Χρ. Κούτρας στον ΑΚΟΥ 99.6: Το Παθολογικό του Νοσοκομείου Βέροιας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο

Χρ. Κούτρας στον ΑΚΟΥ 99.6: Το Παθολογικό του Νοσοκομείου Βέροιας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο

Στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον» της Βέροιας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 5.00 μ.μ. η επιστημονική ημερίδα λοιμωξιολογίας «Η σήψη σήμερα», που διοργανώνουν η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας και ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας. Για το θέμα της ημερίδας αλλά και για την λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, μίλησε χθες στην πρωινή εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση στον «Άκου 99.6» ο Διευθυντής της Παθολογικής κ. Χρήστος Κούτρας.  

«Η σήψη είναι μια  σύγχρονη απειλή για την ανθρωπότητα, μια βαρύτατη λοίμωξη και έχει εξαιρετικά υψηλή θνητότητα, Γι αυτό το λόγο γίνεται η σημερινή ημερίδα ώστε με την καλύτερη γνώση να μπορέσουμε να μειώσουμε  αυτό το ποσοστό, στο γενικό νοσοκομείο Ημαθίας, στην Υγειονομική Μονάδα Βέροιας. Μπορεί να ξεκινήσει από μια πνευμονία, από μια λοίμωξη της κοιλιάς, όπως είναι η λοίμωξη  των χοληφόρων, του ουροποιητικού, μια περιτονίτιδα, από μια λοίμωξη του δέρματος μαλακών μορίων όπως από βαρύτατες κατακλύσεις σε μεγάλες ηλικίες. Έχει αρκετά αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη σοβαρή λοίμωξη. Είναι μια τέτοια πάθηση που δεν αφήνει κανένα οργανικό σύστημα ανεπηρέαστο».

 -Είναι εύκολο να διαγνωστεί αυτό;

«Πρέπει να την υποψιάζεσαι έγκαιρα. Δηλαδή να έχεις ισχυρή κλινική υποψία και αυτό βασίζεται στο background γνώσεων που πρέπει να έχει ο κάθε γιατρός. Στη δική μας  παθολογική  κλινική έχω 10 ειδικευόμενους κανονικούς, και τρείς παρατασιακούς, δηλαδή 13 ειδικευόμενους που είναι  σε εξαιρετική γνώση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα κάποια πράγματα και οφείλεται στην εκπαίδευση που προσφέρουμε. Γιατί αν δεν προσφέρεις εκπαίδευση δεν κάνεις τίποτα. Να τονίσω ότι στην Αμερική, η σήψη είναι 10η κύρια αιτία θανάτου από όλες τις αρρώστιες και στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι η πρώτη θανάτου. Αυτό που κάνουμε εμείς με όλα τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, είναι ουσιαστικά ένας πόλεμος κατά της σήψης που προσπαθούμε να τον κερδίσουμε. Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει ακόμη κι αν υπάρχουν δεδομένα και θεραπείες ,να βελτιώσουμε την θεραπευτική, κατανοώντας καλύτερα τους μηχανισμούς της σήψης. Πιστεύω, μελλοντικά, σε 5 ή σε 10 χρόνια, ίσως βγουν καινούριες θεραπείες και μειώσουμε αυτή τη θνητότητα».

 

Η σημερινή ημερίδα απευθύνεται καταρχάς σε όλο τον ιατρικό κόσμο, ανεξαρτήτως ειδικότητας, αφού δεν υπάρχει ειδικότητα που να μην εμπεριέχει την σήψη. 

«Αφορά σε όλες τις ειδικότητες αλλά  και το νοσηλευτικό, γιατί και το νοσηλευτικό προσωπικό, παίζει τεράστιο ρόλο στην σωστή αντιμετώπιση των ασθενών. Έχουμε δύο στρογγυλές τράπεζες και έκανα έτσι το πρόγραμμα, ώστε να είναι μια ολότητα. Το μόνο που δεν έχω βάλει, είναι οι μελλοντικές έρευνες, στις οποίες θα αναφερθώ όταν κλείσουμε την συζήτηση. Διότι, αυτές δεν έχουν δείξει ακόμη επιτυχή αποτελέσματα και θα πω μερικά πράγματα, για τις μελλοντικές κατευθύνσεις της θεραπείας, οι οποίες είναι, να βελτιώσουμε την θεραπεία και τη θνητότητα». 

Ως γνωστόν, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην ιατρική είναι οι έγκυρες διαγνώσεις. Ο γιατρός που γνωρίζει και έχει σωστή κλινική εμπειρία, μπορεί γρήγορα να διαγνώσει  και γρήγορα να προχωρήσει στη  θεραπεία.

«Η έγκυρη και σύντομη διάγνωση είναι υπ αριθμόν ένα παράγοντας», τονίζει  επ αυτού, με έμφαση ο κ. Κούτρας, ο οποίος είναι ένα ανήσυχο πνεύμα στην ιατρική, στην έρευνα και σε ότι αφορά τη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής της Βέροιας. 

