Συγκίνηση και αίσθημα εθνικού χρέους για τους άταφους νεκρούς του 1940 με παράλληλα πολιτικά μηνύματα

Συγκίνηση και αίσθημα εθνικού χρέους για τους άταφους νεκρούς του 1940 με παράλληλα πολιτικά μηνύματα

Συγκίνηση, δάκρυα που δεν μπόρεσαν να κρατηθούν και έντονο το αίσθημα της πατριωτικής συνείδησης και του εθνικού χρέους, κυριάρχησαν στην πρωινή εκδήλωση που έγινε στη Βέροια από την Ένωση Εφέδρων Αξιωματικών Ημαθίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας και υπό την αιγίδα της Μητρόπολης, για τους 7.976  πεσόντες ήρωες του 1940 που έμειναν άταφοι, στην Αλβανία.  Από αυτούς οι 255 ήταν από την Ημαθία και τα ονόματα όλων ακούστηκαν στο προσκλητήριο νεκρών  μετά την δοξολογία και το Τρισάγιο στην Πλατεία Ωρολογίου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο Γ. Σοφιανίδη για το Δήμο Βέροιας, τον Ταξίαρχο κ. Πουλικάκο για τον Στρατό Ξηράς, τον κ. Σούρλα εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων, τον κ. Φράγκο για τον Σύνδεσμο Εφέδρων, τον κ. Νίκο Παπά για τη Λέσχη Καταδρομέων, ενώ δύο γυναίκες συγγενείς πεσόντων κατέθεσαν δύο τριαντάφυλλα στη μνήμη τους.

Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι μαζί, επίσημοι και πολίτες, τραγούδησαν δυνατά τον Εθνικό ύμνο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο, στο οποίο, παρά τη μεγάλη χωρητικότητά του, πολλοί παρακολούθησαν όρθιοι λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, την παρουσίαση του βιβλίου, του πρ. Προέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940».

 

Χαιρετισμοί και ομιλίες

Την εκδήλωση που συντόνιζε ο εκδότης του «Λαού» Ζ.Μ.Πατσίκας, χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης και αργότερα ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Χρήστος Φράγκος, ο δάσκαλος κ. Γιοβανόπουλος με μια σύντομη ομιλία και ο κ. Τσιφλίδης, γιός πεσόντος στο μέτωπο της Αλβανίας.  

Για το ανεκπλήρωτο εθνικό χρέος «να αποτίνουμε τον ύστατο φόρο τιμής στους γενναίους ήρωες που χωρίς να υπολογίζουν τη ζωή τους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα αλβανικά χώματα και έμειναν άταφοι μέχρι σήμερα» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων προσθέτοντας και το ηθικό, πατριωτικό καθήκον στους ήρωες του Ελληνοιταλικού πολεμου του1940… Συγχάρηκε επίσης τον κ. Σούρλα για την προσπάθειά του να αφυπνίσει τις συνειδήσεις αλλά και τον κ. Φράγκο για την παρουσία του.

«Η αποκατάσταση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να πούμε ότι τους τιμήσαμε σύμφωνα με τις παραδόσεις και την κληρονομιά μας» τόνισε ο αντιδήμαρχος Γ. Σοφιανίδης, ενώ με έναν φορτισμένο λόγο, χαιρέτισε την εκδήλωση ο κ. Χρ. Φράγκος υπογραμμίζοντας την τεράστια ευθύνη της χώρας απέναντι στους πεσόντες, με το ελάχιστο της προσφοράς ενός δίσκου, ενός κεριού κι ενός στεφανιού στη μνήμη τους. Ευχαρίστησε επίσης τον δήμαρχο Βέροιας για το μνήμα πεσόντων που τους παραχώρησε.

Ο δάσκαλος Γρ. Γιοβανόπουλος (πρόεδρος του Ελληνότοπου) έκανε μία σύντομη ομιλία – διαμαρτυρία προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους, χαρακτηρίζοντας ανήκουστο το γεγονός των άταφων νεκρών, ενώ συγκινητικές σκηνές πολέμου όπως τις άκουσε από συμπολεμιστή του πατέρα του, μετέφερε στο ακροατήριο ο κ. Τσιφλίδης, γιος πεσόντα.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ σχετικό με το θέμα και τον λόγο πήρε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, με ένα θερμό πατριωτικό λόγο με παράλληλα πολιτικά και εθνικά μηνύματα που χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο. Ο κ. Φράγκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά, εκτίμησης και σεβασμού, στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για την στήριξή του στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, που χωρίς αυτά δεν θα είμασταν τίποτα, όπως είπε και απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία αναρωτήθηκε: «δεν σεβόμαστε τους νεκρούς, δεν σεβόμαστε την πατρίδα την οποία ξεπουλάμε… τί σεβόμαστε τελικά σ’ αυτή τη χώρα;». Επέρριψε μεγάλη ευθύνη για τα 75 χρόνια που πέρασαν με άταφους τους νεκρούς του πολέμου και τόνισε ότι η Αλβανία πρέπει να οδηγηθεί στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν δεν συνεργαστεί στο θέμα αυτό, στέλνοντας μήνυμα τόσο στην γειτονική χώρα όσο και στη Τουρκία μετέπειτα…

