Στις 5 Ιουνίου εγκαινιάζεται η Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας

Στις 5 Ιουνίου εγκαινιάζεται η Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας

Με τα εγκαίνια της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, έναν από τους παλαιότερους και εντυπωσιακότερους ναούς και από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής μας, σφραγίζονται τα φετινά 22α «Παύλεια» που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας. Την είδηση έδωσε χθες το μεσημέρι ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων σε συνέντευξη Τύπου για τα φετινά Παύλεια που, όπως κάθε χρόνο, διαρκούν όλο τον Ιούνιο.

«Μας αξιώνει ο Θεός, μετά τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού, να είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάσουμε την Παλαιά Μητρόπολη μέσα στα Παύλεια. Η Παλαιά Μητρόπολη είναι ναός αφιερωμένος στον πρωτοκορυφαίο απόστολο Παύλο και τον απόστολο Πέτρο, πού επί πολλές δεκαετίες παρέμενε κλειστός και ερειπωμένος, απρόσιτος σε κάθε επισκέπτη και προσκυνητή.

«Ο ναός, μία τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος και νάρθηκα, αποτελεί ένα ανοικτό βιβλίο για τη μελέτη της εξελίξεως της βυζαντινής τέχνης στη Βέροια, άλλα και την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας, καθώς συνδέεται εκτός των άλλων και με το μαρτύριο του μητροπολίτου Βεροίας, τού αγίου ιερομάρτυρος Αρσενίου. Η πρώτη φάση τού ναού χρονολογείται στον 7ο-8ο αιώνα. Ή δεύτερη συνδέεται με τον επίσκοπο Βεροίας Νικήτα, γύρω στο 1078, ενώ ή τρίτη τοποθετείται στον 13ο αιώνα, μετά τις καταστροφές πού προκάλεσε ισχυρός σεισμός στην πόλη. Στην τρίτη αυτή φάση ανήκουν και οι περισσότερες εντυπωσιακές τοιχογραφίες πού κοσμούν μέχρι σήμερα τον ναό, παρά τις πολλές φθορές πού υπέστη εξαιτίας της μετατροπής του σε τζαμί κατά τον 16ο αιώνα, την κατεδάφιση του νοτίου κλίτους και την οικοδόμηση διαφόρων προσκτισμάτων. Από το 1994 έγιναν συνεχείς και επίμονες προσπάθειες από την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Ναούσης και Καμπάνιας, σε συνεργασία με τις εκάστοτε Εφορίες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για την αποκατάσταση της Παλαιάς Μητροπόλεως και την απόδοση της στη λατρεία, οι οποίες τελικά ευοδώθηκαν, ώστε αυτές τις ήμερες να έχουμε τη χαρά να ολοκληρώνεται το μεγάλο έργο της αποκαταστάσεως της Παλαιάς Μητροπόλεως της Βεροίας» ανέφερε ο Μητροπολίτης μιλώντας για τη σημασία του θρησκευτικού μνημείου.

 

Στις 5 Ιουνίου τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 5 Ιουνίου παρουσία των εκπροσώπων των Πατριαρχείων και των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο που φέτος θα γίνει στην έναρξη (2, 3, 4 Ιουνίου) και όχι στη λήξη των Παυλείων, λόγω της Συνόδου, είπε ο κ. Παντελεήμων, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του που ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο της αποκατάστασης της Παλαιάς Μητρόπολης. Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη, ενώ η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα γίνει στις 29 Ιουνίου, ημέρα εορτής των Αγίων Παύλου και Πέτρου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα τελεστεί ο εσπερινός στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και τα «Παύλεια» θα κλείσουν με την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 

Αφιερωμένο στο έτος Αριστοτέλη το Διεθνές Συνέδριο

Σημαντική στιγμή των εκδηλώσεων αποτελεί και το 22ο Θεολογικό Παγκόσμιο Συνέδριο με ένα επίκαιρο θέμα που αφορά το έτος (2016) Αριστοτέλη, με θέμα «Απόστολος Παύλος και φιλόσοφοι – 2.400 έτη από την γέννηση του Αριστοτέλη» που θα εξετάσει τη σχέση μεταξύ φιλοσοφίας και χριστιανισμού. Η καλλιτεχνική εκδήλωση των Παυλείων θα αφορά το έργο του Ωδείου Νάουσας «Αγώνα – θυσία – Ύμνος» ενώ ένα ακόμα συνέδριο θα γίνει για τον Αγ. Λουκά το οποίο θα συνοδεύεται και από το ομότιτλο ορατόριο του Δημ. Μπρούχου και θα γίνει στη Νάουσα. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί από τον Πατριάρχη και μία έκθεση με έργα του Ευθ. Βαρλάμη για τον Αγ. Λουκά, στη Δοβρά.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των ΚΒ΄ Παυλείων θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για τα 22 χρόνια του θεσμού, σε πείσμα των καιρών και όσων αμφέβαλλαν για την πορεία των Παυλείων, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων χαρακτήρισε το θεσμό ως έργο του Θεού και του Απ. Παύλου.

«Η απήχηση πλέον των εκδηλώσεων και του θεσμού δεν είναι μόνο στον Ορθόδοξο, αλλά και σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, αφού πέρασε στη συνείδησή τους. Απόδειξη, η τιμή που μας έγινε από την Ακαδημία Αθηνών για την επίτευξη των Διεθνών Συνεδρίων εδώ και δύο δεκαετίες, από τα οποία προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες και ενημέρωση για τον Απ. Παύλο. Εμείς εργαζόμαστε όλη τη χρονιά για τον μήνα των Παυλείων. Μόλις τελειώνει η μία χρονιά, ξεκινούν οι προετοιμασίες για την επόμενη… Και όλα αυτά τα σηκώνουμε μόνοι μας ως προς το οικονομικό μέρος, αλλά με τη βοήθεια του Θεού τα βολεύουμε…» επεσήμανε κλείνοντας τη συνέντευξη ο Μητροπολίτης τον οποίο πλαισίωναν ο π. Γεράσιμος, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και οι πατέρες Δημήτριος και Αθηναγόρας.

 

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...