ΤΟΠΙΚΑ

Σε συνέντευξή του στον «Ακου 99.6» Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής και στρατιωτικών επιστημών   Θεόδωρος Λιόλιος εξηγεί τι σημαίνει αυτό που γίνεται στη Β. Κορέα (Ηχητικό)

Σε συνέντευξή του στον «Ακου 99.6» Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής και στρατιωτικών επιστημών Θεόδωρος Λιόλιος εξηγεί τι σημαίνει αυτό που γίνεται στη Β. Κορέα (Ηχητικό)

Οι πυρηνικές δοκιμές που έχουν γίνει στη Βόρεια Κορέα έχουν σημάνει  παγκόσμιο συναγερμό και η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια απειλή που δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί.  Μια σύντομη ανάλυση, έκανε στην πρωινή εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση, στον «Ακου 99.6», ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής και στρατιωτικών επιστημών κ. Θεόδωρος Λιόλιος, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων και της Εταιρείας Τομέα Φυσικών Επιστημών της σχολής Ευελπίδων εξηγώντας τι σημαίνει αυτό που γίνεται στη Β. Κορέα. Όπως εκτιμάει, κινδυνεύουμε με μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών και δυστυχώς, όταν μια χώρα εχθρική σε κάποια άλλη αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι μονόδρομος η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την άλλη χώρα. Εξηγεί επίσης και την σημειολογία πίσω από τη φωτογραφία του Κιμ Γιογκ Ουν, ενώ τονίζει ότι είναι αδύνατο η Ελλάδα να μείνει χωρίς πυρηνικά όπλα, αν η Τουρκία κινηθεί προς τα εκεί..

Θ.Λ. Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων παρακολουθεί με μεγάλη λεπτομέρεια καθημερινά  όλες τις εξελίξεις στην Β. Κορέα και μέχρι τώρα έχουμε τα εξής δεδομένα : Η τελευταία δοκιμή που έγινε στη Β. Κορέα ήταν περίπου 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Τόσα χρόνια με τις πυρηνικές δοκιμές που έχουν γίνει, έχουμε γραφικές παραστάσεις οι οποίες δίνουν την συνάρτηση της ισχύος μιας πυρηνικής έκρηξης όσον αναφορά τους βαθμούς ρίχτερ της σεισμικής δόνησης που έχει προκαλέσει. Άρα λοιπόν, μπορούμε να πούμε με κάποια ακρίβεια, ποια είναι η ισχύς της πυρηνικής έκρηξης. Τα δεδομένα δίνουν από 100 μέχρι 200 κιλοτόνους. Ξέρετε υπάρχει κι ένα μικρό σφάλμα εκεί, αφού πολλές πυρηνικές δοκιμές δεν έδιναν με ακρίβεια την ισχύ τους. 

-Τι σημαίνει αυτό; 

Θ.Λ. Σημαίνει ότι έχουν μια πυρηνική έκρηξη τουλάχιστον δέκα φορές ισχυρότερη από την βόμβα τύπου Ναγκασάκι και περίπου δέκα φορές ισχυρότερη από την προηγούμενη έκρηξη που είχε κάνει η Β. Κορέα. Ακούτε συχνά, το αν είναι βόμβα υδρογόνου ή όχι …. Πρώτα να πούμε ότι το κάθε πυρηνικό πρόγραμμα μιας χώρας ξεκινάει με ένα πρωτόγονο πυρηνικό όπλο που είναι τύπου Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Αυτά τα δοκίμασε η Β. Κορέα ,τα ξέρουμε καλά, λόγω της μικρής ισχύος των εκρήξεων τους. Στην προκειμένη περίπτωση όμως ,έχουμε μια μεγάλη αύξηση που δείχνει 100% ότι χρησιμοποιήθηκε θερμοπυρηνικό υλικό. Το θερμοπυρηνικό υλικό δεν σημαίνει και βόμβα υδρογόνου. Με δύο λόγια λοιπόν, αν πάρει κανείς την βόμβα τύπου Ναγκασάκι, που είναι πλουτώνιο,( μια σφαίρα πλουτωνίου,τίποτα άλλο) το οποίο είναι τυλιγμένο με εκρηκτικά, έχουμε έκρηξη των χημικών εκρηκτικών, το πλουτώνιο αυξάνει την πυκνότητα του, εκρήγνυται και δημιουργεί πυρηνική έκρηξη περίπου 1.000.000 φορές ισχυρότερη μάζα προς μάζα, σε σχέση με τα χημικά εκρηκτικά. Στην αρχή λοιπόν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε λίγο δευτέριο και τρίτιο στο εσωτερικό της βόμβας τύπου Ναγκασάκι και προκάλεσε μια ενισχυμένη έκρηξη τύπου Ναγκασάκι. Αυτό ονομάζεται θερμοπυρηνική έκρηξη, αλλά δεν είναι ακόμη βόμβα υδρογόνου. 

