Αγγ. Κοτταρίδη στον «Άκου 99.6»: Τα εγκαίνια του Μουσείου των Αιγών θα τα θυμάστε για πολύ…

Αγγ. Κοτταρίδη στον «Άκου 99.6»: Τα εγκαίνια του Μουσείου των Αιγών θα τα θυμάστε για πολύ…

Και μετά τις  εκδηλώσεις του τελευταίου τριημέρου (μέχρι και σήμερα  Σάββατο*) που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και καλλιτεχνών, έπεται συνέχεια… 

Εγκαίνια σε Άγιο Βλάση και Άγιο Αθανάσιο Κωστωχωρίου

Μιλώντας στον «Άκου 99.6» στην εκπομπή «…στις 10.00», η προϊσταμένη της Εφορίας  Αγγελική Κοτταρίδη, ενημέρωσε και για τα προσεχώς της Εφορίας, εξίσου ενδιαφέροντα: «Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν τα εγκαίνια στον Άγιο Βλάση, όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες στον  υπέροχο αυτό χώρο, ο οποίος, με δεδομένη την κατάσταση διατήρησης των τοιχογραφιών θα πάρει την πρωτοκαθεδρία από τον Χριστό, ενώ θα έχουμε και στο Κωστοχώρι- όπου φτιάξαμε εκεί αυτό το υπέροχο μπιζουδάκι τον Άγιο Αθανάσιο με εκπληκτική ζωγραφική του 15ου αιώνα-  τα εγκαίνια,  κοντά στα μέσα Ιουλίου.»

Να περιμένουμε και  τελετή εγκαινίων στο Μουσείο των Αιγών; Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει;

«Τελετή εγκαινίων θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η έκθεση. Το μουσείο των Αιγών έχει μια τεράστια δουλειά. Είναι ένα έργο, του οποίου, η ολοκλήρωση της έκθεσης  εντάχθηκε  στο τέλος του 2016. Έπρεπε να λυθούν θέματα νομοθεσίας γιατί με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων άλλαξε όλος ο  τρόπος προμηθειών, διαγωνισμών κ.λ.π.. Αυτά διευθετήθηκαν μόλις πριν από έναν μήνα και τώρα  αρχίσαμε να βγάζουμε τους διάφορους διαγωνισμούς προμηθειών. Γιατί, αυτό είναι κυρίως  το έργο και εμείς, μετά, ως εφορία κάνουμε την έκθεση .Έχουμε 4 μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό του μουσείου και τις προθήκες. Πρέπει να έρθουν όλα αυτά τα υλικά και εμείς μετά να κάνουμε την έκθεση. Υπολογίζω στο τέλος του 2018. Όμως, πάντα με τους διεθνείς διαγωνισμούς μπορεί να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις. Είναι η διαδικασία… Μπορεί να γίνουν ενστάσεις από κάποιες εταιρείες και όλα αυτά.

Πάντως στο τέλος του ’18 αρχές του ΄19  θα γίνει ένα τεράστιο ταρατατζούμ! Να είστε βέβαιοι ότι αυτά τα εγκαίνια και θα τα μάθετε πολύ γρήγορα και θα τα θυμάστε για πολύ ,διότι θα συνδυαστούν με πολύ μεγάλες δράσεις. Ήδη σχεδιάζουμε ένα πραγματικά, πολύ μεγάλο διεθνές συνέδριο, που θα φέρει την αφρόκρεμα της επιστήμης που ερευνά τον υλιστικό  κόσμο.»

Ποιο θα είναι  το θέμα της έκθεσης και του συνεδρίου;

Το θέμα της έκθεσης είναι «εγώ μνήμη» και το συνέδριο θα μας πάει από τις Αιγές στην οικουμένη, για να δείξει τί έδωσαν οι Μακεδόνες. Κι αυτό, είναι και μια ευκαιρία να φέρουμε όλους τους επιστήμονες, τους πολύ σημαντικούς, που δραστηριοποιούνται από το Αφγανιστάν μέχρι την Αμερική και μέχρι την Οξφόρδη, για να δουν τι κάνουμε εμείς εδώ και να συνομιλήσουμε. Δηλαδή θα είναι πολύ μεγάλο ταρατατζούμ αυτό.

Τελευταία ανακινείται πάλι το ζήτημα της ονομασίας, σε σχέση με το γειτονικό μας κράτος. Εσείς τι θέση έχετε πάνω σ αυτό;

