Αγγ. Κοτταρίδη στον «Άκου 99.6»: Τα εγκαίνια του Μουσείου των Αιγών θα τα θυμάστε για πολύ…

Αγγ. Κοτταρίδη στον «Άκου 99.6»: Τα εγκαίνια του Μουσείου των Αιγών θα τα θυμάστε για πολύ…

Και μετά τις  εκδηλώσεις του τελευταίου τριημέρου (μέχρι και σήμερα  Σάββατο*) που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και καλλιτεχνών, έπεται συνέχεια… 

Εγκαίνια σε Άγιο Βλάση και Άγιο Αθανάσιο Κωστωχωρίου

Μιλώντας στον «Άκου 99.6» στην εκπομπή «…στις 10.00», η προϊσταμένη της Εφορίας  Αγγελική Κοτταρίδη, ενημέρωσε και για τα προσεχώς της Εφορίας, εξίσου ενδιαφέροντα: «Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν τα εγκαίνια στον Άγιο Βλάση, όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες στον  υπέροχο αυτό χώρο, ο οποίος, με δεδομένη την κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών θα πάρει την πρωτοκαθεδρία από τον Χριστό, ενώ θα έχουμε και στο Κωστοχώρι- όπου φτιάξαμε εκεί αυτό το υπέροχο μπιζουδάκι τον Άγιο Αθανάσιο με εκπληκτική ζωγραφική του 15ου αιώνα-  τα εγκαίνια,  κοντά στα μέσα Ιουλίου.»

Να περιμένουμε και  τελετή εγκαινίων στο Μουσείο των Αιγών; Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει;

«Τελετή εγκαινίων θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η έκθεση. Το μουσείο των Αιγών έχει μια τεράστια δουλειά. Είναι ένα έργο, του οποίου, η ολοκλήρωση της έκθεσης  εντάχθηκε  στο τέλος του 2016. Έπρεπε να λυθούν θέματα νομοθεσίας γιατί με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων άλλαξε όλος ο  τρόπος προμηθειών, διαγωνισμών κ.λ.π.. Αυτά διευθετήθηκαν μόλις πριν από έναν μήνα και τώρα  αρχίσαμε να βγάζουμε τους διάφορους διαγωνισμούς προμηθειών. Γιατί, αυτό είναι κυρίως  το έργο και εμείς, μετά, ως εφορία κάνουμε την έκθεση .Έχουμε 4 μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό του μουσείου και τις προθήκες. Πρέπει να έρθουν όλα αυτά τα υλικά και εμείς μετά να κάνουμε την έκθεση. Υπολογίζω στο τέλος του 2018. Όμως, πάντα με τους διεθνείς διαγωνισμούς μπορεί να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις. Είναι η διαδικασία… Μπορεί να γίνουν ενστάσεις από κάποιες εταιρείες και όλα αυτά.

Πάντως στο τέλος του ’18 αρχές του ΄19  θα γίνει ένα τεράστιο ταρατατζούμ! Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα εγκαίνια και θα τα μάθετε πολύ γρήγορα και θα τα θυμάστε για πολύ ,διότι θα συνδυαστούν με πολύ μεγάλες δράσεις. Ήδη σχεδιάζουμε ένα πραγματικά, πολύ μεγάλο διεθνές συνέδριο, που θα φέρει την αφρόκρεμα της επιστήμης που ερευνά τον υλιστικό  κόσμο.»

Ποιο θα είναι  το θέμα της έκθεσης και του συνεδρίου;

Το θέμα της έκθεσης είναι «εγώ μνήμη» και το συνέδριο θα μας πάει από τις Αιγές στην οικουμένη, για να δείξει τί έδωσαν οι Μακεδόνες. Κι αυτό, είναι και μια ευκαιρία να φέρουμε όλους τους επιστήμονες, τους πολύ σημαντικούς, που δραστηριοποιούνται από το Αφγανιστάν μέχρι την Αμερική και μέχρι την Οξφόρδη, για να δουν τι κάνουμε εμείς εδώ και να συνομιλήσουμε. Δηλαδή θα είναι πολύ μεγάλο ταρατατζούμ αυτό.

Τελευταία ανακινείται πάλι το ζήτημα της ονομασίας, σε σχέση με το γειτονικό μας κράτος. Εσείς τι θέση έχετε πάνω σ αυτό;

Εμείς διαχειριζόμαστε την αρχαία Μακεδονία. Οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι ελληνιστικοί δεν έχουμε κανενός είδους θέμα. Αυτό είναι καθαρό και σαφές σε όλους. Κάθε φορά, όταν έχουμε δράσεις εδώ, το υπογραμμίζουμε… Θέλουμε-δε  θέλουμε , αρέσει-δεν αρέσει σε κάποιους - γιατί σε κάποιους δεν αρέσει και εντός της χώρας, τι να κάνουμε;- οι Αιγές είναι η βασιλική μητρόπολη. Είναι η κοιτίδα των Μακεδόνων. Εκεί είναι όλοι οι ποιμενίδες. Εκεί είναι, τι να κάνουμε τώρα... Και ο Αλέξανδρος από κεί ξεκίνησε την εκστρατεία. Το λέει ο Αρριανός δεν το λέω εγώ. Όποιος διαβάζει και ξέρει, ξέρει. Οι Αιγές είναι το κεντρικό και κομβικό σημείο και αναγκαστικά όλο αυτό το ζήτημα το Μακεδονικό  διαχρονικά,  περνάει από εκεί. Ωστόσο, εμείς αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι η σημασία της αρχαιολογίας στη Μακεδονία, ανεξάρτητα από κορώνες και πολιτικές καταχρήσεις που μπορεί να έγιναν κάποτε, σε κάποια σημεία… Όχι σε εμάς, αλλού. Θέλουμε να επαναφέρουμε την επιστημονική τάξη και να αποκαταστήσουμε λιγάκι την επιστημονική ηθική,  όσο αφορά την έρευνα στην αρχαία  Μακεδονία και τη σημασία της. Αυτό, δε γίνεται μέσα από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης ή το Ιντερνέτ. Γίνεται με σοβαρά επιστημονικά συνέδρια. Κι αυτό το συνέδριο που ετοιμάζουμε, θα είναι πολύ μεγάλο και πολύ σοβαρό. 

Ωστόσο υπάρχει κινητικότητα ήδη στο Μουσείο...

Όπως ξέρετε, στις Αιγές, κάνουμε δράσεις συνεχώς. Υπάρχει  εκπαιδευτικό πρόγραμμα. με δράσεις κοινού, αλλά και ημερίδες. Πριν από πέντε  μέρες είχαμε  την παρουσίαση για τον ερωτισμό και τα διάφορα σκοτεινά και περίεργα σημεία της Οθωμανικής εποχής, όπως τη δουλεία και τους μαύρους δούλους στην περιοχή. Με το που τελείωσε η εκπαιδευτική χρονιά, έχουμε ήδη αναστυλώσει τον άνω όροφο του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του ανακτόρου των Αιγών. Είμαστε συνεχώς σε μια ενεργητική διαδικασία. Έχουμε εδώ τα παιδιά από το τμήμα συντήρησης του ΙΕΚ  Βέροιας, τα οποία εκπαιδεύονται, κάνουν πρακτική άσκηση. Δηλαδή το μουσείο είναι ήδη ζωντανό».

Κλείνοντας τη συνέντευξη η κα Κοτταρίδη υπενθύμισε την εκδήλωση της «Εύηχης Πόλης»  με το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος  in blues”του Δημήτρη Μαραμή, στο Μουσείο Αιγών της Βεργίνας ( δωρεάν είσοδος). 