-Τι ακριβώς είναι η βόμβα υδρογόνου;

Η βόμβα υδρογόνου είναι μια πολύ εξελιγμένη και επιστημονική συσκευή, η οποία στηρίζεται στα πυρηνικά όπλα, στο σχεδιασμό Τέλερ Ούλαμ. Από το όνομα του Έντουαν Τέλερ και του Στάνσαμ Ούλαμ, που σχεδίασαν την πρώτη βόμβα υδρογόνου. Η βόμβα υδρογόνου έχει την ιδιότητα ότι χρησιμοποιεί μεν θερμοπυρηνικό  υλικό , αλλά δεν είναι όπως μια απλή ενισχυμένη βόμβα τύπου Ναγκασάκι. Το θερμοπυρηνικό υλικό είναι μια μεγάλη ποσότητα, η οποία αναφλέγεται παράλληλα με την έκρηξη και χιλιοπλασιάζει περίπου την έκρηξη. Έχουμε λοιπόν χίλιες φορές ισχυρότερη μια βόμβα υδρογόνου, από μια βόμβα τύπου Ναγκασάκι και Χιροσίμα, οι οποίες είναι πρωτόγονες. Θα λέγαμε με σιγουριά, ότι η Β. Κορέα έχει βόμβα υδρογόνου, που θα τρομοκρατούσε πραγματικά την Διεθνή Κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες , αν είχαμε αυτή τη μεγάλη αύξηση στην ισχύ που είναι 500 με 1000 φορές ισχυρότερη από την προηγούμενη, δηλαδή μεγατόνους. Δεν είχαμε μεγατόνους, είχαμε εκατοντάδες  κιλοτόνους, σίγουρα 100 κιλοτόνους. 

-Έχει σημασία αν είναι 100.000 τόνοι ή 1.000.000; 

Για την ανθρωπότητα δεν έχει μεγάλη σημασία, διότι η καταστροφή θα είναι μεγάλη. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως έχει μεγάλη σημασία, διότι ένας που έχει βόμβα υδρογόνου μπορεί να αντιμετωπίσει πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες , οι οποίες έχουν βόμβες υδρογόνου. Δηλαδή ,ναι μεν η περιοχή αποσταθεροποιείται και κινδυνεύει από εκατοντάδες κιλοτόνους, δεν κινδυνεύουν όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν πολλούς μεγατόνους. Ακούγεται λίγο εξωφρενικό να μιλάμε για τέτοια μεγάλα μεγέθη, όμως για αυτό συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες λένε, αν έχει βόμβα υδρογόνου ή όχι.  

-Όντως εξωφρενικό για τον απλό νου..

 -Θ.Λ. Θα σας πω ένα γραφικό θέμα που προέκυψε με την Κορέα. Είδατε όλοι ότι βγήκαν κάποιες φωτογραφίες με μία συσκευή ,στην οποία φωτογραφήθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι φυσικός , σπούδασε φυσική και είναι και απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Β. Κορέας, είναι ένας κρίσιμος συνδυασμός. Ξέρει τι κάνει, ξέρει δηλαδή την φυσική των πυρηνικών όπλων και δεν είναι απλά τυχαία αυτά που ετοιμάζει. Σας λέω δηλαδή, ότι έχει κι άλλες ιδιότητες , οι οποίες δημιουργούν μια προσωπικότητα που έχει αντίληψη για τα πυρηνικά όπλα, αυτό θέλω να σας πω. Δεν είναι κάτι τυχαίο. 

