Σωματείο “Κλωθώ” για ΕΝΚΛΩ: “Να ανοίξει  το εργοστάσιο και να  δουλέψουν οι εργαζόμενοι”

Σωματείο “Κλωθώ” για ΕΝΚΛΩ: “Να ανοίξει το εργοστάσιο και να δουλέψουν οι εργαζόμενοι”

Τη θέση να ανοίξουν άμεσα τα εργοστάσια της ΕΝ.ΚΛΩ., να δουλέψουν οι εργαζόμενοι με δικαιώματα και αξιοπρεπές μεροκάματο και να πληρωθούν άμεσα οι απολυμένοι δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή του το σωματείο ‘Κλωθώ’ της Νάουσας, ως αποφάσεις τριών γενικών συνελεύσεων το 2014 και το 2015.

«Καλέσαμε τους απολυμένους να μην θεωρήσουν χαμένα χρήματα τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους, όπως τους λένε κυβέρνηση και εργοδοσία. Παράλληλα τους ενημερώσαμε και τους προειδοποιήσαμε για τους στόχους αυτών που κλείσανε τα εργοστάσια και της κυβέρνησης», αναφέρει η εκτενής ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Σε πρόσφατες συνεντεύξεις και παραστάσεις σε υπουργεία οι «εκπρόσωποι» των εργαζομένων στην πτωχευτική διαδικασία δηλώνουν πως οι απολυμένοι της Νάουσας συμφωνούν να γίνουν μέτοχοι. Ποτέ δε ρωτήθηκαν, ποτέ δεν αποφάσισαν κάτι τέτοιο. Ποτέ δε ρωτήθηκαν ούτε ποτέ αποφάσισαν ποιος θα τους εκπροσωπεί.Όποιοι απολυμένοι θέλουν συλλογικά ή ατομικά να γίνουν μέτοχοι το δηλώνουν, υπογράφουν και παύουν να διεκδικούν οφειλές. Κανένας δεν μπορεί να τους εμποδίσει».

Στη συνέχεια το σωματείο καταγράφει την εικόνα των απολυμένων στην περιοχή μας ως εξής:

· 200 περίπου εναπομείναντες κλωστοϋφαντουργοί από Κλωστήρια Γ’ – ΚΟΠΛΑΝ και Μακεδονική απολύθηκαν μετά την πτώχευση (Ιούλιος 2012) και οφείλονται δεδουλευμένα 3 χρόνων και αποζημιώσεις.

· 50 περίπου απολυμένοι πριν την πτώχευση που δεν πήραν αποζημιώσεις.

· 80 περίπου εργαζόμενοι από την Τρικολάν που η εργασιακή τους σχέση παραμένει ενεργή και δεν χάνουν κανένα δικαίωμα.

«Από τους παραπάνω περίπου 330 απολυμένους της ΕΝ-ΚΛΩ, οι 250 περίπου έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται άμεσα. Για τους απολυμένους υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν τα χρέη του Ομίλου προς τους εργαζόμενους και ποτέ δεν αμφισβητήθηκε από την πτωχευτική διαδικασία.

Ποιος τους ρώτησε όλους αυτούς αν συμφωνούν να βάλουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις τους ως μετοχικό κεφάλαιο; Πότε το αποφάσισαν αυτό και πόσοι; Με ποιο δικαίωμα οι «εκπρόσωποι» των εργαζομένων επικαλούνται ότι όλοι αυτοί συμφωνούν; Με ποιο δικαίωμα προτείνουν να κουρευτούν χρέη της ΕΝ-ΚΛΩ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία;», σημειώνει η ‘Κλωθώ’ και συνεχίζει:

«Το Σωματείο μας με ανακοίνωσή του πέρσι αμφισβήτησε τους «εκπροσώπους» των εργαζομένων γιατί το μόνο που εκπροσωπούν είναι τα συμφέροντα των παλιών μετόχων. Οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από τα Σωματεία τους ή Επιτροπές Αγώνα των Εργαζομένων.

Το ΔΣ του Σωματείου μας μαζί με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και την Ομοσπονδία (ΟΕΚΙΔΕ) θα ζητήσουμε συνάντηση με τους Υπουργούς Εργασίας και Βιομηχανίας με τα αιτήματα που αποφασίσαμε στη Γενική μας Συνέλευση:

- Να δοθούν τώρα στους απολυμένους και όχι στην εφορία τα 14,5εκ. ευρώ που οφείλει ο πτωχευμένος όμιλος και σταδιακά τα υπόλοιπα 20,5εκ. ευρώ.

