Πρόωρα νεογνά και ο ρόλος της μουσικοθεραπείας. *Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα, Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

Πρόωρα νεογνά και ο ρόλος της μουσικοθεραπείας. *Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα, Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

Η γέννηση μια ανθρώπινης ζωής είναι η σημαντικότερη και πιο μαγική στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου! Τι συμβαίνει όταν την προσμονή και τη λαχτάρα της γέννησης επισκιάζει ένας πρόωρος τοκετός;

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Α’ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» κ. Αριστείδης Αντσακλής, σε μια νέα ελληνική μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καλύπτοντας 28 έτη (1980-2008) και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica» η προωρότητα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες νοσηρότητας των βρεφών και δίνει για πρώτη φορά πολλές και σημαντικές πληροφορίες για το τοπίο της προωρότητας στην Ελλάδα. 

Σχεδόν 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα στην Ελλάδα ποσοστό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια!

Η πρόωρη γέννηση, ακόμη και κατά τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με το φυσιολογικό, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του παιδιού - τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Μία από τις κύριες βραχυπρόθεσμες συνέπειες της προωρότητας για την υγεία αφορά τα αναπνευστικά προβλήματα. Με δεδομένο ότι όταν ένα παιδί γεννιέται πρόωρα οι πνεύμονές του δεν έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε να είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο ρόλο που τους επιβάλλεται, συχνά τα μωρά αυτά χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη. Τα αναπνευστικά αυτά προβλήματα μπορούν να διαρκέσουν κατά το πρώτο έτος ζωής του παιδιού αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο άσθματος αργότερα στη ζωή του.

Ο εγκέφαλος είναι το σημαντικότερο αλλά το τελευταίο μεγάλο όργανο που ωριμάζει στο έμβρυο, (χαρακτηριστικό ότι συνεχίζει να αναπτύσσεται και μετά τη στιγμή της γέννησης). Ακόμη και στην 35η εβδομάδα της κύησης ο εγκέφαλος του εμβρύου ζυγίζει μόλις τα δύο τρίτα του βάρους του σε σύγκριση με το βάρος που έχει όταν η κύηση ολοκληρωθεί (περίπου στην 40ή εβδομάδα). 

Μέλημα μας είναι λοιπόν να δώσουμε στα νεογνά την καλύτερη δυνατή φροντίδα και τα εφόδια να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες πρώτες στιγμές της ζωής τους.

Μέσω της πρωτοποριακής μουσικοθεραπευτικής μεθόδου Sonatal, το νεογνό είναι πιο δυνατό, έχοντας αναπτύξει το αναπνευστικό του σύστημα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση, όπως επίσης και να προσαρμοστεί γρηγορότερα το καρδιαγγειακό του σύστημα στο νέο περιβάλλον.

Είναι πολύ σημαντικό ειδικά τις πρώτες ημέρες νοσηλείας του νεογνού στη ΜΕΝΝ να μην είναι απομονωμένο! Όταν το βρέφος έρχεται σε επαφή με τη μητέρα και δεν βρίσκεται μόνο του σε ένα στείρο περιβάλλον, έχει αποδειχθεί πως υπάρχει σημαντική βελτίωση και σταθεροποίηση του καρδιακού παλμού, βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και των θηλαστικών κινήσεων, ελάττωση του στρες, όπως επίσης και αύξηση του βάρους, με αποτέλεσμα να μπορέσει να βγει νωρίτερα από τη μονάδα. 

Η μέθοδος Sonatal με το πιο απλό αλλά πιο δυνατό μέσο που είναι η φωνή της μητέρας, η αναπνοή της, αλλά και οι καρδιακοί της παλμοί, βοηθούν στην πλήρωση αυτών των προϋποθέσεων για την καλύτερη ψυχοσωματική ανάπτυξη του νεογνού, αλλά και την επικοινωνία του με το νέο περιβάλλον. 

