Αγγ. Κοτταρίδη στον «Άκου 99.6»: Τα εγκαίνια του Μουσείου των Αιγών θα τα θυμάστε για πολύ…

Αγγ. Κοτταρίδη στον «Άκου 99.6»: Τα εγκαίνια του Μουσείου των Αιγών θα τα θυμάστε για πολύ…

Και μετά τις  εκδηλώσεις του τελευταίου τριημέρου (μέχρι και σήμερα  Σάββατο*) που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και καλλιτεχνών, έπεται συνέχεια… 

Εγκαίνια σε Άγιο Βλάση και Άγιο Αθανάσιο Κωστωχωρίου

Μιλώντας στον «Άκου 99.6» στην εκπομπή «…στις 10.00», η προϊσταμένη της Εφορίας  Αγγελική Κοτταρίδη, ενημέρωσε και για τα προσεχώς της Εφορίας, εξίσου ενδιαφέροντα: «Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν τα εγκαίνια στον Άγιο Βλάση, όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες στον  υπέροχο αυτό χώρο, ο οποίος, με δεδομένη την κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών θα πάρει την πρωτοκαθεδρία από τον Χριστό, ενώ θα έχουμε και στο Κωστοχώρι- όπου φτιάξαμε εκεί αυτό το υπέροχο μπιζουδάκι τον Άγιο Αθανάσιο με εκπληκτική ζωγραφική του 15ου αιώνα-  τα εγκαίνια,  κοντά στα μέσα Ιουλίου.»

Να περιμένουμε και  τελετή εγκαινίων στο Μουσείο των Αιγών; Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει;

«Τελετή εγκαινίων θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η έκθεση. Το μουσείο των Αιγών έχει μια τεράστια δουλειά. Είναι ένα έργο, του οποίου, η ολοκλήρωση της έκθεσης  εντάχθηκε  στο τέλος του 2016. Έπρεπε να λυθούν θέματα νομοθεσίας γιατί με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων άλλαξε όλος ο  τρόπος προμηθειών, διαγωνισμών κ.λ.π.. Αυτά διευθετήθηκαν μόλις πριν από έναν μήνα και τώρα  αρχίσαμε να βγάζουμε τους διάφορους διαγωνισμούς προμηθειών. Γιατί, αυτό είναι κυρίως  το έργο και εμείς, μετά, ως εφορία κάνουμε την έκθεση .Έχουμε 4 μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό του μουσείου και τις προθήκες. Πρέπει να έρθουν όλα αυτά τα υλικά και εμείς μετά να κάνουμε την έκθεση. Υπολογίζω στο τέλος του 2018. Όμως, πάντα με τους διεθνείς διαγωνισμούς μπορεί να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις. Είναι η διαδικασία… Μπορεί να γίνουν ενστάσεις από κάποιες εταιρείες και όλα αυτά.

Πάντως στο τέλος του ’18 αρχές του ΄19  θα γίνει ένα τεράστιο ταρατατζούμ! Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα εγκαίνια και θα τα μάθετε πολύ γρήγορα και θα τα θυμάστε για πολύ ,διότι θα συνδυαστούν με πολύ μεγάλες δράσεις. Ήδη σχεδιάζουμε ένα πραγματικά, πολύ μεγάλο διεθνές συνέδριο, που θα φέρει την αφρόκρεμα της επιστήμης που ερευνά τον υλιστικό  κόσμο.»

Ποιο θα είναι  το θέμα της έκθεσης και του συνεδρίου;

Το θέμα της έκθεσης είναι «εγώ μνήμη» και το συνέδριο θα μας πάει από τις Αιγές στην οικουμένη, για να δείξει τί έδωσαν οι Μακεδόνες. Κι αυτό, είναι και μια ευκαιρία να φέρουμε όλους τους επιστήμονες, τους πολύ σημαντικούς, που δραστηριοποιούνται από το Αφγανιστάν μέχρι την Αμερική και μέχρι την Οξφόρδη, για να δουν τι κάνουμε εμείς εδώ και να συνομιλήσουμε. Δηλαδή θα είναι πολύ μεγάλο ταρατατζούμ αυτό.

