Τα προβλήματα του κλάδου τους έθεσαν οι Βοοτρόφοι της Βέροιας στον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη

Τα προβλήματα του κλάδου τους έθεσαν οι Βοοτρόφοι της Βέροιας στον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βοοτρόφοι της Ημαθίας έθεσε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας κ. Δημήτρης Κόβας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Δ.Σ. με τον κ. Μητσοτάκη στη Φάρμα Κουτσιώφτη. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νομό μας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε ενδεικτικά μια από τις καλύτερες πανελλαδικά μονάδες εκτροφής βοοειδών και αποκόμισε τις καλύτερες εντυπώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Φώτης Κόβας (μέλος του Βοοτροφικού Συλλόγου) στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΚΟΥ 99.6».

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης έμεινε έκπληκτος ως προς τις εγκαταστάσεις, τους χώρους, την υποδομή και την τεχνολογία. Είναι μια πολύ οργανωμένη μονάδα, και ο πρόεδρος αποκόμισε τις καλύτερες θετικές εντυπώσεις. Η Φάρμα Κουτσιώφτη είναι υπόδειγμα κτηνοτροφικής μονάδας, όχι μόνο στον νομό αλλά και σε όλη τη χώρα. Μάλιστα όπως πληροφορηθήκαμε ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά, κατά την ομιλία του στην Εληά στην κτηνοτροφία του νομού μας, ως ένας δυναμικός κλάδος, στα προβλήματά του και κυρίως στην παράδοση που έχει ο κλάδος εδώ και χρόνια στο νομό» τόνισε ο κ. Κόβας. 

Να σημειώσουμε ότι η Φάρμα Κουτσιώφτη έχει βραβευθεί και διακριθεί με το κρέας «Αρω3μα» και τα μοσχάρια της εκτρέφονται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο Μακροχώρι με κλασική μουσική και ειδικό μείγμα τροφής από αρωματικά ελληνικά φυτά.

Στη συνέντευξή του στη Σοφία Γκαγκούση, ο κ. Κόβας, αναφέρθηκε στα πέντε θέματα που έθεσε το Δ.Σ. των Βοοτρόφων στον κ. Μητσοτάκη.

«Στο σύντομο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας, γύρω στα 25 λεπτά, του θέσαμε 5 ζητήματα. Το 1ο θέμα είναι η επισήμανση του κρέατος. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα σχέδιο νόμου προς διαβούλευση από το Υπουργείο Γεωργίας, όπου από την πλευρά μας εστιάζουμε και λέμε ότι το δικό μας κρέας πρέπει να αναγράφει ως υποχρεωτική σήμανση στη ζυγιστική μηχανή «ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών», καθότι αυτή τη στιγμή η ένδειξη είναι προαιρετική. Δεύτερον, εστιάσαμε στον πίνακα αποζημιώσεων ως προς την οζώδη δερματίτιδα, αφού η σημερινή υπουργική απόφαση δεν καλύπτει την πραγματική αξία των ζώων μας, γιατί έχουμε ζώα υψηλής προστιθέμενες αξίας».

 

-Να ανοίξουμε μια παρένθεση εδώ; Τι έγινε τελικά με αυτή την ιστορία;

«Οι αποζημιώσεις δόθηκαν, αλλά δυστυχώς, η υπουργική απόφαση του κ. Μπόλαρη, αυτή τη στιγμή δεν καλύπτει τις θανατώσεις των δικών μας ζώων. Διότι, τα δικά μας τα ζώα είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Έχουν αξία κτήσης 1.300 ευρώ και οι αποζημιώσεις κυμαίνονται από 400 έως 700 ευρώ. Όταν εμείς αγοράζουμε αυτά τα ζώα 1.300 ή 1.000 ευρώ και τα πουλάμε στο τέλος 2.000, καλύπτει  στην ουσία ένα 30% της αγοράς, της αξίας. Δεν έχει αλλάξει δυστυχώς αυτή η απόφαση. Τα μέλη μας,  αυτά που αποζημιώθηκαν, δεν πήραν την αναμενόμενη αξία. Δεν μπορούμε να πούμε για πλήρη αποκατάσταση ούτε καν για μερική…»

 

-Και που βρίσκεται τώρα το θέμα; Εξακολουθούν και νοσούν τα ζώα;

«Αυτή τη στιγμή όλος ο ζωικός πληθυσμός είναι εμβολιασμένος. Προσδοκούμε ότι το καλοκαίρι που η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, δεν θα υπάρχουν νέα κρούσματα στο νομό και θα έχουμε ένα ομαλό, ήσυχο καλοκαίρι. Φυσικά ποτέ δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πιστεύουμε να μην υπάρξει κρούσμα, γιατί από τη στιγμή που υπάρξει, δημιουργείται μια ζώνη προστασίας και μια ζώνη επιτήρησης με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα στην σφαγή και στην μετακίνηση των ζώων, όπως είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι.