- Να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε όλους τους απολυμένους 1500ευρώ μέσω του ΟΑΕΔ, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των απολυμένων, να αποκατασταθούν οι απολυμένοι που ήταν ενταγμένοι στην εισοδηματική ενίσχυση και χάσανε οριστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Μετά θα καλέσουμε νέα Γενική Συνέλευση και θα ενημερώσουμε όλους τους απολυμένους.

Θυμίζουμε στους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς πως το 1983 με νόμο η τότε κυβέρνηση και μεγάλες επιχειρήσεις όπως στον κλάδο μας η Πειραϊκή Πατραϊκή, πέρασαν στον έλεγχο κρατικού οργανισμού ανασυγκρότησης επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Το ονόμασε «κοινωνικοποίηση». Αυτό που πρακτικά έγινε ήταν να απαλλαγούν οι παλιοί βιομήχανοι από χρέη για δάνεια και επιδοτήσεις που είχαν πάρει και απαλλάχτηκαν από ποινικές ευθύνες. Θαλασσοδάνεια που τελικά πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.Αυτό ακριβώς επιχειρείται και σήμερα από την κυβέρνηση με άλλο όνομα, ως Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής  (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Το ίδιο σκηνικό με άλλους θεατές. Στόχος τους είναι να χαθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, να πληρώσουν οι απολυμένοι τα δανεικά και αγύριστα του Λαναρά, να ξαναβάλουν από το παράθυρο παλιούς μετόχους, να αποφασίζουν οι ίδιοι άθλιες συνθήκες εργασίας και πενιχρό μεροκάματο, να ξαναβρεθούν μπλεγμένοι – παγιδευμένοι άνεργοι – απλήρωτοι, και κυρίως, να χρεωθούν οι εργαζόμενοι την αποτυχία.Δεν θα επιτρέψουμε να κλαπεί ο ιδρώτας των εργαζομένων από τραπεζίτες και από αυτούς που κλείσανε όλα τα εργοστάσια, αφήνοντας άνεργους και απλήρωτους εκατοντάδες εργαζόμενους.

Στόχος πάλης είναι η πλήρης και σταθερή εργασία για όλους.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή των Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων σε Υπ.Α.Α.Τ. και ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την επιμελητηριακή τους εκπροσώπηση

Επιστολή των Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων σε...

Την ισότιμη ένταξη των Γεωπόνων – Γεωτεχνικών Τ.Ε. στο...

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για εργαζόμενους  σε διαλογητήρια και κονσερβοποιεία Ημαθίας - Πέλλας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για εργαζόμενους σε...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών...

Παρουσιάστηκε  η νέα υπηρεσία Egnatia Pass - Διευθύνων Σύμβουλος: «Από 4 Νοεμβρίου  οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας γίνονται διαλειτουργικοί»

Παρουσιάστηκε η νέα υπηρεσία Egnatia Pass - Διευθύνων...

Παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, η νέα...

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ  (Οφφικιούχος άρχοντας διδάσκαλος   του Ευαγγελίου)  Βεροιώτικα Σημειώματα  Τόμος Γ΄ (2014-2019)

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ (Οφφικιούχος...

Είναι γεγονός, φίλοι αναγνώστες, ότι όσα δημοσιεύονται...

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 ως τις 5 το πρωί και χρήση μάσκας παντού

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις...

Η εφαρμογή των μέτρων θα ισχύσει από τις 6 το πρωί του...

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Μέτρα οικονομικής στήριξης για περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου 4» και «αυξημένης επιτήρησης 3» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Μέτρα οικονομικής στήριξης...

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ενεργοποιήσει μέτρα για τις ...

Νάουσα: Τροχαίο ατύχημα στη Σχολή Αριστοτέλους - Με ελαφρά τραύματα η οδηγός

Νάουσα: Τροχαίο ατύχημα στη Σχολή Αριστοτέλους - Με...

Τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό της νεαρής οδηγού, στις 3...

Βέροια: Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ - Κλειστά 3 τμήματα και απολύμανση σε όλους τους χώρους

Βέροια: Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ -...

Κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με μια ακατανόητη απόφαση, η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου μας, προχώρησε στην προβολή ταινιών με εισιτήριο (!), σε υπαίθριο χώρο. Αποδείχθηκε -για ακόμη μια φορά- ότι...

Φωτό: Ανατολική άποψη του (κατεδαφισμένου πλέον) Ι. Ναού Παναγιάς Κυριώτισσας, στα 1960, στην αυλή του οποίου γινόταν  η συγκέντρωση-έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βέροιας.Δεξιά, σε πρώτο πλάνο το...

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού δεν εμπόδισαν ένα πολύ λαμπερό ζευγάρι να ενώσει τις ζωές του στον γάμο τους που έγινε το προηγούμενο Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στον Ι.Ν. Αγ....

Σύμφωνα με την έκθεση: «Η εβδομαδιαία αυτή αναφορά σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού...