Στην κορυφή Τσουκαρέλα με τους ορειβάτες της Βέροιας

Στην κορυφή Τσουκαρέλα με τους ορειβάτες της Βέροιας

Άγρια  ομορφιά από  άκρη σε άκρη μας υποδέχεται. Τα μάτια μας συγκρατούν ένα σωρό εικόνες που μας προσφέρει απλόχερα το τοπίο. Η διαδρομή μας «γεμίζει», μας αναζωογονεί μας γοητεύει τον νου, μας ταξιδεύει…

 

Με το πρώτο φως συνάντηση στην έρημη σιωπή της πόλης εμείς οι αθεράπευτα ρομαντικοί και αναχώρηση στις 6+30.

Διαδρομή Γρεβενά-Κρανιά-Μηλιά-Μέτσοβο-Ανθοχώρι. Αφήνουμε την Κρανιά η παρθένα φύση  τριγύρω μας εντυπωσιάζει. Απέραντα δάση  με δρυς, οξιές, πεύκα και έλατα σε ένα αιώνιο αγκάλιασμα. Μέσα από μια τέτοια εκπληκτική ομορφιά συνεχίζουμε.

Φθάσαμε στο Μέτσοβο, πανέμορφο και γραφικό στέκει αγέρωχο στα 1200 μ. και μας καλωσορίζει.

Απέναντι μας το χωριό Ανήλιο, δεν το βλέπει ο ήλιος,  εμείς όμως θαυμάζουμε τις ομορφιές του.

Κατεβαίνουμε η πινακίδα γράφει 6,5 χιλιόμετρα, ο δρόμος τώρα ανηφορίζει και φιδοσέρνεται μέσα σε μια πανδαισία βλάστησης, (βοσκοτόπια και δάση) δεξιά μας ένα πολύβουο ποτάμι μας κρατά συντροφιά για μερικά λεπτά της ώρας. Κατεβάζει το πολύτιμο φορτίο του κάτω στον κάμπο με νερά πεντακάθαρα .

 

Ο τόπος αναδίδει μια μοναδική γοητεία, το πράσινο μας ηρεμεί.

Τριγύρω πανέμορφες βουνοκορφές πνιγμένες σε οξιές και έλατα. Μπήκαμε στο Ανθοχώρι, μια μελαγχολική ησυχία απλώνεται στα στενά δρομάκια του χωριού, λιγοστά σπίτια  λιτά, απέριττα, πεντακάθαρα και γεμάτα λουλούδια. Ηρεμία και γαλήνη.

 

Περάσαμε το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.

Τώρα χωματόδρομος δύσκολος και απαγορευτικός για Ι.Χ. μόνο 4Χ4 συνεχίζουμε την ανάβαση…

Σταματάμε σε υψόμετρο 1550 μ. ημέρα συννεφιασμένη και κρύα. Προετοιμασία για αναχώρηση.  9 και τριάντα η ώρα και η πορεία αρχίζει.

Η βουνοπλαγιά μπροστά μας δεν έχει να επιδείξει τίποτα περισσότερο από αποσαθρωμένα και γυμνά εδάφη, σπάνια ο βιαστικός ταξιδιώτης θα ενδιαφερθεί για αυτό το ιδιαίτερο βουνό.

 

Χλόη και πέτρες λιβάδια με πλούσιο χόρτο γεμίζουν και συμπληρώνουν το σκηνικό.

Ορειβατούμε στην πλαγιά κάθετα για να κερδίσουμε ύψος ανάσες κοφτές, βήματα αργά αλλά σταθερά.

Όλες μας οι αισθήσεις ξυπνούν από την μαγευτική ορχήστρα της φύσης. Είναι τα πουλιά, ο αέρας, τα έντομα, τα τρεχούμενα νερά.

Όλο το βουνό λάμπει με χιλιάδες αποχρώσεις και μοσχοβολάει αρώματα από τα χρώματα του Φθινοπώρου.

 

Εδώ η στιγμή κρατά αιώνια. Τα μάτια μας συγκρατούν ένα σωρό εικόνες που μας προσφέρει  απλόχερα το τοπίο.