Όταν πλέον το βρέφος έχει βγει από τη ΜΕΝΝ  μέσα από μελωδίες, βασικά μουσικά όργανα και τραγούδια από την ίδια τη μητέρα, φροντίζουμε για την προσαρμογή του καρδιαγγειακού συστήματος του παιδιού στην υπερφόρτωση αναπνευστικού συστήματος που προκύπτει μετά τη γέννηση, και που ακολουθείται από την επιρροή των αισθητηριακών παραγόντων. Έχουμε ως στόχο την τόνωση της λειτουργικής και πάνω από όλα, της λεκτικής δραστηριότητας του παιδιού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη της ομιλίας, η οποία συνδυάζεται με την ανάπτυξη μηχανισμών μουσικής, καλλιτεχνικής και κινητικής έκφρασης.  

Είναι άλλωστε ιερή υποχρέωσή μας να θωρακίσουμε και να υποστηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε το θαύμα της γέννησης και της δημιουργίας μιας νέας ζωής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Γυμνάσιο Μακροχωρίου κατέκτησε το 1ο βραβείο στην κατηγορία ταινίας με το έργο

Το Γυμνάσιο Μακροχωρίου κατέκτησε το 1ο βραβείο στην...

Μια σημαντική διάκριση πέτυχε το Γυμνάσιο...

 ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΑΚΡΙΝΗ *του εκπαιδευτικού Γιάννη Γεωργουδάκη

ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΑΚΡΙΝΗ *του εκπαιδευτικού Γιάννη...

Σε μια χώρα μακρινή κι ονειρεμένη, ο κύριος Χουαν ο...

Τράπεζα Πειραιώς: «Ψωνίζω στη γειτονιά»: Νέο καινοτόμο πρόγραμμα  για τη στήριξη των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων

Τράπεζα Πειραιώς: «Ψωνίζω στη γειτονιά»: Νέο καινοτόμο...

Διευρύνοντας περαιτέρω, τις υπηρεσίες που προσφέρει...

Την ανάγκη νέας παράτασης για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Την ανάγκη νέας παράτασης για την τακτοποίηση...

Την ανάγκη να παραταθεί εκ νέου, τουλάχιστον ως τα...

Πρώτη ομιλία για φέτος του Μητροπολίτη στο πλαίσιο της σειράς ομιλών «Επισκοπικός λόγος»

Πρώτη ομιλία για φέτος του Μητροπολίτη στο πλαίσιο της...

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 11:30 π.μ. στον Ιερό Ναό...

Τάσος Μπαρτζώκας: «Κάνουμε την καθημερινότητα του πολίτη ευκολότερη»

Τάσος Μπαρτζώκας: «Κάνουμε την καθημερινότητα του...

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης και της ψήφισης του...

Ενημέρωση των πολιτών για την διεξαγωγή της Διακλαδικής  Άσκησης  «ΑΝΤΙΟΧΟΣ -20» Από 24 Σεπτεμβρίου έως και 02 Οκτωβρίου

Ενημέρωση των πολιτών για την διεξαγωγή της...

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 έως και 02 Οκτωβρίου 2020 θα...

 Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών του Δήμου Βέροιας

Ρυθμίσεις λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών του Δήμου...

Ο Δήμος Βέροιας ενηερμώνει ότι σύμφωνα με την ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μια σημαντική διάκριση πέτυχε το Γυμνάσιο Μακροχωρίου  στο 4ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και Όνειρα, παρελθόν, παρόν, μέλλον» οποίο τελεί  υπό την Αιγίδα της Ελληνικής...

Δεν ψηφίστηκε το θέμα της μακροχρόνιας μίσθωσης των 3-5 Πηγαδιών, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Κατά της εισήγησης ψήφισε ο ‘Κοινός Τόπος’, η ΛΑΣ...

Ολοκληρώνεται πλέον η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων με τους Τελικούς Δικαιούχους που εντάχθηκαν στο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER, κατά την 1η Πρόσκληση για έργα Ιδιωτικού χαρακτήρα. 22 επενδυτικά έργα, με...

Απεβίωσε σε ηλικία 48 ετών ο Διονύσης Σωτ. Βούλγαρης. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 12μ, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Μακροχωρίου. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 11.30πμ.