 

-Ποια είναι τα υπόλοιπα ζητήματα που θέσατε;

«Τα άλλα 3 θέματα που θέσαμε είναι αυτά που αντιμετωπίζουν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι. Αναφέραμε το ασφαλιστικό, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία των αγροτών που από φέτος έχει υψηλούς συντελεστές 22, 29, 37 και 45%,  τη φορολογία των ενισχύσεων, που πλέον φορολογούνται και η βασική με εξαίρεση την πράσινη και τις αποζημιώσεις που δίνονται καθώς και τον ΦΠΑ. Έχουμε πάρα πολλά προϊόντα όπως είναι τα κτηνιατρικά φάρμακα και οι ζωοτροφές, τα οποία έχουν πλέον συντελεστή ΦΠΑ 24%, με αποτέλεσμα εμείς να πουλάμε το μοσχαρίσιο κρέας 13% και να πληρώνουμε ΦΠΑ 24%. Κι αυτή η μετάταξη είναι τελείως άδικη. Επίσης, αν πουλάμε ζωντανά ζώα έχουμε ΦΠΑ 24%, ενώ στο κρέας έχουμε 13%. Αυτές είναι στρεβλώσεις… Δεν μπορείς να πληρώνεις αγοράζοντας 1.200-1.240 και να πουλάς 1.300. Έτσι έχεις ένα πιστωτικό ΦΠΑ  που δεν θα στον αποδώσει ποτέ κανένας. Όλα αυτά τα θέσαμε στον πρόεδρο, να τα έχει υπόψιν του. Κυρίως όμως εστιάσαμε στην επισήμανση του κρέατος, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο νόμου προς διαβούλευση και είναι πολύ σημαντικό για τον κλάδο να έχει ταυτότητα».

 

-Εξηγήστε μας τι σημαίνει ακριβώς η επισήμανση του κρέατος…

Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή υπάρχει το καρτελάκι στο κρέας της βιτρίνας το οποίο γράφει την χώρα γέννησης, την χώρα εκτροφής και την χώρα σφαγής. Εμείς αυτή τη στιγμή τα ζώα που έχουμε στον νομό μας, είναι ζώα που γεννήθηκαν σε χώρα  ευρωπαϊκής ένωσης, η χώρα εκτροφής είναι η Ελλάδα γιατί τα ζώα μας μένουν εδώ πάνω από 5 μήνες και έχουμε χώρα σφαγής την Ελλάδα. Άρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ελληνικό κρέας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και ξένο κρέας. Εμείς αυτό που ζητήσαμε, είναι να δημιουργηθεί μια τρίτη υποχρεωτική ένδειξη στη ζυγιστική μηχανή και κατ’ επέκταση στην ταμειακή, όπου το δικό μας το κρέας που έχει αυτήν την ιδιομορφία, να έχει υποχρεωτική ετικέτα στη ζυγιστική μηχανή ως «ελληνική  εκτροφή – προέλευση, άνω των 5 μηνών». Άρα να υπάρχουν στο κρεοπωλείο τριών ειδών κρέατα».

 

-Αυτό σας κατοχυρώνει;

«Μας κατοχυρώνει, γιατί πλέον υπάρχει σαν προαιρετική ένδειξη αυτή τη στιγμή, αλλά δυστυχώς με την ισχύουσα υπουργική απόφαση, υπάρχει και η ένδειξη του ευρωπαϊκού  και μπερδεύει πάρα πολύ τον καταναλωτή.

Κι εμείς θέλουμε να τον ξεμπερδέψουμε. Να υπάρχει το ελληνικό, να υπάρχει το ξένο και να υπάρχει και το ελληνικής εκτροφής… Να ξέρει δηλαδή ο καταναλωτής τι αγοράζει. Γιατί αυτή τη στιγμή το ελληνικό κρέας μαζί με το ελληνικής εκτροφής είναι το 15% και από το 15%, το 11% είναι ελληνικής εκτροφής. Άρα πρέπει ο καταναλωτής να έχει πλήρη ενημέρωση.

 

-Από αυτό το 11%, πόσο αντιστοιχεί στις μονάδες της Ημαθίας;

Το 90% βρίσκεται στις κτηνοτροφικές μονάδες του νομού μας. Δηλαδή, ότι εκτρέφεται (όχι ότι γεννήθηκε), είναι στην Ημαθία και τη Βέροια. Είμαστε η πρωτεύουσα της βοοτροφίας. 

 

-Ένα ακόμη αίτημα που θέσατε είναι οι ασφαλιστικές εισφορές και ο ΟΓΑ;

Ο ΟΓΑ ήταν αυτόνομος ασφαλιστικός φορέας. Εμείς διεκδικούμε αυτή την αυτονομία καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, με βάση το κλάδο υγείας και τον κλάδο συντάξεων είναι πλέον στο 20%, το οποίο κλιμακωτά ανεβαίνει ανά 2 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο. Όπως και σε όλους τους κλάδους, μ’ αυτό το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγικότητα και αύξηση της παραγωγής. Στην ουσία είναι ένας υποκρυπτόμενος φόρος εισοδήματος, εφόσον  ο προσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται πλέον  με βάση το εισόδημα του κάθε αγρότη. Εμείς ζητήσαμε να δούμε κατά πόσο είναι εφικτό να αυτονομηθεί ο ΟΓΑ απ’ τον ΕΦΚΑ , να γίνει επαναφορά των 7 κατηγοριών γιατί έτσι εξασφαλίζεται η ανταποδοτικότητά των συντάξεων και κυρίως θεωρούμε ότι ο αγρότης κατοχυρώνεται περισσότερο ασφαλιστικά και υγειονομικά αφού ό,τι πληρώνει στις εισφορές του, θα έχει ακριβώς τις αντίστοιχες ανταποδόσεις. 

 

-Πώς τ’ άκουσε όλα αυτά ο κύριος Μητσοτάκης; Τι σας είπε;

Στο θέμα της ετικέτας της ζυγιστικής μηχανής για την επισήμανση του κρέατος, δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα έχουμε τη στήριξή του. Μάλιστα μας παρέπεμψε να ενημερώσουμε άμεσα την τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης την κ. Αραμπατζή και τον γραμματέα κ. Αυγενάκη (που ήταν μαζί του) και η Ν.Δ. θα στηρίξει αυτό το σχέδιο όταν έρθει προς διαβούλευση στη Βουλή. Στα άλλα ζητήματα ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα πάρει θέση για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών,  αλλά αυτά τα ζητήματα θα τα επιληφθεί , όπως είπε, όταν έρθει στην Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...