Οδοιπορούμε για περισσότερο από 40 λεπτά της ώρας τριγύρω μια ερημιά μια ηρεμία με την ομίχλη να μας ακολουθεί  βασανιστικά

Ο Λάκμος (μεγάλος ασβεστολιθικός  ορεινός όγκος), αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Νότιας Πίνδου και βρίσκεται στα όρια των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων.

 

Διαθέτει αλπικούς λειμώνες, απόκρημνες πλαγιές και φαράγγια.

Μικτά δάση ( πλατύφυλλα και φυλλοβόλα).

Αυτοφυή κωνοφόρα δάση, λιβάδια αλπικά και υποαλπικά. Μεγάλο τμήμα της περιοχής καλύπτεται από δάσος οξιάς και ελάτης .

Έχει ενταχθεί στο Natura 2000.

 

Ο Αχελώος ο θρυλικότερος και ομορφότερος ποταμός πηγάζει από το οροπέδιο της Βερλίκας (στα βλάχικα σημαίνει μαίανδρος) σε υψόμετρο 2000 μέτρων. Κυλάει στα όρια των νομών Άρτας και Καρδίτσας, χωρίζει την Ευρυτανία από την Αιτωλοακαρνανία, διασχίζει την εύφορη πεδιάδα του Αγρινίου και μετά από πορεία 220 χλμ. καταλήγει στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ο μύθος λέει πως ο Αχελώος ήταν ο μεγαλύτερος από τους 3000 γιους του Ωκεανού και της Τηθύος (γαίας),πατέρας των Νυμφών και των Σειρήνων. Μεταμορφωμένος σε ταύρο πάλεψε με τον Ηρακλή για την καρδιά της Δηιάνειρας. Ο Ηρακλής έσπασε το κέρατο ταύρου –Αχελώου και την έκανε γυναίκα του

 

Βρισκόμαστε σε  χαράδρα, τώρα τοπίο άγριο πετρώδες, ταλαιπωρημένο από τις καιρικές συνθήκες . Κάτω γκρεμός όμως εμείς δεν πτοούμαστε συνεχίζουμε….

Σταδιακά η διαδρομή γίνεται δυσκολότερη.

Ο καιρός ανεβαίνοντας γίνεται αγριότερος ομίχλη και χιόνι έρχεται από παντού, φοράμε τα αδιάβροχα και ότι ζεστό έχουμε πάνω μας και συνεχίζουμε.

Τώρα χιονίζει ασταμάτητα με πυκνή ομίχλη  και ένα παγωμένο αέρα που μας ταλαιπωρεί.

 

Μετά από πορεία 2 ωρών, μπροστά μας ξεπροβάλλει η κορυφή χιονισμένη και απόμακρη, αισθάνεσαι δέος  με  την άγρια ομορφιά της. 

Βρισκόμαστε στην κορυφογραμμή , παντού τριγύρω πανύψηλες βουνοκορφές.

Ησυχία μόνο ο δικός μας θόρυβος από τα πατήματα στο χιόνι. Η θέα από εδώ της χιονισμένης βουνοκορφής μας κόβει την ανάσα.

Η κορυφή απροσπέλαστη χωρίς αλπικό εξοπλισμό η ανάβαση επικίνδυνη  έτσι η  ομάδα αποφάσισε να μην ανέβει στην κορυφή.  Μόνο ο Τοτός και ο Αντώνης συνέχισαν και όπως μάθαμε αργότερα τα κατάφεραν με επιτυχία.

 

Γύρω μας ξετυλίγεται όλο το μεγαλείο της Νότιας Πίνδου. Απολαύσαμε τις χιονισμένες  κορφές και πήραμε το μονοπάτι της επιστροφής.

Εδώ ψηλά οι απότομες εναλλαγές του καιρού είναι τακτικό φαινόμενο και προκαλούν συναρπαστικές εικόνες.

Tο φως διαχέεται μέσα από τα σύννεφα και για λίγα λεπτά φωτίζει το γυμνό τοπίο, ενώ πάνω μας βλέπουμε ένα βαρύ και γκρίζο ουρανό με συνεχή χιονόπτωση.

 

Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή,  την απόλυτη ησυχία διακόπτει μόνο το ελαφρύ σφύριγμα του αέρα που περνά ανάμεσα μας  και το πέταγμα της πέρδικας που πέταξε ξαφνικά μπροστά μας.