Τελευταία ανακινείται πάλι το ζήτημα της ονομασίας, σε σχέση με το γειτονικό μας κράτος. Εσείς τι θέση έχετε πάνω σ αυτό;

Εμείς διαχειριζόμαστε την αρχαία Μακεδονία. Οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι ελληνιστικοί δεν έχουμε κανενός είδους θέμα. Αυτό είναι καθαρό και σαφές σε όλους. Κάθε φορά, όταν έχουμε δράσεις εδώ, το υπογραμμίζουμε… Θέλουμε-δε  θέλουμε , αρέσει-δεν αρέσει σε κάποιους - γιατί σε κάποιους δεν αρέσει και εντός της χώρας, τι να κάνουμε;- οι Αιγές είναι η βασιλική μητρόπολη. Είναι η κοιτίδα των Μακεδόνων. Εκεί είναι όλοι οι ποιμενίδες. Εκεί είναι, τι να κάνουμε τώρα... Και ο Αλέξανδρος από κεί ξεκίνησε την εκστρατεία. Το λέει ο Αρριανός δεν το λέω εγώ. Όποιος διαβάζει και ξέρει, ξέρει. Οι Αιγές είναι το κεντρικό και κομβικό σημείο και αναγκαστικά όλο αυτό το ζήτημα το Μακεδονικό  διαχρονικά,  περνάει από εκεί. Ωστόσο, εμείς αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι η σημασία της αρχαιολογίας στη Μακεδονία, ανεξάρτητα από κορώνες και πολιτικές καταχρήσεις που μπορεί να έγιναν κάποτε, σε κάποια σημεία… Όχι σε εμάς, αλλού. Θέλουμε να επαναφέρουμε την επιστημονική τάξη και να αποκαταστήσουμε λιγάκι την επιστημονική ηθική,  όσο αφορά την έρευνα στην αρχαία  Μακεδονία και τη σημασία της. Αυτό, δε γίνεται μέσα από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης ή το Ιντερνέτ. Γίνεται με σοβαρά επιστημονικά συνέδρια. Κι αυτό το συνέδριο που ετοιμάζουμε, θα είναι πολύ μεγάλο και πολύ σοβαρό. 

Ωστόσο υπάρχει κινητικότητα ήδη στο Μουσείο...

Όπως ξέρετε, στις Αιγές, κάνουμε δράσεις συνεχώς. Υπάρχει  εκπαιδευτικό πρόγραμμα. με δράσεις κοινού, αλλά και ημερίδες. Πριν από πέντε  μέρες είχαμε  την παρουσίαση για τον ερωτισμό και τα διάφορα σκοτεινά και περίεργα σημεία της Οθωμανικής εποχής, όπως τη δουλεία και τους μαύρους δούλους στην περιοχή. Με το που τελείωσε η εκπαιδευτική χρονιά, έχουμε ήδη αναστυλώσει τον άνω όροφο του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του ανακτόρου των Αιγών. Είμαστε συνεχώς σε μια ενεργητική διαδικασία. Έχουμε εδώ τα παιδιά από το τμήμα συντήρησης του ΙΕΚ  Βέροιας, τα οποία εκπαιδεύονται, κάνουν πρακτική άσκηση. Δηλαδή το μουσείο είναι ήδη ζωντανό».

Κλείνοντας τη συνέντευξη η κα Κοτταρίδη υπενθύμισε την εκδήλωση της «Εύηχης Πόλης»  με το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος  in blues”του Δημήτρη Μαραμή, στο Μουσείο Αιγών της Βεργίνας ( δωρεάν είσοδος). 

*«Συναγωγή Μνήμης» στον Θανάση Παπαζώτο

Με την εκδήλωση «Συναγωγή Μνήμης», αφιερωμένη στον αείμνηστο αρχαιολόγο Θανάση Παπαζώτο, ολοκληρώνονται σήμερα  Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Ο Θανάσης Παπαζώτος ως επιμελητής και αργότερα έφορος Αρχαιοτήτων πρόσφερε πολύτιμο έργο για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες και της Ημαθίας, αλλά έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, στα 45 του μόλις χρόνια, το 1996.

Διακεκριμένοι επιστήμονες θα  αναφερθούν στο έργο και την προσωπικότητά του, στην εκδήλωση που θα γίνει στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας-παρουσία και της συζύγου του- με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Μακεδονικά Αποσημειώματα, Βυζαντινά-Μεταβυζαντινά», που κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Νομού Ημαθίας. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται αδημοσίευτα άρθρα του Θανάση Παπαζώτου που συντάχθηκαν την τελευταία περίοδο τα μακρόχρονης ασθένειας του.

 «Για μένα είναι η πιο σημαντική μας εκδήλωση αυτή τη στιγμή και είναι αφιερωμένη στον πιο σημαντικό ερευνητή της βυζαντινής Βέροιας. Όταν μιλάμε για την βυζαντινή Βέροια, μιλάμε για πριν την έρευνα Παπαζώτου και για μετά την έρευνα» υπογράμμισε η Αγγελική Κοτταρίδη, χαρακτηρίζοντας τον αείμνηστο αρχαιολόγο, ως « σύνορο» για την πόλη. 

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή   τον Κωσταντίνο Τσιάρα,   για τις προκλήσεις   του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο   από την εξέγερση   του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...