Άρα, ξέρει τι κάνει;

Ναι, προφανώς. Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι είναι ένα άτομο, το οποίο σκέφτεται τη διεθνή ειρήνη, αλλά όμως, αυτά δεν είναι τυχαία. Επιστρέφω λοιπόν στις φωτογραφίες ,που δημοσιεύονται  πλέον στο διαδίκτυο. Θα δείτε μια συσκευή μπροστά του, η οποία αποτελείται από δύο λοβούς. Φωτογραφήθηκε λοιπόν μαζί με τους επιστήμονες του μπροστά σε αυτή την συσκευή και με μια φωτογραφία πίσω, για να δώσει ένα μήνυμα στους πυρηνικούς επιστήμονες που ασχολούνται με πυρηνικά όπλα, ώστε να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους. 

-Τι μήνυμα δηλαδή στέλνει με την συγκεκριμένη φωτογραφία;

 Θ.Λ. Μια βόμβα τύπου Ναγκασάκι είναι απλά μια σφαιρική κατασκευή, διότι όπως σας είπα είναι μια σφαιρική δομή πλουτωνίου η οποία περιβάλλεται σφαιρικά πάλι από ανακλαστήρες και από χημικά εκρηκτικά. Δύο λοβοί σημαίνει ότι έχω την βόμβα τύπου Ναγκασάκι, που είναι η σκανδάλη και δίπλα, έχω το θερμοπυρηνικό υλικό, το οποίο σημαίνει ότι σχηματίζεται βόμβα υδρογόνου. Βέβαια μέσα στη συσκευή που έδειξε, μπορεί να μην έχει τίποτα. Αλλά η εξωτερική γεωμετρία είναι εντυπωσιακή ως μήνυμα. Επίσης, φωτογραφήθηκε μπροστά σε ένα κώνο βαλλιστικού πυραύλου για να δείξει ότι χωράει στον βαλλιστικό πύραυλο, ενώ πίσω στην αφίσα έδειχνε την ίδια συσκευή μέσα στον κώνο ενός βαλλιστικού πυραύλου. Η σημειολογία και η εικόνα λοιπόν που ήθελε να δώσει είναι εντυπωσιακή. Έχουμε και κάποια ηθοποιία εκεί πέρα.. 

-Και ποιο είναι το μέλλον; 

Θ.Λ. Το μέλλον είναι ότι η Ν. Κορέα πρέπει να κατασκευάσει η ίδια πυρηνικά όπλα ή να πάρει πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών και βέβαια η Ιαπωνία άρχισε ήδη και παραπονιέται, διότι κινδυνεύει. Πρόσφατα ένας βαλλιστικός πύραυλος πέρασε πάνω από το Ιαπωνικό νησί Χογκάιντο. Κατά συνέπεια οι Ιάπωνες μπορούν άνετα, μέσα σε λίγους μήνες να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα. Έχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες, επιστήμονες έχουν, είναι εύκολη υπόθεση. Κινδυνεύουμε λοιπόν με μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή και βέβαια πάντοτε κινδυνεύουμε να θεωρήσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν ότι απειλείται το καθεστώς του και να καταλήξουμε σε αυτό που φοβόμασταν πάντα, στον ψυχρό πόλεμο, ότι κάποιος μπορεί να πει «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων ». Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και ενημερώνει τον κόσμο. Μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου Όπλων και στην ελληνική και στην διεθνή και να δείτε τα ενημερωτικά και εκπαιδευτικά βίντεο που κάνουμε.