Κατεβαίνουμε τις πλαγιές, από παντού τώρα τρέχουν νερά, μικρά ρέματα που γυάλιζαν στο φως.

Πλησιάζουμε στα αυτοκίνητα εκτός από εμάς πρόβατα, κατσίκια και αγελάδες επιδοτούμενες, βόσκουν αμέριμνα στις πλαγιές και ψηλά στον ουρανό περιφέρονται πουλιά και γεράκια.

 

Μπήκαμε στα αυτοκίνητα παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής.

Ο καφές λίγο έξω από το Μέτσοβο μας δίνει δυνάμεις για τη συνέχεια.

Σήμερα ζήσαμε μια πεζοπορία-ορειβασία με δυνατές συγκινήσεις, άλλη μια μέρα πήρε τέλος με επιτυχία, συγχαρητήρια σε όλους εμάς.

 

Τσιαμούρας Νικόλαος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Άγγελος Αποστολίδης του Ημαθίωνα Αλεξάνδρειας στην πάλη στην άμμο.

Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Άγγελος Αποστολίδης του...

Θριαμβευτική η κάθοδος του Άγγελου Αποστολίδη στο...

Η Ζήνα Κουτσελίνη από το STAR συνάντησε στη Βέροια τον Γιάννη Αβραμίδη

Η Ζήνα Κουτσελίνη από το STAR συνάντησε στη Βέροια τον...

Η Ζήνα Κουτσελίνη ταξίδεψε στη Βέροια. Εκεί συνάντησε...

Διεθνείς Αγώνες ρόλλερσκι στην Αγ. Βαρβάρα Μετέχουν ο ΣΧΟ Βέροιας και ο ΕΟΣ Νάουσας

Διεθνείς Αγώνες ρόλλερσκι στην Αγ. Βαρβάρα Μετέχουν ο...

Ο ΣΧΟ ΒΕΡΟΙΑΣ και ο ΕΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ προκηρύσσουν τη...

«Πέταξαν» για την Ιταλία οι μικροί πρωταθλητές της ακροβατικής γυμναστικής. Μετέχουν οι ομάδες του Φίλιππου Μελίκης και της Βερόης Βέροιας

«Πέταξαν» για την Ιταλία οι μικροί πρωταθλητές της...

Μία δωδεκάδα από νεαρούς αθλητές και αθλήτριες της...

Σωκράτης Τζιουμάκας.

Σωκράτης Τζιουμάκας." Για πρώτο τέστ νομίζω πήγαμε...

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρουσίας του στα...

Εγραφες στα τμήματα υποδομής βόλεϊ του Φιλίππου Βέροιας

Εγραφες στα τμήματα υποδομής βόλεϊ του Φιλίππου...

Η διοίκηση του Τ.Α.Α Α.Π.Σ Φίλιππος Βέροιας Volleyball...

Στο πρώτο φιλικό νίκησε ο Φίλιππος 3-1 σετ τον Πήγασο Πολίχνης

Στο πρώτο φιλικό νίκησε ο Φίλιππος 3-1 σετ τον Πήγασο...

Νίκη για την ομάδα μας επί του Πήγασου Πολίχνης με σκορ...

Διεθνείς διακρίσεις σε αγώνες ρόλλερσκι στο Ζλάτιμπορ της Σερβίας. Διακρίθηκαν αθλητες του ΕΟΣ Νάουσας και του ΣΧΟ Βέροιας
ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο αθλητής του Φιλίππου Βέροιας Σταύρος Παπαδόπουλος, μετά την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Qatch που έγινε το Σαββατοκύριακο στην...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο βεροιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μιχαηλίδης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Βέροιας και στην συνέχεια διακρίθηκε με...

Μετά την αποχώρηση της Βέροιας από το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βασίλισσα του βορρά έχει στραφεί σε άλλα αθλήματα .Έτσι για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου διεξάγονται αγώνες στην Γ'...

Θριαμβευτική η κάθοδος του Άγγελου Αποστολίδη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης στη Άμμο που διεξάγεται από χθες στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Ρουμανίας την Κωστάντζα. Ο Έλληνας πρωταθλητής και αθλητής του...