Μία πρώτη γνωριμία με το BitCoin

Μία πρώτη γνωριμία με το BitCoin

Το Bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος, που δημιουργείται και κρατείται ηλεκτρονικά. Κανείς δεν το ελέγχει. Τα Bitcoins δεν εκτυπώνονται, όπως τα δολάρια ή το ευρώ - παράγονται από ανθρώπους και όλο και περισσότερο από επιχειρήσεις, λειτουργούν υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας λογισμικό που λύει μαθηματικά προβλήματα και με αυτό τον τρόπο εξορύσσονται τα κρυπτονομίσματα.

Είναι το πρώτο παράδειγμα μιας αυξανόμενης κατηγορίας χρημάτων που είναι γνωστή ως κρυπτονόμισμα.

https://www.youtube.com/watch?v=Gc2en3nHxA4

Τι το κάνει διαφορετικό από τα συνήθη νομίσματα;

Το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμεση ηλεκτρονική πληρωμή. Με αυτή την έννοια, είναι σαν συμβατικά δολάρια, ευρώ ή γιεν, τα οποία επίσης διακινούνται ψηφιακά.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του bitcoin, και το πράγμα που το κάνει διαφορετικό από τα συμβατικά χρήματα, είναι ότι είναι αποκεντρωμένο. Κανένα ίδρυμα δεν ελέγχει το δίκτυο bitcoin. Αυτό θέτει μερικούς ανθρώπους σε ευχάριστη θέση, επειδή σημαίνει ότι καμία μεγάλη τράπεζα δεν μπορεί να ελέγξει τα χρήματά τους.

Ποιος το δημιούργησε;

Ένας προγραμματιστής λογισμικού που ονομάζεται Satoshi Nakamoto μας σύστησε το bitcoin, το οποίο ήταν ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών βασισμένο σε μαθηματική απόδειξη. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα νόμισμα ανεξάρτητο από οποιαδήποτε κεντρική αρχή, μεταβιβάσιμη ηλεκτρονικά, λίγο-πολύ αμέσως, με πολύ χαμηλά τέλη συναλλαγών.

Ποιος το εκτυπώνει;

Κανένας. Αυτό το νόμισμα δεν εκτυπώνεται στις σκιές από μια κεντρική τράπεζα, αμέριστη από τον πληθυσμό, που κάνει τους δικούς της κανόνες. Οι τράπεζες αυτές μπορούν απλώς να παράγουν περισσότερα χρήματα για την κάλυψη του εθνικού χρέους, υποτιμώντας έτσι το νόμισμά τους.

Αντ 'αυτού, το bitcoin δημιουργείται ψηφιακά, από μια κοινότητα ανθρώπων που ο καθένας μπορεί να ενταχθεί. Τα Bitcoins "εξορύσσονται", χρησιμοποιώντας υπολογιστική ισχύ σε ένα κατανεμημένο δίκτυο.

Το δίκτυο αυτό επεξεργάζεται επίσης τις συναλλαγές που γίνονται με το εικονικό νόμισμα, καθιστώντας αποτελεσματικά το bitcoin αυτόνομο δίκτυο πληρωμών.

Δεν μπορείτε λοιπόν να βγάλετε απεριόριστα bitcoins;

Σωστά. Το πρωτόκολλο bitcoin - οι κανόνες που κάνουν το bitcoin work - λένε ότι μόνο 21 εκατομμύρια bitcoins μπορούν ποτέ να δημιουργηθούν από τους "ανθρακωρύχους". Ωστόσο, αυτά τα νομίσματα μπορούν να χωριστούν σε μικρότερα τμήματα (το μικρότερο διαιρούμενο ποσό είναι εκατό εκατομμύριο από ένα bitcoin και ονομάζεται «Satoshi», μετά από τον ιδρυτή του bitcoin).

Από τι βασίζεται το bitcoin;

Το συμβατικό νόμισμα βασίστηκε σε χρυσό ή ασήμι. Θεωρητικά, γνωρίζατε ότι αν παραδώσατε ένα δολάριο στην τράπεζα, θα μπορούσατε να πάρετε κάποιο χρυσό πίσω (αν και αυτό δεν λειτούργησε στην πράξη). Αλλά το bitcoin δεν βασίζεται στο χρυσό. βασίζεται στα μαθηματικά.

Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν προγράμματα λογισμικού που ακολουθούν μια μαθηματική φόρμουλα για την παραγωγή bitcoins. Ο μαθηματικός τύπος είναι ελεύθερα διαθέσιμος, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το ελέγξει.

