Συγκίνηση και αίσθημα εθνικού χρέους για τους άταφους νεκρούς του 1940 με παράλληλα πολιτικά μηνύματα

Συγκίνηση και αίσθημα εθνικού χρέους για τους άταφους νεκρούς του 1940 με παράλληλα πολιτικά μηνύματα

Συγκίνηση, δάκρυα που δεν μπόρεσαν να κρατηθούν και έντονο το αίσθημα της πατριωτικής συνείδησης και του εθνικού χρέους, κυριάρχησαν στην πρωινή εκδήλωση που έγινε στη Βέροια από την Ένωση Εφέδρων Αξιωματικών Ημαθίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας και υπό την αιγίδα της Μητρόπολης, για τους 7.976  πεσόντες ήρωες του 1940 που έμειναν άταφοι, στην Αλβανία.  Από αυτούς οι 255 ήταν από την Ημαθία και τα ονόματα όλων ακούστηκαν στο προσκλητήριο νεκρών  μετά την δοξολογία και το Τρισάγιο στην Πλατεία Ωρολογίου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον αντιδήμαρχο Γ. Σοφιανίδη για το Δήμο Βέροιας, τον Ταξίαρχο κ. Πουλικάκο για τον Στρατό Ξηράς, τον κ. Σούρλα εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων, τον κ. Φράγκο για τον Σύνδεσμο Εφέδρων, τον κ. Νίκο Παπά για τη Λέσχη Καταδρομέων, ενώ δύο γυναίκες συγγενείς πεσόντων κατέθεσαν δύο τριαντάφυλλα στη μνήμη τους.

Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι μαζί, επίσημοι και πολίτες, τραγούδησαν δυνατά τον Εθνικό ύμνο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο, στο οποίο, παρά τη μεγάλη χωρητικότητά του, πολλοί παρακολούθησαν όρθιοι λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, την παρουσίαση του βιβλίου, του πρ. Προέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940».

 

Χαιρετισμοί και ομιλίες

Την εκδήλωση που συντόνιζε ο εκδότης του «Λαού» Ζ.Μ.Πατσίκας, χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης και αργότερα ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Χρήστος Φράγκος, ο δάσκαλος κ. Γιοβανόπουλος με μια σύντομη ομιλία και ο κ. Τσιφλίδης, γιός πεσόντος στο μέτωπο της Αλβανίας.  

Για το ανεκπλήρωτο εθνικό χρέος «να αποτίνουμε τον ύστατο φόρο τιμής στους γενναίους ήρωες που χωρίς να υπολογίζουν τη ζωή τους άφησαν την τελευταία τους πνοή στα αλβανικά χώματα και έμειναν άταφοι μέχρι σήμερα» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων προσθέτοντας και το ηθικό, πατριωτικό καθήκον στους ήρωες του Ελληνοιταλικού πολεμου του1940… Συγχάρηκε επίσης τον κ. Σούρλα για την προσπάθειά του να αφυπνίσει τις συνειδήσεις αλλά και τον κ. Φράγκο για την παρουσία του.

«Η αποκατάσταση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να πούμε ότι τους τιμήσαμε σύμφωνα με τις παραδόσεις και την κληρονομιά μας» τόνισε ο αντιδήμαρχος Γ. Σοφιανίδης, ενώ με έναν φορτισμένο λόγο, χαιρέτισε την εκδήλωση ο κ. Χρ. Φράγκος υπογραμμίζοντας την τεράστια ευθύνη της χώρας απέναντι στους πεσόντες, με το ελάχιστο της προσφοράς ενός δίσκου, ενός κεριού κι ενός στεφανιού στη μνήμη τους. Ευχαρίστησε επίσης τον δήμαρχο Βέροιας για το μνήμα πεσόντων που τους παραχώρησε.

Ο δάσκαλος Γρ. Γιοβανόπουλος (πρόεδρος του Ελληνότοπου) έκανε μία σύντομη ομιλία – διαμαρτυρία προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους, χαρακτηρίζοντας ανήκουστο το γεγονός των άταφων νεκρών, ενώ συγκινητικές σκηνές πολέμου όπως τις άκουσε από συμπολεμιστή του πατέρα του, μετέφερε στο ακροατήριο ο κ. Τσιφλίδης, γιος πεσόντα.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ σχετικό με το θέμα και τον λόγο πήρε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, με ένα θερμό πατριωτικό λόγο με παράλληλα πολιτικά και εθνικά μηνύματα που χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο. Ο κ. Φράγκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά, εκτίμησης και σεβασμού, στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για την στήριξή του στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, που χωρίς αυτά δεν θα είμασταν τίποτα, όπως είπε και απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία αναρωτήθηκε: «δεν σεβόμαστε τους νεκρούς, δεν σεβόμαστε την πατρίδα την οποία ξεπουλάμε… τί σεβόμαστε τελικά σ’ αυτή τη χώρα;». Επέρριψε μεγάλη ευθύνη για τα 75 χρόνια που πέρασαν με άταφους τους νεκρούς του πολέμου και τόνισε ότι η Αλβανία πρέπει να οδηγηθεί στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν δεν συνεργαστεί στο θέμα αυτό, στέλνοντας μήνυμα τόσο στην γειτονική χώρα όσο και στη Τουρκία μετέπειτα…

