ΤΟΠΙΚΑ

«Κάρανος»... Ένας νέος σύλλογος γευσιγνωσίας και γαστρονομίας στην Ημαθία - Συνέντευξη του προέδρου Δημ. Ταχματζίδη στον «Άκου 99.6»

«Κάρανος»... Ένας νέος σύλλογος γευσιγνωσίας και γαστρονομίας στην Ημαθία - Συνέντευξη του προέδρου Δημ. Ταχματζίδη στον «Άκου 99.6»

Τον Δεκέμβριο του 2015 ένας νέος σύλλογος προστέθηκε στην μεγάλη λίστα της Βέροιας. Ένας σύλλογος γευσιγνωσίας και  γαστρονομίας κυρίως, ο οποίος όμως  ασχολείται και με την ορολογία για τον τουρισμό. Πρόκειται για τον «Κάρανο», για τον οποίο μίλησε στον «Άκου 99.6» ο πρόεδρός του, Δημήτρης Ταχματζίδης. 

Για το όνομα του συλλόγου ο πρόεδρος δίνει δύο εκδοχές:

 «Η μυθολογία, λέει, αναφέρει ότι ο Κάρανος στην προσπάθεια του να βρει μια χώρα για να βασιλεύσει, απευθύνθηκε στο μαντείο των Δελφών. Η Πυθεία του αποκάλυψε πως το Βασίλειο βρίσκεται στην χώρα των πολλών κοπαδιών. Αφού λοιπόν περιηγήθηκε αρκετά βρήκε μια περιοχή όπου ήταν όντως έφορη η κοιλάδα, είχε αιγοπρόβατα και έχτισε μια πόλη την οποία ονόμασε Αιγες.Η μία άποψη είναι αυτή.                            

  Η άλλη άποψη,  την οποία εμείς υιοθετήσαμε , αναφέρει ότι ο Κάρανος ήταν γνωστός, πλούσιος, Μακεδονικής οικογένειας, ένδοξος στρατιωτικός στις αρχές περίπου του 3ου αιώνα, λίγο δηλαδή μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος τέλεσε μια γαμήλια δεξίωση προσκαλώντας μόνο 20 άντρες. Το συμπόσιο αυτό έμεινε στην ιστορία για την χλιδή του και ο Αθηναίος στο έργο του «Δειπνοσοφιστές» που είναι το πρώτο εγχειρίδιο μαγειρικής και γαστρονομίας, το κατέγραψε σαν το γεύμα της ιστορίας. Έτσι λοιπόν και εμείς δημιουργήσαμε τον «Κάρανο» απόρροια  της αγωνίας μας  για τον νομό μας ,για τον τόπο που αγαπάμε, για να αποκτήσει μια γαστρονομική ταυτότητα που δεν έχουμε και να μπορέσουμε να μπούμε στον χάρτη των αναγνωρισμένων γαστρονομικών προορισμών της χώρας».

Με ποιους συνεργάζεστε; Με τοπικούς φορείς, με εστιάτορες, με ξενοδόχους;

«Συνεργαζόμαστε με όλους που έχουν σχέση με το αντικείμενο. Αυτό φαίνεται και από την εκδήλωση που θα κάνουμε στο Ζάππειο τον Οκτώβριο, που έχουν μεγάλη συμμετοχή  οι δικοί μας σεφ, σε ότι αφορά τη γαστρονομία και διάφορες γαστορνομικές διαδρομές. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι χωρίς την συνεργασία φορέων. Και το κομμάτι  της γαστρονομίας, είναι συνυφασμένο με την λαική μαγειρική, την σπουδαία γαστρονομική αξία των τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων, συνδέεται με τα αγνά υλικά, με τα υλικά που παράγει η Ημαθιώτικη γη, με τις πρώτες ύλες, την μαγειρική τέχνη των γυναικών, των μαμάδων μας, των γιαγιάδων μας, οι οποίες σε άλλες εποχές και με πολύ λιγότερα μέσα, παράξανε τέτοιες συνταγές και τέτοια προιόντα που εμείς έχουμε χρέος να τα παρουσιάσουμε και να τα αναδείξουμε».

Στο πλαίσιο αυτό κάνετε και κάποιες έρευνες; Συγκεντρώνετε συνταγές;

«Η συμμετοχή μας σε πολλές εκθέσεις γαστρονομίας, μας έδειξε ότι ενώ άλλες περιοχές είναι πολύ ανεπτυγμένες σε αυτό το κομμάτι, ο νομός μας έχει μια αδυναμία. Για παράδειγμα, με τη συμμετοχή μας στην ΗΟRΕCΑ, όπου είχαμε ως Ημαθία ένα περίπτερο δωρεάν από την Ένωση Ξενοδόχων, φορτώσαμε το αυτοκίνητο και κατεβήκαμε να πάμε χωρίς υποδομή και στήριξη από κάπου, ώστε να παρουσιάσουμε κάποια προϊόντα, ενώ άλλες περιοχές είχαν μια υποδομή που τους τροφοδοτούσε  καθημερινά. Έτσι λοιπόν αυτή η ενασχόληση, μας δημιούργησε την αίσθηση και την πραγματικότητα δηλαδή, ότι υπάρχει ένα κενό στον νομό. Αυτό το κενό προκάλεσε την ανάγκη να υπάρξει αυτός ο σύλλογος.     Στην Ημαθία ακόμη δεν είναι καταγεγγραμένα όλα τα «ύδατα». Ήδη κάναμε μια επιστολή προς τον τοπικό Τύπο, όπου ζητάμε από σεφ της Ημαθίας να στείλουν τα στοιχεία τους ώστε να υπάρξει μια τράπεζα δεδομένων. Έτσι, αυτούς τους ανθρώπους  που ασχολούνται με την μαγειρική να μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε σε κάποιες εκδηλώσεις, για να αναδείξουμε συνταγές και προϊόντα της Ημαθίας.