Το λογισμικό είναι επίσης ανοικτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να το δει για να βεβαιωθεί ότι κάνει ό, τι υποτίθεται.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Το Bitcoin έχει πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν από τα κυβερνητικά υποστηριζόμενα νομίσματα.

1. Είναι αποκεντρωμένo
Το δίκτυο bitcoin δεν ελέγχεται από κάποια κεντρική αρχή. Κάθε μηχανή που εξορύγει και επεξεργάζεται τις συναλλαγές αποτελεί μέρος του δικτύου και οι μηχανές συνεργάζονται. Αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά, μια κεντρική αρχή δεν μπορεί να ξεδιπλώσει με τη νομισματική πολιτική και να προκαλέσει μια κατάρρευση - ή απλά να αποφασίσει να απομακρύνει τα bitcoins των ανθρώπων από αυτά, όπως αποφάσισε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα στην Κύπρο στις αρχές του 2013. Και αν ένα μέρος του δικτύου πηγαίνει εκτός σύνδεσης για κάποιο λόγο, τα χρήματα συνεχίζουν να ρέουν.

2. Είναι εύκολο να ρυθμιστεί
Οι συμβατικές τράπεζες σας κάνουν να περάσετε τα πάνδεινα για να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Η δημιουργία λογαριασμών εμπόρων για πληρωμή είναι ένα άλλο καφενέζικο έργο, που περιβάλλεται από γραφειοκρατία. Ωστόσο, μπορείτε να ρυθμίσετε μια διεύθυνση bitcoin σε δευτερόλεπτα, χωρίς ερωτήσεις και χωρίς χρέωση.

3. Είναι ανώνυμο
Λοιπόν, κάπως. Οι χρήστες μπορούν να κατέχουν πολλές διευθύνσεις bitcoin και δεν συνδέονται με ονόματα, διευθύνσεις ή άλλες προσωπικές πληροφορίες ταυτοποίησης. Ωστόσο…

4. Είναι εντελώς διαφανές
... το bitcoin αποθηκεύει τις λεπτομέρειες κάθε συναλλαγής που έγινε ποτέ στο δίκτυο σε μια τεράστια έκδοση ενός γενικού ημερολογίου, που ονομάζεται blockchain. Το blockchain είναι ανοιχτό σε όλους.

Αν έχετε μια δημόσια διεύθυνση bitcoin, ο καθένας μπορεί να πει πόσα bitcoins αποθηκεύονται σε αυτή τη διεύθυνση. Απλά δεν ξέρουν ότι είναι δικό σου.

Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι για να κάνουν τις δραστηριότητές τους πιο αδιαφανείς στο δίκτυο bitcoin, αν και δεν χρησιμοποιούν τις ίδιες διευθύνσεις bitcoin με συνέπεια και δεν μεταφέρουν πολλά bitcoin σε μια ενιαία διεύθυνση.

5. Τα τέλη συναλλαγών είναι μικροσκοπικά
Η τράπεζά σας μπορεί να σας χρεώσει μια χρέωση 15€ για διεθνείς μεταφορές. Το Bitcoin δεν το κάνει.

6. Είναι γρήγορο
Μπορείτε να στείλετε χρήματα οπουδήποτε και θα φτάσει μερικά λεπτά αργότερα, μόλις το δίκτυο bitcoin επεξεργαστεί την πληρωμή.

7. Δεν είναι αναξιόπιστο
Όταν αποστέλλονται τα bitcoins σας, δεν υπάρχει επιστροφή τους, εκτός εάν ο παραλήπτης τους τα επιστρέψει σε εσάς. Μόλις πατήσετε αποστολή έχουν φύγει από εσάς.Πολλοί είδαν το BitCoin ως μία επένδυση όπου μπορούν να βγάλουν λεφτά από αυτό και η βασική τους ιδέα είναι να αγοράσουν φθηνά και μόλις ανέβει η τιμή του να πουλήσουν για να έχουν κέρδος. Αυτό είναι μία απλά κερδοσκοπική σκέψη σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Φυσικά όταν το Bitcoin δημιουργήθηκε, το μοίραζαν δωρεάν για να εξαπλωθεί και για να αρχίσει ο κόσμος να το χρησιμοποιεί. Λίγο αργότερα η τιμή του ήταν στα 80-100 δολλάρια το 2013 και άρχισε να ανεβαίνει και να κατεβαίνει μέχρι και σήμερα που έχει φθάσει τις 11.000+ ευρώ, φανταστείτε δηλαδή να αγοράζατε 100 BitCoins το 2013 για την πλάκα σας, σήμερα θα είχατε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ κι ας μην ξεχνάμε ότι 17 Δεκεμβρίου 2017 η τιμή του χτύπησε σχεδόν 20.000 ευρώ.