«Να μην επιτραπεί η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο παραμένει ανοικτό το ζήτημα των άταφων νεκρών» ζήτησε αποφασιστικά και ο κ. Σούρλας παίρνοντας τον λόγο. Στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτής της εκστρατείας που ξεκίνησε από προσωπικές του ενοχές όταν πληροφορήθηκε για το ζήτημα και έφτασε στην διεκδίκηση του δικαιώματος ταφής των νεκρών, ως ανθρωπιστικό, ηθικό και εθνικό θέμα. Με γλαφυρές περιγραφές από μαρτυρίες και επισκέψεις στο μέτωπο των πεσόντων έφτασε μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις που είναι λίγο πιο ενθαρρυντικές, αφού η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί πριν χρόνια και παρέμενε ανενεργή, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα μπαίνοντας σε λεπτομέρειες επί των διαδικασιών, που θα εξετάσει εκ νέου, σε συνεδρίασή της στις αρχές του 2017.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή τιμητικών πλακετών από την Ένωση Εφέδρων προς τον δήμαρχο Κ. Βοργιαζίδη και τον συγγραφέα Γ. Σούρλα, ενώ ένα βιβλίο δόθηκε τιμής ένεκεν, στον Μητροπολίτη.

Tέλος, ένα σύντομο μήνυμα προς τον κ. Σούρλα κατέθεσε ο Βεροιώτης Νίκος Σάπκας του Νικολάου στη μνήμη του πατέρα του που έφυγε για τον πόλεμο και δεν τον γνώρισε ποτέ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην ευρωβουλευτής Τάκης Βλαχόπουλος, οι πρώην βουλευτές Η. Φωτιάδης, Γ. Μπατσαρά, Στ. Κυριαζόπουλος, η εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Λίνα Τουπεκτσή, οι πρόεδροι του Δικηγορικού και Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ.κ. Δ. Ζυγουλιάνος και Α. Τσιπουρίδου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Π. Παλπάνας, ο πολιτευτής Τάσος Μπαρτζώκας, ο πρώην αντινομάρχης Ορ. Σιδηρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Απ. Παύλου Απ. Νεστορόπουλος, ο γιατρός Τάσος Βασιάδης μέλος του ΠΙΣ, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της εκκλησίας, απόστρατοι, εκπαιδευτικοί, συγγενείς πεσόντων κ.α. 

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τζιτζικώστας: «Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης αποφασιστικό βήμα για τη Συμμετοχική Δημοκρατία στην Κεντρική Μακεδονία»

Α. Τζιτζικώστας: «Η Περιφερειακή Επιτροπή...

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας...

Τάσος Μπαρτζώκας:

Τάσος Μπαρτζώκας: "Για πρώτη φορά, κατά τα πρότυπα...

Από το Γραφείο Τύπου του Βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα...

Τρία μέτρα απόσταση στους πάγκους και υποχρεωτική μάσκα στις λαϊκές Αγορές της Βέροιας, Μακροχωρίου και Αγ. Γεωργίου

Τρία μέτρα απόσταση στους πάγκους και υποχρεωτική...

Από τις 13.07.2020 έως 26.07.2020 στις Λαϊκές Αγορές του Δήμου...

Συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα: «Στη Νάουσα έχουμε καταφέρει να μην έχουμε άστεγους και οικογένειες χωρίς βοήθεια»

Συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα: «Στη...

Συνέντευξη Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα στην...

Με 19.385 μόρια «έσκισε» στις πανελλαδικές η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, Δωροθέα Γεωργαδάκη

Με 19.385 μόρια «έσκισε» στις πανελλαδικές η μαθήτρια του...

Με 19.385 μόρια «έσκισε» στις φετινές πανελλαδικές η...

Το θερινό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων - Τι αλλάζει

Το θερινό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων - Τι...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας ενημερώνει τους...

Ανακοίνωση της κατασκήνωσης «Σκούρας» Χαλκιδικής για το κρούσμα κορονοϊού

Ανακοίνωση της κατασκήνωσης «Σκούρας» Χαλκιδικής για...

 Σε παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική έκανε διακοπές...

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ (13/7)

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ (13/7)

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με 19.385 μόρια «έσκισε» στις φετινές πανελλαδικές η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας, Δωροθέα Γεωργαδάκη, που προσανατολίζεται στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. @@asd-307@@Με μεθοδικό διάβασμα μόνη της και την...

Στον χάρτη με τους νομούς που άρχισαν να παρουσιάζουν κρούσματα κορονοιού στο πλαίσιο της έξαρσης ενός δεύτερου κύματος μετά την χαλάρωση των μέτρων, βρίσκεται αυτές τις μέρες η Ημαθία.@@ads-307@@Σύμφωνα με ...

-«Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει…θα μείνει στα χαρτιά», το σύνθημα των συλλαλητηρίωνΜε δύο συλλαλητήρια ταυτόχρονα, το ένα στην Πλατεία Εληάς και το άλλο στην πλατεία Δημαρχείου, διαμαρτυρήθηκαν αντίστοιχα...

Κοινή διαπίστωση και της χθεσινής σύσκεψης για το συμπύρηνο ροδάκινο, ήταν το γνωστό: μία από τα ίδια, αφού κάθε χρόνο και σε κάθε συνάντηση φορέων ακούγονται μόνο αιτήματα, προβλήματα, ανησυχίες, αγωνίες,...