πληρώσουμε, θα τα πληρώσουμε όλοι. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ευθύνη υπάρχει παντού. Όλοι τα αρπάξαμε από εδώ και από εκεί. Όπου μπορούσαμε, και ο τελευταίος. Και ο τελευταίος λοιπόν πολίτης θα υποχρεωθεί να πληρώσει. Εμείς λοιπόν έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο για τη χώρα. Eσείς ρημάξατε τον τόπο”.

Τα βλέμματα καρφωμένα στην τηλεόραση, που δεν είναι τεχνολογίας λεντ και δεν έχει δισεκατομμύρια πίξελς, όσα και το χρέος μας!

Και ενώ ο νεαρός κρητικός αρχίζει να κινεί την κρητική μαύρη μπότα, ανοίγει η ετοιμόρροπη πόρτα και μπουκάρει ένας χοντρούλης, μάλλον ο μπόντιγκαρντ του πολιτικού, και αρχίζει τα ωραία λόγια, τα ψεύτικα, τα μεγάλα που ακόμη πιστεύεις πτωχέ νεοέλληνα. Λόγια, χειραψίες, χαμόγελα, υποσχέσεις, διανομή ψηφοδελτίων, φυλλαδίων, …   

“Ώρα καλή λεβεντιές. Ήρθε μωρέ ο βουλευτής μας. Ήρθε το καινούριο μας το κόμμα, ήρθε η νέα ελπίδα με τι έντιμους, τι δικούς μας ανθρώπους. Σαν και τούτονε τον άνθρωπο, τον τίμιο θα βγάλουμε, γιατί οι άλλοι οι φαύλοι μας έχουνε ρηγμαμένους, μωρέ τόσα δα χρόνια. Ήντα άνθρωπο μωρέ θέλετε. Το καινούριο μας το κόμμα, θα τα σιάξει ούλα, επαέ. Και τσι κλεψιές θα καθαρίσει …”

Ο νεαρός κρητίκαρος δεν μιλάει στον πολιτικό, αλλά προτιμά να κοιτάζει μια πεταλούδα που προσπαθεί να βγει από το παράθυρο. Ο πολιτικός του δίνει το χέρι, εκείνος τον κοιτάζει περιφρονητικά, σφίγγει τη γροθιά του, και σηκώνεται όρθιος. Ο υποψήφιος και το επιτελείο του, εξαφανίζονται.

Και ο “τρελός” χορός αρχίζει. Η κρητική λύρα παίζει ασταμάτητα, τα τσιμέντα και τα μπετά ραγίζουν και η ρακή ρέει.

“Άντε να σταθώ στα πόδια μου/

μετά από τόσα χτυπήματα/

έχω ξεχάσει τα βήματα/

μα δε με παίρνει να πω δε μπορώ. 

Πρέπει να μπω στο χορό...”.

Τα βήματα που πρέπει να ξαναθυμηθούμε, φίλοι μου, είναι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και όχι η τοποθέτηση καθαριστριών σε θέσεις γραμματέων και γιατί όχι … καθηγητών πανεπιστημίου σε λίγο!

Πρέπει, πρώτα να σηκωθούμε όρθιοι, μετά να σταθούμε στα πόδια μας, να θυμηθούμε τα βήματα και μετά να χορέψουμε. Και ο χορός δεν είναι της κοιλιάς (εμένα μου ταιριάζει απόλυτα!), αλλά είναι πεντοζάλι, χορός που δηλώνει ανηφόρα και όχι ξάπλα στον καναπέ. Χορός που απαιτεί λεβεντιά, φιλότιμο, καρδιά, πνευμόνια και όχι ψευτόμαγκες!

Επίσης, αγαπημένε μου, πτωχέ νεοέλληνα (σε αυτούς ανήκει και η αφεντιά μου), πρέπει να παρατηρήσεις ότι στο βίντεο ο νεαρός κρητικός  δεν αγκαλιάζει, ούτε φιλά τον πολιτικό, ούτε του σφίγγει το χέρι, ούτε κάνει υποκλίσεις, ούτε τρέχουν τα σάλια και τα σιρόπια (οι ευσωμούληδες εξαιρούνται!). 

Το βλέμμα του πετά σπίθες και αναγκάζει τον πολιτικό να εξαφανιστεί.

Και επειδή στο βιντεάκι, υπάρχει και το τελευταίο μοντελάκι της γερμανικής “μπέμπας”, αυτοκίνητο που γουστάρεις πτωχέ μου και ενδεχομένως να σου είναι όνειρο ζωής, για να το αποκτήσεις θα πρέπει πρώτα να σταθείς στα πόδια σου, να γίνεις παραγωγικός και να ραγίσεις βουνά και λαγκάδια.

Και αφού ο νεαρός αποφάσισε να σταθεί στα πόδια του και να κοιτάξει κατάματα την ωμή πραγματικότητα, και αφού ξύπνησε και κοίταξε το σάπιο, έσφιξε τη γροθιά του, έσπασε την τηλεόραση, φώναξε ότι ξεκινά. Και ο διεφθαρμένος πολιτικός, πέθανε, αφού πλέον δεν είχε λόγο ύπαρξης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στην

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (10/5/2021)

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (10/5/2021)

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στην Ημαθία την Κυριακή (9/5)

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στην Ημαθία την Κυριακή...

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου...

Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αντάρτη στην Εληά από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αντάρτη στην Εληά από...

Σήμερα, Κυριακή 9 Μάη, στο Άγαλμα του Αντάρτη στη ...

Έκλεψαν αυτοκίνητο και προσπάθησαν να ανοίξουν κατάστημα - Συνελήφθησαν πέντε άτομα από την ΟΠΚΕ

Έκλεψαν αυτοκίνητο και προσπάθησαν να ανοίξουν...

Συνελήφθησαν χθες (8 Μαΐου 2021) τα ξημερώματα σε περιοχή...

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την...

Η Νάουσα τιμά σήμερα το Ολοκαύτωμά της. Τον ξεσηκωμό...

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Δισχιλίους Ναουσαίους Νεομάρτυρες (Εικόνες)

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Δισχιλίους...

Το Σάββατο της Διακαινησίμου 8 Μαΐου το απόγευμα στον...

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την...

«Η ημέρα της Επετείου του Ολοκαυτώματος αποτελεί ...

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας

Στερείται τις επιθυμίες και τα θέλω της, αυτά που ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...