Τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ περιμένουν απογοητευμένοι οι αγρότες μετά το προχθεσινό χαλάζι και τις ζημιές

Τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ περιμένουν απογοητευμένοι οι αγρότες μετά το προχθεσινό χαλάζι και τις ζημιές

Έως και τις 10.000 υπολογίζονται τα στρέμματα οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από χαλάζι, βροχή και ανεμοθύελλα στον δήμο Αλεξάνδρειας (με μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή Νησίου), το βράδυ της Τετάρτης. Πρόκειται για καλλιέργειες με βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνό, σιτηρά, ροδάκινα, βερίκοκα κ.ά. Σε κάποιες περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Από εδώ και πέρα όλοι επικεντρώνονται στη γρήγορη και σωστή εκτίμηση των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Ήδη οι δηλώσεις των ζημιών ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 23 Ιουνίου.

Μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας συστήνουν στους αγρότες να ενημερώνουν άμεσα τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να αφήνουν τα δέντρα ασυγκόμιστα για μάρτυρες. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η λήψη φωτογραφιών και βίντεο με ημερομηνία λήψης, καθώς υπάρχει περίπτωση να γίνουν δεκτά σε περίπτωση που οι εκτιμητές αργήσουν να έρθουν στα χωράφια.

Μικρότερες είναι οι ζημιές στις περιοχές του δήμου Βέροιας που χτυπήθηκαν από το χαλάζι (κυρίως Ράχη, Γεωργιανοί, Τριπόταμος), αφού το χαλάζι δεν είναι ούτε μέγεθος ούτε διάρκεια. Εδώ οι δηλώσεις θα γίνονται μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουνίου.

Ζημιές από το χαλάζι σε Βέροια και Μελίκη

Αρκετή ζημιά και στις καλλιέργειες γύρω από τη Βέροια, τη Μελίκη, τους Γεωργιανούς κ.α. σημειώθηκε από το χαλάζι της Τετάρτης, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Βέροιας κ. Τ. Χαλκίδης.

«Το θέμα είναι ότι πρέπει να μπουν άμεσα οι γεωπόνοι για εκτιμήσεις, ώστε να πάρουν οι αγρότες τα λεφτά τους... Σημειωτέον ότι έχουμε να πληρωθούμε και τα περσινά χαλάζια. Η κατάσταση είναι τραγική και οι παραγωγοί σε απόγνωση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Σάββατο θα τα ξαναπούνε με τον υπουργό στη Βέροια, τον οποίο θα περιμένουν στην Εληά, στο πλαίσιο της επίσκεψής του για την υπογραφή του καταστατικού ίδρυσης της Διεπαγγελματικής.

Επικοινωνία Τσιάνου με Κουρεμπέ

Στο μεταξύ ο υπεύθυνος του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Δημήτρης Τσιάνος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ για την αναγγελία ζημιάς στις πληγείσες περιοχές. Επίσης ενημερώθηκε το υπεύθυνο κλιμάκιο του υπουργείου και αναμένονται άμεσα ενέργειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής για όσες περιοχές επλήγησαν. 

 

Με τρακτέρ στην Πλατεία Εληάς θα υποδεχθούν οι αγρότες της Ημαθίας τον Υπουργό Β. Αποστόλου

Με αφορμή το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας για συμμετοχή των αγροτών στο δεύτερο φεστιβάλ ροδάκινου που διοργανώνεται από τοπικούς φορείς στη Βέροια στο ξενοδοχείο Αίγες στις 15, 16 και 17 Ιουνίου ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας, επισημαίνει τα εξής:«Οφείλουμε να συγχαρούμε όλους τους διοργανωτές (Τουριστικός Όμιλος Βέροιας, κοινοπραξία παραγώγων, επιμελητήριο για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Μακάρι και άλλοι φορείς και ο Συριζα Ημαθιας να έδειχναν αντίστοιχο ζήλο στη προώθηση αγροτικών προϊόντων. Με την ευκαιρία καλούμε τα μελή μας να παρευρεθούν στις σημαντικές ημερίδες που θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο Αιγες αυτό το τριήμερο. Κυρίως όμως καλούμε τα μελή μας το Σάββατο στο κέντρο της Βέροιας (Πλατεία Ελιά) προκειμένου να δώσουμε τα εύσημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου για τους χειρισμούς του σε μια σειρά από θέματα όπως: -Στην αποτυχία εύρεσης νέων αγορών ροδάκινου που οδήγησε στις δραματικά χαμηλές τιμες που απολαμβάνουν οι παραγωγοί. -Στη χαρακτηριστική καθυστέρηση να λάβει μετρά, αν όχι στην αδιαφορία του, στο θέμα των εργατών γης που στην πράξη αποτρεπει να κάνουμε νόμιμες προσλήψεις εργατών, με τον κίνδυνο αυστηρών προστίμων να κρέμεται πάνω απ το κεφάλι μας καθημερινά, και επιπλέον να μην καταχωρείται ως δαπάνη το σημαντικότερο εξοδο. -Στην αδιαφορία που δείχνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο ζήτημα της τροποποίησης του κανονισμού ΕΛΓΑ -Στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της φέτας και της τιμής του γάλακτος -Στην αδιανόητη φορολογική και ασφαλιστική αντιμετώπιση του κλάδου μας. -Στην απαραδεκτη καθυστέρηση αποπληρωμης ΚΟΕ-ΠΣΕΑ,αγροπεριβαλλοντικα,ΕΦΚ πετρελαιου, κ.α (καθυστέρηση που ξεπερνα και τα 4ετη) -Στην συνεχιζομενη αδικια των Νεων Αγροτων του 2009, -Στην εξωφρενική έμπνευση παρακολούθησης μαθημάτων μέσα στο κατακαλόκαιρο των νέων αγροτών του 2014 και - Στην τεράστια καθυστέρηση αξιολόγησης των φακέλων των νέων αγροτών του 2016 Και επιπλέον για μια σειρά ακόμη αστοχίες και παραλήψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καλούμε τους αγρότες να αποδεχτούν το αίτημα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και να βρίσκονται δυναμικά στη Βέροια το Σάββατο το μεσημέρι.

 Υ.Σ Το Σάββατο τα τρακτέρ μας θα κοιτάζουν προς την πλατεία Ελιά, σύντροφοι της κυβέρνησης».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...