«Πρώτα- πρώτα πρέπει να καταφέρουμε, η Κλινική να νοσηλεύει με άριστο τρόπο. Να έχει δηλαδή άριστους συνεργάτες κι αυτή τη φορά το καταφέραμε. Τυχαίνει να έχω μια φουρνιά ειδικευομένων οι οποίοι «πιάνουν πουλιά στον αέρα» . Είναι μια φοβερή ομάδα που μου δίνει ώθηση να κάνω πολλά πράγματα. Είμαστε Κλινική με ειδικό στα επείγοντα. Δεν συμβαίνει αυτό  στη Β. Ελλάδα. Με ενδιαφέρει η καθημερινή λειτουργία και να είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από αυτό, γιατί  θεωρώ ότι είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα. Δηλαδή, άριστες υπηρεσίες υγείας στους χρήστες υγείας, στους συμπολίτες μας. Το δεύτερο, είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα σταθμός για την κλινική.  Φέτος έχουμε το καλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έκανα στην ζωή μου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογίας. Αυτό, εκτός από το Επιστημονικό και Διοικητικό Συμβούλιο, θα σταλθεί και στην 3η Υγειονομική  Περιφέρεια, στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες πανεπιστημιακές  Κλινικές. Αυτό το πρόγραμμα, περιλαμβάνει όλες τις υποειδικότητες της παθολογίας  και επείγουσα ιατρική , σε μια προσπάθεια να εστιάσω σε αυτά τα θέματα της παθολογίας που εξελίσσονται . Εμπεριέχει όλα αυτά που αφορούν τον Εσωτερικό Παθολόγο. Το τρίτο, είναι οι δημοσιεύσεις και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια. Οι δημοσιεύσεις όχι μόνο εργασιών αλλά και ανασκοπήσεων άρθρων, με διάφορα θέματα. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω προσεχώς το Περιοδικό της Ελληνική Εταιρείας Παθολογίας, θα έχει δημοσιεύματα από το Παθολογικό της Βέροιας». 

Επίσης ο κ. Κούτρας πρότεινε και έγινε δεκτό, τη συγγραφή ενός βιβλίου επείγουσας λοιμοξιολογίας, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε όλες τις παθολογικές της Ελλάδος και τις βιβλιοθήκες .

Ως δημοτικός σύμβουλος ο κ. Κούτρας πρότεινε στο  Δημοτικό τη δημιουργία τμήματος χημειοθεραπείας στο νοσοκομείο της Βέροιας. Ζητήσαμε επίσης να μας ενημερώσει για την νέα πτέρυγα και πώς αυτή θα εξοπλιστεί 

«Κατ αρχάς είναι σημαντική η διαδικασία πρόσληψης ενός καινούριο επιμελητού.

Το τμήμα χημειοθεραπείας είναι εύκολο να γίνει, φυσικά με τις κατευθύνσεις του Θεαγενείου ή και του Παπαγεωργίου που είναι κρατικό νοσοκομείο. αρκεί να ολοκληρώσουμε κάποια διαδικαστικά.  Στη νέα πτέρυγα θα λειτουργήσει το τμήμα επειγόντων, το οποίο θα είναι ένα αυτοτελές τμήμα με άριστες κτηριακές προδιαγραφές. Επίσης, θα εγκατασταθεί η μονάδα εντατικής θεραπείας, που πιστεύω θα είναι από τις μεγαλύτερες μονάδες με εξαιρετική υποδομή. Αυτή την εβδομάδα θα έρθει και ο εντατικολόγος, ο κ. Μαντάνηςαπο το Παπαγεωργίου του οποίου η ΜΕΘ κάνει θαύματα και θα μας υποδείξει κάποιες ατέλειες που υπάρχουν. 

Αυτή που λειτουργεί σήμερα στο νοσοκομείο, έχει 3 κρεβάτια και είναι μικρή εντατική μονάδα και θα καταργηθεί όταν λειτουργήσει η καινούρια. Αυτή που θα δημιουργηθεί θα έχει 10 κρεβάτια, 8 για αρρώστους χωρίς ανθεκτικά παθογόνα και άλλα 2 κρεβάτια με πολυανθεκτικά παθογόνα. Πρόκειται για μια μονάδα 700 τ. μ. Είναι τεράστια.  Ήδη παίρνουμε τέταρτο  εντατικολόγο και  για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται έξι. Αν έρθει και στελεχωθεί ισχυρά, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότεροι. Οι αναλογίες τηρούνται αυστηρά και θα καλύψει αρκετούς νομούς γύρω μας αναβαθμίζοντας το νοσοκομείο. 

Όταν θα λειτουργήσουν όλα αυτά, το επόμενο βήμα μας, είναι να μπορέσει το νοσοκομείο της Βέροιας να αλλάξει επίπεδο και να μπορεί να εκπαιδεύει και φοιτητές. Φέτος μπήκε στη συζήτηση η πρόταση μου για εκπαίδευση φοιτητών ίσως 3ου 4ου ή και 5ου έτους και θα συζητηθεί από το Υπουργείο του χρόνου. Αν μπούμε και ως επιστημονικό παράρτημα στην εκπαίδευση θα πάμε ένα βήμα προς τα πάνω. Προς στιγμή περιμένουμε να δούμε τι προϋποθέσεις θα μπουν από το Υπουργείο. Πιστεύω θα τις έχουμε και η Ιατρική θα ξεφύγει από την Θεσ/νίκη και θα απευθυνθεί και στις περιφέρειες.  Λογικά, θα είμαστε η πρώτη κλινική που θα εκπαιδεύσει φοιτητές. Τέλος, ο  στόχος μας, ο οποίος είναι εφικτός, είναι να δίνει τίτλο ειδικότητας η παθολογική πτέρυγα. Σε 1 -2 χρόνια πιστεύω θα είμαστε έτοιμοι να δίνουμε ειδικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...