«Να μην επιτραπεί η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο παραμένει ανοικτό το ζήτημα των άταφων νεκρών» ζήτησε αποφασιστικά και ο κ. Σούρλας παίρνοντας τον λόγο. Στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτής της εκστρατείας που ξεκίνησε από προσωπικές του ενοχές όταν πληροφορήθηκε για το ζήτημα και έφτασε στην διεκδίκηση του δικαιώματος ταφής των νεκρών, ως ανθρωπιστικό, ηθικό και εθνικό θέμα. Με γλαφυρές περιγραφές από μαρτυρίες και επισκέψεις στο μέτωπο των πεσόντων έφτασε μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις που είναι λίγο πιο ενθαρρυντικές, αφού η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί πριν χρόνια και παρέμενε ανενεργή, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα μπαίνοντας σε λεπτομέρειες επί των διαδικασιών, που θα εξετάσει εκ νέου, σε συνεδρίασή της στις αρχές του 2017.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή τιμητικών πλακετών από την Ένωση Εφέδρων προς τον δήμαρχο Κ. Βοργιαζίδη και τον συγγραφέα Γ. Σούρλα, ενώ ένα βιβλίο δόθηκε τιμής ένεκεν, στον Μητροπολίτη.

Tέλος, ένα σύντομο μήνυμα προς τον κ. Σούρλα κατέθεσε ο Βεροιώτης Νίκος Σάπκας του Νικολάου στη μνήμη του πατέρα του που έφυγε για τον πόλεμο και δεν τον γνώρισε ποτέ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην ευρωβουλευτής Τάκης Βλαχόπουλος, οι πρώην βουλευτές Η. Φωτιάδης, Γ. Μπατσαρά, Στ. Κυριαζόπουλος, η εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Λίνα Τουπεκτσή, οι πρόεδροι του Δικηγορικού και Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ.κ. Δ. Ζυγουλιάνος και Α. Τσιπουρίδου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Π. Παλπάνας, ο πολιτευτής Τάσος Μπαρτζώκας, ο πρώην αντινομάρχης Ορ. Σιδηρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Απ. Παύλου Απ. Νεστορόπουλος, ο γιατρός Τάσος Βασιάδης μέλος του ΠΙΣ, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της εκκλησίας, απόστρατοι, εκπαιδευτικοί, συγγενείς πεσόντων κ.α. 

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδες απαγόρευσης αλιείας τοποθετήθηκαν στον Τριπόταμο

Πινακίδες απαγόρευσης αλιείας τοποθετήθηκαν στον...

Ο σύλλογος «Φίλοι του ποταμού Τριπόταμου Βέροιας» σε...

Οδηγίες από την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» προς οδηγούς εν όψει του χειμώνα

Οδηγίες από την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» προς οδηγούς εν όψει...

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχοντας πάντα ως προτεραιότητα...

Έκτακτη συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής σήμερα στη Νάουσα

Έκτακτη συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής σήμερα στη...

Έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου...

«Σφήκες» του Αριστοφάνη στη Βέροια; * Του Πάρη   Παπακανάκη

«Σφήκες» του Αριστοφάνη στη Βέροια; * Του Πάρη ...

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την...

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς   ευχαριστεί τον Απ. Βεσυρόπουλο

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ευχαριστεί τον Απ....

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Στο πλαίσιο της συνεργασίας...

Bεροιώτικα και Λαογραφικά - Επ’ ευκαιρία της σημερινής γιορτής Άγιος Σάββας-Κυριώτισσα

Bεροιώτικα και Λαογραφικά - Επ’ ευκαιρία της σημερινής...

Επιμέλεια Μάκης ΔημητράκηςΜια από τις παλαιότερες...

Εργασίες οδοποιίας στις Δημοτικές Ενότητες Μακεδονίδος και Δοβρά   -Υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση από το Δήμαρχο Βέροιας

Εργασίες οδοποιίας στις Δημοτικές Ενότητες...

Σύμβαση έργου με τίτλο «ΕΝΔΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΛΟΙΠΩΝ...

Αλυσίδα συνεργασίας Δήμου και φορέων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και την ασφάλεια των ανηλίκων

Αλυσίδα συνεργασίας Δήμου και φορέων για την...

 -Συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις υποστήριξης και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Επιμέλεια Μάκης ΔημητράκηςΗ Αγία Βαρβάρα καταγόταν από τη Μικρά Ασία και πατέρας της ήταν ο άρχοντας Διόσκορος, φανατικός ειδωλολάτρης και διώκτης των Χριστιανών.Η πανέμορφη Βαρβάρα ασπάστηκε τον...

Χθες τα μεσάνυχτα "συναγερμός" σήμανε σε συγκρότημα οικοδομών επί της οδού Ομήρου(περιοχή Βικέλα), από καμινάδα τζακιού που κυριολεκτικά λαμπάδιασε! Ήταν λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν...

Με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας μετά από απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως, κηρύχθηκε αθώος ο πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας Παύλος Παυλίδης.Προηγήθηκε μια μαραθώνια...

Μετά από την σύγχυση που δημιουργήθηκε σήμερα, από την δημοσίευση ΦΕΚ με πρόεδρο του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Ημαθίας τον πρώην διοικητή Δημήτρη Μαυρογιώργο, που σημειωτέον είχε παραιτηθεί από τον Σεπτέμβριο,...