Εμείς διαχειριζόμαστε την αρχαία Μακεδονία. Οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι ελληνιστικοί δεν έχουμε κανενός είδους θέμα. Αυτό είναι καθαρό και σαφές σε όλους. Κάθε φορά, όταν έχουμε δράσεις εδώ, το υπογραμμίζουμε… Θέλουμε-δε  θέλουμε , αρέσει-δεν αρέσει σε κάποιους - γιατί σε κάποιους δεν αρέσει και εντός της χώρας, τι να κάνουμε;- οι Αιγές είναι η βασιλική μητρόπολη. Είναι η κοιτίδα των Μακεδόνων. Εκεί είναι όλοι οι ποιμενίδες. Εκεί είναι, τι να κάνουμε τώρα... Και ο Αλέξανδρος από κεί ξεκίνησε την εκστρατεία. Το λέει ο Αρριανός δεν το λέω εγώ. Όποιος διαβάζει και ξέρει, ξέρει. Οι Αιγές είναι το κεντρικό και κομβικό σημείο και αναγκαστικά όλο αυτό το ζήτημα το Μακεδονικό  διαχρονικά,  περνάει από εκεί. Ωστόσο, εμείς αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι η σημασία της αρχαιολογίας στη Μακεδονία, ανεξάρτητα από κορώνες και πολιτικές καταχρήσεις που μπορεί να έγιναν κάποτε, σε κάποια σημεία… Όχι σε εμάς, αλλού. Θέλουμε να επαναφέρουμε την επιστημονική τάξη και να αποκαταστήσουμε λιγάκι την επιστημονική ηθική,  όσο αφορά την έρευνα στην αρχαία  Μακεδονία και τη σημασία της. Αυτό, δε γίνεται μέσα από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης ή το Ιντερνέτ. Γίνεται με σοβαρά επιστημονικά συνέδρια. Κι αυτό το συνέδριο που ετοιμάζουμε, θα είναι πολύ μεγάλο και πολύ σοβαρό. 

Ωστόσο υπάρχει κινητικότητα ήδη στο Μουσείο...

Όπως ξέρετε, στις Αιγές, κάνουμε δράσεις συνεχώς. Υπάρχει  εκπαιδευτικό πρόγραμμα. με δράσεις κοινού, αλλά και ημερίδες. Πριν από πέντε  μέρες είχαμε  την παρουσίαση για τον ερωτισμό και τα διάφορα σκοτεινά και περίεργα σημεία της Οθωμανικής εποχής, όπως τη δουλεία και τους μαύρους δούλους στην περιοχή. Με το που τελείωσε η εκπαιδευτική χρονιά, έχουμε ήδη αναστυλώσει τον άνω όροφο του κεντρικού τμήματος της πρόσοψης του ανακτόρου των Αιγών. Είμαστε συνεχώς σε μια ενεργητική διαδικασία. Έχουμε εδώ τα παιδιά από το τμήμα συντήρησης του ΙΕΚ  Βέροιας, τα οποία εκπαιδεύονται, κάνουν πρακτική άσκηση. Δηλαδή το μουσείο είναι ήδη ζωντανό».

Κλείνοντας τη συνέντευξη η κα Κοτταρίδη υπενθύμισε την εκδήλωση της «Εύηχης Πόλης»  με το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος  in blues”του Δημήτρη Μαραμή, στο Μουσείο Αιγών της Βεργίνας ( δωρεάν είσοδος). 

*«Συναγωγή Μνήμης» στον Θανάση Παπαζώτο

Με την εκδήλωση «Συναγωγή Μνήμης», αφιερωμένη στον αείμνηστο αρχαιολόγο Θανάση Παπαζώτο, ολοκληρώνονται σήμερα  Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Ο Θανάσης Παπαζώτος ως επιμελητής και αργότερα έφορος Αρχαιοτήτων πρόσφερε πολύτιμο έργο για τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες και της Ημαθίας, αλλά έφυγε πολύ πρόωρα από τη ζωή, στα 45 του μόλις χρόνια, το 1996.

Διακεκριμένοι επιστήμονες θα  αναφερθούν στο έργο και την προσωπικότητά του, στην εκδήλωση που θα γίνει στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας-παρουσία και της συζύγου του- με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Μακεδονικά Αποσημειώματα, Βυζαντινά-Μεταβυζαντινά», που κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Νομού Ημαθίας. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται αδημοσίευτα άρθρα του Θανάση Παπαζώτου που συντάχθηκαν την τελευταία περίοδο τα μακρόχρονης ασθένειας του.

 «Για μένα είναι η πιο σημαντική μας εκδήλωση αυτή τη στιγμή και είναι αφιερωμένη στον πιο σημαντικό ερευνητή της βυζαντινής Βέροιας. Όταν μιλάμε για την βυζαντινή Βέροια, μιλάμε για πριν την έρευνα Παπαζώτου και για μετά την έρευνα» υπογράμμισε η Αγγελική Κοτταρίδη, χαρακτηρίζοντας τον αείμνηστο αρχαιολόγο, ως « σύνορο» για την πόλη. 

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε Ειδική Αγωγή  & «Βοήθεια στο Σπίτι»

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε...

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση...

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών...

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και...

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ:   Ξεπούλημα!!! 126   ακίνητα στην   Ημαθία   στο Υπερταμείο

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ξεπούλημα!!! 126 ακίνητα στην ...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω...

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού  - Χάθηκε ένα ακόμα κομμάτι από την παλιά Βέροια

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε...

Αναμενόμενο ήταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από...

Συνεδριάζει την Παρασκευή   η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας 19/9

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Δημοτική Κοινότητα...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας ...

Επίσκεψη του 2ου  Γυμνασίου Νάουσας στη  Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας στη Διεθνή Έκθεση ...

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι...

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος συνελήφθη για κατοχή κάνναβης

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος...

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ που θα αφορούν μόνιμες προσλήψεις συνολικά 7.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγράμματος «Βοήθεια...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης έχει καταστεί ουραγός σε μια Ευρώπη...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Πάλλα  ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε σχολικά λεωφορεία,  με την έναρξη...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:«Από τη  πιο μαύρη σελίδα της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που αφορά στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια αρχίζει σιγά...