*«Συναγωγή Μνήμης» στον Θανάση Παπαζώτο

Με την εκδήλωση «Συναγωγή Μνήμης», αφιερωμένη στον αείμνηστο αρχαιολόγο Θανάση Παπαζώτο, ολοκληρώνονται σήμερα  Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Ο Θανάσης Παπαζώτος ως επιμελητής και αργότερα έφορος Αρχαιοτήτων πρόσφερε πολύτιμο έργο για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες και της Ημαθίας, αλλά έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, στα 45 του μόλις χρόνια, το 1996.

Διακεκριμένοι επιστήμονες θα  αναφερθούν στο έργο και την προσωπικότητά του, στην εκδήλωση που θα γίνει στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας-παρουσία και της συζύγου του- με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Μακεδονικά Αποσημειώματα, Βυζαντινά-Μεταβυζαντινά», που κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Νομού Ημαθίας. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται αδημοσίευτα άρθρα του Θανάση Παπαζώτου που συντάχθηκαν την τελευταία περίοδο τα μακρόχρονης ασθένειας του.

 «Για μένα είναι η πιο σημαντική μας εκδήλωση αυτή τη στιγμή και είναι αφιερωμένη στον πιο σημαντικό ερευνητή της βυζαντινής Βέροιας. Όταν μιλάμε για την βυζαντινή Βέροια, μιλάμε για πριν την έρευνα Παπαζώτου και για μετά την έρευνα» υπογράμμισε η Αγγελική Κοτταρίδη, χαρακτηρίζοντας τον αείμνηστο αρχαιολόγο, ως « σύνορο» για την πόλη. 

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Τάσου Μπαρτζώκα σε Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας και Π.Υ. Βέροιας – Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τους Απόστρατους της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσκεψη Τάσου Μπαρτζώκα σε Διεύθυνση Αστυνομίας...

Στις έδρες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας και της...

Επίσκεψη της Φρόσως  Καρασαρλίδου στο Νοσοκομείο Νάουσας και δηλώσεις  για τον αξονικό τομογράφο

Επίσκεψη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο Νοσοκομείο...

Το Νοσοκομείο Νάουσας, επισκέφτηκε το πρωί της...

Κλιμάκιο του Αγροτικού τομέα του Κινήματος Αλλαγής, σε πληγείσες από χαλαζοπτώσεις περιοχές της Ημαθίας

Κλιμάκιο του Αγροτικού τομέα του Κινήματος Αλλαγής, σε...

Κλιμάκιο του γραφείου Αγροτικού του Κινήματος Αλλαγής...

Ο υποψήφιος βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης στο 7ο Αντάμωμα Τριλοφιωτών

Ο υποψήφιος βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης στο 7ο...

Μία πολύ όμορφη βραδιά γεμάτη χορό, τραγούδια,...

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή  28 Ιουνίου - Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 28...

Τακτική συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή  28-06-2019 στις...

Φωτιά, αυτή την ώρα, από ξερόχορτα παραπλεύρως της Εγνατίας, προς Βέροια - Δείτε το βίντεο!

Φωτιά, αυτή την ώρα, από ξερόχορτα παραπλεύρως της...

Φωτιά εκδηλώθηκε πριν από λίγο στην Εγνατία οδό,στο...

 Απ. Βεσυρόπουλος:

Απ. Βεσυρόπουλος: "Η εικόνα κατάρρευσης της ΔΕΗ έχει...

Την έντονη ανησυχία του για την εικόνα κατάρρευσης...

O υποψήφιος βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης με την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ

O υποψήφιος βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης με την Ομάδα...

Μαζί με μέλη της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.Η ομάδα άμεσης επέμβασης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Στις έδρες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (24/6/19) ο υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας με τη ΝΔ, Τάσος Μπαρτζώκας.Κατά την επίσκεψή του στην...

Το Νοσοκομείο Νάουσας, επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουνίου, η υποψήφια βουλευτής Φρόσω  Καρασαρλίδου όπου και συναντήθηκε με την διοικήτρια της Υγειονομικής Μονάδας κα Ιωάννα Πέρβου, με την οποία...