Αλλά πέρα από το χρηματικό κέρδος που είναι φυσικά ένας δυνατός παράγωντας, η όλη φιλοσοφία πίσω από τα κρυπτονομίσματα (πλέον δεν είναι 1-2 αλλά πολλά περισσότερα) είναι να παρακάμψουμε τις Τράπεζες και τις χρεώσεις τους. Σκοπός είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ανοιχτό σύστημα, μη διαχειρίσιμο από καμία κυβέρνηση, όπου θα μπορούμε να αγοράζουμε και να πουλάμε τα πάντα χωρίς να παίρνουν προμήθεια "τρίτοι".

Για να ανοίξετε Δωρεάν ένα πορτοφόλι BTC και να μπορέσετε να αγοράσετε ή να πουλήσετε BTC ή και να πληρώσετε με BTC, όπου υποστηρίζεται, θα χρειαστείτε μία εταιρεία που σας παρέχει αυτές τις δυνατότητες και η πιο γνωστή και δυνατή εταιρεία είναι η CoinBase η οποία σας επιτρέπει να αγοράσετε BitCoin, Etherium, Bitcoin Cash και Litecoin.

Για να κάνετε την εγγραφή σας κάντε κλικ εδώ, είναι δωρεάν η εγγραφή και δεν είναι υποχρεωτική η αγορά κάποιου νομίσματος, μπορείτε απλά να γραφτείτε για να δείτε λίγο τον κόσμο των  BitCoins

Πηγή

Μιχάλης Ζαγάρης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Μιχάλης Ζαγάρης - Προγραμματιστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρικά οχήματα: Από τις 24 Αυγούστου το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς - Αναλυτικά τα ποσά

Ηλεκτρικά οχήματα: Από τις 24 Αυγούστου το πρόγραμμα...

Στις 24 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή...

Έρχονται αλλαγές στο Gmail, τι ετοιμάζει η Google

Έρχονται αλλαγές στο Gmail, τι ετοιμάζει η Google

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τους χρήστες του Gmail app...

Νέο deal από Wind και Vodafone - Δημιουργούν κοινή εταιρεία

Νέο deal από Wind και Vodafone - Δημιουργούν κοινή εταιρεία

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η «TowerCo» θα αναδειχθεί...

5 απλές κινήσεις για μεγαλύτερη απόδοση του A/C του αυτοκινήτου

5 απλές κινήσεις για μεγαλύτερη απόδοση του A/C του...

Ο κόσμος μπορεί να βράζει κάθε καλοκαίρι, εσείς όμως...

Το 5G αλλάζει όλες τις συχνότητες των καναλιών - Πότε όλοι μας πρέπει να επανασυντονίσουμε τις τηλεοράσεις μας

Το 5G αλλάζει όλες τις συχνότητες των καναλιών - Πότε...

photo: EurokinissiΣτα δίκτυα του 5G θα δοθεί το φάσμα των 700 MHz...

Chaos: Το ελληνικό υπεραυτοκίνητο των 3.000 ίππων [εικόνες & βίντεο] - Συνέντευξη του κατασκευαστή Σπύρου Πανόπουλου

Chaos: Το ελληνικό υπεραυτοκίνητο των 3.000 ίππων [εικόνες...

Ο Σπύρος Πανόπουλος, Έλληνας μηχανολόγος,...

Nέο emoji στο Facebook, για να δείξετε ότι νοιάζεστε!

Nέο emoji στο Facebook, για να δείξετε ότι νοιάζεστε!

Μία νέα αντίδραση αναμένεται να προσθέσει το Facebook τις...

Η Vodafone δίνει 10GB εντελώς δωρεάν σε όλους σε αυτές τις περιπτώσεις

Η Vodafone δίνει 10GB εντελώς δωρεάν σε όλους σε αυτές τις...

Η Vodafone προσφέρει στους καταναλωτές 10 GB για κάθε online...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στις 24 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» μέσω του οποίου θα παρέχονται επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάσταση...

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τους χρήστες του Gmail app στα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android και σταδιακά να περάσει και στις άλλες πλατφόρμες. Η Google βάζει πολύ ψηλά τον πήχη και θεωρεί ότι μέσω της...

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η «TowerCo» θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα Συμφωνία υπέγραψαν η μητρική εταιρεία της Wind...

Ο κόσμος μπορεί να βράζει κάθε καλοκαίρι, εσείς όμως γιατί να υποφέρετε στο αυτοκίνητο σας. Διαβάστε 5 απλά tips που θα απογειώσουν την λειτουργία του, και αφήστε τους άλλους να ιδρώνουν.Ανάβεις το air condition και...