-Η πυρηνική Τουρκία απέναντί μας…

Θ.Λ. Λέω συχνά στους Έλληνες αξιωματικούς που διδάσκω, ότι στις επόμενες δεκαετίες θα αντιμετωπίσετε μια πυρηνική Τουρκία απέναντι σας, διότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχει μπορούν το πλουτώνιο, το οποίο βγαίνει από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά όπλα. αν δεν ενημερωθούμε και δεν διδαχτούμε τώρα, σήμερα, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πορεία της Τουρκίας, γιατί ο αγώνας ο διπλωματικός θα είναι τεράστιος. Τότε, απλά μια μέρα, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει το μεγάλο Κεμαλικό όνειρο, δηλαδή την εξισορρόπηση της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας. Πως; Κάνοντας πυρηνικές δοκιμές. Και εμείς θα αιφνιδιαστούμε. Ε, δεν θα αιφνιδιαστούμε λοιπόν, γιατί η Ελλάδα έχει επίπεδο και όπως έχω δηλώσει δημόσια, αν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου, που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει πυρηνικά εκρηκτικά, τότε και η Ελλάδα πρέπει να κατασκευάσει πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων αυτό προτείνει δημόσια και τους παρακολουθούμε βέβαια.

-Όλα αυτά μοιάζουν με επιτραπέζιο παιχνίδι, παρά με πραγματικότητα.. Τι θα γίνει αν πατήσει κάποιος το κουμπί;

Κοιτάξτε τα πυρηνικά όπλα είναι ο μεγάλος εξισορροπητής .Δυστυχώς, όταν μια χώρα εχθρική σε κάποια άλλη αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι μονόδρομος η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την άλλη χώρα. Όπως έγινε με την Ινδία και το Πακιστάν. Όπως έχει γίνει και με άλλες χώρες κατά καιρούς. Είναι αδύνατο η Ελλάδα να μείνει χωρίς πυρηνικά όπλα, αν η Τουρκία κινηθεί προς τα εκεί, νομίζω το αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτό. Το απευχόμαστε βέβαια αλλά είναι κάτι που το συζητάμε στο μέλλον και την παρακολουθούμε.

-Πάντως την Χιροσίμα ακόμη την πληρώνουμε …

Θ.Λ. Προσευχόμαστε να υπάρξει παγκόσμια ακύρωση κάθε πυρηνικού όπλου. Δηλαδή απόσυρση και εξουδετέρωση. Αλλά νομίζω ότι αυτά είναι προσευχές σήμερα και όλοι εμείς δεν θέλουμε να υπάρξει τίποτα τέτοιο στην γειτονιά μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή στο

Επιστολή στο "ΛΑΟ" - Επιτέλους Τέλος!

Φωτό αρχείου Συγχωρέστε  με  αγαπητοί  αναγνώστες ...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τις δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τις...

Σε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για την...

50 χρόνια Ραδιόφωνο

50 χρόνια Ραδιόφωνο

Γράφει ο Γιώργος ΝτελιόπουλοςΣήμερα θα κάνω ένα ...

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ… *του Γιάννη Ναζλίδη

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ… *του Γιάννη Ναζλίδη

Εμένα δεν μ` αρέσουν τα Κυριακάτικα απογέματαπου...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Κάλεσμα προς τους Δημότες για έλεγχο των κτιρίων για τυχόν επικίνδυνα στοιχεία που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα

Δήμος Αλεξάνδρειας: Κάλεσμα προς τους Δημότες για...

Έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον...

Κατερίνα Παπακώστα: Εκφράζω τα θερμά συγχαρητήριά μου για την επιλογή του στρατηγού Μιχάλη Καραμαλάκη

Κατερίνα Παπακώστα: Εκφράζω τα θερμά συγχαρητήριά μου...

Με αφορμή την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την επιλογή του...

Τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία του Σαββατοκύριακου σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια

Τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία του...

Για την ΒέροιαΣάββατο 20/07/2019 08:00-14:30 ΚΑΛΟΥΔΗΣ...

Απ. Βεσυρόπουλος: Ξεκίνησε η αποκατάσταση ανισοτήτων και λαθών στο φορολογικό - Τι ειπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών με αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ

Απ. Βεσυρόπουλος: Ξεκίνησε η αποκατάσταση ανισοτήτων...

Έχει ξεκινήσει η πορεία εκλογίκευσης του φορολογικού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Φωτό αρχείου Συγχωρέστε  με  αγαπητοί  αναγνώστες  που  κουράζω και  πάλι με  τα  καθημερινά προβλήματα  της  Πόλης  μας. Περπατώντας στην  Βέροια, διαπιστώνει  κανείς  την  πραγματικότητα ...