Να θυμίσουμε ότι ήδη έχουμε κάνει εκδηλώσεις, όπως αυτή με τον Πατέρα Επιφάνειο  τα έσοδα της οποίας δόθηκαν στο ΚΕΜΑΕΔ και προγραμματίζουμε  κι άλλα σε επίπεδο νομού. Αλλά, αυτή η εκδήλωση του Ζαπείου είναι πολύ σοβαρή και έτσι ρίξαμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό το 3ήμερο».

Είναι πολυπολιτισμική η κουζίνα της Ημαθίας;

«Ναι, η Ημαθία είναι πολυπολιτισμική, είναι ντόπιοι, είναι Μικρασιάτες υπάρχουν διαφορετικές κουζίνες και θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να δούμε πως θα αναδείξουμε την κάθε κουζίνα. Υπάρχει μια δυσκολία πάνω σε αυτό. Βέβαια με τις  συζητήσεις και την προσπάθεια  που κάνουμε με τους σεφ στο σύλλογο, θα καταλήξουμε σε κάποιες τέτοιες λύσεις. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση, όπου ένας τουρίστας να ξέρει ότι θα μπορεί να  βρει ένα μαγαζί , ότι θα δοκιμάσει μια τοπική συνταγή, που θα είναι καταγεγραμμένη και την οποία ο σύλλογος θα την αναδείξει μέσα από τις επαφές του και μέσα από το ίντερνετ».

Σήμερα έχουμε καλές τοπικές συνταγές να προτείνουμε σε έναν επισκέπτη;

«Έχουμε καλή, πλούσια τοπική κουζίνα, αλλά υπάρχει μια δυσκολία. Θα σας πω κάτι που μου το είπε ένας Κρητικός που έχει μια πολύ ωραία ταβέρνα στην Κρήτη.Αν θα έρθω εκεί στην Βέροια και θέλω να φάω κάτι τοπικό, μια τοπική συνταγή, που θα με πας; με ρώτησε. Ποιο είναι λοιπόν το τοπικό φαγητό που θα φάει ;Δεν υπάρχει. Άρα και η προσπάθεια μας θα είναι μέσα σε αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή να συναντηθούμε με τους εστιάτορες  και να  βάλουμε  κάποιες αρχές , κάποιες συνταγές… Είναι λίγο δύσκολη η πόλη μας σε αυτό το κομμάτι».

Παραδοσιακές συνταγές έχετε καταγράψει;

«Ο φασουλονταβάς, είναι μια παραδοσιακή συνταγή που την είδαμε στα 12 Γράδα, αλλά και στις Φλαμουριές όπου κάνει και λαχανοντολμάδες, ενώ  ένα τρόπο για τη σιτεμένη μπριζόλα έχει το Βεροιώτικο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα μαγαζιά δεν έχουν αυτά τα πιάτα κάθε μέρα. Αν έρθει ένας τουρίστας, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να φάει.Θέλει μια συζήτηση με τους ανθρώπους που έχουν τα μαγαζιά ώστε να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία καθημερινής παραγωγής των παραδοσιακών πιάτων στα μενού τους, γιατί γαστρονομία  είναι και το πώς το μαγειρεύεις και το πώς το σερβίρεις και με τι υλικά  φτιάχνεις ένα φαγητό. Είναι μια φιλοσοφία, πολύ δύσκολη και πιστεύω ότι κάποιοι θα πειστούν να μπουν σε αυτή την φιλοσοφία.. Για αυτό λέμε να μπει στους αναγνωρισμένους γαστρονομικούς προορισμούς η Ημαθία. Έχουμε το ρεβανί, αλλά δεν είναι μόνο αυτό η ταυτότητα μας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό με βάση τα δικά μας προϊόντα».

 

Η τριήμερη εκδήλωση της Ημαθίας στο Ζάππειο της Αθήνας θα γίνει στις από τις 13 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και στους συνεργαζόμενους φορείς είναι και ο «Κάρανος», με την ενεργό συμμετοχή του σεφ και μέλους του συλλόγου, Γιώργο Παλησίδη και τη συμμετοχή του κ. Ταχματζίδη στην Οργανωτική Επιτροπή.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αλεξάνδρειας – Δηλώσεις του Δημάρχου, Παναγιώτη Γκυρίνη

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να κατοικεί κανείς στο Ρουμλούκι» Παρουσία του Μητροπολίτη η ημερίδα τοπικής ιστορίας του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να...

Το πρωί της Παρασκευής, 26ης Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος...

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...